Sådan vælger du den bedste ventilator til badeværelset
Der findes flere forskellige ventilatorer til badeværelset på markedet, der har forskellige funktioner, designs, lydniveauer mm. De fås i forskellige prisklasser, og det kan være vanskeligt at finde ud af, hvilken man skal gå efter. Læs med i dette afsnit og bliv klogere på, hvilke overvejelser man bør gøre sig, inden man investerer i et ventilationssystem til badeværelset.
Automatisk eller manuel styring?
Ventilatorer findes som manuelle, fuldautomatiske eller med delvist automatisk og manuel styring. Manuelle er typisk tilkoblet lyset på badeværelset og vil kun tænde, når man har tændt lys. Dette er ikke altid den bedste løsning, da man derved skal bruge energi på også at have tændt lys for at sikre den mest optimale luftfugtighed. Fuldautomatiske ventilationssystemer selvsagt kun pr automatik, når luftfugtigheden overstiger en vis grænse. Delvist manuelle og automatiske ventilatorer findes der flere versioner af. Nogle har hygrostater, andre tidsjustering eller boost funktion. Det er vigtigt, man gør det så let som muligt for sig selv og sørger for at investere i den ventilator, der passer bedst til egne behov.
Kapacitet
Det er ikke altid dette er aktuelt at fokusere på, men det kan være væsentligt, hvis man har et badeværelse med tendens til høj luftfugtighed, hvor der helst effektivt skal kunne komme en masse m3 igennem pr time, eller hvis man har et stort badeværelse på mange kvadratmeter.
Lydniveau
Nogle ventilationssystemer larmer mere end andre, og nogle er nærmest helt lydløse i drift. Det kan være en væsentlig faktor for nogen, og for andre betyder det ikke alverden. Det er vigtigt, man gør op med sig selv, om det er en faktor, man skal fokusere på, så man er sikker på ikke at blive genereret af ventilatoren i hverdagen, når den kører.
Få monteret din ventilator af en professionel
Lad altid en professionel autoriseret el-installatør om at montere og installere din ventilator, uanset om den skal sidde i badeværelset eller andet steds i hjemmet. Det er relativt avanceret at skulle installere et ventilationssystem, især hvis der ikke i forvejen er lavet hul i væggen til ventilationen. Men selvom der er tale om en udskiftning af en gammel ventilator på badeværelset, kan det stadig være en fordel at lade en professionel om at udføre arbejdet, da man derved er sikret, at alt bliver udført korrekt og uden fejl og mangler. Det er især vanskeligt, hvis det ikke bare er en automatisk og kontinuerlig ventilation, der skal installeres. Hvis ventilationen skal starte samtidig med, at lyset tændes, kræver det her en fagmand til at udføre arbejdet.
Sådan vedligeholder du din ventilator
Det er vigtigt indimellem at sørge for at vedligeholde ventilatoren. Det er nemt og enkelt og kræver faktisk kun jævnlig rengøring. Der kan nemlig nemt samle sig støv, som kan sætte sig fast og blokere for ventilationen, så ventilatoren ikke vil kunne fungere optimalt og sørge for den optimale ventilation på badeværelset. Sørg derfor jævnligt for at rengøre ventilatoren. Dette kan gøres med en støvsuger, hvor man hurtigt kan støvsuge støv væk med et mindre støvsugerhovede.
Gode råd til et godt indeklima
Det er ikke kun på badeværelset, man kan opleve høj luftfugtighed. Dette kan forekomme i hele hjemmet, og i værste tilfælde kan man opleve fugtskader eller skimmelsvamp, som kan være sundhedsskadeligt, og det er derfor vigtigt, man gør sit bedste for at forbedre indeklimaet. Har man ikke et vindue på badeværelset, eller oplever man generelt fugt derude, kan en ventilator være den helt rette løsning. I resten af hjemmet kan man selv gøre en masse for at sikre et sundt og godt indeklima.
