TEST: 8 Bedste Træbeskyttelser

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr, så hendes viden inden for køkkenudstyr og de forskellige brands i branchen er meget høj.  Mange gange... Læs mere

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Vi kigger i denne artikel på træbeskyttelse og vi har valgt de 9 bedste produkter ud til vores træbeskyttelse test. Gori 502 har vi valgt som den bedste træbeskyttelse, da den gør træværket utrolig holdbart og fremhæver samtidig træets struktur. Det afhænger naturligvis af dit behov og ønsker med dit træværk og hvad det skal benyttes til, så vi har samlet forskellige typer af træbeskyttelse med forskellige formål og prisklasser, så du kan finde det som passer netop til dit projekt.

Er det første gang du skal bruge træbeskyttelse eller har du blot brug for et par tricks, så har vi lavet en gennemgående guide til træbeskyttelse og hvordan du bruger det, så du er fuldstændig klædt på til at behandle dit træværk, så det kan holde i mange år.

Fordele
 • pros-icon.svg Beskytter og fremhæver træets struktur og åretegning uden at danne overfladelim
 • pros-icon.svg Transparent træbeskyttelse som er olieforstærket og vandbaseret
 • pros-icon.svg Anvendes på udendørs, ubehandlet træværk, og må ikke bruges på vandretliggende træ og i gangarealer

Detaljeret gennemgang

Træbeskyttelsen fra Gori 502 er transparent i farven og er en vandbaseret samt olieforstærket træbeskyttelse, som beskytter og fremhæver træets struktur og åretegning. Træbeskyttelsen danner ingen overfladelim. Dette produkt hed før Gori 502 Transparent, men har nu fået nyt navn og design. Dog får du samme høje kvalitet.

Derfor skal du vælge Gori 502 træbeskyttelse

Denne transparente træbeskyttelse fra Gori er i høj kvalitet og den både beskytter og fremhæver træets naturlige struktur og åretegning. Desuden danner Gori 502 træbeskyttelsen ikke noget overfladelim på træet. 

502 træbeskyttelsen fra Gori har de fordele at den er en olieforstærket og vandbaseret overfladebeskyttelse i høj kvalitet. Den beskytter effektivt mod den hårde danske vinter samt fremhæver den træets struktur og åretegning, og dermed bevarer det flotte naturlige træ-look. 

Du anvender Gori 502 som overfladebeskyttelse af udendørs ubehandlet træværk. Den kan også anvendes som grunder på krydsfinér. Bemærk dog, at træbeskyttelsen ikke er egnet til vandretliggende træværk samt gangarealer. 

Inden du overfladebehandler dit træværk skal du huske altid at tjekke for alger og smuds samt for almindelig slitage. 

Produktdetaljer:

 • Farve: Base 30 (skal tones)
 • Indhold: 4,5 liter
 • Rækkeevne: 8 – 12 m2/liter
 • Overmalbar: ca. 16 timer
 • Berøringstør: ca. 4 timer

Gori 506 træbeskyttelse 5 liter Transparent

Højteknologisk træbeskyttelse

Fordele
 • pros-icon.svg Slow Release-teknologi, som kun frigiver træbeskyttende stoffer i fugtigt vejr
 • pros-icon.svg Velegnet til nyt og tidligere behandlet udendørs træværk, på gavle, udhæng og facader samt vinduer og yderdøre
 • pros-icon.svg Giver træværket en diffusionsåben overflade, med en holdbarhed op til 8 år

Detaljeret gennemgang

Gori 596 træbeskyttelsen er en højteknologisk træbeskyttelse, som er fremstillet på en Slow Release-teknologi, som kun frigiver træbeskyttende stoffer, når det er nødvendigt, nemlig i fugtigt vejr. Gori 506 er forstærket med Teflon, som både beskytter overfladen af træet samt tilføjer smudsafvisende og vandafvisende egenskaber.

