Markedet for vaskemaskiner udvikler sig hele tiden og maskinerne får løbende flere funktioner og opgraderinger. De parametre der oftest er forskel på er: kapacitet, centrifugeringsevne, støjniveau og programmer.
Dit valg af vaskemaskine kommer i høj grad an på behov og præferencer i det enkelte hjem. Hvor mange mennesker bor I sammen, hvor meget tøj vasker I og hvad er jeres budget.
Det er blot få spørgsmål ud af mange, du bør kunne besvare, før du foretager dit valg.
I nedenstående købsguide stiller vi skarpt på, hvilke tekniske specifikationer der har betydning for dit valg af frontbetjent vaskemaskine.
Kapacitet: Hvor stor en vasketromle har du brug for?
Din vaskemaskines størrelse siger noget om, hvor meget tøj du kan vaske af gangen, og dette er klart et af de vigtigste faktorer at tage stilling til, før du køber din nye model. Især for familier og andre husholdninger, der tæller mere end én eller to personer, kan en vaskemaskine hurtigt blive for lille og komme på overarbejde.
Du bør først og fremmest overveje, hvor ofte du vasker tøj: Hvis du bor alene og ikke vasker tøj særligt ofte, kan du slippe afsted med en mindre maskine. Har du derimod en stor familie og en kæmpe bunke vasketøj, der aldrig synes at blive mindre, kan en større vasketromle hjælpe dig med at nå til bunds. Energieffektivitet spiller også ind her – hvis du ikke vasker meget tøj, kan du ende med at spilde både strøm og vand på at starte maskinen hver gang for blot at vaske et par t-shirts. Bor du derimod i en stor familie, som altid fylder maskinen helt op, vil det i det lange løb være billigere med en stor maskine.
Dit budget spiller også ind: De større maskiner vil ofte være dyrere. Det er helt simpelt fordi, de er større og også ofte har flere funktioner. Topbetjente vaskemaskiner er typisk billiger men også mindre.
Tænk også over, hvilken type tøj du skal vaske. Bor du, som de fleste af vores læsere, i Danmark, vil vasketøjskurven formentlig rumme færre små shorts og lette toppe og flere jeans, tykke bluser og andet varmt tøj – alle ting, der optager ekstra plads i maskinen og derfor kan kræve en større tromle.
Herunder er en vejledende guide til kapaciteten i de forskellige tromlestørrelser:
- 5 kg – velegnet til personer, der bor alene – har plads til cirka 25 t-shirts
- 6 kg – velegnet til par – har plads til cirka 30 t-shirts og en enkelt dyne
- 7 kg – velegnet til en lille familie – har plads til cirka 35 t-shirts og en dobbeltdyne
- 8 kg – velegnet til en mellemstor familie – har plads til cirka 40 t-shirts og en dobbeltdyne
- 9 kg velegnet til en stor familie – har plads til cirka 45 t-shirts og en stor dobbeltdyne
- 10, 11, 12 og 13 kg – velegnet til meget store familier og har plads til henholdsvis 50, 55 og 60 t-shirts samt flere dyner af normal størrelse
Kilde: Hernebaydomestic.co.uk
Centrifugeringsevnen har betydning for tørretiden af dit tøj
Er du også i tvivl om, hvilken centrifugeringsevnen du har brug for?
Jo bedre og hurtigere, din maskine kan centrifugere, des kortere tid vil det tage at tørre tøjet – uanset om du hænger det op eller kommer det i tørretumbleren. Derfor er der også her et økonomisk, miljømæssigt og tidsmæssigt perspektiv at overveje.
Det er dog ikke blot så simpelt som jo hurtigere, jo bedre. Noget tøj – f.eks. uld – kræver lavere hastighed for ikke at blive slidt eller ødelagt, og hvis du centrifugerer en bomuldsskjorte for hurtigt, vil den generelt have mange krøller, som kan blive sværere at glatte ud. Heldigvis kommer mange maskiner med programmer til de forskellige tekstiler, som tager højde for den slags.
