Hvilke typer TV’er findes der?
Der findes flere forskellige TV typer på markedet, og det kan godt betale sig at sætte sig ind i forskellen på varianterne, så du får taget det rette valg i forhold til, hvilken model der er den bedste for dig og dine behov. I dette afsnit giver vi dig en kort forklaring af hver type.
Plasma TV
Plasma TV er udviklet med plasma paneler og en plasmaskærm opdelt i celler, hvor én pixel udgøres af tre celler. Teknikken bag et plasma TV minder en del om det af et lysstofrør. Det synlige billede bliver dannet, når UV lys rammer de farvede fosfor punkter. Selvom Plasma TV for ikke alt for lang tid siden var det helt store inden for branchen, så er der ikke særlig mange producenter, der fremstiller denne type TV mere. Det skyldes, at Plasma teknologien ikke kan hamle op med de nyere teknologier på markedet.
LCD TV
LCD står for Liquid Crystal Display, og af den grund bliver denne type teknologi også kaldt for en flydende krystalskærm. Elektroniske genstande med LCD skærme er kendt for at være udviklet med et fladt display. En LCD skærm benytter lysstofrør til at belyse de integrerede krystaller, som er med til at skabe selve billedet.
LED TV
LED TV (Light Emitting Diode) og LCD TV minder meget om hinanden i opbygning. Man kan dog godt pointere, at LED er storebror til LCD teknologien. Det skyldes, at der benyttes lysdioder frem for lysstofrør til at belyse de indbyggede krystaller med i et LED TV. Dette giver en anden type baggrundsbelysning, da lyset reflekteres fra siden og bagfra, naturtro farver og et lavere energiforbrug. LED TV er generelt bedre end både Plasma og LCD teknologierne.
Du kan med fordel investere i et LED TV, hvis du gerne vil have en optimal billedkvalitet, men ikke ønsker at bruge helt så mange penge på dit nye TV. Med et LED TV får du nemlig en model af høj kvalitet og med et lavt energiforbrug, uden at det koster dig helt lige så meget som en variant udviklet med QLED eller OLED teknologi.
QLED TV
QLED teknologien, Quantum Dot Light Emitting Diodes, betegnes som en videreudvikling af LED teknologien. Flere TV’er kombinerer da også denne teknologi med LED for det bedste resultat. Med QLED teknologien får du dog et TV, der er bedre til at håndtere lyset, så du opnår en endnu tydeligere farvegengivelse. Dette sikrer en større kontrast med lysniveauerne og en højere billedkvalitet.
OLED TV
OLED TV er det nyeste skud på stammen og koster derfor ofte lidt mere end andre modeller. Dette er et fjernsyn til dig, der nægter at gå på kompromis. OLED står for Organic Light Emitting Diode og teknologien bygger på, at hver pixel udsender sit eget lys. Det betyder også, at skærmen kan få en meget mørkere nuance af sort end med de andre teknologier, da pixelen simpelthen slukker. Det bliver altså ikke mere sort end dét. Et TV udviklet med OLED teknologi vil desuden kunne blive endnu tyndere, da pixlerne danner deres eget lys.
Teknologien benyttes bl.a. i mobiltelefoner og er altså nu ved at sprede sig til diverse TV producenter. Du skal dog være opmærksom på, at et OLED TV har en lavere lysstyrke end OLED og LED fjernsyn, og dermed også svært ved at opnå samme niveau af hvidhedsgrad. Der arbejdes dog på at udbedre dette “problem”, så du kan få et TV, der både viser sort og hvid til perfektion.
Sådan finder du det rette TV til dig i denne TV test
Der er mange overvejelser at gøre sig, når man er på jagt efter et nyt TV. Det skal trods alt helst være en model, som man kan få glæde af i mange år, selvom teknologien hele tiden udvikler sig på området. Og netop fordi der efterhånden er så mange valgmuligheder, så kan det være lidt svært at finde hoved og hale i, hvilke funktioner, teknologier, opbygninger o.l. man skal prioritere.
I dette afsnit vil vi så vidt muligt hjælpe dig på vej, så du lettere kan finde frem til det rette TV for dig. Du kan således med fordel følge den nedenstående råd og overvejelser for at snævre feltet ind i forhold til, hvilket TV du burde gå efter. Og så kan du jo altid se, om der skulle være en af de ovenstående modeller i denne TV test, der passer til dine præferencer.