Derfor skal du vælge Gori 506 træbeskyttelse

Gori 506 træbeskyttelse har ændret navn fra Gori 100 transparent, men har bevaret samme gode effekt og høje kvalitet. Træbeskyttelsen er lavet efter en intelligent Slow Release-teknologi, som kun frigiver træbeskyttende stoffer, når det er fugtigt i vejret. Det gør den ideel til anvendelse på gavle, udhæng, facader og lignende. Den er desuden velegnet til nyt og tidligere behandlet udendørs træværk, både til trykimprægneret og vakuumimprægneret træ. Den er ligeledes egnet til behandling af vinduer og yderdøre, både udvendigt og indvendigt. 

Træbeskyttelsen virker smudsafvisende og vandafvisende, og så giver det træværket en vejrbestandig samt diffusionsåben overflade, som holder sine egenskaber i helt op til 8 år. Den har desuden en drypfri konsistens, så du er fri for at spilde træmaling forkerte steder under processen. 

Gori 506 kan tones i et hav af forskellige farver, så du kan få nøjagtig den du har behov for. Du kan blandt andet få 506 træbeskyttelsen i farverne teak, nød, grøn, ibenholt, og mange flere. 

Produktdetaljer:

 • Indhold: 5 liter
 • Rækkevne: 6 – 10 m2/ liter
 • Overmalbar: ca. 3 timer
 • Berøringstør: ca. 30 min.

Gori 612 træbeskyttelse 0,75 liter

Heldækkende træbeskyttelse

Fordele
 • pros-icon.svg Høj dækkeevne og er bl.a. velegnet til farveskift af træværk
 • pros-icon.svg Mindsker angreb af skimmel samt beskytter mod påvirkninger af vejret
 • pros-icon.svg Creme-konsistens, som er let at påføre

Detaljeret gennemgang

Gori 612 er en træbeskyttelse med en utrolig god dækkeevne, som er velegnet til nyt træværk samt til farveskift og, hvis du skal have lavet en mørk træfarve lidt lysere.. Den tilføjer en rigtig slidstærk overflade med en flot glans. Den er desuden UV-resistent og vandafvisende, samt meget mere.

Derfor skal du vælge Gori 612 træbeskyttelse

Denne heldækkende 612 Gori træbeskyttelse hed før Gori Extreme, men har fået nyt navn og design, men har beholdt sine høje kvalitet og høje dækkeevne. Den er velegnet til at behandle tidligere behandlede og nye udendørs træværk, som eksempelvis facader, carporte, udhæng, gavle, hegn og meget mere. Den er ligeledes yderst velegnet til at lave et farveskift med, eksempelvis, hvis du ønsker at male dit mørke træværk lysere. 

Gori 612 har de fordele, at den mindsker angreb af skimmel samt beskytter mod påvirkninger fra vejret. Den er vandafvisende og UV-resistent. Den har en fremragende dækkeevne og så holder den effekten helt op til 15 år. Konsistensen er creme-agtigt, som gør den særdeles let at påføre. 

Træbeskyttelsen 612 kan tones i et stort udvalg af farver, som blandt andet kulsort, snebærhvid, stengrå, svenskrød, grøn umbra, og mange flere. 

Produktdetaljer:

 • Indhold: 2,5 liter
 • Rækkeevne: 6 – 10 m2/ liter
 • Overmalbar: ca. 6 timer
 • Berøringstør: ca. 1 time

Gori 606 træbeskyttelse 2,5 liter

Udendørs træbeskyttelse

Fordele
 • pros-icon.svg Effektiv og dækkende træbeskyttelse
 • pros-icon.svg Beskytter træet indefra i op til 12 år
 • pros-icon.svg UV-beskyttende og klima modstandsdygtigt

Detaljeret gennemgang

Gori 606 er en dækkende træbeskyttelse, som er Teflon-forstærket og er særligt udviklet til det tidligere behandlet og ældre træværk. Det er et yderst effektivt produkt, som er velegnet til farveskift fra mørk til lys. Olien i træbeskyttelsen beskytter dit træ indefra imens akrylen lægger sig på overfladen og giver beskyttelse mod solens UV-stråler.

