Dyson støvsuger test – Den bedste Dyson støvsuger 2022
BEDSTE I TEST
Dyson V11 Total Clean
En kraftfuld støvsuger med kraftig sugeevne til større hjem, uanset om du har hårde gulve eller bløde tæpper. Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline har et justerbart rør og nem ledningsoprul, så du helt slipper for at skulle bukke dig. God til større hjem Denne Miele Complete C3 traditionelle støvsuger er med en motor på 550 watt særlig kraftfuld. Den kan dække et virkelig stort arbejdsområde på en radius på 12 meter. Da Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline ydermere indeholder en stor pose på 4,5 liter egner...
Tjek prisen
Testvindere:
Billigste pris
Forhandler
|
---|
Når du skal vælge den rette model til dine behov, er det vigtigt, at sugeevnen og mundstykkerne egner sig til de overflader, du har derhjemme. En god støvsuger kan ikke kun klare hårdt gulv, men også lodne tæpper med lange og korte hår. En god arbejdsradius forhindrer dig i at skulle finde en ny stikkontakt for ofte under støvsugningen.
I vores købsguide kigger vi nærmere på de forskellige typer støvsugere, sugeevne, hvad de diverse filtre kan, støjniveauet og meget mere. Du vil efter endt læsning ikke mere være i tvivl om, hvad du alt skal kigge efter, når du skal vælge din næste støvsuger.
Du kan også vælge at gå direkte til vores informative sammenligningstabel, der giver dig en oversigt over alle 14 modeller i vores udførlige test.
En kraftfuld støvsuger med kraftig sugeevne til større hjem, uanset om du har hårde gulve eller bløde tæpper. Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline har et justerbart rør og nem ledningsoprul, så du helt slipper for at skulle bukke dig.
Denne Miele Complete C3 traditionelle støvsuger er med en motor på 550 watt særlig kraftfuld. Den kan dække et virkelig stort arbejdsområde på en radius på 12 meter. Da Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline ydermere indeholder en stor pose på 4,5 liter egner den sig perfekt til større hjem, men er også ideel som støvsuger til kontorområder. Der medfølger naturligvis tilbehør i form af et møbel- og et fugemundstykke, så du kan komme ind i alle sprækker og hjørner. Den er god til hårde gulve, men også til vamsede gulvtæpper.
Sugestyrken på Miele Complete C3 kan sågar justeres efter dine behov. Det gør du nemt og bekvemt ved at trykke på fodknapperne. Det gør det dejlig nemt at ændre på en indstilling, mens du er i fuld gang med støvsugningen. Ud over de praktiske fodknapper til justering af sugestyrken kan Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline også justeres i højden. Det er en traditionel støvsuger med teleskoprør, der kan reguleres, så det passer til din højde. Du slipper altså for at skulle bukke dig under støvsugerarbejdet. Desuden har Miele Complete C3 en nem ledningsoprul, også ved at trykke på en fodtast.
Miele Complete C3 er udstyret med et AirClean+-filter specielt til de små og irriterende partikler. Selve støvsugeren er ydermere forsynet med hele 3 gummihjul, hvilket gør, at den kan dreje 360 grader. Det gør manøvreringen med støvsugeren meget nemmere. Ikke kun en vinder hos os, men også hos Forbrugerrådet tænk.
Specifikationer:
En kraftfuld støvsuger velegnet til allergikere, da den opfanger op til 99,9 % af alle små partikler og støv. Den kan klare et arbejdsområde på omkring 9 meter, og der medfølger praktisk og nyttigt tilbehør.
Er du eller nogen i familien allergiker, er denne støvsuger det helt perfekte valg. Den bruger poser, som har en volumen på 3 liter. Modsat andre posetyper kan denne pose holde, til den er helt fyldt op. Faktisk kan den holde op til 50 % længere end traditionelle poser. Derudover indeholder den også et særligt certificeret allergifilter, som opfanger op til 99,9 % af pollen, støvmider og støvpartikler. Den klarer også dyrehår og er derfor også helt ideel til et hjem med kæledyr.
Denne støvsuger har en virkelig god sugeevne, da motoren har en stærk motor på hele 750 watt. Støvsugere kan desuden dække et godt, stort arbejdsområde på 9 meter og er derfor et godt valg til mellemstore og store hjem. Sugeevnen egner sig til hårde gulve, men også til tæpper og er derfor alsidig i sin anvendelse.
Selve støvsugere har en kompakt størrelse og er forholdsvis let at manøvrere. Dets teleskoprør sammensættes af to dele, der begge er fremstillet af metal. Da det sammensættes af to dele, kan du tilpasse højden, så den er mest bekvemmelig for dig. Den eneste ulempe er, at slangen er en anelse stiv, hvilket i kan være lidt irriterende, når du skal rundt om hjørner. Til gengæld har dens ledning en god længde på 6 meter, så du uden problemer kan bevæge dig vidt rundt i hjemmet. Selve støvsugeren har et årligt energiforbrug på 27,9 kilowatt i timen, så det er også en miljøvenlig støvsuger. Dens lydniveau er forholdsvist lavt og ligger på 77 decibel.
Specifikationer:
Søger du efter en ledningsfri model, er denne Dyson V8 Absolute Generation 2022 et rigtig godt bud. Med kraftig sugeevne, indbygget håndstøvsuger og lang batteritid er en håndholdt støvsuger som denne perfekt til dig, der har bekvemmelighed og alsidighed i fokus.
Da Dyson V8 Absolute er en poseløs støvsuger, indeholder den en støvbeholder med en volumen på 0,54 liter. Dens motor har en effekt på 425 watt, og støvsugeren er med sine 2,5 kilo en lettere end de fleste støvsugere. Dens lydniveau på 74 decibel ligger også under mange andre modeller.
Dyson V8 Absolute er udstyret med et genopladeligt lithium-ion-batteri. Det har en samlet batteritid på 40 minutter, hvorefter du blot sætter den i den medfølgende ladestation. Du skal regne med, det tager op til 300 minutter for én opladning. Ladestationen kan monteres på væggen. Dyson V8 Absolute tømmes nemt og bekvemt ved at tages af, hvorefter du kan tømme indholdet direkte ned i din skraldespand. Ud over at det er dejlig bekvemt, sparer du også penge på poser. Selve røret på denne Dyson V8 Absolute kan vinkles, så det bliver endnu nemmere at komme ind under møbler. Den øverste del kan tages af og bruges som lille separat håndstøvsuger.
Dyson V8 Absolute fås med praktisk tilbehør, så du kan støvsuge tæpper og hårdt gulv. Du får et yderst nyttigt mundstykke til spalter og revner i sofaen. Det bløde rullehoved egner sig til den generelle støvsugning, da det opfange både store og små støvpartikler. Du får derudover et mini-motoriseret mundstykke, et blødt mundstykke og et kombinationsmundstykke. Da Dyson V8 Absolute fungerer uden ledning, er den desuden også helt perfekt til rengøring af bilen. Du kan nemlig nemt tage Dyson V8 Absolute med dig og generes ikke af en ledning.