- Hvor meget må TV’et fylde?
- Hvor mange tommer skærm ønsker du?
- Har du præferencer til TV’ets opbygning?
- Skal TV’et hænge eller stå på et TV-bord?
- Gå efter et TV med en god skærmopløsning
- Sørg for at dobbelttjekke TV’ets lydkvalitet
- Overvej hvilke funktioner / teknologier du ønsker at prioritere
- Gå efter et brugervenligt TV
- Hold øje med TV’ets energimærkning
- Sæt et budget for købet af dit nye TV
Hvor meget må TV’et fylde?
En af de første ting du skal spørge dig selv om er, hvor meget dit TV egentlig må fylde. Dette vil nemlig gøre det muligt for dig at udelukke en lang række modeller på markedet. Når vi taler om TV’ets størrelse, så tænker vi ikke kun på valg af tommer (læs nedenstående punkt). Det drejer sig nemlig også om, hvor dybt og højt det må være. Du skal desuden huske at tænke kanter ind i regnestykket, da det ikke er alle tv’er, hvor skærmen går helt ud til kanten.
Du kan også med fordel tænke over, om du skal have ekstra tilbehør til TV’et, som der også skal sætte plads af til. Dette kan f.eks. være en soundbar eller andre højtalere, kasse til fjernbetjeninger, en DVD maskine, Playstation o.l. Det er trods alt ærgerligt, hvis TV’et pludselig fylder det hele og du i så fald ikke har plads til andre ting.
Hvor mange tommer skærm ønsker du?
I valget af tommer skærm skal du naturligvis også tænke over, hvor meget plads du egentlig har at gøre godt med. Og så vil vi gerne huske dig på, at der ikke er nogen grund til at investere i en TV skærm med +80 tommer, hvis du ikke vil sætte pris på det – så er det i hvert fald blot en meget dyr udgift. De lidt mindre skærme på 55 og 65 tommer passer nemlig godt ind i de fleste hjem, især mindre hjem / rum, uden at du skal føle, at du går på kompromis med størrelsen af dit TV.
Har du præferencer til TV’ets opbygning?
Nu hvor du har valgt, hvor meget dit TV må fylde og hvor mange tommer du gerne vil have, at det har, så kan du tænke lidt over produktets opbygning. Skal skærmen gå helt ud til kanterne eller er det ok, at der er en lille kant? Ønsker du en bestemt farve til dit TV (vær gerne opmærksom på, at de fleste modeller produceres i sort, så det kan godt være lidt svært at finde en model med en anden farve)? Skal det være tyndt eller må det godt være lidt tykkere i dybden? Og så videre… Valget er helt op til dig, og du kan sagtens finde inspiration på nettet, hvis du er helt blank på dine egne præferencer.
Skal TV’et hænge eller stå på et TV-bord?
Forhåbentlig har du allerede overvejet, om du vil have dit nye TV hængende eller stående på et bord. Dette har trods alt også en betydning i forhold til TV’ets opbygning, udseende, størrelse etc. Hvis du foretrækker at have det stående på et TV bord (kan også være et skab, kommode o.l.), så skal du dobbelttjekke, at møblet faktisk kan holde til TV’ets vægt. Du kan nemlig godt risikere at møblet ellers vil bukke lidt under for vægten med tiden.
Er du derimod mere solgt på ideen om et hængende TV, så skal du først og fremmest sikre dig, at væggen kan holde til belastningen. Det er nemlig ikke alle typer af vægge, der kan tåle at have et TV hængende. Derudover skal du også sikre dig, at du får fingrene i et godt vægbeslag – og er her er der også et par ting at overveje.
