Temperatur i køleskab – Sådan sikrer du den bedste temperatur i dit køleskab

Hvordan er det nu lige det er med køleskabe; hvornår er de for varme eller for kolde?

Er køleskabet for varmt, bliver madvarerne hurtigt dårlige og er det for koldt, fryser de, påvirkes af kondens eller udtørrer. Det er derfor ikke uvæsentligt at sørge for, at indstille temperaturen i køleskabet til det rette niveau. Ellers ender du måske med både madspild og energispild – og så er det jo iøvrigt bare rigtig irriterende når gulerødderne er frosne eller mælken blevet sur.

Når holdbarheden falder, stiger risikoen for madspild betragteligt. Madvarer som kød og fisk og ost kræver megen køl for at kunne holde sig.

Foruden fødevaresikkerhed og kvalitet, handler den rette temperatur i køleskabet også om det energimæssige elforbrug og længden på levetiden på køleskabe.

Er køleskabet på overarbejde, vil det både tære på elregningen og køleskabets funktionalitet. Læs mere herom længere nede i artiklen.

Er temperaturen i mit køleskab for varm?

Måske har du undret dig over temperaturen i dit køleskab et stykke tid – måske har du endda forsøgt at regulere termostaten uden held. Særligt hvis køleskabet virker for varmt, kan det være svært at bruge det optimalt. Et køleskab fylder jo nemlig ganske meget i det daglige liv i køkkenet. Ved tvivl om hvorvidt dit køleskab er korrekt indstillet, eller om det måske kan fejle noget, er det godt at læse lidt om køleskabe og temperaturregulering heraf.

Kender du retningslinier og anbefalinger, bliver det også nemmere at afgøre hvorledes din køleskabstemperatur bør være og tallene stå.

Hvad betyder tallene på termostaten i køleskabet?

De fleste køleskabe har en standardindstilling som de kommer med fra fabrikken. Det er den temperatur som producenten, af sådanne typer hårde hvidevarer, anser for at være den optimale temperatur.

Indstilles køleskabet med en drejeknap som går fra 1 til 5 vil standardindstillingen typisk ligge mellem 3 og 4. Mange køleskabe har sådan en type regulering, mens øvrige typer har en digital styring via et display.

Ved drejeknap regulering, skruer du ned for temperaturen når du skruer op på knappen.

På digitale displays vil det modsat oftest være køleskabets temperatur i celsius som angives. Indstiller du køleskabet til “5”, er der på denne type enhed således 5 graders varme.

Hvilken temperatur anbefales?

Det anbefales af sundhedsfaglige instanser, at temperaturen på en termostat i køleskabet skal stå på 3-5 grader. Herved opbevares forskellige de typer fødevarer ved optimale forhold. Nogle typer mad kan klare varmere forhold end andre. Hvor for eksempel kød, skal opbevares meget køligt, kan juice klare sig med mindre og krydderurter nærmest klare stuetemperatur. De fleste madvarer vil dog langsomt blive dårlige ved stuetemperatur, hvorfor køleskabet er afgørende for holdbarheden og udvikling af bakterier. Modningsprocessen på for eksempel melon, er således væsentligt hurtigere på køkkenbordet end i køleskabet.

Sådan måler du temperaturen i dit køleskab

Er du i tvivl om hvorvidt dit køleskab køler optimalt eller er indstillet korrekt, findes der en måde hvorpå du kan tjekke temperaturen. Ofte vil der være udsving i temperaturen i køleskabet gennem dagen. Det skyldes dels forskelle i kølingsevnen i toppen og bunden af køleskabet, særligt i ældre køleskabe, og hvor mange gange køleskabslågen åbnes og lukkes. Dertil kommer også, at køleskabets temperatur vil stige, hvis du putter lunkne aftensmadsrester fra din madlavning, eller andre varme ting, derind.

Stil et glas vand ind på en hylde i køleskabet og lad det stå natten over. Mål næste dag hvad temperaturen i vandet er. Herved kender du den reelle temperatur i køleskabet.

Temperaturen kan stige ved mange åbninger og lukninger

Gennem en dag åbnes og lukkes køleskabet mange gange – og endnu flere gange bliver det til, ved de enheder som har frysere integreret inde i køleskabet. Jo oftere du åbner døren, jo varmere bliver der inde i køleskabet. Derfor er det også vigtigt at lukke det igen hurtigt og huske at afkøle opvarmet mad. En del nyere køleskabet har en funktion med ventilation som du kan trykke på, hvorved køleskabet nedkøler ekstra hurtigt. Denne funktion afhjælper det problem, at hele køleskabet påvirkes, hvis der placeres en varm fødevare på en enkelt hylde.

Bliver køleskabet hurtigere køligt, er det bedre for alt det der opbevares i det og for køleskabet selv.