Luft ud jævnligt
Udluftning er alfa omega uanset, om man bor i en ældre eller nyere bygning eller i hus eller lejlighed. Det anbefales, at man lufter jævnligt ud, gerne 2-5 gange dagligt i 5-10 minutter med gennemtræk, så luften udskiftes i hjemmet. Det er en fordel at sørge for at gøre dette i soveværelset, når man vågner, da man om natten sveder og luftfugtigheden øges.
Sørg for udluftning efter bad eller madlavning
Har man et vindue på badeværelset, bør man altid huske at lufte ud, når man har været i bad, gerne med gennemtræk. Her kan man med fordel lufte ud i længere tid, end når man lufter ud i resten af hjemmet, især hvis man tager længere, varme bade, der afgiver rigtig meget vanddamp. Hertil er det desuden altid en god idé at lufte ud efter madlavning, også selvom man har en emhætte, da denne ikke vil kunne tage al damp og lugt fra madlavningen.
Husk at benytte eventuel emhætte
Er ens køkken udstyret med en emhætte, er det helt essentielt, at man husker at benytte den, når man kokkerere. Det vil være en kæmpe hjælp i forhold til at sænke fugtniveauet ved madlavningen, selvom de sjældent kan tage al damp mm. Lad den gerne køre lidt efter, evt mens I spiser, hvis dette ikke er for generende.
Undgå så vidt muligt at tørre tøj indendørs
Bor man i lejlighed uden adgang til tørretumbler kan det være umuligt at undgå at tørre tøj, sengelinned og håndklæder mm. indendørs. Det afgiver dog en masse fugt til boligen, når man har tøj til at stå og tørre indendøre, og det er derfor enormt vigtigt, at man sørger for at lufte ud. Man kan også investere i en affugter, der kan være i brug i det rum, man tørrer tøj i. Læs mere om, hvorfor man skal investere i en affugter samt bliv guidet til at vælge den rigtige i vores affugter test.
Sørg for en jævn temperatur i alle rum
Noget af det mange gør forkert er, at man kun tænder for varmen i de rum, man primært opholder sig i, når det begynder at blive køligere udenfor. Det er dog ikke den mest optimale løsning, hverken for indeklimaet eller for pengepungen. Det giver nemlig et meget bedre indeklima, når man sørger for en jævn og stabil temperatur i hele hjemmet, og luftfugtigheden vil også lettere holdes på et acceptabelt niveau, når der ikke er temperatursvingninger mellem rummene. Desuden vil det energimæssigt være meget bedre, at man sørger for en stabil temperatur i hele hjemmet frem for at lade nogle rum være meget koldere end andre.
Sådan er denne ventilator badeværelse test udført
Denne ventilator badeværelse test er udført på baggrund af en undersøgelse af eksisterende kvalificerede testresultater samt ud fra ekspertudtalelser og forbrugeranmeldelser. Ud fra denne undersøgelse er der udvalgt nogle modeller i forskellige prisklasser, som opfylder kvalitetskrav og udmærker sig funktionsmæssigt. Der er inkluderet modeller til enhver smag og ethvert behov.
FAQ
Hvilken ventilator til badeværelset er bedst?
I denne ventilator badeværelse test er Pax Passad 31 Ventilator kåret som testvinder. Netop denne model vinder på dens alsidighed, der gør den velegnet til de fleste hjem.
Kan man selv montere en ventilator på badeværelset?
Det anbefales, at man lader en el-installatør stå for monteringen, da det kan være vanskeligt at stå med den avancerede udførsel selv. Læs med i artiklen og få hjælp til at finde et godt tilbud.
Hvad koster en ventilator på badeværelset?
En ventilator kan koste mellem 200-1.800 kr. for selve ventilationen, og hertil vil det koste, hvis man har en professionel til at montere og installere. Prisen for dette kan variere afhængig af installatør.