Overvej hvilken type vægbeslag du foretrækker
Det er muligt at vælge mellem et par forskellige vægbeslag. Det første du skal gøre dig overvejelser om, når du leder efter et vægbeslag til et hængende TV, ud over om det passer til TV’et naturligvis, er, om det skal sidde fast eller være en model, som man kan rykke på. Der er nemlig nogle vægbeslag, som kan trækkes frem og tilbage, så du kan skifte vinklen på dit TV. Dette er især en fordel, hvis du har en stor stue og gerne vil kunne se TV flere steder fra – eller hvis placeringen af TV’et er nødt til at være et andet sted end lige foran sofaen / sengen. Så kan det være meget rart at kunne trække TV’et ud, så det kan placeres nogenlunde foran, når det er i brug. Med et fastlåst beslag, skal du for alt i verden sikre dig, at du får placeret det optimalt, så du ikke blive irriteret over placeringen senere hen.
Gå efter et TV med en god skærmopløsning
Skærmen betyder alverden for din TV-oplevelse og det er derfor et område, som du ikke må gå på kompromis med. I et ovenstående afsnit kan du læse mere om de forskellige skærmtyper, så du kan blive klogere på fordele og ulemper ved de enkelte varianter. Det vigtigste er naturligvis, at du investerer i en skærm, der passer til dine behov. Det betyder, at du ikke nødvendigvis behøver at investere i et QLED eller OLED TV, hvis du ikke lægger mærke til, at sorthedsniveauet er bedre.
Det er også altid en god ide at dobbelttjekke de enkelte skærmes skærmopløsning. Nogle har nemlig en bedre opløsning end andre. Det er naturligvis altid en fordel at gå efter en model med HD opløsning, men faktisk har de fleste modeller på markedet efterhånden en sådan opløsning.
Prioritér et TV med 4K UHD eller HDR skærmopløsning
Det nyeste skud på stammen i forhold til skærmopløsning er den billedopløsning, der kaldes 4K UHD. Dette er en videreudvikling af Full-HD og derfor får du en billedopløsning på hele fire gange højere med en variant med Ultra HD. Dette resulterer også i en bedre farvegengivelse og skarphed i billedet. Opløsningen med en UHD skærm ligger gerne over 3000 x 2000.
Du kan også udmærket gå efter en model med HDR skærmopløsning, da denne teknologi også sikrer et skarpere billede. Et TV med HDR viser gerne op til 1 milliard farver, hvilket sikrer et langt større farvespænd, som får billedet til at virke mere levende.
Sørg for at dobbelttjekke TV’ets lydkvalitet
Der er mange muligheder for at forbedre dit TV’s lydkvalitet, hvis du ikke føler, at det lever op til dine forventninger. Det kan dog være irriterende at skulle tilkøbe højttalere til sit TV, da de så skal fylde i rummet og placeres optimalt før du opnår den bedste lydkvalitet. Af den grund kan det godt betale sig at dobbelttjekke TV’ets egen lydkvalitet, især hvis du ikke gider at investere i en soundbar eller surround sound anlæg.
Overvej hvilke funktioner / teknologier du ønsker at prioritere
Samtlige nymoderne TV kommer med et hav af forskellige indbyggede teknologier og funktioner. Af den grund kan det være en god ide at gøre sig nogle overvejelser om, hvilke du ønsker at prioritere. Det er nemlig ikke sikkert, at du kan få et TV med alle indbyggede funktioner. Du skal naturligvis se på de indbyggede billed- og lydteknologier, hvilket vi også har nævnt i tidligere afsnit i denne TV test, men det er langt fra de eneste funktioner, der er værd at sætte fokus på, når du ønsker at finde frem til det bedste TV til dig. Du kan f.eks. også se på teknologier som Edge, Ambilight, 3D teknologi etc.
Nogle teknologier bliver dog så populære, at de nærmest bliver default i samtlige produkter. Dette gælder f.eks. for Smart TV, der førhen var noget man prioriterede i sit TV, mens det nu er en funktion, som de fleste TV er udstyret med. Du vil derfor ofte kunne forbinde dit TV til nettet og dermed streame diverse tjenester direkte fra TV’et frem for at benytte en chromecast.
En teknologi, der er begyndt at vinde frem hos både TV, soundbars, højttalere og andre elektroniske apparater er stemmegenkendelse. Med stemmegenkendelse behøver du ikke at have fjernbetjeningen ved hånden hele tiden, men kan i stedet tale til dit TV, når du ønsker at skifte kanal, skrue op og ned, skifte mellem dine streamingtjenester etc. Der findes efterhånden en del forskellige operativsystemer med hver deres opsætning, så vi vil anbefale dig at gå efter en variant, du føler er brugervenlig i sin opbygning.
