Vinterdæk test – Se de 5 bedste vinterdæk på markedet 2023

I vores vinterdæk test evaluerer og anmelder vi de 5 bedste vinterdæk på markedet lige nu. Vi opdaterer testen jævnligt, så de nyeste og bedste modeller altid er repræsenteret.
Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr, så hendes viden inden for køkkenudstyr og de forskellige brands i branchen er meget høj.  Mange gange... Læs mere

Hankook W452 Winter 4
bedste

Hankook W452 Winter i*cept RS2 205/55 R16 91H 4PR

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

For at finde de bedste vinterdæk, har vi analyseret tests og anmeldelser fra eksperter og brugere i ind- og udland.

I testen sammenligner vi de 5 modeller på deres fordele og ulemper. Derudover giver vi dem også en score ud fra vigtige købsparametre som: vejgreb på våd vej, brændstofseffektivitet, støjniveau og ekstra features.

I vores købsguide kan du læse meget mere om selvsamme parametre og deres betydning for dit valg af de bedste vinterdæk. Alle vinterdæk i vores test er godkendte og lever op til gældende lovkrav på området.

4.3
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Vådgreb
  5
 • Støjniveau
  4
 • Ekstra features
  4
 • Vejgreb i sne og is
  4

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Nano Pro-Tech i gummiblandingen – gør at dækkene griber vejen bedre og stopper hurtigere end modeller uden
 • pros-icon.svg Har fået EU label A for vådgreb
 • pros-icon.svg Driveguard på udvalgte dækstørrelser giver bedre sikkerhed
Ulemper
 • cons-icon.svg Har ikke Driveguard på alle dækstørrelser
 • cons-icon.svg Mindre gode på isglatte veje

Detaljeret gennemgang

Blizzak LM modellen fra Bridgestone findes i et hav af størrelser og er flere gange blevet rost eller kåret som testvinder i test, bl.a. i Tyskland, Danmark og Sverige. De er ideelle til de lidt mildere vintre vi har i Europa, hvor de har godt vejgreb i både sne og vådt føre.

Derfor skal du vælge Bridgestone Blizzak LM Vinterdæk

Disse vinterdæk har været genstand for flere tests, hvor de konsekvent scorer gode resultater. Du kan altså blot læse om dækkene hos FDM, Auto Bild, SPGA m.fl., hvis du er i tvivl om dækkenes egenskaber. I FDM testen er dækkene blevet tildelt 3 ud af 6 stjerner, da de klarer sig mindre godt på is.

Vinterdækkene er fremstillet med en kombination af 2D- og 3D riller. 2D rillerne er placeret i midten af dækkene, mens 3D rillerne findes i slidbanemønsterets skulderområde. Tilsammen sikrer dette en optimal bremseevne i glat føre, hvorfor bremseafstanden bliver reduceret i forhold til andre dæk. Den nye nano-selektiv blandingsteknologi sikrer en af de bedste bremse- og svingpræstationer, som endda er testet af TÜV.

Derudover er Bridgestone vinterdæk udstyret med zig-zag riller med vinklede kanter, der er med til at forbedre grebet mellem sneen i rillerne og sneen på vejen. Samtidig har de label A i vådgreb. Til sammenligning har Michelin Alpin 6 vinterdæk vådgreb C. Disse vinterdæk er altså ideelle til alle former for dansk vintervejr. Du kan købe disse dæk fra Bridgestone i mange forskellige størrelser, så det burde ikke være svært at finde de rigtige dæk til din bil. Nogle af dækstørrelserne er endda udstyret med DriveGuard. Dækket er tilladt til hastigheder op til 190 kilometer i timen.

Vores vurdering

Bridgestone vinterdæk er gode allround vinterdæk, der passer perfekt til det danske vinterklima. De har testens bedste vådgreb og er tilmed støjsvage sammenlignet med flere andre modeller. Det eneste minus vi har ved dem er at de ikke har driveguard på alle tilgængelige størrelser, og at de klarer sig mindre godt på is end andre modeller i vores vinterdæk test.

