Sådan vælger du den bedste trykkoger
I de nedenstående afsnit kan du få hjælp til at vælge den bedste trykkoger, samt få svar på, hvorfor trykkogning egentlig er en optimal tilberedningsmetode. Vi guider dig også til, hvordan du bedst muligt rengør og vedligeholder din trykkoger, så du kan få glæde af den i så lang tid som muligt. Og så kan du endda også læse mere om, hvordan denne trykkoger test er udført.
Men før vi bevæger os videre til de andre afsnit, vil vi først hjælpe dig med at finde frem til, hvilke parametre og egenskaber du især skal tænke over og holde øje med i købet af en trykkoger. På den måde er der større sandsynlighed for, at du rent faktisk får bestilt en model hjem, der passer til dine behov.
- Kapacitet: Du kan få trykkogere i mange forskellige størrelser, og derfor er det vigtigt, at du holder øje med modellens kapacitet før du kaster dig over den første og bedste. Er I mange i husholdningen eller skal du blot ofte bruge trykkogeren, når du får gæster på besøg, kan det udmærket betale sig at investere i en lidt større variant. Skal der derimod ofte kun laves mad til 2 eller 3 personer, behøver trykkogeren ikke at have den største kapacitet
- Udseende: Regner du med at have trykkogeren stående fremme? I så fald skal den gerne være pæn at se på. Det er helt op til dig, om den skal have et stilrent udseende eller hvad du foretrækker. Husk også, at der findes to varianter af trykkogere (det kan du læse mere om i et senere afsnit)
- Effekt: Effekten siger ikke nødvendigvis noget om, hvor god en trykkoger du har fået fingrene i. Til gengæld fortæller det dig noget om, hvor meget strøm modellen benytter. Så er du typen, der er bedst om elforbruget i hjemmet, skal du nok holde lidt øje med dette aspekt (gælder primært for trykkoger maskiner og ikke de små håndtag)
- Sikkerhedsniveau: En god trykkoger har et højt sikkerhedsniveau. Dette sikrer, at kogeren kan tilberede maden, uden at det er til fare, selv hvis der skulle komme et højt tryk e.l. Stort set alle trykkogere på markedet har en eller anden form for sikkerhedsegenskaber – f.eks. i form af en ventil, der kan lukke luften ud eller en indikator, der informerer, hvis trykket bliver for højt, så du kan lette det manuelt
- Brugervenlighed: Ofte vil nogle af de mest populære trykkogere også være dem, der er brugervenlige i sin opbygning. Det skyldes, at du får meget mere ud af en brugervenlig model, da du så kan udnytte samtlige egenskaber og funktioner til fulde. Du skal desuden ikke bruge for lang tid på at sætte dig ind i den
- Display eller knapper: Foretrækker du at kunne se de forskellige indstillinger via et display frem for blot at kunne tryk eller rykke på nogle knapper? I så fald skal du prioritere en model med et LCD display, da du så får et bedre overblik. Skal det derimod være så enkelt som muligt, kan knapper være den oplagte løsning
- Prisklasse: Hold et vågent øje med modellens prisklasse, så du er sikker på, at den passer til dit budget. Og sammenlign hellere end gerne modellens egenskaber med dem af andre trykkogere. På den måde får du et indblik i, om lige netop den trykkoger du kigger på, faktisk er pengene værd
- Ekstra funktioner: Er der nogle funktioner eller egenskaber, som du ikke kan undvære? Det kan være godt at gøre sig sådanne tanker før man går på jagt efter en trykkoger. I så fald ved du, hvilke modeller du kan sortere fra helt fra starten af
To typer af trykkogere
Vær gerne opmærksom på, at der reelt findes to typer af trykkogere. Med den “almindelige” af slagsen skal du stadig bruge komfuret, da gryden skal placeres på en kogeplade og varmes op via bunden. Selve trykkoger-delen sidder således i et håndtag, der lukker låget til. Via håndtaget kan du indstille tilberedningen til dine ønsker.
Den anden type trykkoger er en separat maskine frem for blot et håndtag. Disse kaldes også for en elektrisk trykkoger. En sådan maskine klarer størstedelen af arbejdet, så her skal du blot vælge en af de forudindstillede programmer og funktioner, hvorefter maskinen passer sig selv. Det er helt op til dig selv, hvad du foretrækker.
Sådan fungerer trykkogning
Trykkogning adskiller sig fra stegning og simreretter ved, at grøntsager, kød o.l. bliver tilberedt under massivt tryk og varme. På den måde opstår der hurtigere de resultater, som man over længere tid ville opnå med andre metoder. Trykkogning sikrer helt generelt en hurtigere madlavning, selvom der er tale om retter, der normalt skal have lang tid på komfuret. Derudover vil tilberedningen via vakuum / tryk og høj varme også sikre, at smag, vitaminer og mineraler bevares bedst muligt.
Fordele ved en trykkoger kontra normal gryde
Er du lidt i tvivl om, hvorvidt du rent faktisk skal investere i en trykkoger eller blot blive ved med at benytte en normal gryde til dine gryderetter, kogning af grøntsager o.l.? I så fald skal du læse med i dette afsnit, hvor sammenligner en trykkoger og normal gryde med hinanden.