Gå efter et brugervenligt TV
Vi vil anbefale dig at prioritere et brugervenligt TV, da du i så fald vil kunne få mest muligt ud af din nye investering uden at skulle sætte flere timer af til at læse en brugervejledning. Det betyder dog langt fra, at dit TV ikke kan indeholde flere smarte funktioner, men blot at disse skal være let tilgængelige.
Brugervenligheden kan naturligvis også sikres ved at fjernbetjeningen er let at kontrollere, at der er færrest mulige antal fjernbetjeninger i brug (f.eks. den samme fjernbetjening til film, serier, live-tv, lyd, indstillinger etc.) eller at fjernsynet er udstyret med stemmegenkendelse, så du slet ikke er påtvunget at have fjernbetjeningen i nærheden. Hold også gerne øje med, om menuen er opsat på en brugervenlig måde, så du let kan se, hvor du skal hen for at justere diverse indstillinger. Dette sikrer dig et mere funktionelt TV.
Hold øje med TV’ets energimærkning
Hvis du gerne vil spare lidt på strømmen, så skal du gå efter et TV med en høj energimærkning. Modeller med energimærkning A, A+ eller A++ er nemlig energieffektive og er derfor en ideel investering for dig, der forsøger at spare på elforbruget. Et TV med en høj energimærkning sikrer dig desuden også en miljøvenlig model – netop fordi den har et lavere energiforbrug i længden. Det kan ikke anbefales at gå efter en model med en lav energimærkning, heller ikke hvis denne sælges til en yderst billigt pris. Du vil nemlig blot komme til at fortryde det, når du senere ser din elregning.
Du kan desuden udmærket gå efter en model, der er udstyret med en energibesparende funktion e.l., hvis du er bevidst om dit elforbrug og påvirkning på miljøet. Disse modeller vil nemlig ofte benytte færre strøm både i brug og når de står på standby. En anden måde at spare lidt penge på er at slukke helt for TV’et frem for bare at sætte det på standby funktion, når du ikke benytter det.
Sæt et budget for købet af dit nye TV
Det er altid en god ide at sætte et budget på forhånd før man begiver sig ud efter nye elektroniske apparater – og for den sags skyld også andre lidt dyrere ting til hjemmet. Det at købe et TV er trods alt ikke den billigste investering i verden, og derfor kan man hurtigt befinde sig i et prisleje, som man egentlig ikke er komfortabel med. Der er dog en større sandsynlighed for at undgå at benytte for mange penge ved at sætte et budget på forhånd. Det skyldes, at du gør dig selv opmærksom på, hvor mange penge du egentlig har til rådighed til købet.
Vi vil dog gerne minde dig om, at du skal sætte et realistisk budget ud fra, hvad du forventer af dit nye TV. Regner du med at få et kæmpe, premium og højteknologisk TV, der langt overgår alle andre modeller på markedet, så skal du nok være klar på at betale dét mere for dit nye TV. Er du derimod mere til de lidt mindre modeller og er okay med, at det ikke er det nyeste på markedet, så kan du sagtens komme hjem med en god model til en billigere pris.
Husk også altid at tjekke op på produktets opbygning, funktionalitet, indbyggede teknologi, kvalitet o.l. før du kaster dig dig over det første og det bedste. I mange tilfælde er prisen en indikator på kvaliteten, men det er ikke tilfældet med alle modeller. Det kan man f.eks. se i denne TV test, hvor der også figurerer en række budgetvenlige modeller.
Montering af TV
Det er ikke så svært at montere dit TV, uanset om du vælger at sætte det på stander / ben eller montere det fast på væggen. Det som primært tager tid er i stedet at finde den helt rette placering i hjemmet ud fra lyd og lys, samt at opsætte TV’et til dit hjem frem for at benytte de forudindstillede egenskaber. Du kan både vælge at stå for dette selv, da det trods alt er dine præferencer, der skal tages hensyn til, eller bestille montering og installering direkte hos forhandleren.