Knopper: Pigfri dæk Mest almindelige dækdimensioner: 205/55 R16 Fælgdimension: 16 Størrelsesforhold: 55 % Dækbredde: 205 Brændstofeffektivitet: C Belastningsindeks: 91.0 Hastighedsindeks: H (210 km/t) Dækstøj: 71 dB Vådgreb: A Belastning (maks): 615 kg
4.0
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Vådgreb
  4
 • Støjniveau
  5
 • Ekstra features
  4
 • Vejgreb i sne og is
  3

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Runonflat-teknologi – kan køre 80 km/t på et fladt dæk
 • pros-icon.svg Godkendt til op til 270 km/t
 • pros-icon.svg Ekstra beskyttelse mod akvaplanning
Ulemper
 • cons-icon.svg Har ikke vådvejsgreb A

Detaljeret gennemgang

Der er flere fordele ved at investere i disse vinterdæk fra mærket Dunlop. Dækkene har både en god brændstofsydelse på C, en lav støjforurening på 69 dB(A) og et vådvejsgreb på B. Vejgrebet forbedres især af dybere riller, der leder vand væk, et forbedret sideværts vejgreb og et bedre vejgreb i sne grundet større antal blokke på dækkene.

Derfor skal du vælge Dunlop Winter Sport 5 Vinterdæk

Hvis du ønsker at prioritere et sæt vinterdæk, der fungerer godt på både våde og tørre veje, har en god slidstyrke, høj brændstofsydelse og lav støjforurening, så er vil Dunlop winter sport 5 dæk i den grad vil leve op til dine forventninger. Dækkenes brændstofseffektivitet er i den gode ende af skalaen på niveau C. Dette er det samme som både Bridgestone og Michelin vinterdæk.

Disse dæk har et lavt støjniveau på 69 dB. Til sammenligning har Bridgestone vinterdæk et støjniveau på 71dB.

Effektive i al slags vejr

Du kan benytte Dunlop winter sport 5 dæk, uanset om du kører på tør eller våd asfalt, i sne eller på is m.m. Det skyldes, at du helt generelt har et optimalt vejgreb, når du kører med disse dæk. F.eks. er dækkene udviklet med et innovativt vinklet midterspor med en større længde end ved andre modeller på markedet. Dette gør det lettere for dækkene at gribe fat i overfladen, så du får et godt vejgreb på glatte vejbaner. Du står også bedre fast på snedækkede veje grundet et større antal blokke. Der er flere kanter, som er i kontakt med vejens overflade, hvilket sikrer et bedre vejgreb på sne.

Derudover sikrer opbygningen med dybere riller på slidbanen, at dækket selv kan lede større mængder vand væk. Dette er med til at reducere risikoen for akvaplaning, så du bedre kan bevare kontrollen, når du kører på våde veje.

FDM har testet disse vinterdæk i 2022 og giver dem 5 stjerner. FDM roser især dækkene for deres greb på snedækkede veje og slidstyrken.

Vores vurdering

Hvis du leder efter vinterdæk med et godt vejgreb på både våde og tørre overflader, så tag et kig på disse Dunlop vinterdæk.

Udover at være gode vinterdæk til sne, så har de også sikring til punktering, så du slipper for at skulle skifte dæk på vejen. Hvilket giver en øget sikkerhed. Prismæssigt ligger de som de næstbilligste i vores vinterdæk test og det er vores vurdering at du får rigtig god værdi for pengene.

Knopper: Pigfri dæk Mest almindelige dækdimensioner: 205/55 R17 Fælgdimension: 16 Størrelsesforhold: 55% Dækbredde: 205 Brændstofeffektivitet: C Belastningsindeks: 91.0 Hastighedsindeks: H 210 km/t Dækstøj: 69 dB Vådgreb: B Belastning (maks): 615 kg
4.8
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Vådgreb
  4
 • Støjniveau
  5
 • Ekstra features
  5
 • Vejgreb i sne og is
  5
Fordele
 • pros-icon.svg Udviklet til at være ekstra slidstærke, da dækmønsteret genskaber sig selv
 • pros-icon.svg Slidindikator så du kan se hvornår de skal skiftes
 • pros-icon.svg Fås i mange forskellige størrelser
 • pros-icon.svg Lavt støjniveau på 69 dB (laveste i test)
Ulemper
 • cons-icon.svg Har ikke driveguard

Detaljeret gennemgang

Med disse vinterdæk fra Michelins alpin serie kan du være sikker på, at du får glæde af dine vinterdæk i lang tid. Det skyldes, at vinterdækkene er udviklet med et dækmønster, der genskaber sig selv. På den måde kan du bruge disse vinterdæk over længere tid, da de er yderst slidstærke. Samtidig har de fået gode resultater i tests for acceleration og opbremsning.