Jo flere omdrejninger, en maskine har, des dyrere er den som regel også.
Nedenfor kan du se, hvilke hastigheder du skal bruge til dit tøj.
- 800 RPM (omdrejninger i minuttet) er velegnet til sarte tekstiler som uld og silke
- 1200-1400 RPM er velegnet til almindelig vask af bomuldstøj – f.eks. t-shirts, jeans og skjorter. Det kan dog anbefales at vælge den lave ende, hvis du vil skåne tøjet mest muligt.
- 1600 og op er godt, hvis du vasker håndklæder, viskestykker, sokker, underbukser og andre ting, hvor du ikke behøver at bekymre dig om, hvor krøllet det bliver, men hvor det er hensigtsmæssigt at nedsætte tørretiden mest muligt.
Her er det også en god idé at kigge på restfugtigheden efter centrifugering på de enkelte modeller, da de giver et godt billede af, hvor meget tøjet skal tørre efterfølgende. I vores test spænder restfugtigheden fra 44%-53%.
Hvor lydsvag skal din vaskemaskine være?
Støj er en stor faktor, når det kommer til hårde hvidevarer, og nogle larmer mere end andre. Vaskemaskinen er en af de maskiner, der kan lave rigtigt meget støj – særligt i slutningen af vaskeprocessen, hvor centrifugeringen går i gang, og tromlen slynger tøjet rundt i høj hastighed.
Hvor meget støj, du kan tolerere, afhænger af dig, og hvordan I har indrettet jer i hjemmet. Bor du i en toværelses lejlighed i en bygning fra 1800-tallet, kan du godt regne med, at en vaskemaskine med et højt støjniveau vil være svær at abstrahere fra. Den vil formentlig få både din og de omkringliggende lejligheder til at ryste under centrifugeringen, og du kan nok også godt vinke farvel til at vaske i nattetimerne – i hvert fald hvis du ønsker at kunne sove.
Hvis du derimod bor i et større hus og kan gemme maskinen væk i et afsides bryggers, behøver du i mange tilfælde nok ikke at gå så meget op i, hvor meget maskinen larmer – for du kommer næppe til at høre den.
Det er selvfølgelig noget, du selv må vurdere ud fra din bolig. Det er i al fald vigtigt at være opmærksom på, før du foretager dit køb, da du i nogle tilfælde også vil betale ekstra for, at maskinen er støjsvag – noget, du måske/måske ikke har behov for.
Betyder støj noget for dig, vil det formentlig glæde dig at vide, at vi er nået langt rent i forhold til at minimere vibrationer og støj fra vaskemaskiner, og maskiner i dag generelt er væsentligt mindre støjende end for nogle år siden.
Niveauer af støj – et overblik
Producenter af vaskemaskiner vil altid notere støjniveauet – det er et nummer i decibel (dB). Det kan dog være svært at afkode, hvis man ikke har nogen referenceramme, så den har vi lavet her.
OBS: Du kan finde tallet på energimærket. Vær opmærksom på at se efter det maksimale støjniveau, som maskinen opnår under centrifugering. Vær også opmærksom på, at lyden fordobles, hver gang tallet øges med 3dB, så de ‘små’ spring betyder meget.
Vælg en ekstra stille maskine, hvis den f.eks. skal stå ved siden af dit – eller dine børns – soveværelse, eller hvis du bare bor på lidt plads og har i sinde at bruge maskinen om natten, mens du eller familien sover. Denne vil du næppe kunne høre, selv under centrifugering.
Skal vaskemaskinen f.eks. stå i et køkken eller ved siden af soveværelset, kan du også gå med en stille model på op til 73dB. Støjniveauet vil ikke være på et niveau, hvor det er forstyrrende for dagligdagens aktiviteter og samtaler. Den vil heller ikke larme så meget, at det er umuligt at sove, hvis den kører om natten. Under centrifugeringen vil den larme mere end en ekstra-stille model, men hvis du og familien ikke er personer, der vågner let, kan det også godt gå an.
