Steamer Test: 5 bedste steamere i test (November 2023)

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr, så hendes viden inden for køkkenudstyr og de forskellige brands i branchen er meget høj.  Mange gange... Læs mere

Philips Steam & Go GC299 5
Bedste til sarte tekstiler

Philips Steam & Go GC299

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Læs med i vores steamer test, hvor vi deler al vores viden og de populære tøjdampere og kårer den bedste lige nu.
Er du træt af at slæbe strygebrættet frem, hver gang skjorten eller sommerkjolen skal stryges? Så er en steamer eller en håndholdt tøjdamper, som det også kaldes, helt sikkert noget for dig.

En håndholdt tøjdamper er den moderne erstatning til strygejern og strygebræt, og gør strygningen lettere og hurtigere. Der findes et utal af modeller, og det kan være svært at beslutte sig for, hvilken man skal investere i. I denne tøjdamper test har vi fundet de bedste tøjdampere på markedet og giver dig en komplet guide til, hvordan du vælger den rette tøjdamper til dit behov.

I vores købsguide kan du blive klogere på alt det, som du skal være opmærksom på, når du skal vælge den bedste steamer til dit tøj. Desuden kan du se specifikationerne for de enkelte modeller i vores sammenligningstabel.

Fordele
  • pros-icon.svg Fjerne alle bakterier
  • pros-icon.svg Tre dampindstillinger
  • pros-icon.svg Hurtig opvarmningstid

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Tefal Pure Tex DT9530

Denne håndholdte tøjdamper fra Tefal er rigtig god og egner sig godt til alle tekstiler. Den varme damp kan fjerne folder i alle typer af tøj. Den har tre forskellige indstillinger, hvilket gør det nemt at justere dampen til for eksempel sarte materialer. Den vejer ikke ret meget, og så har den et ergonomisk design.

Tefal Pure Tex kommer med en aftagelig vandtank, hvilket gør det nemt at påfylde vand. Vandtanken kan rumme 200 ml vand, hvilket rækker til at dampe flere skjorter ad gangen. Desuden har den en kort opvarmningstid på blot 25 sekunder, så du lynhurtigt kan komme i gang med at dampe dit tøj.

Det er en af de bedste håndholdte modeller til prisen, og så kan den tilmeld virke desificerende og fjerner alle bakterier i stoffet og efterlader det rent og pænt. Endnu en fordel ved denne hånddamper er, at du ikke behøver at holde knappen inde mens du damper, da den kan låses.

Med en hånddamper fra Tefal får du de bedste resultater og du kan spare en masse tid på at stryge dit tøj fremover.

Fordele
  • pros-icon.svg Vejer ikke ret meget
  • pros-icon.svg Kompakt størrelse og kan foldes sammen
  • pros-icon.svg God pris

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Philips Handheld Steamer STH3010

Philips har udviklet en lille og kompakt hånddamper, som er perfekt til at have med sig på rejser også. Den kan foldes sammen, så den ikke fylder ret meget, og den lille vandtank betyder, at hånddamperen ikke vejer ret meget.

Denne Philips steamer er utrolig brugervenlig, da den ikke har mange indstillingsmuligheder. Den egner sig godt til simpelt brug og til dig, som ønsker en let hånddamper til at fjerne rynker fra tøj i ny og næ. Desuden kan du også bruge den til at dampe tynde gardiner eller lagener.

Den en skånsom mod dine tekstiler, og så varmer den op i løbet af blot 30 sekunder. Den har en lavere dampkapacitet end de større og dyrere modeller, og den egner sig derfor ikke den bedste tøjdamper til meget tykke materialer.

Derudover kan du med denne hånddamper også fjerne bakterier fra tøjet, da den dræber 99,9 pct. af bakterierne i tøjet. Du får her en hånddamper, der yder en god og kontinuerlig damp, og som kan fjerne krøller og opfriske tøjet, så det hurtigt er klar til brug.