Derfor skal du vælge Michelin Alpin 6 Vinterdæk

Hvis du gerne vil have fingrene i nogle vinterdæk, der kan holde til at blive brugt i hverdagen og samtidig holder ekstra længe, så vil vi anbefale dig at kaste blikket på disse Alpin 6 vinterdæk fra mærket Michelin. Dækkene er udviklet med en innovativ gummiblanding i flere lag og af høj kvalitet. F.eks. sørger gummiblandingen Traction Booster Compound for et bedre greb i sne, når dækket efterhånden slides op. Denne dækblanding arbejder sammen med Michelins egen dækblanding, der sikrer gode resultater i al slags vintervejr.

Bedre vejgreb og levetid

Alpin 6 generationen er designet til at klare sig 8% bedre i sne og 6% bedre i vådt føre end Alpin serie 5 .

Du kan være sikker på, at du får optimal sikkerhed og kontrol over din bil, da dækkene er udviklet med avancerede Michelin Evergrip teknologier. Derudover er dækmønsteret med til at genskabe sig selv, da mønstersporet bliver bredere og kommer tydeligere frem, når dækket slides ned. Dette sikrer en bedre levetid for dækket. Grundet den lave mønsterdybde kan dækkene både accelerere, køre og bremse i sne. Ligesom Bridgestone Blizzak er dækket er godkendt til at køre op til 190 kilometer i timen.

Disse robuste dæk er testet hos  danske FDM, der giver 5 ud af 6 stjerner i deres test fra 2022. De lægger især vægt på, at dækkets slidstyrke er i bund, samt at de klarer sig godt i al vintervejr og på glatte veje. Som med alle de andre dæk i denne test af vinterdæk kan du købe modellen i mange forskellige størrelser.

Vores vurdering

Leder du efter et sæt vinterdæk, der klarer sig godt i al slags vejr og som har en ekstra god holdbarhed? Så bør du overveje disse robuste vinterdæk fra Michelin.

Michelin vinterdæk Alpin 6 har et vejgreb i klasse B i vådt vejr, hvilket er det næstbedste i test. Vi er særligt begejstrede for slidindikatoren, der viser dig, hvornår det er tid til at skifte dækkene. Prismæssigt er dækkene de dyreste i vores vinterdæk test, men slidstyrken taget i betragtning, får du god værdi for pengene med disse premium vinterdæk.

Knopper: Pigfri dæk Mest almindelige dækdimensioner: 205/55 R16 Fælgdimension: 16 Størrelsesforhold: 55% Dækbredde: 205 Brændstofeffektivitet: C Belastningsindeks: 88 Hastighedsindeks: H 210 km/t Dækstøj: 69bd Vådgreb: B Belastning (maks): 615 kg

Hankook W452 Winter i*cept RS2 205/55 R16 91H 4PR

bedste

Hankook W452 Winter
Fordele
 • pros-icon.svg Klarer sig godt på alle typer overflader
 • pros-icon.svg Bruges af anerkendte bilmærker som BMW, Mercedes og Audi
 • pros-icon.svg Vådgreb B
Ulemper
 • cons-icon.svg Brændstofseffektivitet D (laveste i test)

Detaljeret gennemgang

Dette dæk er fremstillet hos den koreanske dækproducent Hankook, og har klaret sig godt i test. Det har fået 4 ud af 6 stjerner hos FDM, hvor det roses for gode egenskaber på alle overflader. Til gengæld trækker den høje rullemodstand det lidt ned.

Derfor skal du vælge en Hankook i*cept RS 2 (W452)

Hvis du gerne vil være klar til al slags vejr i vinterperioden, så kan du udmærket benytte dig af disse dæk fra den koreanske producent Hankook. De klarer sig nemlig godt på samtlige underlag, hvorfor de er optimale at benytte i det danske vejr, da det er så svingende. Dækkene er da også udviklet specielt til det europæiske vintervejr. I alt kan dækkene klare en hastighed på op til 190 kilometer i timen, hvilket også gør sig gældende for de andre vinterdæk i testen, undtagen Dunlop, som til sammenligning er godkendt op til 270 km/t.

Der hvor Hankook vinterdæk skiller sig ud fra de andre dæk i test, er på brændstofseffektiviteten. Hankook ligger på niveau D pga. en højere rullemodstand. Til sammenligning ligger de andre på niveau C og Hankook har altså det laveste niveau i test.