Specifikationer:
Vælg en poseløs støvsuger som denne Electrolux PQ91-model, hvis du gerne vil have en effektiv ledningsfri støvsuger med en god sugeeffekt til lejlighedsvis støvsugning. Denne støvsuger er nemlig perfekt til lige at fjerne lidt skidt og snavs fra hårdt gulv og tæpper. Den har en sugeeffekt på 30 watt og en virkelig praktisk integreret håndstøvsuger, så du hurtigt kan støvsuge krummer op eller give gardinerne en hurtig tur. Den har en maksimal batteritid på 15 minutter. Der medfølger en praktisk ladestation. En fuld opladning tager omkring 240 minutter.
Takket være det smarte LED-lys i mundstykket bliver det nemmere at se støv og snavs under møbler og i mørke hjørner. Desuden kan denne støvsuger stå selv, så du bare kan lade den stå, hvis du lige skal flytte rundt på en stol eller lignende. Desuden er støvsugeren nemt at rengøre. Mundstykket kan renses for hår ved blot at trykke på en enkelt knap. Dens støvbeholder har en samlet kapacitet på 0,3 liter. Du kan desuden tømme støvbeholderen uden at skulle komme i kontakt med indholdet. Du vil også sætte pris, at en håndholdt støvsuger som denne er produceret af 38 % genanvendt plast.
Specifikationer:
Væg denne støvsuger, hvis du gerne vil have en poseløs støvsuger til alle overflader med allergivenligt filter. Den er nemlig udstyret med HEPA-filter, der opsamler og opfanger 99,9 % af alle støvpartikler. Da den ikke bruger poser, skal du blot tømme støvbeholderen, når den er fuld. Bosch BGC41X36 har en kraftig motor med en effekt på hele 700 watt. Den egner sig derfor til alle typer gulve og klarer uden problemer både hårde gulve og gulvtæpper. Beholderen har en samlet kapacitet på 2,4 liter, hvorefter støvsugeren slukker af sig selv. Så ved du, det er tid til at tømme den for støv. Den har en dejlig ledningslængde på 10 meter, så du får et stort arbejdsområde på en samlet radius på ligeledes 10 meter.
Der medfølger 6 forskellige mundstykker. Støvsugeren egner sig derfor både til hårde gulve og gulvtæpper, parketgulv og til sprækker og revner i sofaen. Det teleskopiske rør kan indstilles i længden, så du kan tilpasse dets højde til dig. Den har ydermere en lang ledning og fuldautomatisk ledningsopruller, så du ikke behøver bukke dig. Sammenlignet med mange andre støvsugere har denne desuden et lavt lydniveau på kun 69 decibel – kun lidt over en helt almindelig samtale.
Specifikationer:
Denne Miele Complete C3 Comfort EcoLine-støvsuger er en god støvsuger med et gulv- og møbelmundstykke, så den kan bruges på de fleste overflader fra hårdt gulv til bløde tæpper. Den er udstyret med et praktisk teleskoprør, der for din bekvemmeligheds skyld kan indstilles, så det passer til dig. Det er desuden nemt at indstille effekten på selve røret eller på fodtasterne. Effekten kan justeres fra 550 til 900 watt, alt efter hvilken styrke du har brug for. Du kan også tænde og slukke for støvsugeren via en knap på teleskoprøret.
Støvsugeren har en stor arbejdsradius på 12 meter. Den er forsynet med et HEPA 12-filter, der opsamler alle støvpartikler omkring sig. Der er ligeledes en praktisk indikator, der angiver, hvornår det er tid til at skifte posen ud med en ny. Du vil også være glad for det kompakte design, der gør denne støvsuger nem at manøvrere rundt i hjemmet. Den har desuden en god ledningslængde på 8,5 meter, så du kan komme vidt omkring uden at skulle skifte stikkontakt for ofte. Prikken over i’et er det automatiske ledningsoprul, som du på nemmeste vis kan styre med foden.
Specifikationer:
Vælg denne Miele Complete C3 Silence EcoLine SGSK3, hvis du ønsker dig en god støvsuger til alle overflader som hårde gulve som parket og fliser, men også til gulvtæpper. Dens motor har en effekt på 550 watt, og posen en kapacitet på 4,5 liter. Der medfølger 4 praktiske mundstykker. Gulvmundstykket er perfekt til alle typer gulve. Møbelbørsten rengør dine møbler og puder i en håndevending, mens fugemundstykket er perfekt til sprækker og revner i sofa eller lænestole. Du får desuden også en praktisk børste til tekstiler, så du også uden problemer kan give gardiner eller andre tekstiloverflader en tur med støvsugeren.
Teleskoprører kan justeres og tilpasses dig. Og støvsugeren har også automatisk kabelindtræk, som du kan styre via en fodknap. Faktisk kan alle 6 effektindstillinger nemt indstilles med foden, så du aldrig behøver bukke dig ned for at justere på støvsugeren. Bedre for din ryg og for din effektivitet! Støvsugeren har en stor arbejdsradius på 12 meter, og en ledningslængde på 7,5 meter. Den er desuden særlig lydsvag. Med sit lave lydniveau på kun 64 decibel, hvilket kun er en anelse højere end en almindelig samtale mellem to mennesker.
Specifikationer:
Vil du helst have en poseløs støvsuger med en god sugeeffekt, der er særlig velegnet til et hjem med kæledyr, bør du helt sikkert overveje denne Samsung Jet 70 Pet VS15T7032R5-model. Med sin kraftige sugeeffekt på 150 watt og det effektive Jet Cyclone-system mindsker den tabet af sugekraft så meget som muligt. Netop derfor er denne støvsuger god til at få fat på lange og tykke dyrehår fra både hund og kat. Der medfølger et kombinationshoved til diverse overflader, som kan bruges på hårde gulve, men beviser i særdeleshed sin gode ydeevne på tæpper med korte hår. Du får også en praktisk lille turbobørste og et fugemundstykke til at fange hår gemt i sprækker.
En let støvsuger med egen ladestation. Selve ladestationen kan desuden monteres på en væg, så den altid er klar til brug og nem at få fat på. Du sætter blot støvsugeren i ladestationen, så begynder opladningen. Allerede med henblik på arbejdstiden adskiller denne støvsuger sig fra andre trådløse støvsugere. Dens li-lon-batteri har en lang batterilevetid på 40 minutter. Når batteriet er ved at løbe tør for strøm, sætter du den bare tilbage i ladestationen, hvor støvsugeren automatisk lader op. En fuld opladning tager omkring 230 minutter.
Specifikationer:
Er du ude efter at finde en god billig støvsuger, men samtidig også en kompakt støvsuger, så er denne Nilfisk-model den rette. Den måler kun 28 x 38 x 27 centimeter, så den er nem at manøvrere rundt med uden at blive træt i armene. Den har en ledning på 5 meter, så du ikke hele tiden skal skifte stikkontakt. Den kan dække et arbejdsområde på en radius af hele 8 meter. Dens motor har en kraftig effekt på 750 watt, mens den arbejder med en ydestærk sugeeffekt på 280 watt. Den egner sig altså både til tæpper og hårde gulve som parket, fliser og trægulve.