Herunder kan du se en nem oversigt over, hvilke fordele og ulemper der er ved henholdsvis en almindelig gryde og en trykkoger:
Fordele og ulemper ved en trykkoger
Fordele |
Ulemper |
- Forkorter tilberedningstiden betragteligt – selv på simreretter
- Bevarer flere vitaminer og mineraler
- Smagen bevares bedre for både kød og grøntsager
- Optimal sikkerhed, hvis trykkogeren er udstyret med en sikkerhedsventil
- Benytter mindre energi / strøm
- Nem rengøring, hvis dele af produktet tåler maskinvask
|
- Man skal muligvis lige bruge lidt tid på at sætte sig ind i brugen af en trykkoger i starten
- Det kan være en dyr investering, afhængigt af hvilken model man går efter
- Ikke alle modeller er helt lige så nemme at rengøre
|
Fordele og ulemper ved en normal gryde
Fordele |
Ulemper |
- Det er nemt og enkelt at benytte en normal gryde
- Du styrer uden forbehold temperatur og tilberedning
- Koster ikke nødvendigvis særlig meget og fås i mange forskellige størrelser
|
- Man kommer hurtigt til at overforbruge fedtstof
- En del vitaminer og mineraler fra bl.a. grøntsager går tabt under tilberedningen
- Effektiviteten af gryden bliver dårligere med tiden
|
Rengøring af trykkogeren
Det er heldigvis ikke så svært at rengøre en trykkoger, men det kommer lidt an på, hvilken model du investerer i. Har du et trykkoger håndtag (den enkle type trykkoger), så skal du blot sørge for at fjerne håndtaget før du går i gang med rengøringen. Kan gryde godt tåle maskinvask, kan du blot sætte den i opvaskemaskinen – ellers er du nødt til at vaske den op i hånden. Men det er så også dét.
Har du en trykkoger maskine, så skal du holde øje med, hvor mange af delene der kan tages ud. Disse skal herefter vaskes op – enten i opvaskemaskinen eller i hånden, alt efter hvad de kan tåle.
Trykkoger tider og opskrifter
Først og fremmest må vi hellere pointere, at der findes et hav af forskellige opskrifter, som du kan lave med din trykkoger – uanset om du har en maskine eller et trykkoger håndtag til gryde. Herunder kan du finde inspiration til nogle af de retter, der er oplagte at lave med kogeren, men helt generelt kan en sådan maskine pifte de fleste retter op. Du kan altså med fordel selv eksperimentere og finde frem til nye yndlingsretter, når du først har investeret i en trykkoger.
- Pulled pork trykkoger
- Risengrød i trykkoger
- Osso buco i trykkoger
- Brunkål i trykkoger
- Svinekæber i trykkoger
- Oksesteg i trykkoger
- Kylling i trykkoger
Du kan spare en masse tid med en trykkoger, men hvis du ikke har noget imod, at madlavningen tager længere tid, så kan du altid investere i en sous vide maskine frem for en trykkoger. Hvor trykkogeren sikrer en hurtig tilberedning af kød og grøntsager, så vil en sous vide tilberede ingredienserne over mange timer, så smagen virkelig trænger igennem, samt at mineraler og vitaminer bevares. Du kan læse mere om de bedste sous vide maskiner i vores test her.
Find et godt trykkoger tilbud
En trykkoger kan godt virke som en lidt dyr investering, hvorfor det altid er en fordel at holde øjnene åbne efter gode tilbud på trykkogere. Du kan let finde frem til en rigtig god pris på de enkelte modeller ved at holde øje med diverse online forhandleres hjemmesider. Forskellige trykkogere vil nemlig regelmæssigt blive sat ned i pris online, hvorfor der kan være en del penge at spare, hvis du slår til, når produktet sættes ned i pris. For at være sikker på, at du finder det bedste tilbud, kan du udmærket sammenligne priser på tværs af forhandlere inden du køber.
Sådan er denne trykkoger test udført
Der findes et stort udvalg af trykkogere på markedet, hvoraf flere af dem fungerer rigtig godt. For at finde frem til den bedste 2020 trykkoger, har vi undersøgt markedet ud fra andre testkilders bemærkninger og forbrugernes anmeldelser af forskellige trykkogere. De udvalgte modeller har altså ikke blot klaret sig godt i test, men er også blevet anbefalet af forbrugere, der selv har benyttet produktet.
Vi har så vidt muligt forsøgt at inddrage forskellige typer af trykkogere. Vi vil nemlig gerne have, at der er noget for enhver smag i vores tests. Du vil også opleve, at modellerne adskiller sig i udseende, funktionalitet, prisklasse o.l.
FAQ
Hvilken trykkoger er bedst i test?
I denne test har vi kåret en WMF Perfect Plus trykkoger 4,5 liter som testvinder. Det skyldes, at modellen egner sig godt til samtlige forbrugere. Men læs med og find den helt rette model til dig.
Hvordan virker en trykkoger?
En trykkoger tilbereder kød, grøntsager o.l. via høj varme under tryk. Dette bibeholder mineraler og vitaminer, samt sikrer en bedre smag og mere mørhed for kød.
Hvad kan jeg lave med en trykkoger?
Du kan lave et hav af opskrifter med en trykkoger. Faktisk er det nærmest kun dig selv, som sætter grænser. Læs med og find inspiration til madlavningen i denne test.