Disse vinterdæk støjer også mere end de øvrige dæk i test, hvor Michelin Alpin 6 Vinterdæk ligger på 69 dB, ligger Hankook W452 på 72 dB, hvilket er det højeste i test.

Til gengæld roses det for gode køreegenskaber på alle overflader og er tilmed testens billigste vinterdæk.

Vores vurdering

Hvis du leder efter et sæt prisvenlige vinterdæk, der klarer sig godt på alle typer af overflader, så tag et ekstra kig på disse fra Hankook.

Selvom brændstofseffektiviteten ikke er lige så høj, som ved de øvrige i test og støjniveauet er højere, så er det vores vurdering at du får et udmærket sæt vinterdæk til prisen. Vådgrebet ligger fuldt på niveau med de andre i test, så der er ikke sparet på sikkerheden til trods for den billigere pris.

Knopper: Pigfri dæk Mest almindelige dækdimensioner: 205/55 R16 Fælgdimension: 16 Størrelsesforhold: 55% Dækbredde: 205 Brændstofeffektivitet: D Belastningsindeks: 91 Hastighedsindeks: H 210 km/t Dækstøj: 72 dB Vådgreb: B Belastning (maks): 475 kg

Continental WinterContact TS 870 Vinterdæk

Fremragende vinterdæk til våde veje

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Testvinder hos FDM 2022
 • pros-icon.svg Gode i både vådt og hvidt vintervejr
 • pros-icon.svg Cool Chili teknologi sikrer et optimalt vådgreb
 • pros-icon.svg God styring selv i kurvekøring i snevejr grundet Snow Curve+ teknologien
Ulemper
 • cons-icon.svg Har ikke vådgreb A

Detaljeret gennemgang

Continental et af de mest anerkendte brands indenfor bildæk, og de er ikke gået på kompromis med WinterContact TS 870-generationen. Dækkene udmærker sig både i vådt føre med også i sneglat føre, hvilket gør dem til nogle af de sikreste vinterdæk.

Derfor skal du vælge en Continental WinterContact TS 860 Vinterdæk

Er du lidt nervøs for at køre bil, når vinteren er over os, da vejret er så skiftende og man aldrig ved, hvor der er glat på vejen? I så fald vil vi anbefale dig at udstyre din bil med disse Continental  WinterContact TS 860 Vinterdæk. Disse vinterdæk garanterer dig maksimal sikkerhed i al slags vintervejr, da de er udviklet med en lang række teknologier, der forbedrer dækkenes greb på vejen.

Ekstra godt vejgreb

Disse robuste dæk er udviklet med en innovativ gummiblanding og teknologien Cool Chili, der sikrer et optimalt vådgreb i vådt føre, hvilket er med til at forbedre bremseevnen på våde veje og ved akvaplanning. Det er dog ikke kun på våde veje, at disse dæk reducerer bremselængde. Det samme gør sig gældende på frost- og isbelagte veje grundet en særlig Liquid Layer Drainage lamel på dækkene. Dette lamelsystem afvander konstant dækkenes kontaktflade, hvilket eliminerer risikoen for en forringelse af bremseegenskaberne, da dækkene ikke indeholder smeltevand.

Ud over en bedre bremseevne på både våde, sne- og isglatte veje, så skal du heller ikke være nervøs for at skulle dreje i sving, når din bil er udstyret med disse hjul. Snow Curve+ teknologien garanterer nemlig en sikker kurvekørsel, selv hvis vejen er snebelagt. Det skyldes, at teknologien styrker dækkenes fæstning på vejen.

Vores vurdering

Hvis du ønsker dig nye dæk der ikke går på kompromis med sikkerheden på snedækkede veje, så bør du overveje disse fra Continental.

Prismæssigt er det de næstdyreste i vores test, men de er til gengæld testvindere hos FDM, hvor de klarer sig rigtig godt i al slags vintervejr.