Der medfølger også praktisk tilbehør. Dens støjniveau er en lille smule højt og ligger på 77 decibel. Støvsugeren vejer til gengæld kun 4,5 kilo, og dens støvpose har en samlet kapacitet på 2,1 liter. Den er ydermere forsynet med et aldeles effektivt HEPA-filter, der er kendt for at opsamle det meste støv, skidt og støvpartikler. Den har også automatisk ledningsindtræk, og støvsugerens håndtag er et praktisk ergonomisk håndtag, der er rart at holde om. Du kan desuden regulere sugestyrken, så du på bedste vis kan få fjernet støv og snavs på de forskellige overflader.
Specifikationer:
Ønsker du dig en energivenlig støvsuger, er denne model et godt valg. Den har nemlig et årligt energiforbrug på 28 kilowatt i timen. Kombinationen af dens kraftige motor med en effekt på 750 watt og det effektive HEPA-filter sørger for, at denne støvsuger giver dig et rent hjem. Der medfølger 4 forskellige mundstykker. Du får et parketmundstykke, perfekt til hårdt gulv, samt et turbo-mundstykke, der egner sig til at fjerne dyrehår fra forskellige overflader. Du får ligeledes et møbelmundstykke, så du kan holder dine møbler rene for støv og snavs, mens det praktiske fugemundstykke er ideelt til de forskellige revner og sprækker i eksempelvis møbler.
Støvsugeren er udstyret med teleskoprør og en selvlukkende pose, der er forsynet med et HEPA-filter. Da posen er selvforseglende slipper du for at skulle røre ved indholdet, når du udskifter posen. Den bortfiltrerer op til 99,99 % af al støvet og de små partikler. Posen har en god kapacitet og kan indeholde op til 3 liter snavs. Som ekstra bonus kan den dejligt lange ledning på 6,2 meter nemt og hurtigt trækkes ind i støvsugeren igen. Du kan desuden justere styrken på støvsugeren ved at dreje på knappen foran. En kompakt, lille og strømbesparende støvsuger.
Specifikationer:
Denne støvsuger kan bruges til både tør og våd rengøring og egner sig derfor til både hårde gulve, møbler og polstring. Det er altså den helt perfekte støvsuger, hvis du gerne vil rengøre bilen indvendig. Den har en nemlig en særlig kraftig motor med en effekt på hele 2.400 watt. Det giver den en samlet sugeeffekt på 330 watt. Derudover får du et fugemundstykke til sprækker og revner i polstringen på sæderne i bilen for eksempel. Du får også et mundstykket beregnet specielt til møbler. Du får ligeledes en lansedyse og en børste til persienner eller lignende, så du har redskaber til at kunne rengøre alle overflader i hjemmet.
Den er fremstillet af BPA-fri plast og arbejder med et 4-trin filtersystem. Du vil elske dens integrerede luftfrisker. Når du tilsætter vandet et på dråber, vil du ved rengøringen opleve, at hjemmet hurtigt dufter frisk og rent. Det er ydermere forsynet med et HEPA-filter, der er særlig kendt for sine effektive egenskaber i at opsamle og forsegle støv, skidt og snavs. Til forskel fra mange andre modeller er denne med sine 44 decibel desuden en yderst lydsvag støvsuger.
Specifikationer:
Med denne støvsuger får du på ingen tid klaret rengøringen. Den har nemlig en stor arbejdsradius på hele 11 meter. Dens ledning er dejlig lang og måler 8,4 meter. Motoren har en effekt på 450 watt, hvilket giver den et årlig energiforbrug på omkring 22 kilowatt i timen. Derudover vil du nyde godt at et lavt lydniveau på kun 64 decibel, der ligger lidt over niveauet på en samtale mellem to mennesker. Så er du på udkig efter den mest støjsvage støvsuger, er dette et godt bud.
Dens pose har en samlet kapacitet på 4,5 liter, hvilket er en god størrelse. Der medfølger en særlig børste til hårde gulve som et parketgulv, men også et fugemundstykke til diverse sprækker og smalle steder samt fodlister. Du får også et praktisk møbelmundstykke, så alle møbler og andre overflader kan få en tur. Selve støvsugeren er med sine 7,85 kilo en anelse tung. Det anfægter dog ikke dens gode efte til at indkapsle støv og skidt i sit effektive HEPA-filter. Støvsugeren er desuden dejlig nem at betjene via de forskellige knapper foran, der for bekvemmelighedens skyld hurtigt kan ændres med foden. Så går det hele meget nemmere og hurtigere!
Specifikationer:
Vil du gerne have en helt klassisk støvsuger med en god sugekraft, der er særlig velegnet til hårdt gulv, er denne Philips FC8578/0-model den helt rigtige for dig. Dens effektivitetsklassificering af sugeevnen på hårde overflader ligger nemlig i klasse A. Dens sugeevne til tæpper er klassificeret som C, men det betyder ikke, den ikke kan klare tæpper! Den har nemlig en god, kraftig motor med en effekt på 650 watt samt en posestørrelse på hele 4 liter. Du kan altså støvsuge en hel del, inden du overhovedet skal tænke på at skulle skifte posen. Desuden er den udstyret med et særlig ydedygtigt mikrofilter, der opsamler op til hele 99,9 % skidt, snavs og støvpartikler.
Du kan selv regulere sugeevnen alt efter behov og overflade, hvilket er virkelig praktisk. Den har en samlet sugeevne på op til 18 kilopascal alt efter valgte regulering. Derfor er denne støvsuger også et godt valg til hjem med kæledyr, da den sagtens kan få bugt med de mange lange og tykke hår fra dine pelsede venner. Den har ydermere et stort arbejdsområde på 9 meter, så du kan klare mange og store flader på én gang og uden at skulle skifte stikkontakt alt for ofte.
Specifikationer:
En simpel støvsuger til dig, der gerne vil have en poseløs, men stadig kraftig støvsuger. Denne har en motor med en effekt på 850 watt og egner sig derfor til både hårde gulve og tæpper. Den bruger ikke poser, men har en støvbeholder med en kapacitet på 1,3 liter. Den er ydermere udstyret med et effektivt Super Clean Air-filter, der indkapsler op til 99,9 % støv og snavs. Filtret kan desuden vaskes, så du sparer penge på både at skulle skifte pose ofte, men også på filtre. Selve tømningen er i øvrigt supernem. Dens design gør nemlig, at du kan tømme den ved brug af én enkelt hånd.
Dens PowerCyclone 4-teknologi sørger for, at den opretholder samme niveau ved hver støvsugning. Ledningen er dejlig lang, så du kan nå vidt omkring med din støvsuger. Dens samlede arbejdsområde opnår en radius på hele 9 meter. Der medfølger et praktisk universalmundstykke, der kan bruges til mange forskellige overflader, så du kan komme hele vejen rundt i hjemmet. Du får dog også et sprækkemundstykke til diverse fuger og revner i møbler. Du vil også sætte pris på at emballagen består af hele 90 % genbrugsmaterialer. Brugermanualen er sågar fremstillet i 100 % genbrugspapir.