-
74-77dB – normalt støjniveau
En maskine på dette støjniveau vil du tydeligt kunne høre, og den er ikke velegnet til at stille i nærheden af et soveværelse. Den kan også være forstyrrende om dagen, hvis du f.eks. har den stående i køkkenet eller i nærheden af stuen. Når den centrifugerer, vil den være relativt højlydt. Det anbefales ikke at bruge denne maskine om natten, hvis der er folk, der skal sove. Bemærk også, at vaskemaskiner, der hører under ‘normalt støjniveau’ spænder over et bredt spektrum: En model på 77dB vil larme dobbelt så meget som en på 74dB.
-
78db eller mere – larmende
En vaskemaskine på 78dB kan kategoriseres som larmende. En maskine med dette støjniveau egner sig bedst til at placere i en kælder eller ude i et skur, hvor du ikke kommer til at høre den. Alternativt kan den bruges, når du ikke er hjemme.
I vores test spænder støjniveaut fra 69-76db, så de ligger alle indenfor normalen.
Kulfri eller traditionel motor?
Uanset om du kigger på vaskemaskiner, køleskabe eller andre former for hårde hvidevarer, er der god sandsynlighed for, at du er faldet over formuleringen ‘kulfri motor’. Men hvad betyder det?
Motoren på en vaskemaskine består af flere komponenter, heriblandt to stykker kul. Disse bliver slidt med tiden, og du kan risikere at skulle skifte dem efter nogle år.
En kulfri motor har, som navnet antyder, intet kul, og dermed har du et par reservedele mindre at bekymre dig om. Det betyder, at din vaskemaskine generelt har længere holdbarhed, og rigtig mange modeller med kulfri motor kommer i dag også med 10 års motorgaranti.
Og fordelene stopper ikke her: En vaskemaskine med kulfri motor er generelt også mere støjsvag, og så vil den typisk bruge mindre vand, hvilket gør den mere energi- og miljøvenlig.
Ulempen er, at du også betaler for det – en kulfri model vil nemlig ofte være dyrere end den traditionelle. Det er også værd at være opmærksom på, at det er muligt at finde modeller, som ikke er kulfri, men som stadig har et fornuftigt energiforbrug og er støjsvage.
Vand- og strømforbrug samt støjniveauer er alle ting, du kan få oplyst ved at kigge på de enkelte modellers energimærke. Hvorvidt en maskine er ‘kulfri’ kan dog være en god indikator – og så er kulfri modeller som sagt mere holdbare.
Alle vaskemaskiner i vores test har kulfri motor og derfor generelt meget holdbare og støjsvage.
Hvilke funktioner og programmer er vigtige for dig?
Nyere vaskemaskiner kommer med en lang række vaskeprogrammer – nogle mere nyttige end andre. De helt avancerede modeller har f.eks. programmer, som er specialdesignet til at vaske denim, outdoor-tøj eller lignende, hvilket måske er rart at have – men ikke livsnødvendigt.
Der er dog andre ting, som vil være svære at leve uden:
Dette er et program til uld, silke og andre følsomme tekstiler, som ikke kan tåle høje temperaturer og hastigheder. Et skåneprogram vil foregå med lavere temperaturer og lavere omdrejninger under centrifugering for at undgå slid på tøjet. Har du uldsweatre, silkeskjorter eller andre ting, som skal have særlig behandling, er et skåneprogram et must.
For de fleste vil det også være ganske nyttigt med et hurtigt program, så du hurtigt kan vaske den t-shirt eller bluse, som du glemte at få med ved sidste læs, og som du skal bruge om et par timer. De fleste maskiner i dag kommer med hurtige programmer – nogle kan vaske dit tøj på under et kvarter. En vaske- og tørremaskine kan i nogle tilfælde både vaske og tørre tøjet på under en time med det hurtigste program.