Knopper: Pigfri dæk Mest almindelige dækdimensioner: 205/55 R16 Fælgdimension: 16 Størrelsesforhold: 55% Dækbredde: 205 Brændstofeffektivitet: C Belastningsindeks: 94 Hastighedsindeks: H 210 km/t Dækstøj: 70 dB Vådgreb: B Belastning (maks): 670 kg

Guide Sådan vælger du de bedste vinterdæk

 
615b62b56955b-1-Bridgestone-Blizzak-LM-Vinterdaek.png

Bridgestone Blizzak LM Vinterdæk

615b62c27bda9-3-Dunlop-Winter-Sport-5-Vinterdaek.png

Dunlop Winter Sport 5 Vinterdæk

615b62c156f1f-2-Michelin-Alpin-6-Vinterdaek.png

Michelin Alpin 6 Vinterdæk

615b62c393887-5-Hankook-icept-RS-2-W452.png

Hankook W452 Winter i*cept RS2 205/55 R16 91H 4PR

615b62c5808cb-5-Continental-WinterContact-TS-860-Vinterdaek.png

Continental WinterContact TS 870 Vinterdæk

TestScore TestScore
Info
4.3
star star star star star
4.0
star star star star star
4.8
star star star star star
- -
Knopper Pigfri dæk Pigfri dæk Pigfri dæk Pigfri dæk Pigfri dæk
Mest almindelige dækdimensioner 205/55 R16 205/55 R17 205/55 R16 205/55 R16 205/55 R16
Fælgdimension 16 16 16 16 16
Størrelsesforhold 55 % 55% 55% 55% 55%
Dækbredde 205 205 205 205 205
Brændstofeffektivitet C C C D C
Belastningsindeks 91.0 91.0 88 91 94
Hastighedsindeks H (210 km/t) H 210 km/t H 210 km/t H 210 km/t H 210 km/t
Dækstøj 71 dB 69 dB 69bd 72 dB 70 dB
Vådgreb A B B B B
Belastning (maks) 615 kg 615 kg 615 kg 475 kg 670 kg
Vådgreb 5 4 4 - -
Støjniveau 4 5 5 - -
Ekstra features 4 4 5 - -
Vejgreb i sne og is 4 3 5 - -
Tjek billigste pris Set til 763,40 kr. Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Daek MPC På lager
Set til 746,68 kr. Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Daek MPC På lager
Set til 635,80 kr. Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Daek MPC På lager
Set til 567,05 kr. Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Daek MPC På lager

Det er det samme hvert år. Når det kolde vintervejr begynder, skal der skiftes til vinterdæk for sikker kørsel. De fleste vinterdæk er produceret som allround modeller, som hovedsageligt sikrer et godt greb på glatte og våde overflader og gode bremseegenskaber. Dertil udvikler producenterne hele tiden nye teknologier, som giver bedre brændstofforbrug, slidstyrke og vådgreb.

I de nedenstående afsnit kan du læse mere om disse parametre, samt ekstra nice to have features.

EU dækmærkning og effektivitetsklasse

Du kan få et hurtigt overblik over dækkets sikkerheds- og miljømæssige oplysninger ved at se på dets dækmærke. Dækmærkningen skyldes et lovkrav fra Den Europæiske Union, der kræver, at alle dæk produceret efter 1. juli 2012 skal klassificeres efter: brændstofsydelse, vådvejsgreb og støjforurening. Du kan læse mere om hver enkelt egenskab i de nedenstående afsnit, hvor vi forklarer mere i dybden. Vulkaniserede-, racer- og sports-, sømbesatte- og professionelle terrængående dæk m.fl. tæller ikke med i reguleringen. Du vil dog heller ikke benytte disse typer af dæk til en almindelig bil.

Brændstofsydelse

Et dæks brændstofsydelse / brændstofeffektivitet klassificeres fra A til G, hvor A er den højeste og bedste mærkning. Denne enhed måles ud fra, hvor meget energi det kræver, at få dækkene til at køre rundt. Når man sammenligner dæk i klassificering A og G, kan man se en forskel på op til 7,5 procent i brændstofforbruget. Du kan altså spare brændstof ved at vælge dæk med en høj brændstofeffektivitet – og så er det også bedre for miljøet i længden.

Dæktrykket, bilens vægt og din kørestil har dog også en indflydelse på den endelige brændstofsydelse. F.eks. vil et lavt dæktryk resultere i en øget rullemodstand, hvilket kan have en negativ effekt på dækkenes vejgreb i vådt føre. Du vil også opnå en lavere brændstofsydelse, hvis du kører i en let bil og er opmærksom på at køre energieffektivt (eco-driving). I vores test spænder de enkelte dæk mellem C og D, hvor det kun er Hankook W452 der ligger på niveau D.

