Støvsugere er uundværlige i alle hjem. Og selv om de alle kan støvsuge, er der også blandt de bedste støvsugere på markedet forskel på, hvilke overflader de egner sig bedst til, og hvor nemme de er at betjene. Derudover er der også forskel på lydniveau og filtertyper.
I denne købsguide dykker vi ned i disse essentielle kriterier, så du fremover altid vil være godt klædt på, når du skal ud og finde en ny støvsuger.
Forskellige typer støvsugere
Der findes et hav af forskellige typer støvsugere at vælge imellem. De kan deles op i fire kategorier:
- Almindelig støvsuger med ledning
- Ledningsfri støvsuger
- Håndholdt støvsuger
- Robotstøvsuger
Vi kigger i denne artikel på de tre første, der alle er repræsenteret i vores produktanmeldelse. Vi har ingen deciderede håndholdte støvsugere med, men Miele Triflex HX2 Pro kan skilles ad og også bruges som håndstøvsuger.
Poseløse støvsugere vs med poser
Som regel er en trådløs støvsuger også poseløs, mens den almindelige med ledning indeholder en pose. Der er dog undtagelser. Testvinderen har eksempelvis ingen pose, men i stedet en støvbeholder, der skal tømmes.
Der er en økonomisk fordel ved at vælge en støvsuger uden støvsugerposer, da de regelmæssigt skal udskiftes. Når du vælger en støvsuger, er det derfor hensigtsmæssigt også at kigge på prisen for de dertil hørende støvsugerposer, da prisen godt kan variere.
Det anbefales generelt at vælge støvsugerposer af samme mærke som støvsugeren, da de er konstrueret specifikt til deres model(ler) og derfor er mest effektive. Hvor ofte du skal skifte dem afhænger af, hvor meget du støvsuger. Generelt anbefales det at skifte posen, når den er fyldt. Hos nogle modeller nedsættes sugekraften dog i takt med, at posen fyldes. Det er derfor hensigtsmæssigt at skifte posen, inden den er helt fyldt op. Det gælder også støvbeholdere på poseløse modeller, som eksempelvis Miele Triflex HX2 Pro.
Filtertyper og deres klassificeringer
Uanset om en støvsuger indeholder en støvsugerpose, vil den indeholde et filter. Filteret er placeret ved motoren, hvor luften, som suges ind i støvsugeren, blæses ud igen. Uden filter ville støvpartikler ryge direkte ud i rummet igen. Filterets opgave er at filtrere støvet fra, så dette ikke sker.
Der er forskel på, hvilken type filter de forskellige støvsugere har. I denne test er der tre typer filtre:
- ULPA-filter
- HEPA-filter
- Kulfilter
ULPA-filtre opfanger 99,999 procent partikler på en størrelse ned til 0,12 mikron. Den egner sig til de fleste hjem.
HEPA-filtre kan opfange samme mængde partikler. Denne type filter adskiller sig ved at kunne opfange mindre partikler på en størrelse ned til 0,3 mikron. Derfor anbefales denne type filter til allergikere. HEPA-filtre beskytter blandt andet mod virus og bakterier, pollen, støvmider og andre allergener samt tobaksrøg og luftbårne mikroorganismer. De beskytter også mod mugsporer og svamp.
Der er dog også forskel på HEPA-filtre. De to HEPA-filtre, som anbefales til allergikere, er HEPA 13 og HEPA 14. De egner sig begge til allergikere, men der er forskel på, hvor mange støvpartikler de opfanger:
- HEPA 13 opfanger 99,95 %
- HEPA 14 opfanger 99,99 %
Bosch Serie | 8 ProPower BGL8POW1 har eksempelvis et HEPA 13-filter. Miele Blizzard indeholder et selvrensende HEPA-filter, mens Miele Blizzard-støvsugeren indeholder et HEPA Lifetime-filter, der er et HEPA 14-filter.