Derfor skal du vælge Gori 606 træbeskyttelse

Gori 606 træbeskyttelsen er utrolig effektivt og dækkende træbeskyttelse, som er ideel til udendørs træværk, som facader, gavle, udhæng og meget mere. Træbeskyttelsen er særligt udviklet til ældre træ og tidligere behandlede overflader. 

Tidligere hed denne træbeskyttelse Gori 100 Advance, men har nu fået nyt design og ændret navn til Gori 606 træbeskyttelse. Den har dog beholdt sin gode kvalitet og høje effektivitet.

Grunden til dens høje effektivitet er at den trænger dybt ind og beskytter træet indefra, og beskytter det i helt op til 12 år. Den hæmmer angreb af overfladeskimmel og blåsplint, og så beskytter den også mod solens UV-stråler, der har stor indflydelse på træets farveskift. Konsistensen er creme-agtig, hvilket gør den utrolig nem at påføre. Teflon-forstærkelsen i Gori 606 giver en vandafvisende og smudsafvisende overflade, som gør din træværk utrolig modstandsdygtig over for det varierende danske klimas påvirkning. 

Gori 606 træbeskyttelse fås i forskellige toner, blandt andet kulsort, skifer, kridt dækkende, grøn umbra, svenskrød, og mange flere. 

Produktdetaljer:

 • Indhold: 2,5 liter
 • Rækkeevne: 6 – 10 m2/ liter
 • Rækkeevne: ca. 4 timer
 • Berøringstør: ca. 1 time

Gori 605 træbeskyttelse

Træbeskyttelse med lysfilter

Fordele
 • pros-icon.svg Mindsker angreb af skimmel og gør overfladen diffusionsåben og vejrbestandig
 • pros-icon.svg Drypfri konsistens, gør den nem at påføre
 • pros-icon.svg Holder beskyttelsen i op til 8 år samt har lysfilter

Detaljeret gennemgang

Gori 605 er en kraftig og oliebaseret træbeskyttelse, som er ideel til tidligere behandlet og slidt træværk. Træbeskyttelsen mindsker angreb af skimmel, giver overflader en diffusionsåbne og vejrbestandige egenskaber. Den er dybdegående og holder sin effektivitet i op til 8 år, og så indeholder den et lysfilter samt meget mere.

Derfor skal du vælge Gori 605 træbeskyttelse

Træbeskyttelsen Gori 605 er ideel til brug til overfladebeskyttelse af udendørs træværk, såsom garager, hegn, facader, og lignende. Den er også god til yderdøre og vinduer, som både kan bruges indvendigt og udvendigt. Gori 605 er dog ikke beregnet til at bruge til gangarealer samt andre træværk, der ligger vandret. 

Gori 605 har de fordele, at den mindsker angreb af skimmel og giver overflader diffusionsåbne og vejrbestandige egenskaber. Den har en drypfri konsistens, som gør den lettere at påføre, uden at du skal bekymre dig om, at den spilder alle steder. Det er en dybdegående træbeskyttelse, som giver en robust beskyttelse af træværk i helt op til 8 år, og så indeholder den også et effektivt lysfilter. 

Før blev denne træbeskyttelse kaldt Gori 88 Dækkende, men har nu fået nyt design samt et nyt navn til Gori 605 træbeskyttelse. 

Ønsker du træbeskyttelsen i en bestemt farve? Så kan du vælge mellem mange forskellige toner, såsom kridt dækkende, kulsort dækkende, RAL 9010 dækkende, svenskrød dækkende, grøn umbra, og mange flere.

Produktdetaljer:

 • Indhold: 2,5 liter
 • Rækkeevne: 6 – 10 m2/liter
 • Overmalbar: ca. 16 timer
 • Berøringstør: ca. 4 min.