Tefal Cube UT2020

bedste premium

Fordele
  • pros-icon.svg Egner sig godt til alle materialer
  • pros-icon.svg Stor vandtank
  • pros-icon.svg Lang ledningslængde

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Tefal Cube UT2020

Denne Tefal Cube tøjdamper kan klare alle materialer, da det er en yderst kraftfuld tøjdamper. Skal man dampe sit tøj til perfektion uanset materialets tykkelse, så er dette et rigtig godt valg. Den egner sig endda også rigtig godt til møbler.

Med denne tøjdamper kan du dampe mange skjorter ad gangen, da den har en stor vandtank på hele 1100 ml. Damperen er udstyret med en højtryksteknologi, der sørger for en øjeblikkelig og konstant damp. Den har en dampkapacitet på 90 g./min. og kan desuden komme op på 200g./min. ved et dampboost. Det betyder, at den kan udglatte folder i samtlige produkter også tykkere materialer som gardiner, jakker eller møbelstof.

Derudover fungerer tøjdamperen desificerende og kan fjerne dårlige lugte samt dræbe bakterier. Det kan blandt andet være en god ide til eksempelvis sofaen, hvis den trænger til at blive opfrisket og rengjort.

Her får du altså en tøjsteamer af højeste kvalitet, og den kan klare mere eller mindre alle damp-opgaver. Det er en meget populær tøjdamper, hvis man ikke er til de enkelte og små håndholdte modeller. Med denne tøjdamper får du virkelig noget for pengene, og du sparer en masse tid på både rengøring og strygning.

Tefal DT3030

Bedste bærbare

Fordele
  • pros-icon.svg Kompakt design
  • pros-icon.svg Opfrisker tøj og møbler på et øjeblik
  • pros-icon.svg Kan bruges på de fleste tekstiler

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Tefal DT3030

Denne Tefal steamer er et godt valg til dig, som ønsker en tøjdamper, som du kan have med på farten og som er nem at anvende. Denne håndsteamer er en Tefal Access Steam model, som hurtigt er blevet populær – og med god grund.

Den vejer under et kg, og så kan den foldes sammen, så den ikke fylder noget. Det gør, at du nemt kan have den med på ferie, og du bliver derudover heller ikke træt i armen af at ordne dit tøj. Den har en hurtig opvarmning på blot 25 sekunder og er klar til en hurtig opfriskning af dit tøj.

Denne hånddamper egner sig godt til sart tøj, og du skal ikke være bekymret for, om steameren kan beskadige stoffet. Det er nemlig en håndholdt steamer, som netop er udviklet til at være mere skånsom i forhold til almindelige strygejern. Du kan nemt udglatte krøller i dit tøj – også tøj der er lavet af uld eller silke. Den har en konstant damptilførsel på 19 g./min.

Denne lille Tefal Access Steam håndsteamer gør det nemt at ordne flere stykker tøj ad gangen, og der er ikke meget, der skal sættes op før du kan komme i gang.

Philips Steam & Go GC299

Bedste til sarte tekstiler

Philips Steam & Go GC299
Fordele
  • pros-icon.svg Kan bruges på sarte materialer
  • pros-icon.svg Kommer med tilbehørsbørste
  • pros-icon.svg Fylder ikke meget

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Philips Steam & Go GC299

Philips Steam & Go er et ideelt valg til sarte tekstiler. Du skal ikke bekymre dig om våde pletter på tøjet eller ødelagt stof grundet for høje temperaturer. Denne håndsteamer sørger for at passe på dit tøj. Modellerne Philips Steam er generelt rigtig gode, og denne er heller ingen undtagelse.

Philips Steam & Go har en god og kompakt størrelse, hvilket også betyder, at den kommer med en meget lille vandtank på blot 60 ml. Man skal derfor ikke vælge denne som sin nye tøjdamper, hvis man har et ønske om at dampe meget tøj ad gangen. Den egner sig bedre til de enkelte dampninger af finere tekstiler, som fine silkeskjorter og lignende.