Specifikationer:
Alle støvsugere i vores støvsuger test er de bedste støvsugere på markedet lige nu. Og du vil med garanti kunne finde den helt perfekte model til dig og dine behov.
Men hvis du vil have helt styr på, hvad udgør en effektiv støvsuger, og hvad forskellen på en god og en enestående støvsuger er, så læs med her!
Der er nemlig forskel på støvsugere – også på de bedste støvsugere.
Nogle egner sig specielt til hårde gulve, andre til bløde overflader. Og så findes der også støvsugere med eller uden ledning og støjsvage modeller. Den støjsvage model er god til dig med små børn eller tynde vægge.
Sidst, men ikke mindst, er der al tilbehøret. Har du for eksempel hårdt gulv, skal du være sikker på, mundstykkerne egner sig til dette.
Alt dette dykker vi ned i lige her!
Der er altså mange overvejelser, du bør gøre dig, inden du haster ud og køber en ny støvsuger. Vi har lavet en lille oversigt over de 5 ting, du absolut bør overveje, inden du anskaffer dig en støvsuger. Måske er det jo også dit allerførste støvsugerkøb. I så fald gør du dig selv en tjeneste ved fra starten af at købe en effektiv model, der egner sig til netop dine personlige behov (eksempelvis et hårdt gulv).
Disse fem ting er de mest presserende overvejelser, du bør gøre dig. Vil du være uovertruffen støvsugerekspert, skal du naturligvis også have styr på de diverse mundstykker, og hvad de præcis bruges til. Det og meget mere får du svar på lidt længere nede. Der er altså god grund til at blive hængende lidt endnu.
Lad os starte med at få styr på de forskellige typer støvsugere.
Der findes nemlig efterhånden forskellige støvsugere. Selv et hurtigt blik på vores test over de bedste støvsugere, vil gøre dette tydeligt.
De fleste kender nok den elektriske model, som du sætter i stikkontakten. Men der findes også andre modeller nu. Og faktisk er det dine individuelle behov, der afgør, hvilken type model du bør vælge. En klassisk støvsuger fungerer nok for de fleste, men nogle af de andre modeller kunne alt efter dine behov måske gøre livet endnu lettere for dig. Sæt dig derfor grundigt ind i, hvad fordelene og ulemperne er ved de forskellige typer, så er du sikker på, du får mest muligt ud af din investering.
Åh, ja, den almindelige, klassiske støvsuger, der kører på strøm. Dejlig enkel og nem at betjene.
Den egner sig som regel til hårde gulve og tæpper, men tjek alligevel sugeevnen og de medfølgende mundstykker.
Modsat den trådløse støvsuger løber denne ikke tør for strøm. Medmindre naturligvis strømmen bliver afbrudt. Men ellers skal du bare trække dens strømledning ud, finde en stikkontakt, og så er du sådan set klar til at støvsuge dit hjem.
Fordelene ved en den klassiske støvsuger er altså, at du altid kan bruge den og aldrig skal vente på, den lader op. Som regel er denne støvsuger også kraftigere end trådløse støvsugere. Og det er da bestemt en fordel, hvis du har kæledyr eller bare generelt har brug for en kraftig model.
En anden fordel er, at du ofte kan justere røret, så det passer til din højde. Det kan som regel ikke med håndholdte støvsugere. Det giver dig altså en bedre og mere ergonomisk arbejdsstilling, og det er da bestemt ikke at kimse ad. Især ikke, når du tænker på, hvor mange timer du faktisk ender med at støvsuge. Det er jo ikke småting!
Ulempen ved denne slags støvsuger er naturligvis ledningen. Den kommer hurtigt i vejen, og du skal sætte den i en ny stikkontakt i takt med, at du bevæger dig rundt i dit hjem. Det er bøvlet i sig selv, men begrænser nogle gange også dit bevægelsesrum. Den kan godt hurtigt blive en udfordring, når du skal støvsuge trapper eller have støvsugeren med ud til bilen. Her har den håndholdte støvsuger klart en fordel.
En anden ulempe kan være vægten. Det behøver ikke være en ulempe, da der også findes lette modeller på markedet. Men som udgangspunkt vil de klassiske støvsugere være tungere end de håndholdte modeller, hvorimod en robot ikke skal bæres, skubbes eller trækkes, så det er lidt ligemeget, hvor meget den vejer.
En robotstøvsuger er et godt eksempel på en støvsuger, der netop egner sig særlig godt til især hårde gulve. Det er en trådløs model, der i princippet gør arbejdet for dig. Den adskiller sig altså på mange punkter fra den traditionelle model.
En trådløs støvsuger som en robotstøvsuger kører på batteri. Batteriet vil skulle genoplades, og der følger typisk en ladestation eller en såkaldt dockingstation med, når du anskaffer dig en robotstøvsuger.
Som det første adskiller den sig altså fra den traditionelle model ved, at du skal bruge lidt tid på at programmere den. Den skal ligesom lige vænne sig til dit hjem. Robotstøvsugere fås med forskellige funktioner, og nogle kan skemalægge støvsugningen, mens andre fungerer udelukkende med brug af sensorer.
En anden betydelig forskel er, at den er udstyret med roterende børster på undersiden. Det vil du normalt ikke finde på mundstykket af en traditionel model. Her har mundstykkerne nok børster, men de roterer ikke i fejende bevægelser. Det gør de på en robotstøvsuger. De roterende børster fejer skidtet sammen, hvorefter støvsugeren suger det op.
Ulempen ved en robotstøvsuger er, at den som regel ikke er lige så kraftig som sin traditionelle bror og søster. Den vil heller ikke egne sig til andet et gulve. Du kan altså ikke bruge den på møbler, gardiner, fodlister og lignende. Den kører frem og tilbage og rundt på dine gulve og støvsuger dem.
En yderligere ulempe kan også være størrelsen på dens støvbeholder. En robotstøvsuger er en del mindre end en klassisk støvsuger. Det gælder derfor naturligvis også dens støvbeholder eller pose. Du kan nemlig sagtens få modeller, der bruger pose, eller som har en støvbeholder, der skal tømmes. Du kan faktisk også få modeller, hvor du kan vælge mellem det ene og det andet. Det i sig selv, er selvfølgelig ret smart. Ulempen er dog som sagt størrelsen, for uanset om du vælger en model med pose eller med støvbeholder, vil disse være mindre end i en traditionel model.
Det behøver ikke være noget problem. Det kan dog betyde, at du skal skifte posen eller tømme beholderen ofte, alt efter hvor meget du bruger din robotstøvsuger, og hvor beskidt der er på et givent tidspunkt.
Men bortset fra at installere den til at starte med og så tømme beholderen eller skifte posen ud med en ny, er der ikke meget arbejde involveret, når du har en robotstøvsugeren.
Og det er da også dens helt store fordel: Den gør arbejdet for dig!