Gori 303 træolie

Træolie til terrasser

Fordele
 • pros-icon.svg Beskytter terrasser og andre gangarealer af trygimpræneret og eksotiske træsorter
 • pros-icon.svg Teflon-forstærket, så den effektivt beskytter mod snavs og vand
 • pros-icon.svg God beskyttelse mod det danske klima samt mindsker skimmel-angreb

Detaljeret gennemgang

Træolien 303 fra Gori er farveløs og er velegnet til brug på udendørs terrasser samt gangarealer af trykimprægneret og eksotiske træsort, eksempelvis nyatoh, bangkirai og teak. Træolien er teflon-forstærket og beskytter dermed godt mod snavs og vand samt det hårde danske klima. Det fremhæver også træets naturlige struktur og mindsker angreb af skimmel og andre belægninger.

Derfor skal du vælge Gori 303 træolien

303 træolien fra Gori er velegnet til dig, der har brug for en god træolie, som beskyttelse af træterrasser og gangarealer af trykimprægneret og eksotiske træsorter, som nyatoh, bangkirai og teak, men bør ikke bruges på træ som lærketræ. Træolien er teflon-forstærket, som gør at den effektivt beskytter træet mod snavs og vand. 

Træolien er også rigtig god til at beskytte mod det varierende danske klima, som har en hård virkning på træet. Olien mindsker angreb af skimmel og andre lignende belægninger. Den fremhæver desuden træets naturlige struktur, så det bevarer det flotte, ægte trælook. 

Træolien hed Gori Træterrasseolie førhen, men har nu skiftet navn til Gori 303 træolie og har fået et nyt flot design. Den har dog beholdt sin høje kvalitet. 

Produktdetaljer:

 • Farve: Farveløs
 • Indhold: 5 liter
 • Rækkeevne: 8 – 16 m2 /liter
 • Overmalbar: 24 timer
 • Berøringstør: ca. 4 timer

Gori 616 træbeskyttelse

Miljøvenlig træbeskyttelse

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Perfekt valg til farveskift
 • pros-icon.svg Giver træværk en slidstærk overflade og beskytter mod UV-stråler
 • pros-icon.svg Slow Release-teknologi, som sikre maksimal beskyttelse af skimmel og belægninger på overfladen

Detaljeret gennemgang

Gori 616 vandbaserede og dækkende træbeskyttelse er velegnet til anvendelse til udendørs materialer samt er ideel til både tidligere behandlet og nyt træ. Gori 616 er en tynd træbeskyttelse, som har en god indtrængningsevne og så er produktet miljøvenligt og lugtsvag. Den har en holdbarhed op til 15 år. Den er UV-resistent og giver træet en slidstærk overflade.

Derfor skal du vælge Gori 616

Træbeskyttelsen Gori 616 er en kvalitetsdækkende træbeskyttelse, som er et perfekt valg til farveskift. Det kan bruges til et bredt udvalg af træværker, såsom facader, gavle, udhæng, og meget mere. Den giver dit træværk en slidstærk overflade, beskytter træet mod solens skadelige UV-stråler og hæmmer angreb af skimmel og belægninger på overfladen af træet. Træbeskyttelsen er fremstillet på en Slow Release-teknologi, som sikrer en maksimal beskyttelse mod skimmel og belægninger på overfladen af træværket, og holder sin effekt i op til 15 år. Den er desuden miljøvenlig og har en meget svag lugt. 

Du kan vælge Gori 616 i et væld af forskellige farver, blandt andet kridt dækkende, kulsort dækkende samt mange flere. 

Det er vigtigt, at du altid husker at tjekke dit træværk fra alger, smuds og almindelig slitage inden du påfører træbeskyttelsen, for at få det bedste resultat. 