Med Philips Steam & Go hører også en børste med, som kan bruges på tykkere stof, så dampen kan trænge helt ned gennem stoffets fibre. Den har dog kun en dampkapacitet på 20 g./min., så man vil foretrække at bruge den til tyndere materialer.

Den er super nem at anvende til at dampe tøj, og den udglatter krøller rigtig fint ved langsomme strøg.

Guide

Sådan vælger du den bedste steamer

I denne tøjdamper test har vi set på de bedste tøjdampere på markedet. Den bedste tøjdamper til at fjerne krøller på alt stof er nemlig ikke nødvendigvis den bedste tøjdamper til at bruge på sarte tekstiler. Derfor kommer dit valg af tøjdamper helt an på dit behov og dine ønsker.

En tøjdamper er et rigtig god redskab til at dampe tøjet og fjerne dårlig lugt. Efter dampning vil tøjet både se nystrøget ud og være opfrisket og fri for bakterier. Der er dog forskel på de forskellige modeller, og der er derfor flere ting, som du bør gøre dig nogle overvejelser omkring, inden du køber din nye steamer.

Håndholdt vs. med stativ

Først og fremmest bør du overveje, om det skal være en håndsteamer eller en med stativ. Der findes nemlig både håndholdte modeller og dem med stativ, som er væsentligt større. Dem med stativ kaldes også for vertikale dampere. Der er fordele og ulemper ved begge, og dit valg afhænger af, hvad dit behov er.

De håndholdte dampere er praktiske, nemme at pakke sammen og fylder ikke ret meget. Desuden er det ikke nødvendigt at finde strygebrættet frem, når skjortens folder skal udglattes. Du kan blot hænge tøjet på en bøjle på dit skab eksempelvis, men du damper dit tøj.

Har man dog plads til en model med stativ, altså en vertikal damper, kan man forvente en større effektivitet og ydeevne end ved en håndholdt damper. Man får således mere for pengene ved at vælge en damper med stativ, hvor tøjet hænger på selve stativet. Den praktiske del svinder dog lidt hen, da en damper med stativ er knap så let og handy at pakke sammen, og man formentlig vil lade det stå fremme.

Ønsker du at kunne tage din damper med på ferie og lignende, vil det være en fordel at investere i en håndholdt model.

Vandbeholderens kapacitet

En af de egenskaber, som adskiller sig blandt de forskellige tøjdampere på markedet, er vandbeholderens størrelse. Skal du anvende damperen til at stryge flere sæt ad gangen eller større tekstiler som møbler, kan det være en fordel at vælge en damper med en forholdsvis stor vandbeholder.

Desuden medfører mere damp også et hurtigere og bedre resultat. Man skal dog være opmærksom på, at jo større vandbeholderen er, jo tungere vil produktet også føles i hånden. En damper med en lille vandtank fylder også mindre og kan være lettere at have med på eksempelvis rejser.

Derudover kan det være smart at undersøge, om damperen har en aftagelig vandtank, da dette gør det lettere at tømme den for overskydende vand samt fylde vand på.

Vi anbefaler desuden at du bruger destilleret vand for at undgå at steameren kalker til.

Dampkapaciteten

Et almindeligt strygejern er utrolig effektivt til at glatte krøller og folder ud. For at undersøge hvor effektiv en steamer er, skal du se på dampkapaciteten. Der bliver nemlig ikke anvendt lige så høje temperaturer, som ved et strygejern, og dampkapaciteten bør derfor være i orden, hvis du vil kunne komme krøller til livs i mere genstridigt materiale.

Generelt kan man sige, at jo større dampkapaciteten, jo mere effektiv er damperen. Dampkapaciteten måles i g/min. Det er dog ikke nødvendigvis de bedste tøjdampere, der har den højeste dampkapacitet. Igen kommer det meget an på, hvad du skal bruge tøjdamperen til, da en lav dampkapacitet kan være særdeles velegnet til sarte tekstiler som silke og kashmir.

