Studie PC: De 5 bedste computere for studerende

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Skal du starte på nyt studie, er der ingen vej udenom – du skal bruge en studie pc.

Er din nuværende bærbare computer ved at blive sløv, og er det tid til at investere i din nye studie pc, hjælper vi dig i denne artikel med at danne et overblik over den bedste studie computer til dit behov.

Og nøgleordet er ‘behov’ – bærbare computere kommer i mange udgaver og med forskellige evner, og du f.eks. skal gøre op med dig selv, om du til dit studie skal bruge en all round computer til almindelige hverdagsopgaver eller en kraftfuld pc, som skal køre tunge programmer.

Alt det hjælper vi dig med at finde ud af i vores købsguide, hvor vi gennemgår de vigtigste faktorer til dig, der skal købe din nye pc. Men inden da vil vi i vores produktanmeldelser se på forskellige bærbare computere, der på hver deres måde udgør gode kandidater til en studie pc – samt deres fordele og ulemper. Vil du sammenligne de forskellige produkter, skal du blot gå til vores sammenligningstabel.

Acer Aspire 5 A51454

bedst i test

Fordele
 • pros-icon.svg 16 gb ram
 • pros-icon.svg Lang batterilevetid
 • pros-icon.svg Fremragende ydeevne

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Acer Aspire 5 A51454:

Denne bærbare computer har en god ydeevne til en overkommelig pris, og så er den takket være sit letvægtsdesign yderst kompakt. Med hele 16 gb ram vil du også sjældent oplever, at den bliver sløv i betrækket, hvis du for eksempel har mange faner åbne. Det er en god computer til dig, der har brug for mange tilslutningsmuligheder, da den både har indgang til HDMI, USB C, USB A og et kombo-lydstik.

Denne studie pc har en skærm på 14 tommer, hvilket for mange har vist sig at være den gyldne mellemvej mellem en større skærm og en, der er for lille. Den er blandt de bedste bærbare computere i vores test takket være disse specifikationer.

Fordele
 • pros-icon.svg Behageligt keyboard
 • pros-icon.svg LTE og WiFi 6
 • pros-icon.svg God batterilevetid

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Samsung Galaxy Chromebook Go 14:

Dette er en billig studie-pc, som er god at skrive på takket være dens behagelige tastatur, der ikke virke lige så medgørligt og ‘blødt’, som det ofte er tilfældet på en billig studie bærbar. Plastik-coveret gør, at den er relativt let med en vægt på blot 1.45 kg, men det gør også, at den virker en smule skrøbelig.

Når det kommer til skærme i bærbare computere, har de fleste i dag som minimum et full HD-display, hvorimod denne har en max-opløsning på blot 1366×768. Dette er fint til at surfe i Google Chrome og skrive dokumenter, men det er ikke den bedste bærbare computer til dig, der ønsker at se Netflix eller andre streaming-platforme.

Kommer du til at bruge den til virtuelle møder, er det også værd at vide, at dette er en bærbar computer, med et relativt dårligt webcam – dårlig belysning og dårlig opløsning.

Men det er også en bærbar computer, der i tests formår at holde strøm i næsten 11 timer under en stress-test med en konstant HD-video kørende. Det betyder, at du kan bruge pc’en hele dagen med mange programmer og alligevel have lidt strøm tilbage om aftenen. Den er samtidig meget kompakt, hvilket er noget, næsten alle studerende går op i.

Apple MacBook Air M2

bedste premium

Fordele
 • pros-icon.svg Arbejde længe takket være den lange batterilevetid
 • pros-icon.svg Støjsvag
 • pros-icon.svg Gode højtalere
 • pros-icon.svg God ydeevne
 • pros-icon.svg Tyndere end Apple MacBook Pro

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Macbook Air M2:

Den nye MacBook Air, som mange har ventet på.

Der er ingen tvivl om, at Apple MacBook Air i sin nyeste form endnu engang er en god maskine – men det er også en ny laptop, som af mange anmeldere i øjeblikket bliver kritiseret for at være alt for dyr i forhold til, hvad man får.

Det nye cover er utrolig tyndt, og den kommer med MagSafe-opladeren, som mange er glade for. Den har også fået opdateret skærmen, som er betydeligt mere lys nu, hvilket gør det lettere at bruge din MacBook Air, når du er på farten. Men det betyder også, at den løber hurtigere tør for batteri.

En del af den højere pris på denne MacBook Air i forhold til forgængeren betaler man for en ny processor – M2 – som i virkeligheden ikke er meget hurtigere end forgængeren, M1, når der skrues op for kravene. Mange anmelderes opsummering lyder derfor, at MacBook Air M2 er en god, stabil laptop – men også et meget dyrt valg i forhold til, hvad man får for pengene.