Hvis du vælger at gøre det selv, så giver vi dig her nogle råd til, hvordan du bedst monterer og installerer dit TV. Først og fremmest skal du overveje, hvor TV’et skal placeres. Det mest optimale er at placere TV’et direkte foran området, hvor du regner med at se TV fra. Dette gælder uanset om det er en seng, sofa, lænestol e.l. Du opnår den bedste position, og dermed også den bedste oplevelse, når du kan se skærmen lige på frem for at skulle rykke hovedet. Derudover skal du være opmærksom på placeringen i forhold til lysforhold, så du ikke får sol direkte ind på skærmen. Hvis du regner med at investere i en soundbar e.l. skal du også gerne gøre plads til denne foran TV – og ellers skal du blot sørge for, at de indbyggede højtalere ikke er dækket for af f.eks. nipsting.
Installation af TV
Når du skal kalibrere dit TV, skal du især være opmærksom på følgende parametre: bevægelseshåndtering, farve, lyd, samt kontrast og lysstyrke.
- Bevægelseshåndtering: Denne funktion er ofte skruet højt op på forudindstillede modeller, da den mindsker sløret materiale ved at skrue ned for den generelle kvalitet. Det er dog langt fra nødvendigt at have denne skruet højt op i de fleste hjem, og derfor kan du godt skrue godt ned for funktionen. Den hedder ofte noget med “motion” under indstillinger.
- Farver: Du kan hurtigt se, hvis der er noget galt med farveindstillingerne. I så fald vil hudtonerne på personer blive blege eller rødlige og generelt vil farverne bare være fejlagtige, f.eks. et rødt æble, der egentlig ikke illustreres som rødt. Du kan nemt justere ved farveindstillingerne til de passer i menuen.
- Kontrast og lysstyrke: Denne indstilling sikrer, at du bedre kan se de forskellige kontraster i lyset og at du kan se både mørke og lyse scener optimalt. F.eks. vil en dårlig kontrast og lysstyrke resultere i, at du ikke kan se noget i baggrunden i en mørk scene. En justering af disse indstillinger vil altså kort sagt gøre detaljerne mere synlige, når du ser fjernsyn.
- Lyd: Det kan også sagtens tænkes, at du skal rette lyden en smule til. Her mener vi ikke blot at skrue op og ned for den, men at du skal indstille f.eks. bas, baggrundsstøj o.l. Flere nye TV kan også indstilles til flere lydtyper, f.eks. sport, film / cinema, musik etc.
Køb en soundbar til dit TV
Det er langt fra alle typer af TV, der er udviklet med gode indbyggede højttalere. Ofte vil du således føle, at du skal gå på kompromis med lyden, især hvis du skruer højt op. For at undgå dette kan du med fordel investere i en soundbar eller andre typer af højtalere, som kan tilsluttes til dit TV for at sikre en bedre lydoplevelse.
En soundbar er klart den ideelle løsning, da du slipper for at have flere højtalere stående rundt omkring i rummet. Soundbarer er nemlig opbygget af flere højtalere, hvor de fleste både indeholder højtalere, tweeters, bas o.l., så du får en fuldendt lydoplevelse. Derudover er flere soundbarer også udviklet med automatisk lydindstilling bedømt ud fra rummet, så du altid får den bedste lyd. Du kan læse mere om de bedste soundbarer og hvordan du vælger den rigtige model til dig i vores test af soundbarer.
FAQ
Hvilket TV er bedst i test?
I denne test har vi kåret et LG 55 tommer Fladskærms TV OLED55B9, som vores testvinder. Produktet er udviklet med høj lyd- og billedkvalitet, processor med AI funktionalitet og stemmegenkendelse. Leder du efter andre funktioner, kan du vælge et andet TV i testen.
Skal jeg vælge et TV med LED, QLED eller OLED teknologi?
QLED og OLED teknologi minder en del om hinanden, hvor OLED dog er det sidste nye med en endnu dybere kontrast mellem farverne - sort er f.eks. mere sort. LED TV er dog billigere, mere energieffektiv i drift og har skarpere lysforhold.
Hvor mange tommer bør et TV være?
Antallet af tommer kommer meget an på, hvad du selv foretrækker og hvad du har plads til i dit hjem. Nogle mener, at flere tommer er bedre, men det er trods alt ikke tilfældet, hvis du ikke bryder dig om eller har plads til et stort TV. 55” og 65” er stadig de mest almindelige