Du kan desuden programmere mange af modellerne, så du kan sætte den til at støvsuge, mens du er på arbejde, laver mad eller lufter hunden eller om natten, når du sover! Og det er da bestemt dejligt at komme hjem eller vågne op til et rent hjem. Du har altså stadig fuld kontrol over rengøringen.
En yderligere fordel ved en robotstøvsuger er, at den typisk vil køre og bruges oftere og mere regelmæssigt end en traditionel model. Det holder også skidtet nede, så støvet simpelthen ikke når at brede sig så meget. Det kan være en klar fordel med en sådan model, hvis du har allergi eller kæledyr, da du simpelthen får hjælp til at holde støvniveauet nede så meget som muligt.
Du skal dog regne med, at du stadig vil skulle støve møbler og andet i dit hjem af, da robotstøvsugere, som nævnt, kun tager sig af dine gulve. En robotstøvsuger vil heller ikke være udstyret med forskellige hoveder og mundstykker til forskellige flader og møbler. Derfor vil du nok heller ikke kunne erstatte en klassisk støvsuger med en robotstøvsuger. Ikke helt i hvert fald.
Men generelt set vil en robotstøvsuger altså være et perfekt supplement til den almindelige elektriske model. Den kan tage sig af hverdagen og hverdagens støv og skidt, mens du så kan tage den traditionelle model frem, når du vil lave hovedrengøring. Alt i alt sparer du jo på arbejdet og ender med at bruge mindre tid på at støvsuge og gøre rent, og det er for mange jo idéen med at anskaffe sig en robotstøvsuger.
En håndstøvsuger er også et praktisk supplement til den klassiske støvsuger eller til en robotstøvsuger. Den kan ligesom en traditionel model bruges på hårde gulve og også på tæpper. Dog er det stadig en god idé at kigge på en given støvsugers funktioner, så du er sikker på, den kan klare de overflader, du har i dit hjem.
En håndstøvsuger fylder ikke meget og er som regel letvægtig. Det gør den nem at manøvrere med, og den er meget bedre til smalle steder og til steder, der normalt er lidt sværere at støvsuge. Det kunne for eksempel være trappen. En trappe er aldrig nem at støvsuge, da du skal bære på støvsugeren samtidig med at støvsuge for slet ikke at tale om ledningen.
Det bliver dog en del lettere med en håndstøvsuger, der ikke er begrænset af en ledning. Desuden fylder den ikke så meget, så det er også meget nemmere at finde en opbevaringsplads til den. Og da du ikke skal tilslutte den strøm for at bruge den, er den også hurtigere at bruge.
Nogle modeller har en lille aftagelig del, så du får en 2-i-1-løsning med en lille håndstøvsuger. Den er måske ikke så meget egnet til hårdt gulv eller gulve generelt, men
den poseløse støvsuger fungerer i princippet som en mini-støvsuger, som du hurtigt kan hive frem ved behov. Den er perfekt til at fjerne krummer fra morgenbordet og chipsrester fra sofaen.
Den største ulempe ved en håndstøvsuger er driftstiden, der for mange modellers vedkommende er relativt kort. Det afhænger naturligvis af den valgte model, men fælles for de fleste er dog, at deres driftstid er en del kortere end deres opladningstid. Det gør i princippet ikke noget, da du jo bare kan lade den stå og oplade natten over, eller når den ikke er i brug. Til gengæld er driftstiden ikke uvæsentlig i henhold til, hvor stort dit hjem er, og hvor lang tid det tager at støvsuge det. De fleste håndholdte modeller vil ikke have en så lang driftstid, at du kan støvsuge hele hjemmet på én gang.
En håndholdt støvsuger skal derfor i mange tilfælde også ses som et supplement, som du hurtigt kan tage frem og fjerne skidt i entreen, kæledyrshår fra sofaen eller de famøse krummer efter morgenmaden.
De forskellige støvsugere egner ofte til forskellige gulvtyper. Det er derfor særlig hensigtsmæssigt at tage et godt kig på dit hjem og notere dig, hvilken slags gulve du har i dit hjem. Har du overvejende fliser, planke- eller parketgulv eller måske tæpper.
Omend færre mennesker i dag har væg-til-væg-gulvtæpper i deres stuer og soveværelser, har mange dog trods alt stadig små pyntetæpper i varierende tykkelse og med varierende hårlængde liggende flere steder i hjemmet.
Er det tilfældes for dig, bør du altså se dig om efter en mode, der kan klare begge dele.
Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline, som vi har kåret som vores bedst i test,
egner sig for eksempel både til hårde gulve, men også til tæpper, mens Philips FC8578/0 er særlig velegnet til hårdere overflader.
Størrelsen af dit hjem eller det areal, du ønsker at købe en støvsuger til, er bestemt også en væsentlig faktor at tage med i betragtning.
Vælger du en trådløs model, bør du nemlig sikre dig, at batteritiden er lang nok til, at du kan nå at støvsuge hele området.
Vælger du en almindelig og traditionel model, bør du blandt andet kigge på ledningslængden og på, hvordan dit hjem er indrettet i henhold til stikkontakter. Der er ikke noget mere irriterende end lige præcis IKKE at kunne nå hen til stikkontakten. Når du kigger efter en støvsuger, bør du altså også kigge på, hvor lang ledningen er. Det vil som regel stå i specifikationerne. Hvis du vil være på den helt sikre side, kan du måle afstanden mellem stikkontakterne i dit hjem, så du ved, om du kan nå rundt overalt.
En anden ting, du vil lægge mærke til, når du begynder at undersøge støvsugere, er, at der vil stå noget om arbejdsområde. I vores sammenligningstabel har vi også dedikeret en spalte til netop arbejdsområdet. Den måles som regel i en radius på et bestemt antal meter. Det betyder ganske enkelt, hvor langt du vil kunne nå omkring dig, når først den er tilsluttet en stikkontakt, og inden du er nødt til at sætte den i en ny stikkontakt.
Hvis din støvsuger for eksempel har et arbejdsområde på 9 meter, vil du kunne støvsuge i en radius på 9 meter fra den stikkontakt, du har valgt at slutte den til. Det er altså en virkelig god information at have, og også den, der er med til at afgøre, om en støvsugers ledningslængde er egnet til dit hjem.
I manges tilfælde vil dette ikke have synderlig megen betydning. De fleste støvsugers ledningslængder er lange nok. Men du kan dog komme ud fra nogle modeller, der har en ret kort ledning, og så er det altså godt at vide, hvor langt du kan støvsuge, og om du kan komme hen i alle kroge og hjørner af dit hjem.
I henhold til arealet bør du ligeledes kigge på støvsugerens størrelse. Her mener vi ikke så meget, om der er plads til din støvsuger, selvom det naturligvis heller ikke bør glemmes.
Vi mener hermed dog mere, hvor stor støvbeholderen eller posen i støvsugeren er. En lille støvsuger kan være fint til dine behov, men det, du skal være opmærksom på, er for det første, hvor hurtigt posen eller støvbeholderen fyldes.