Hvis du vil være sikker på at få den mest effektive dampkapacitet skal du dog forvente at skulle op i en vertikal model, da det er her, du vil se de bedste resultater ved kraftigere materialer.

Vægt

Det kan også være en rigtig god ide at undersøge damperens vægt, særligt hvis det er en håndsteamer. Du skal nemlig kunne holde ud af børe den i den tid, som det tager at dampe tøjet. En håndsteamer bør ikke veje over et kilo, hvis du har tænkt dig at bruge den i længere tid. Hvis det bare er et enkelt stykke tøj i ny og næ, der skal dampes kan det være, at det er okay, at den vejer mere.

Desuden betyder en stor vandbeholder også, at den vejer mere. Derfor kan det være nødvendigt at overveje, hvad der er vigtigst: En stor vandbeholder, så man kan dampe flere stykker tøj ad gangen eller en lav vægt, der gør at man kan holde ud at stå med den i hånden.

Hvis du ønsker en håndsteamer, som du kan tage med ud og rejse, vil det også være en fordel at overveje dens vægt, da der jo er begrænsning på eksempelvis vægt på bagagen i flyet. Og nogle håndholdte steamer er netop udviklet til at kunne tage med på ferie. Nogle kan endda foldes sammen, så de heller ikke fylder ret meget.

Funktioner

Både de håndholdte og de vertikale modeller kan have forskellige funktioner. Nogle har blot en enkelt knap, som du skal holde nede for at starte dampningen. Andre har flere forskellige indstillingsmuligheder, hvor du blandt andet kan få en booster-funktion, som kan give en større dampkapacitet i en kort periode, hvis der eksempelvis er en genstridig pressefold eller lignende. Det kan være smart at have flere muligheder i forhold til dampningen, da forskellige tekstiler skal behandles forskelligt, hvis det skal gøres helt efter bogen.

Dog vil de fleste håndholdte tøjdampere ikke have flere forskellige indstillinger, hvilket netop også gør dem så enkle at anvende. Hvis du har brug for en damper, der kan klare alle typer af materiale kan det være en god ide at kigge efter en større model, eventuel en vertikal tøjdamper, som har flere funktioner.

En anden funktion, der kan være brugbar, er en automatisk standby- eller slukfunktion. Det kan være en fordel, hvis du pludselig bliver afbrudt undervejs og må forlade damperen. Så vil den nemlig automatisk sørge for at slukke, og det øger sikkerheden ved brug.

En sidste ting, der er værd at nævne i forhold til funktioner, er opvarmningstiden. Det er i hvert fald en form for funktion, og en hurtig opvarmningstid kan være særdeles uundværlig, hvis det skal gå hurtigt. Mange af de håndholdte modeller har en opvarmningstid på omkring 25 sekunder, og det bør du gå efter, hvis du ønsker et hurtigt redskab til at dampe og opfriske tekstiler og møbler.

Tilbehør

Man har ikke brug for meget tilbehør i forbindelse med en tøjdamper, men en varmebeskyttende handske kan være en god ide at købe med, hvis den ikke automatisk følger med. Ved tynde tekstiler kan man nemlig komme til at brænde sig, hvis man bruger hånden bag stoffet. Det gør i hvert fald dampningen meget lettere, hvis man bruger en varmebeskyttende handske.

FAQ

Hvilken steamer er bedst i test?

Den bedste steamer i test er Tefal Pure Tex DT9530. Den har en solid dampkapacitet, som kan effektiviseres yderligere med et damp-boost. Den har en god størrelse og kan anvendes på de fleste materialer.

Er en steamer bedre end strygejern?

Det afhænger af, hvad du skal bruge den til. Til eksempelvis bluser og kjoler vil en steamer være et godt valg, men den kan have vanskeligt ved at komme pressefolder og hårde kanter til livs. Her vil et strygejern være et bedre valg, da det kan klare mere genstridige folder.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×