Der findes også filtre kaldet Efficiency Particulate Air (EPA). De er ikke berettiget til at hedde High Efficiency Particulate Air (HEPA) og er ikke beregnet specielt til allergikere. Deres effektivitet er:
- EPA 10 – 85%
- EPA 11 – 95%
- EPA 12 – 99,5%
Den sidste type filter er et kulfilter. Ofte får denne type filter et navn af fabrikanten. Hos Miele hedder det eksempelvis et AirClean-filter. Forskellen fra almindelige filtre ligger igen i, hvor små partikler det kan opfange. Et kulfilter kan som regel opfange 99,95 procent partikler på en størrelse ned til 0,5 mikron og 94 procent af partikler på en størrelse på 0,3 mikron. Det er altså mindre performative i henhold til allergifremkaldende partikler. Til gengæld filtrerer dette filter dårlige lugte og anbefales derfor til hjem med kæledyr og/eller hjem, hvor der ryges.
Rengøring af filter
Uanset filtertype skal det holdes rent. Her er der også forskel på filtre. Miele Blizzard CX1 Cat & Dog indeholder et selvrensende filter, så støvsugeren klarer det hele selv. Bosch Serie | 8 ProPower BGL8POW1 har et vaskbart filter, som du kan tage ud, vaske og sætte tilbage i støvsugeren igen. Andre filtre skal udskiftes, når de er beskidte. Det er vigtigt, da et beskidt filter mister sin effektivitet.
Lydniveau – Hvor meget en støvsuger larmer
Blandt de forskellige støvsugere er der ligeledes forskel på, hvor højt et lydniveau de har. Enkelte støvsugere har et meget lavt lydniveau, mens andre larmer mere. Selv de bedste støvsugere vil til en vis grad larme. Når du vælger en ny støvsuger, er det altid en god idé at kigge på lydniveauet først. Du får her en oversigt over lydniveau, så du får et godt sammenligningsgrundlag.
- 35-40 dB = et lydsvagt køleskab
- 50 dB = tale og støj i et åbent kontor
- 60 dB = en almindelig samtale
- 65 dB = en gennemsnitlig emhætte
- 74 dB = en traditionel støvsuger
- 80 dB = en hårtørrer
- 98 dB = en boremaskine
- 110 dB = musik på et diskotek
Som du kan se på tabellen, ligger det gennemsnitlige lydniveau på 74 decibel. Trådløse støvsugere har typisk et lavere lydniveau end almindelige støvsugere. Men der findes også støjsvage støvsugere med ledning som eksempelvis Bosch Serie | 8 ProPower BGL8POW1, der har et lydniveau på 59 decibel. I vores test spænder lydniveauet fra 59 til 76 decibel.
Overflader og tilbehør
Evnen til at støvsuge diverse overflader kan variere selv blandt de bedste støvsugere. Nogle støvsugere er gode allround-modeller, der kan klare både hårde overflader og bløde tæpper, mens andre er bedre til enten hårde gulve eller til at støvsuge tæpper. Det er vores erfaring, at en god sugeevne bestemmes af en blanding af motoreffekt og tilbehør. Den kraftige motor er altså ikke tilstrækkelig. Du er også nødt til at kigge på de tilhørende mundstykker. En støvsuger kan også være for kraftig, hvilket resulterer i, at den suger sig fast til overflader, så du ikke kan bevæge den hen over en given overflade i en flydende bevægelse.
De typiske tilbehørsdele er:
- Et standardmundstykke til gulve, der har små børstehår, der kan klikkes ind og ud efter behov
- Et fugemundstykke til sprækker
- Et møbel- eller tekstilmundstykke
- Et børstemundstykke til overflader som borde, vindueskarme og kommoder osv.
Har du dyr, kan det være en fordel at vælge et mundstykke med roterende børster og/eller en roterende motor. Roterende børster er mere effektive til at få fat på hår, støv og snavs. Ved meget lange og stride dyrehår gælder det dog for de fleste mundstykker med børster, at hår sætter sig fast. Vi anbefaler derfor altid regelmæssigt at tjekke, om mundstykket er stoppet til og fjerne eventuelle hår.
FAQ
Hvilken støvsuger er bedst i test?
Den bedste støvsuger i test er Miele Blizzard CX1 Cat & Dog. Det er en god allround-model, der egner sig til hårde gulve og tæpper samt møbler og smalle steder. Den kan klare dyrehår, og det er muligt at justere sugestyrken.
Er en støvsuger uden ledning lige så kraftig som en traditionel?
De ledningsfrie støvsugere kan sagtens være udstyret med en kraftig motor, men de er på nuværende tidspunkt ikke så kraftige som støvsugere med støvsugerposer.