Længden på vores vinders ledning, Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline, er for eksempel 8,5 meter lang. Bosch BGC41X36-modellens ledningslængde er på hele 10 meter, hvilket er ideelt til større hjem. MPM MOD-30-støvsugeren har derimod en kortere ledningslængde på 4,5 meter, hvilket jo er helt perfekt til dig, der enten har mange stikkontakter, eller et mindre hjem.
Der er ingen grund til at betale mere for en model bare for at få en lang ledning, hvis dit hjem er mindre.
Tænk altid i baner af, hvilke af dine behov skal dækkes og hvordan.
Det, som ingen bør gå på kompromis med, er en god sugeevne. En stærk sugeevne er ganske enkelt alfa og omega for at opnå en effektiv støvsugning, hvor du får fat på alle de partikler, der normalt bliver hængende i luften omkring dig og støvsugeren.
Her er der heldigvis en meget enkel regel, du kan gå efter. Styrken og kraften på elektroniske apparater måles som regel i watt. Og jo mere watt et apparat har, desto kraftigere er det som regel også. Så hvis du vil være sikker på at få en god og effektiv styrke, bør du som det første gå efter en model med mange watt.
Når det er sagt, er der også andre funktioner, der tilsammen med watteffekten giver en god sugeevne. Men derfor kan du som udgangspunkt godt gå ud fra wattteffekten for at få en idé om, hvor kraftig motoren er.
Miele Complete C3 har med sine 550 watt for eksempel en god sugeevne og sørger derfor for en effektiv rengøring. Bosch BGC41X36, Miele Complete C3 Silence EcoLine SGSK3 og MPM MOD-30-modellerne har en endnu kraftigere motor, der kører på henholdsvis 700, 900 og hele 2.400 watt for MPM MOD-modellens vedkommende.
Selv om en god og kraftig sugeevne naturligvis er at foretrække, er det ikke sikkert, det er nødvendigt at være på den maksimale sugestyrke til alle slags overflader. Nogle modeller kan tændes og slukkes, og du kan justere og tilpasse mundstykket til den overflade, du er ved at rengøre, for eksempel, hvis du skal skifte mellem en glat overflade som fliser eller parket til gulvtæppe eller omvendt.
En god sugeevne er jo den, der kan få fat på den type snavs, du har i dit hjem. Og der er forskel på hjem med og uden børn, og også hjem med eller uden kæledyr. Ja, der er sågar forskel på, om du har hund eller kat og hvilken race! Så sugeevnen spiller en meget væsentlig rolle.
Her kan det dog i nogle tilfælde være ret smart med en justerbar sugeevne. Ikke alle modeller har en justerbar sugeevne.
Hvis din model har denne funktion, er støvsugeren udstyret med en knap eller knapper til at justere sugestyrken med. Nogle modeller har også en turboknap, som du kan aktivere ved særlig genstridig skidt og snavs, mens andre modeller har flere styrker. Det kunne for eksempel være lav, middel og høj styrke, som du kan indstille efter behov.
Miele Complete C3-modellerne i vores test har sugestyrkeregulering, så hvis det er vigtigt for dig, kan du med ro i sindet vælge én af disse modeller. Men faktisk har de fleste modeller i vores test regulerbar styrke.
Uanset om du vælger en støvsuger med pose eller med støvbeholder, vil den indeholde en type filter. Et filter er vigtigt, da det er med til at indkapsle den opsugede støv og skidtet, så det ikke ryger ud igen. Især os med hårde gulve kan nikke genkendende til, hvor irriterende det er, når støv hvirvler op igen lige efter, man har støvsuget.
For at få en optimal filtrering af støv og partikler bør du altså vælge en model med et effektivt filter. Og det kan godt være lidt forvirrende. De hedder nemlig alle noget forskelligt.
Helt overordnet set er der to typer filtre, nemlig mikrofiltre og HEPA-filtre. Nogle brands har deres egne navne til deres specifikke filtre. Se bare på Miele Complete C3-modellerne, der har AirClean+-filtre og Super Clean Air-filtre.
For den gennemsnitlige og gængse forbruger er det ikke så vigtigt, om en støvsuger har et HEPA-filter eller et mikrofilter.
Et mikrofilter opfanger op til 99,5 % af alle partikler helt ned på en størrelse på 0,2 mikroner. Et HEPA-filter kan opfange 99,97 % af alle små partikler. Et HEPA-filter opfylder den medicinske standard for et filter egnet til allergikere. Det vil altså sige, at du bør vælge en støvsuger med HEPA-filter, hvis du eller én i din husholdning har allergi.
Til alle andre er et mikrofilter helt fint.
Noget, som kan være af betydning for dig, både af miljømæssige og økonomiske årsager, er, om filtret er vaskbart eller ej. Det er nemlig muligt at få modeller med vaskbare filtre, mens andre modellers filtre skal skiftes ud, når de er beskidte.
Der er ikke nogen hygiejnisk fordel som sådan, så det kommer i sidste ende an på, om du vil vaske filtret. Fordelen er naturligvis, at du sparer penge på filtre, hvis du vasker dem. Og så er det selvfølgelig også bedre for miljøet.
Det store spørgsmål for mange er, om de skal vælge en ledningsfri model eller en støvsuger med ledning.
Hvis du fortrinsvist har hårde gulve i dit hjem, står det dig frit for. Det gør det også, hvis du har tæpper, men du skal dog alligevel regne med, at en traditionel model er bedre til tæpper end en ledningsfri model.
Det har helt klart nogle fordele at have en ledningsfri model. Du generes ikke af ledningen, når du går rundt og støvsuger. Du behøver ikke overveje, hvor stikkontakterne i huset sidder og flytte ledningen fra stikkontakt til stikkontakt. Kort sagt: Du er på ingen måde begrænset i dine bevægelser.
Du bør dog gøre dig klart, at en ledningsfri model har en begrænset batteritid og batterilevetid. Hvor lange de er, afhænger naturligvis af modellen, og en lang batterilevetid er selvfølgelig at foretrække.
Er du på udkig efter en støvsuger, som kan klare det meste af rengøringen, er det dog nok en model med ledning, du bør se dig om efter. En model uden ledning fungerer bedst som supplement og til lejlighedsvis støvsugning og rengøring i hverdagen, hvorimod en model med ledning kan bruges uden begrænsninger. Du skal nemlig aldrig være bange for, den løber tør for strøm, da du jo bare stikker den i stikkontakten.
Det store spørgsmål er her altså, hvad formålet med støvsugeren er for dig: lejlighedsvis støvsugning eller en støvsuger til den store hovedrengøring?
Er svaret en lejlighedsvis støvsugning, kan du sagtens undersøge de forskellige ledningsfrie modeller for at se, om de ellers lever op til dine krav og forventninger.
Er svaret dog, at du leder efter en støvsuger til at klare al form for støvsugning i hele huset, bilen og måske også garagen, ja, så bør du højst sandsynligt vælge en model med ledning.
Men i sidste ende er det naturligvis op til dig, og du vil finde gode modeller inden for begge typer støvsugere.
Hvis du stadig er lidt usikker, kan du jo kigge på de forskellige modeller i vores udførlige test. Den redegør for, hvad de enkelte støvsugere kan byde ind med, og du er sikker på at få dig et godt overblik over de bedste modeller på markedet lige nu.