Vådvejsgreb

Dækkets vejgreb i vådt føre bedømmes fra A til G ligesom brændstofsydelsen. Også her gælder det, at A er den højeste mærkning. Dog benyttes klassificering G ikke normalt til personbiler. Egenskaben måles ud fra dækkets bremseevne i vådt føre. Der indregnes altså ikke dækkets evne til at bremse på andet end vådt føre, så dette giver dig ikke en indikation på, hvordan dækket bremser på en tør vej eller i dyb sne.

Alligevel vil vi anbefale dig at gå efter en dæktype med en høj vådvejsgreb klassificering, da det sikrer dig en kortere bremselængde i vådt føre, hvilket altid er en fordel. Vær gerne opmærksom på, at den præcise bremselængde afhænger af flere faktorer, f.eks. din hastighed, bilens vægt og størrelse m.fl. I testen ligger vinterdækkene mellem A og B, hvor Bridgestone Blizzark ligger på niveau A, mens de resterende ligger på B. De ligger altså allesammen højt på dette parameter.

Støjforurening

Dækkenes støjforurening måles i decibel, men illustreres bl.a. også via sorte streger. Det er selve dækkets udvendige støjudledning, der måles på, når man taler om EUs støjklassificering af et dæk. Det er vigtigt at være opmærksom på, at decibelværdier måles via en logaritmisk skala. En stigning på 2 til 3 dB lyder således ikke af så meget, men det henviser faktisk til næsten en fordobling af lydniveauet.

Decibelværdierne kan som nævnt både aflæses i tal og via sorte bølger / streger ved siden af en højtaler. Én sort streg indikerer, at dækket er relativt støjsvagt, da det ligger minimum 3 dB under den fastsatte europæiske grænse for dækkets støjforurening. To sorte streger fortæller, at dækket holder sig inden for den europæiske grænse eller 1 til 2 dB under grænsen. Tre sorte streger giver besked om, at dækket er for støjende og ikke overholder reglerne opsat i EUs støjklassificering af dæk til personbiler. Her er der stor forskel på vinterdækkene i vores test. Skalaen spænder fra 72-69 dB. Støjforureningen fra Hankook W452 på 72 dB ligger altså dobbelt så højt som Michelin Alpin 6 på 69 dB, som bare er 3 dB under.

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

Vinterdæk er med til at øge din sikkerhed, når du kører bil i vådt føre, frostvejr o.l. Det skyldes, at vinterdæk har et bedre vejgreb under køligere vejrforhold end sommerdæk. Af den grund skal du gerne skifte til vinterdæk før den første frost kommer til Danmark eller lige deromkring. Det skifter naturligvis meget fra år til år, hvornår temperaturerne lander omkring frysepunktet, men en god tommelfingerregel er, at dækkene skal skiftes i løbet af oktober.

Hvor gamle må vinterdæk være?

Man kan ikke som sådan tale om, at vinterdæk kun kan benyttes inden for en bestemt tidsperiode. Det skifter nemlig meget fra dæktype til dæktype, hvor hurtigt de bliver slidt ned. Derudover har din egen kørsel også en del at skulle have sagt i forhold til, hvor hurtigt mønsteret slides. Vinterdæk har helt generelt et grovere mønster end sommerdæk, hvilket sikrer en mere stabil og kontrolleret kørsel på sne- og isglatte veje. Og det er netop vinterdækkets mønster, du skal holde øje med for at bedømme, hvornår det er på tide at skifte dem ud.

Du kan bedømme, om dine vinterdæk trænger til at blive skiftet ved at kontrollere slidbanen på mønsteret. Slidbanens dybde skal være på minimum 1,6 millimeter, hvilket er det samme for sommerdæk, hvis du ønsker at beholde dine sommerdæk på hele vinteren (dette kan dog ikke anbefales, da sommerdæk ikke har et lige så godt vejgreb i vådt føre som vinterdæk).

Slidbanens tykkelse er en indikation for, hvor godt et greb dækkene har på vejen, og derfor bør du tænke på at skifte dine vinterdæk ud, hvis slidbanens dybde er under 3 millimeter. I så fald skifter du dæk, før der er en risiko for, at du mister herredømmet over bilen, når du er på farten i frostvejr.