Husk og tjek lågen

Uagtet at temperaturen varierer alt efter antallet af lukninger og åbninger, kan du også risikere, at udsving i temperaturen kan skyldes at lågen ikke slutter ordentligt tæt. Det kan både resultere i at køleskabet bliver for varmt, og i at det overkompenserer og ender med at det fryser madvarer i stedet. Når du vil måle temperaturen med dit termometer, både i top og bund af køleskabet, tjek da også lige om lågen lukker ordentligt.

Temperaturen kan variere forskellige steder i køleskabet

Et ældre køleskab kan ofte have problemer med at holde sig koldt, særligt hvis der puttes meget ind i enheden. Dertil vil der også kunne være udsving i køleskabet afhængigt af hvilken hylde der placeres mad på. Ofte vil der være koldere i bunden af køleskabet end i toppen. Hvis du ved at dette er tilfældet med dit køleskab, kan du placere dine fødevarer strategisk i køleskabet.

Krydderurter, marmelade og lignende kan placeres på de øverste hylder som er det varmeste sted. Kød, ost, grøntsager og andre lignende madvarer kan placeres på de nederste hylder.

Temperaturen stiger opad hylde for hylde. Forskellige madvarer kan således kræve forskellig placering, for at opnå den rigtige temperatur og forlænge holdbarheden af madvarer.

Madens holdbarhed påvirkes af temperaturen

Mange køleskabe af nyere fremstilling, er produceret sådan, at der er visuelle anbefalinger til, hvor i et køleskab forskellige typer madvarer bør placeres. Hvor nogle fødevarer trives på det varmeste sted, og bør opbevares i toppen af et køleskab, kræver kød og de fleste grøntsager en lavere temperatur.

Det handler altsammen om holdbarhed. Hvis en fødevare er uden for dens rette opbevaringstemperatur, udvikles hurtigere flere bakterier og holdbarheden bliver langt kortere. Bakterieudvikling er nemlig starten på en forrådnelsesproces.

Læg madvarerne rigtigt i køleskabet

Temperaturen i køleskabet vil, uanset hvor nyt det er, variere gennem en dag. Et termometer kan vise dig, at du altid vil have større eller mindre udsving. Placerer du fisk, kød og mælkeprodukter på de koldeste placeringer og mindre følsomme varer som juice, persille og frugt på de knap så kolde steder, har de udsving i køling som uundgåeligt sker, ikke nogen videre betydning.

Gør du dit bedste for ikke at lade køleskabet stå åbent og bruge unødige ressourcer, kan du således godt forvente, at køleskabet gør sit arbejde tilfredsstillende.

Tænk i energibesparelser til køleskabet

Foruden det faktum, at det er godt at huske at lukke sit køleskab, kan du også energioptimere ved at tænke på, hvor hårdt køleskabet skal arbejde, for at køle dine madvarer ned.

Hvis du skruer op for kogeplader lige ved siden af et køleskab, vil det skulle arbejde hårdere for at køle optimalt. Hvis du har lamper lige over eller ved siden af køleskabet vil varmepåvirkning også ske på denne måde. En ovn som står på grill, vil ligeledes sende megen varme køleskabets vej. Af samme grund placerer man heller ikke gulvvarme under et køleskab, hvis man kender dets placering.

En ide kan derfor være at tage højde for køleskabets placering i et rum og en køkkenplantegning, hvis du skal renovere eller nybygge et køkken. Alle varmepåvirkninger øger dit energiforbrug og dermed din elregning.

Inde i køleskabet handler det også om jævnligt rengøring. Stopper afløb af kondens til, af skidt og madrester, hindrer det optimal nedkøling og køleskabet skal bruge mere energi for at holde temperaturen nede.

Der er således adskillige grunde til, at et køleskab kan ende med at bruge langt mere strøm end det egentlig behøver. Vil du spare strøm og få de bedste forhold i dit køleskab, skal du således tænke på energiforbrug, praktik og funktionalitet.

FAQ

Er temperaturen i mit køleskab for varm?

Er du i tvivl om hvorvidt temperaturen i dit køleskab er korrekt, kan det være en god idé, at læse lidt om køleskabe og temperaturforhold ved madopbevaring. Et køleskab kan nemlig hurtigt blive for varmt og som følge heraf, også bruge alt for meget strøm. Der findes måder hvorpå du kan tjekke temperaturen. Det kan du læse om her på Boligmesteren.dk

Hvilken temperatur anbefales?

Temperaturen inde i et køleskab skal helst ligge mellem 3 og 5 graders varme målt i celsius. Hermed opfyldes nemlig opbevaring kravene til de fleste fødevarer som bør opbevares på køl. Nogle fødevarer kan dog klare sig med højere temperaturer, mens andre er meget afhængige af, at temperaturen skal være konstant lav.