Produktdetaljer:

 • Indhold: 5 liter
 • Rækkeevne: 6-10 m2/ liter
 • Tørretid: ca. 1 time (gennemtør: ca. 3 – 4 uger)
 • Overmalbar: ca. 4 timer

Wallmann træbeskyttelse 02 2 liter

Træbeskyttelse mod mug og sprækker

Wallmann træbeskyttelse 02 2 liter
Fordele
 • pros-icon.svg Velegnet til terrasser, stakitter, facadebeklædninger, og meget mere
 • pros-icon.svg Træet får med tiden en flot patina farve
 • pros-icon.svg Beskytter træet mod smuds, vand og mindsker risikoen for mug, sprækker og overfladevækst

Detaljeret gennemgang

Træbeskyttelsen fra Wallmann er effektiv og ideel til brug som beskyttelse mod smuds og vand. Den består af vandemulsion med naturlige vækststoffer og organiske silicumpolymerer. Beskyttelsen forhindrer vand i at trænge ind i træet, hvilket resulterer i en længere levetid for træet, da det reducerer chancerne for sprækker. 

Derfor skal du vælge Wallmann 02 træbeskyttelse

Træbeskyttelsen fra Wallmann er velegnet til at anvende på terrasser, stakitter, facadebeklædninger og andre steder, hvor der kræves en forstærket fugtbeskyttelse. Træet får en flot lys og glat overflade, som med tiden vil få en flot patina farve. 

Træbeskyttelsen beskytter effektivt mod smuds og vand. Den har ingen farlige opløsningsmidler, biocider eller tungmetaller i sig, og så mindsker det risikoen for mug og sprækker samt vækst på overfladen. Den giver træet en åndbar mikroporøs overflade, og alt træværket kan behandles på blot én dag. 

For at få det bedste resultat, er det vigtigt at benytte en trærens inden du begynder at overfladebehandle med træbeskyttelsen.

Produktdetaljer:

 • Indhold: 3 liter
 • Forbrug: ca. 1 liter til 8 – 10 m2

Guide

Forskellen mellem vand- og oliebaseret træbeskyttelse

Den overordnede forskel mellem vandbaseret træbeskyttelse og oliebaseret træbeskyttelse er hvilket opløsningsmiddel, der er blevet anvendt til at gøre farven og olien flydende. Den vandbaserede træbeskyttelse er den mest miljøvenlige, hvilket er grunden, at den har haft størst popularitet på det sidste. Olie er mineralsk terpentin forurener mere, da den udskiller giftigt ozon, som er grunden til, at du aldrig må benytte oliebaseret træolie, der er beregnet til udendørs-brug, på indendørs møbler. De vandbaserede træolier er desuden lugtfrie og nemmere at rense af dit værktøj.

De oliebaserede træbeskyttelser har dog de fordele at den er ideel at anvende til medtaget træværk. De beskytter dit træværk i længere tid og beskytter det mere intensivt. Oliebaserede træbeskyttelsesprodukter er desuden at foretrække, når der skal bekæmpes svamp på træværket. Olien behandler træet i dybden, så dit havebord eller rækværk bliver meget stærkere og mere robust.

Generelt, så har oliebaseret træbeskyttelse de fordele at det er mere beskyttende for dit træværk og er velegnet til medtaget træ, samt tørrer det hurtigere end vandbaseret. Vandbaseret træbeskyttelse har fordelene ved, at det er mere miljøvenligt og så er det nemmere at rengøre pensler og værktøj efter brug af vandbaserede produkter. Begge typer træbeskyttelser kan fås i forskellige toner og farver. Du skal dog bemærke, at du ikke kan skifte mellem de to slags træbeskyttelser, ved at male oliebaseret træbeskyttelse ovenpå træ, der før har været behandlet med vandbaseret.

Hvilken en type træbeskyttelse du burde vælge afhænger fuldstændig af dit behov og ønsker med behandlingen. Som du kan læse er der dog nogle formål, der har større effekt af den ene beskyttelse frem for den anden.

Hvornår skal man bruge træbeskyttelse?