Tjek dybden af dine vinterdæk

Ved at udføre en hurtig test derhjemme, kan du nemt se, om det er på tide at udskifte vinterdækkene. De fleste dæk er udviklet med en såkaldt slidindikator, som viser, hvor nedslidte dækkene er. Du finder indikatoreren i bunden af dækkenes mønster. Hvis du gerne vil være helt sikker på resultatet, kan du altid dobbelttjekke ved at sammenligne dækkets mønster med en 20’er mønt. Du skal blot lægge tyveren ned i dækmønsteret og holde øje med, om du kan se teksten på mønten. Hvis du ikke kan det, så er dækket stadig tykt nok.

Vælg korrekt vinterdæk størrelse i forhold til din bil

Det kan være svært at gennemskue de forskellige dækforkortelser, men i nedenstående afsnit giver vi dig en afklaring på dem, så du let kan vælge den størrelse, der passer til din bil.

Ellers kan du altid kigge på dine nuværende dæk og se de forkortelser du skal gå efter.

Det betyder de forskellige tal

Forestil dig, at tallet på dine dæk er følgende: 205/55 R16 H

 • De første tal frem til skråstregen indikerer dækkets bredde i millimeter (205 mm)
 • Tallene efter skråstregen giver dig information om dækkets højde (55 mm)
 • Bogstavet i midten angiver dækkonstruktionsindekset – altså om dækket er diagonalt eller radialt (i dette tilfælde er det radialt, fordi der er markeret et “R”)
 • Tallene efter det midterste bogstav informerer dig om, hvilken størrelse fælge dækket passer til. Tallet er angivet i fælgens diameter (16 tommer)
 • Det sidste bogstav indikerer dækkets maksimale kørselshastighed. Se eventuelt en oversigt over hastighedsindeks, hvis du er i tvivl om, hvad de enkelte bogstaver betyder. Du finder bl.a. en hastighedsindeks-oversigt hos FDM. I vores eksempel har dækket en maksimal kørehastighed på 210 kilometer i timen.

FAQ

Hvilke vinterdæk er bedst i test?

De bedste vinterdæk i test er Bridgestone Blizzak LM Vinterdæk. Dækkene fås i mange størrelser og har gode klassificeringer i forhold til brændstofsydelse og vådvejsgreb. Derfor vinder de som bedste vinterdæk i vores vinterdæk test.

Hvorfor er det vigtigt at skifte mellem vinter- og sommerdæk?

Vinterdæk står bedre fast i vådt føre, og de er derfor langt mere sikre at køre med i løbet af efteråret, vinteren og starten af foråret. Vinterdæk minimerer risikoen for, at hjulene skrider på et glat underlag, så vinterdæk er altså både til for din og andres sikkerhed.

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

Der er ikke opsat en bestemt dato for, hvornår man skal skifte til vinterdæk - faktisk er det ikke lovpligtigt i DK at skifte dæk, da sommerdæk med en mønstertykkelse på minimum 1,6 mm går an. Det anbefales, at man skifter til vinterdæk lige før den første frost i oktober.

Er det lovligt at køre på vinterdæk hele året?

Ja, det er lovligt at køre med vinterdæk hele året. Af flere årsager anbefales det at skifte dækkene til sommerdæk, når temperaturen er over 7 grader. Sommerdæk har en lavere rullemodstand sammenlignet med vinterdæk og det sparer på brændstoffet, dertil øges både sikkerhed og kørekomfort, da sommerdæk har bedre vejgreb på varme veje.

Hvad koster 4 nye vinterdæk?

Prisen på 4 nye vinterdæk varierer meget fra model til model. I vores vinterdæk test spænder priserne fra Hankook W452 til 1890 kr - Michelin Alpin 6 til 3280 kr.

Kan man køre med helårsdæk om vinteren?

Man kan godt køre med helårsdæk om vinteren, da vinterdæk ikke er et lovkrav. Helårsdæk giver ikke det samme vejgreb på glatte veje som vinterdæk og derfor anbefales vinterdæk.

Leveres vinterdæk med fælge?

De fleste dæk leveres uden fælge. Du kan altså ikke forvente, at dine vinterdæk leveres med fælge – ej heller hvis billedet viser dækket inklusiv fælge. Det er ofte blot for at vise dig, hvordan dette ser ud. Du skal altså selv ud og finde fælge, der passer til dine ønsker og behov, hvis du også står og mangler fælge til bilen.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×