Som det næste bør du gøre dig klart, om du er mere til poseløse støvsugere, eller til støvsugere med poser. Her er det ikke så vigtigt, om du fortrinsvist har hårde gulve eller hvilken gulvtype generelt.
Det poseløse design er en god idé og et godt valg for den miljøbevidste forbruger. En støvsuger uden pose har nemlig modsat dem med poser en støvbeholder, som skal tømmes.
Ud over at du sparer penge på poser, er det også en hygiejnisk tømning, da du i de fleste tilfælde slipper for at skulle røre eller på nogen måde komme i kontakt med indholdet. Du tømmer bare støvbeholderen direkte ned i skraldespanden, banker måske det sidste ud, og så kan du sætte den tilbage i støvsugeren igen.
Dér, hvor du bør gøre dig nogle tanker om, om en poseløs model er den rette for dig, er, hvis du eller en anden person i din husholdning har allergi.
Du kan selvfølgelig vælge en model udstyret med certificeret HEPA-filter, som er særlig velegnet til allergikere. Men du kommer ikke udenom, at en model med pose er bedre egnet til hjem med allergikere.
Er det en let allergi, kan den poseløs model sagtens være en løsning. Især, hvis du samtidig gerne vil bidrage til mindre affald. Men hvis allergien er kraftig, er det muligt, at du er nødt til at vælge en model med pose.
Grunden er, at posen indkapsler alle partikler og lukker dem inde. Selve posen er desuden også udstyret med et filter, så den bedste løsning for allergikere ville være at vælge en støvsuger med pose og HEPA-filter. På den måde er du godt dækket ind.
Fordelen er her nemlig, at posen opfanger skidtet, snavset og støvet og lukker det inde. HEPA-filtret er desuden certificeret til brug af allergikere, da det opfanger op til 99,99 % at de helt små partikler, som andre filtre ikke kan få fat på. Dernæst bliver de lukket inde i posen, så de ikke siver ud af støvsugeren igen, hvilket er særlig vigtigt i et hjem med allergikere. Det er jo netop støvet, som kan være virkelig svær at få bugt med, samtidig med at det et støvet, der er virkelig generende for allergikere.
Vi anbefaler derfor allergikere til at vælge en model med pose. Andre forbrugere står det frit for, om en poseløs eller en model med pose er den ideelle løsning. Det skal fungere i din hverdag – det er det vigtigste i denne sammenhæng.
Et lille tip, hvis du vælger en model med pose: De forskellige brands producerer som regel også deres egne poser, som passer specifikt til deres støvsugere.
Du kan i princippet godt købe et andet, måske billigere brand, og bruge det i støvsugeren. Der kan dog være forskel på effektiviteten. Køber du en pose af et andet brand end din støvsuger, kan det være, at posen ikke sidder præcis, som den skal. Det går ud over dens effektivitet og ydeevne.
Det betyder altså, at det er værd også at sammenligne priser på de forskellige brands poser og ikke kun priserne på selve maskinen. Hvis du regelmæssigt skal skifte posen, vil dette jo også have en indflydelse på, hvor mange penge du skal give ud. Så kan en billig model meget hurtigt blive dyr, hvis poserne koster det hvide ud af øjnene.
Mange af os har kæledyr. Og omend de bringer masser af glæde og kærlighed ind i ens liv, slæber de også en del snavs og skidt med sig. Så har du kæledyr, er det især vigtigt at vælge en støvsuger, der kan klare de lange og nogle gange tykke hår fra hund og/eller kat.
Og det er ikke alle, der kan det.
Helt generelt set er poseløse støvsugere for de fleste ikke det bedste valg, hvis du har kæledyr. Nogle modeller er mere egnede end andre, men i henhold til hår, støv og pels, som kæledyr genererer, er det nemmere at få suget alt op med en traditionel model. Ligesom det også er nemmere at få klaret en effektiv rengøring på hårde gulve, når det gælder dyrehår. De samlet sig jo belejligt i klumper og totter rundt omkring, hvis du har parket, fliser eller en form for trægulv eller glatte overflader, så du nemt lige kan fange dem med støvsugeren.
For dig, som har kæledyr, bør du altså sikre dig, at støvsugeren har en fortræffelig sugeevne. Det er det første.
Det andet, du bør sikre dig, er, at røret er bredt nok, og at mundstykkerne egner sig til dyrehår. Tjek især, om åbningerne er brede nok til at hårtotter kan suges ind. Det er nemlig virkelig frustrerende at skulle fjerne hår fra et tilstoppet mundstykke i tide og utide.
Støvsugerens evne til at suge er naturligvis i højsædet, men lydniveauet bør bestemt også være med i ligningen, når du skal ud og finde en ny støvsuger. De fleste vil nemlig sætte pris på en støjsvag støvsuger. Er du en af dem, der ikke er kæmpe fan af høje lyde og støj, så er en støjsvag model bestemt vejen frem. Det kan jo også være, du har små børn, der sover til middag, eller kæledyr, der ikke er så vilde med larm. Her kan en lydsvag model virkelig gøre en forskel.
Der kan dog være ret stor forskel på de forskellige støvsugere og deres lydniveau. De fleste støvsugere kan godt larme en del, men der er også støjsvage modeller på markedet.
Støjniveauet på alle elektroniske apparater bliver målt i decibel. Modsat sugekraften skal du her kigge efter et lavt tal. Jo lavere tallet, desto mindre larmer apparatet. Og det gælder også støvsugere.
En helt almindelig samtale mellem to voksne mennesker er blevet målt til at ligge omkring de 60 decibel. Det er altså et godt udgangspunkt at have. Til sammenligning ligger en boremaskine på 98 decibel. En klassisk, gennemsnitlig støvsuger ligger på omkring de 74 decibel. Det er godt at holde sig for hovedet, når du skal vælge et støjniveau, der passer til dig. En måling på 74 decibel er naturligvis blot et gennemsnit. Du kan sagtens finde modeller, der larmer mindre end det.
Se for eksempel Miele Complete C3 Silence EcoLine SGSK3 og Rowenta RO7747EA, der begge har et virkelig lavt støjniveau på 64 decibel.
Hvilket støjniveau er acceptabelt for dig, er meget individuelt. Men du bør alligevel gøre dig nogle tanker herom. Hvis du altid støvsuger om aftenen (eller natten), er det jo ret smart med en lydsvag model, der ikke vækker hele nabolaget.
Vil du have en støvsuger med en energibesparende motor, bør du igen kigge på watt. Modsat sugeevnen betyder et højt tal her også et højere forbrug. Hvis din støvsuger har mange watt, vil den typisk også bruge mere strøm. Har den mere end 1.600 watt eller derover sluger den ligefrem strøm. Og det er da værd at overveje, om det virkelige er nødvendigt med helt så mange watt, når nu det også går ud over strømforbruget.
Heldigvis afhænger sugeevnen ikke kun af, hvor mange watt en støvsuger har, som vi også har nævnt tidligere. I den sammenhæng spiller mundstykkets design og udformning også en vigtig rolle. Du bør altså kigge på både watt og på tilbehøret og holde dem op mod dine specifikke behov.