Nogle anmeldere har anbefalet, at en Apple MacBook Pro fra den forgangne kollektion kan være et muligt alternativ til den nye MacBook Air, da man med denne får bedre ydeevne billigere – således kan du altså spare relativt mange penge. Vil du have en MacBook til skolebrug, som er kompakt og har et moderne design, kan det dog godt være, at denne er det perfekte valg.

Lenovo IdeaPad 3 17ITL6

bedste til dig, der vil spille

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Relativt støjsvag
 • pros-icon.svg Bliver ikke varm
 • pros-icon.svg Intel core i3 – hurtig processor
 • pros-icon.svg Fremragende skærm

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Lenovo IdeaPad 3:

Skal du have en ny bærbar computer. som du også kan bruge til at spille på, kan denne fra Lenovo være et fremragende valg.

Den kommer med en skærm på 17 tommer, som er mere end rigeligt til at se alt, hvad der foregår på skærmen i mindste detalje. Udover skærmen, har den også Intels integrerede UHD-grafikkort, som ifølge producenten kan bruges til at klare de mest krævende programmer og gaming-titler med høj ydeevne. Hvis dette er en afgørende faktor for dig, at din computer har meget kraft, når det kommer til den slags – så er dette nok en bærbar pc til dig, da den altså har hurtigere grafik end de andre kandidater.

Den kommer med Windows og 8 gb ram til hukommelse, og den har en god køleteknologi, der sørger for, at den sjældent bliver for varm, heller ikke når du kører mange programmer på én gang.

En god studiecomputer med fremragende ydelse.

Fordele
 • pros-icon.svg Kan oplades gennem USB C-porten
 • pros-icon.svg Hurtig ydeevne takket være ‘turbo boost’
 • pros-icon.svg God Intel core i5-processor
 • pros-icon.svg Kompakt studie computer

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Microsoft Surface Pro 7:

Microsoft Surface Pro er efterhånden en velkendt tablet, som flere har været glade for gennem årene. Nu kommer efterfølgeren så til 6’eren, og ifølge anmelderne har den en del nye fordele. For eksempel kommer den med en hurtig Intel core i5-processor, som faktisk kan konkurrere med Intel core i7, som den kom med i det forgangne år.

Den største fordel ved den nye udgave er dog ikke core i5-processoren. Ifølge anmelderne er det i stedet det faktum, at den kommer med en USB C-indgang, som du også kan bruge til at oplade den.

Det er samtidig et kritikpunkt fra anmelderne – at den største forskel fra forgængeren i virkeligheden er relativt lille. I forhold til ydeevne og skærm er forskellen nemlig ikke stor, og derfor kan det være værd at undersøge, om du kan finde en af de tidligere Microsoft Surface-modeller og dermed spare penge. Ønsker du mere lagringsplads på denne pc, kan du med fordel benytte dig af en ekstern harddisk.

Guide

Sådan vælger du den bedste studie pc

Og hvordan indsnævrer du så valget mellem de fem ovenstående maskiner, når du skal have ny studie computer?

Computere kommer med mange forskellige specifikationer, som ofte er tilpasset en bestemt type af bruger. Nogle er store, nogle er små, og nogle kan ting, de andre ikke kan – og omvendt.

Hvad der er den bedste til lige præcis dig, kommer som sagt indledningsvis an på dine behov, og hvad du skal bruge computeren til.

Du skal gøre op med dig selv, hvor meget batteri du har brug for, om du vil spille spil på maskinen, om du har brug for meget plads eller lidt plads – og mange andre ting.

Vi vil her prøve at gennemgå nogle af de vigtigste ting, du skal overveje, når du køber en studie computer.

Hvilken processor skal jeg vælge til min skole computer?

Bærbare computere kommer med mange forskellige processorer til mange forskellige typer af brug. Du kan vælge en, der giver den bedst mulige ydeevne, eller du kan vælge en, der vægter batterilevetiden højere. Du kan også vælge en, der balancerer det bedste fra begge verdener. Dette kunne f.eks. være Intel’s Core-CPU’er. AMD Ryzen cpu’er er mere sjældne i bærbare pc’er, men de har også vist sig at være et godt valg her.

Ønsker du et batteri, der varer hele dagen, er det dog ikke en AMD Ryzen-processor, du skal vælge. I stedet kan du med fordel se på en Chromebook. Disse har typisk processorer, der bruger mindre strøm. Til gengæld kan de ikke klare lige så store opgaver.

Når det kommer til en laptop, der skal klare tunge opgaver og måske køre mange forskellige programmer på én gang, er det svært at trumfe Apples. MacBook-maskiner med en M1 eller M2 processor er de bedste bærbare til tunge opgaver, og det samme gælder en Windows-maskine med mindst en Intel Core i5 eller AMD Ryzen 5-processor.

