GRAFIK: En glædelig dansk jul i tal (2023)

Hvilken julespise er mest populær? Bliver det hvid jul i år? Hvis man lagde alle danskernes juletræer i én lang række, hvor langt ville de så kunne nå? Find svarene her, sammen med andre interessante facts om den danske jul i år.
Af Miklas Kroager BAdge
Miklas Kroager

Miklas er ansvarlig for den tekniske drift og optimering af Bedsteitest.dk. Læs mere

Download hele infografik her: Danskernes jul i tal 2023.pdf

Danskernes juletræer

Vi danskere elsker juletræer. Vi elsker dem så meget, at hvis vi lagde alle danskernes juletræer ned på én lang række, vil de kunne nå fra København til Grønland. Vores favorittræ er den klassiske nordmannsgran, som ca. 80% af os vælger til stuen.

Udlandet har også fået øjnene op for vores smukke grantræer. Vi producerer i Danmark over 10 millioner juletræer om året, og af dem bliver ca. 90% eksporteret.

Den klassiske julemad

Selvom vi i Danmark har forskellige traditioner mellem landsdele, byer og helt ned til hver familie, deler vi alligevel i store træk de samme traditioner, når det kommer til julemaden.

  • 74% af os serverer and til juleaften.
  • 63% af os vælger at servere flæskesteg
  • Intet slår dog sovsen. 84% af os skal have brun sovs til jul, hvilket gør det til den mest almindelige julespise.

Stort forbrug af mad

Det er ingen hemmelighed, at appetitten er stor hos de fleste i juletiden. Arla sælger dobbelt så meget piskefløde i december, og forventer at sælge omkring 3 millioner liter. Det svarer til at hver af os danskere indtager en halv liter ren piskefløde i julemåneden.

Desværre betyder dette høje forbrug af mad også et enormt spild. I gennemsnit har vi i Danmark madspild for over 1,4 milliarder kroner i december. Havde man taget de penge og brugt på julehjælp, kunne der være uddelt penge til 116.000 trængte familier.

Julegaverne forventes større i år

Sidste år brugte vi danskere i gennemsnit 3.490 kr på julegaver, og noget tyder på, at gaverne bliver større i år. En rundspørge viser at hele 36% af os forventer at bruge flere penge på gaver i år, mens kun 26% forventer at bruge færre.

Vi får hvid jul i år (statistisk set)

Mange meterologer og videnskabsfolk forsøger at spå om chancen for en hvid jul. Skal man tro historikken, så bliver 2023 dog året hvor vi igen får hvid jul. Siden år 1900 har vi oplevet ni juleaftener med landsdækkende snedække, hvilket i gennemsnit betyder en hvid jul hvert 13. år. Vores seneste hvide jul i Danmark var i 2010, hvilket unægteligt kun kan betyde at vi i år, 13 år siden den seneste, får sne i hele d. 24 december.

Gå selv på opdagelse efter endnu flere facts om vores danske jul i 2023 i grafikken:

Download infografik i fuld opløsning her: Danskernes jul i tal 2023.pdf