Hos nogle modeller er der angivet, hvor mange watt de årligt koster. Dette tal er dog relativt, da det selvfølgelig kommer an på, hvor meget du bruger støvsugeren.
Hvis du gerne vil have en effektiv støvsuger, der ikke sluger strøm, bør du gå efter en model på omkring de 750 watt og højst 900 watt.
Når man taler om ekstra udstyr til en støvsuger, menes tilbehøret. Og med tilbehøret menes der de diverse mundstykker, som du får sammen med støvsugeren.
Det varierer, hvor mange mundstykker du får med, når du anskaffer dig en støvsuger. Nogle modeller har mange, andre kun et par. Igen bør du gøre dig klart, om du har brug for et mundstykke specielt egnet til hårdt gulv, og om du har brug for de små mundstykker til at støvsuge møbelbetræk, puder, gardiner eller andre tekstiler. Vil du gerne sikre dig, at du kan komme rundt i alle hjørner og også give dine persienner en tur i ny og næ, så bør du kigge på de forskellige mundstykker.
Vi har lavet en lille praktisk oversigt over de mest gængse mundstykker. Men husk, at mundstykkerne og deres formål kan variere alt efter, hvilken model de er lavet til.
Med en hvilken som helst model – bortset fra robotstøvsugeren – vil du få et såkaldt standardmundstykke. Det er det mundstykke, du kan bruge til de fleste overflader. Som regel sidder der en lille knap foroven, som du nemt og bekvemt lige kan indstille med foden. Den indstiller du alt efter, om du skal støvsuge et tæppe eller et gulv med en glat overflade.
Et møbelmundstykke er som regel lille i sin størrelse. Du skifter det simpelthen ud med det større standard- eller universalmundstykke og sætter det på røret. Fordelen er, at dette mundstykke har små hår, der er perfekte til at børste skidt og snavs sammen på møbler eller puder. Når du kører det hen over dit møbel, vil det altså få fat på hår og støv og løfte det, så det kan blive suget ind i støvsugeren.
Størrelsen er praktisk, fordi den er nemmere at bruge og manøvrere i eksempelvis en sofa, hvorimod det store universalmundstykke godt kan være ret klodset. Du får yderlige også mere kontrol over din støvsugning, der med et lille mundstykke er mere målrettet og præcis.
Dette mundstykke er som regel smalt og længere. Grunden er, at det skal kunne komme ind de smalle steder og i revner og sprækker. Det kunne for eksempel være bagved et møbel eller mellem sofaens store puder. Du vil blive overrasket over, hvor meget skidt samler sig disse steder. Hverken det store universalmundstykke eller den lille møbelbørste egner sig til at komme ind i smalle steder. Men det kan fugemundstykket.
Det er dog også praktisk til lige at køre hen over fodlister og i hjørner, så du med dets smalle udformning kan komme helt ind i hjørnet.
Mange ved faktisk ikke, hvad den lille børste er beregnet til. Men den er perfekt til paneler, vindueskarme, skænken eller lignende overflader. Den kan også bruges til lædermøbler. Da den er udstyret med forholdsvis lange og bløde hår, ridser den ikke de glatte overflader. Desuden fanger hårene også den lette støv, inden den bliver hvirvlet op, så den kan blive suget op af støvsugeren.
Alt efter model fremstillet de med både naturlige hår eller med kunsthår. Det er ikke helt så vigtigt, om det er det ene eller det andet, men de naturlige hår er bedre til at fange fnuller og støvpartikler.
Vores gæt er, at lige så mange ikke ved, hvad den store børste er til. I princippet bruges den på præcis samme måde som den lille, runde børste, vi lige har set på foroven. Men da den er større, kan du med fordel bruge den på større flader. Den kunne altså være bedre til dine vindueskarme, hvis de er meget brede, eller til den store lædersofa. Du kan naturligvis også bruge den lille, men det giver dig en valgfrihed i henhold til fladen, du vil rengøre.
Et Turbomundstykke fås i forskellige størrelser. Til forskel fra andre mundstykker sidder der her et skovlhjul inde i selve mundstykket. Det er dette hjul, der får de små børster til at dreje meget hurtigt rundt, og det er her fordel af mundstykket er. Du kan i princippet bruge den til alle de overflader, du vil, men den er særlig god til at støvsuge dine møbler og/eller tæpper. Og så er den også særlig velegnet til hjem med kæledyr, da det er den, der får fat på de små eller lange hår fra dine pelsede venner.
Til sidst kan du også få et mundstykke, der er en slags slange, som du sætter på røret. Den kaldes også en flexslange. Den er ikke standardtilbehør og skal som oftest købes separat. Men den er afsindig smart til at få støvsuget bagved radiatoren (ja, netop!), som du ellers ikke kan komme til med nogle af de andre mundstykker. Du kan eventuelt bruge fugemundstykket, men det er ikke fleksibelt og kan derfor ikke bøjes som slangen. Den er specifikt udformet til det formål at komme ind bagved radiatoren og ind imellem de forskellige kamre på radiatoren på de lidt ældre radiatorer.
Til allersidst skal det lige nævnes, at du jo også kan bruge selve røret som en separat del i sig selv. Hvis du lige hurtigt skal ind i et hjørne eller have noget ud fra under en liste eller bagved døren, kan du med fordel bare tage standardmundstykket af og bare støvsuge med selve røret. Det fungerer i mange tilfælde fint.
Som allerede nævnt er det ikke sikkert, du får alle disse mundstykker med i købet, når du anskaffer dig en støvsuger. Det betyder dog ikke, du ikke kan tilkøbe dem separat. Så hvis du har forelsket dig hovedkulds i en bestemt støvsuger, men den ikke har alle de mundstykker, som du mener at få brug for, kan det være de kan tilkøbes.
Det er i det hele taget en god idé at tjekke, om der er mulighed for at tilkøbe mundstykker, hvis selve støvsugeren ikke leveres med mange. Når du anskaffer dig en støvsuger er det som regel med det formål at bruge den i mange år. Og livet kan jo nå at ændre sig mange gange i løbet af nogle år og dermed også vores behov. Vælger du altså en model, hvor du har mulighed for at tilkøbe mere tilbehør, er du sikker på at være dækket ind i fremtiden også.
Den bedste støvsuger i test er Miele Complete C3. Den har en god, kraftig sugestyrke egnet til både bløde tæpper og hårdt gulv, et regulerbart teleskopør og praktisk ledningsoprul. Dens arbejdsområde har en stor radius på op til 12 meter, og posen kan indeholde op til 4,5 liter støv og snavs. Derfor er den vinder af vores støvsuger test.
En traditionel type støvsuger indeholder en støvpose, som fyldes med støv, når du støvsuger. På et tidspunkt er den fuld, og posen bør udskiftes. En poseløs model bruger ikke poser, men har i stedet en støvbeholder der med jævne mellemrum skal tømmes.
Amanda Lee Edelstein
Author