Et eco-vaskeprogram er et strøm- og vandbesparende program. Typisk vil det tage længere tid at vaske tøjet på eco-programmet, men til gengæld er der altså penge at spare, hvis du har tid til at vente.
90 graders-programmet er som regel det med den højeste temperatur. Det er meget varmt vand, og det kan af og til være nødvendigt. Det er sjældent, at du har brug for at vaske dit almindelige tøj på 90 grader – faktisk vil det som regel slide unødvendigt meget på det og måske få det til at krybe. Til gengæld kan du have brug for de høje temperaturer, hvis du f.eks. skal vaske sengetøj, klude eller andet, hvor alle bakterier skal dræbes. Har du eller nogen i familien f.eks. været syge, kan det være en god idé at vaske al sengetøj ved høj varme.
‘Nice to have’-funktioner
Nyere vaskemaskiner kommer med en del smarte funktioner, som kan være rare at have. Her gennemgår vi de vigtigste, så du kan tage stilling til, om det er noget, du vil kigge efter, når du skal købe din næste maskine.
Mulighed for at styre maskinen med app
Mange nyere vaskemaskiner kommer – ligesom så mange andre hårde hvidevarer til hjemmet – med muligheden for at styre maskinen med en app. Dette er især en smart funktion, hvis din vaskemaskine er af samme mærke som andre af dine hvidevarer, da de ofte kan styres under samme app.
Med en app-styret vaskemaskine kan du f.eks. sætte den igang, mens du er ude af huset, og dermed time vasken til du kommer hjem. Du kan også i nogle tilfælde følge med i, hvor langt din maskine er med vaskeprogrammet.
Timer funktion
Og er din maskine ikke app-styret, er der stadig en sandsynlighed for, at du kan time vasken. Igen er det smart, da du f.eks. kan sørge for, at tøj er færdigt med at vaske, præcis når du er hjemme. På den måde undgår du, at det ligger og er vådt for længe, hvilket kan gøre, at det danner bakterier og kan lugte jordslået.
Dampsystem
Nogle maskiner kommer med et dampsystem, som sender meget varm damp ud i slutningen af vaskeprogrammet. Det er smart, fordi den høje temperatur dræber stort set alle bakterier og allergener – men uden at slide på tøjet, som ellers ville ske, hvis vandet kom op på samme temperatur.
Denne funktion er smart at have, hvis du f.eks. er plaget af husstøvmider eller andre allergener.
FAQ
Hvilken vaskemaskine er bedst i test?
Den bedste vaskemaskine i test er Miele WSA023, som er en støjsvag og energieffektiv maskine til en mindre familie. Med 10 års garanti på motoren er det en maskine, der vil holde til mange vaske.
Hvad skal jeg kigge efter i en ny vaskemaskine?
Det er en god idé at kigge på vaskekapaciteten, støjniveauet, mængden af programmer og funktioner (f.eks. app-styring) og energimærket, som indikerer, hvor energieffektiv den er.
Hvor lang levetid har en vaskemaskine?
Det kommer meget an på brugen af den. Mange fabrikanter lover 10 års garanti på motoren, men der er andre reservedele som vandslanger og filtre, der ikke vil holde i lige så lang tid.
Kan man rense sin vaskemaskine med opvasketabs?
Man kan godt rense sin vaskemaskine med opvasketabs - det er særligt godt hvis den lugter. Læg 3-4 opvasketabs i tromlen og sæt en kogevask igang.
Hvor ofte skal vaskemaskinen renses?
Det afhænger igen af brugen af den. Hvis du vasker ofte, er det en god idé at køre et renseprogram en gang om måneden.
Hvilken vaskemaskine bruger mindst strøm?
Vaskemaskiner med energimærke A bruger generelt mindst strøm. I vores test bruger Bosch WGG1420LSN med 101 kwh mindst strøm.
Er Miele bedre end andre mærker?
Miele vaskemaskiner er generelt meget anerkendt for deres gode og holdbare kvalitet. Ofte ligger de i toppen i diverse tests, også i vores, hvor Miele WSA023 er den bedste i test.