Hvor meget plads skal jeg have på min laptop?

Eftersom opbevaring i skyen bliver mere og mere tilgængeligt, og mange applikationer i dag kører på nettet, er det blevet mindre vigtigt at have masser af plads. Du bør dog stadig sikre dig, at din laptop lever op til de krav, der er på dit studie. Skal du installere mange programmer, eller vil du gerne opbevare mange store filer lokalt, skal du bruge mindst 500 gb plads. De fleste studerende vil formentlig kunne klare sig med mindre.

Husk dog på, at harddisken kan påvirke hastigheden på din skolecomputer. De færrest pc’er kommer i dag med den klassiske harddisktype – de kommer i stedet med SSD. SSD giver en hurtigere pc, men også mindre plads, og det er altså en byttehandel, man indgår. Skal du slæbe meget rundt på din laptop, er SSD’en også at foretrække, da den er sværere at ødelægge, hvis du taber din pc.

Hvilken slags batterilevetid kan jeg forvente fra en computer til skolebrug?

Et solidt batteri kan være godt til en lang dag fyldt med undervisning og andet studiearbejde. Det kan være særdeles tungt, men mange vil mene, at det er det værd, hvis det betyder, at du kan undlade at sætte computeren til strøm hele dagen.

En bærbar studie pc bør ideelt set ramme en god mellemvej mellem et godt, passende batteri, men samtidig være kompakt, således at du kan slæbe den med rundt hele dagen.

Skærm

Du bør i høj grad overveje skærmen på din laptop, da den udgør meget af din generelle oplevelse med maskinen.

En god skærm med en høj opløsning er ikke bare optimal, hvis du for eksempel skal bruge computeren til at se Netflix og YouTube eller spille spil – den vil helt generelt også være mere behagelig at se på i længere tid ad gangen, hvilket jo er noget, mange studerende ret ofte har brug for, når de enten læser eller skriver. En høj opløsning vil gøre, at du også fysisk kan skabe mere plads på din skærm og stadig have et skarpt billede.

Du bør også overveje, hvor høj lysstyrke computeren kan opnå. Dette måles som regel i ‘nits’. En høj lysstyrke er vigtigt, hvis du f.eks. bruger din computer udendørs eller andre steder, hvor der vil være meget dagslys – her kan en skærm med lav lysstyrke være relativt svær at se.

Er Chromebook en god studie-pc?

Mange uddannelsesinstitutioner er i de senere år begyndt at bruge Google Chromebook i stigende grad. Dette er tit en meget billig maskine, som er god til at skrive, tage noter og surfe på nettet. Den er derimod ikke særlig brugbar, hvis du er typen, der ønsker at spille spil. Computeren kører nemlig kun Android-programmer fra Googles Play-store.

Er en 2-i-1-laptop et godt alternativ?

I de senere år der kommet flere maskiner på markedet, som fungerer på den måde, at du kan pille skærmen fra keyboardet og dermed have en tablet. Hvis du ikke har de store krav til ydeevne, men af og til ønsker en tablet, som du f.eks. kan ligge på sofaen med uden at bruge tastatur, kan en billig 2-i-1-laptop være den perfekte løsning til dig.

Det er dog værd at undersøge, om den maskine du køber, kommer med keyboard inkluderet i prisen. Nogle gange skal du selv købe det med, og så er det pludselig ikke en ligeså kosteffektiv løsning.

Hvor lang garanti bør jeg få på computeren til studiet?

Næsten alle PC’er, du køber i dag, kommer med en form for garanti. Du kan i nogle tilfælde tilkøbe ekstra garanti – f.eks. hvis du køber en MacBook Pro. Om dette er pengene værd, kommer an på dig som bruger.

Standard-garanti gælder som regel ikke, hvis du spiller kaffe i maskinen eller taber den på asfalten. Den slags ulykkesforsikring skal som regel købes på en separat plan, og så kommer du hurtigt til at bruge mange penge på din maskine. Apple tilbyder en udvidet garanti på max tre år, hvis du f.eks. køber en MacBook Pro. Nogle af de producenter, der laver Windows-PC’er, tilbyder op til fire år.

FAQ

Hvilken studie pc er bedst i test?

Den bedste studie pc i test er Acer Aspire 5 A51454, da den har en god størrelse, lang batterilevetid og fremragende ydeevne. Læs resten af testen for flere detaljer om testvinderen.

Er en MacBook god til skolearbejde?

Apple MacBook har generelt en god ydeevne og kan klare tunge opgaver, men hvis dit studie ikke kræver det, kan det være en dyr skolecomputer.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×