Møbler og terrasser af træ, som er udendørs er mere udsat for sol, vand, vind og varierende temperaturer, hvilket resulterer i meget slid af træet. Råd og svamp kan lettere trænge ind i slidt træ, især hvis der er løse stykker og revner. Træbeskyttelsen forlænger træsorternes levetid meget og er derfor man bør behandle sine genstande i træ, når de er placeret udendørs. Mange tror fejlagtigt at trykimprægneret træ ikke skal behandles. Det skal det, da det ligeledes forlænger denne træsværk levetid.

Når det kommer til hvor ofte du skal behandle dit træ, handler det mere om mavefornemmelse og at holde øje med træets udvikling. Jo mere træet er udsat for fugt og hårdt vejr samt kvaliteten af tidligere behandlinger, jo oftere bør træet blive behandlet. Overordnet skal træ behandles med træbeskyttelse én gang om året, og meget gerne inden, at det viser tegn på, at det skaller, er blevet gråt eller har fået mug og skimmelsvamp. Det er nemlig langt nemmere og mere fordelagtigt, at komme skaderne i forkøbet end at rette op på dem efter de er sket.

Sådan påfører du træbeskyttelse

Der findes en del forskellige redskaber, som du kan påføre din træbeskyttelse med. Det afhænger meget af dine ønsker og af fremkommeligheden i forhold til hvilket redskab, der er mest konstruktivt for dig at anvende. Når du skal behandle de mere komplicerede genstande, såsom rækværk og facader, så er det langt mere praktisk at anvende en pensel med et langt skaft, da det giver dig mere arbejdsfrihed og komfort.

Det er dog muligt at købe særlige pensler, klude og svampe hos din træbeskyttelses-forhandler, som passer netop til dit anvendelsesformål.

Som sagt, så er de vandbaserede behandlinger nemmere at rengøre at redskaber. Efter brug af de oliebaseret træbeskyttelse, har du brug for terpentin, for at kunne opløse olien. Du bør rengøre disse redskaber udendørs eller på et værksted, så længe du ikke gør det inde i dit hjem. Lad penslerne stå i terpentin i omkring 30 minutter og skyl dem derefter med lunkent vand. Sørg desuden for at rengøre dem med det samme, da det vil forlænge levetiden på dine pensler.

Behandling af tidligere behandlede træværk

Ved behandling af tidligere behandlede træværk, er der nogle særlige ting, der er vigtige at vide inden og imens man behandler det.

Før behandlingen

Før behandlingen, bør du fjerne aflejringer af mos og gammel, afskallet maling. Du fjerner det nemt med et stykke sandpapir eller et skrabejern. Lav derefter en grundig rengøring af træet. Dette er med til at give den bedste effekt af den efterfølgende træbehandling. For jo renere træet er, jo bedre kan træbeskyttelsen trænge ind i træet, og jo længere vil det virke. Til dette er det en god idé at anvende en grunder eller et andet særligt redskab til trævask. Skal du benytte træbeskyttelse fra GORI, kan der være særlige anbefalinger fra producentens side i forhold til hvilke produkter du bør benytte til at rengøre træet med. Når du har rengjort træet, skal du vente med at behandle det, til det er helt tørt.

Under behandlingen

Det træværk, du skal behandle afgører hvilket redskab du bør benytte. Det kan enten være en klud, pensel eller en rulle. Generelt, er pensler bedre til de små projekter, og ved de større overflader, får du mest ud af at anvende en rulle eller en klud.

Overhold den tørringstid, der er angivet på den specifikke træbeskyttelse, som du bruger, da det er meget forskelligt, hvor hurtigt de tørre.

Efter behandlingen

Ønsker du at give dit træværk en anden omgang, så bør du minimum vente ét døgn før du maler ovenpå det første lag. Det er nemlig vigtigt, at det er helt gennemtørret, så behandlingen opnår den bedste klæbeevne.

På sigt kan det svare sig på sigt, grundigt at pudse dit gamle træ ned, så træbeskyttelsen giver alle de gode effekter i fremtiden.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×