Rengøring af køleskab – Sådan gør du køleskabet rent.

Når køleskabet begynder at afgive en dårlig lugt, og hylder og skuffer begynder at være lige lovligt fedtede til – så er det på tide med en grundig rengøring.
Af Oliver BAdge
Oliver

Eftersom det er her, du opbevarer din mad, er det vigtigt at holde god hygiejne. Og en rengøring er også en god anledning til at få ryddet ud i gamle madvarer bagerst i køleskabet, som kan være dem, der er med til at gøre, at du oplever dårlig lugt.

Desuden vil du opleve, at det nedsætter elforbruget, hvis køleskabet kun skal køle de ting, du har brug for – og ikke en masse gamle varer, som skulle være smidt ud for længst.

At rengøre køleskabet er heldigvis en smal sag, og du behøver sjældent at købe rengøringsmidler – alt, du skal bruge, er lidt opvaskemiddel. Det er også helt miljøvenligt. Vi hjælper dig gennem hele processen i denne guide.

Tøm køleskabet for madvarer

Første skridt er at tømme alle hylder og skuffer for madvarer. Eftersom din mad ikke kan holde sig for evigt, er det en god idé at arbejde hurtigt her, så du kan få det hele tilbage på køl igen. Især madvarer såsom mælk eller råt kød må ikke være ude af køleskabet for længe, da de hurtigt kan udvikle skadelige bakterier, der kan gøre dig syg, hvis de ikke holder den rette temperatur.

Fjern alle hylder og skuffer, når du skal rengøre køleskabet

Tag hylder og alle skuffer ud af skabet, så du kan give dem en grundig rengøring. Du kan oplyse lidt universalrengøring i koldt vand og bruge en en tør mikrofiberklud til at tørre hylderne af. Det samme gælder for de små satser, som hylderne hviler på. Sørg for at komme godt ind i krogene.

Vask køleskabet grundigt indvendigt og udvendigt

Rengøring af køleskab indvendigt foregår på samme måde som udvendigt. Lidt opvaskemiddel opløst i koldt eller lunkent vand og en klud er nok til at fjerne stort set al snavs. Husk at komme godt rundt i alle hjørner og vask også din køleskabslåge.

Er hylder og skuffer meget snavsede, kan du eventuelt lægge dem i blød i en halv til en hel time.

Sørg for,at alting er helt tørt, før du stiller det tilbage i køleskabet.

Rens overløbshullet bagerst

Dette kan godt stoppe til med madrester eller lignende, og så vil du opleve, at der kan løbe vand ud i køleskabet. Rens det med en vatpind.

Husk at tørre køleskabets tætningslister

Og kom godt ind i revnerne. Her kan der være skidt eller gamle madrester, som gør, at skabslågen ikke kan lukke tæt. Det kan betyde, at køleskabet bruger for meget energi på at opnå den rigtige temperatur, fordi al den kolde luft bliver ved med at strømme ud (tip: tjek temperaturen på dit køleskab, hvis du har mistanke om, at det ikke holder tæt).

Med tiden kan en liste, hvis den aldrig bliver gjort rent, mørne og gå i stykker, så den skal skiftes. Det er ikke altid, at man kan få originale reservedele til køleskabet, og derfor kan du i værste fald risikere at skulle udskifte hele køleskabet. Derfor er det en rigtig god idé at tage rengøringen seriøst.

Et trick til at komme rundt i alle kroge

Vil du være ekstra grundig, kan du fylde vand tilsat opvaskemiddel i en sprayflaske og sprøjte det rundt, så det kan komme ind i alle kroge. Lad det eventuelt sidde i nogle minutter, før du tørrer det af.

Støvsug bagpå

Kan du komme til bagved dit køleskab, kan det være en god idé at støvsuge kondensatorerne der sidder bag på. Med tiden støver de til, og det sætter køleskabet på overarbejder og øger dit elforbrug. Ledningsfrie støvsugere kan være effektive her.

Rengøring af køleskab med eddike

Du behøver ikke noget specielt rengøringsmiddel til dit køleskab. Men vil du være ekstra grundig, kan du lave en blanding med eddike, vand og en smule opvaskemiddel. Dette er effektivt, hvis dit køleskab lugter, da eddike neutraliserer lugte, som især kan forekomme ved røgede madvarer eller andre produkter, der af natur har en stærk aroma – ost eller fisk, f.eks. Særligt slemt er det, hvis disse har gemt sig bagest i køleskabet i lang tid, da det vil være sværere at neutraliserer lugten. Det kan dog lade sig gøre, hvis du kommer godt rundt i alle kroge.

Udover at det er ubehageligt at blive mødt af lugte, når du åbner dit køleskab, er der også flere madvarer, der let absorberer lugt og dermed kan blive ødelagt af det. Derfor er det altid en god idé at opbevare den slags mad i lukkede beholdere.

Rengør køleskabet som beskrevet ovenfor, hvis du bruger denne metode.

Hvordan fjerner jeg mug i køleskabet?

Har du opdaget mug i dit køleskab, er det vigtigt at fjerne det fuldstændigt, så det ikke udvikler sig yderligere. Heldigvis er det ikke spor svært – du kan følge samme trin som beskrevet ovenfor, men blot tilføje lidt rodalon i vandet. Det dræber alle former for mug og bakterier. Alternativt kan du benytte dig af klorin, som har samme effekt.

Hvor ofte skal jeg gøre køleskabet rent?

Det er naturligvis en smagssag, men det er som udgangspunkt en god idé, at gør køleskabet rent én gang om ugen.

Tøm køleskabet for madvarer, rens grundigt efter med lidt sæbevand og så har du rent køleskab. Fordelen ved en hyppigere rengøring er, at du som regel vil opleve, at processen er meget hurtigere, fordi gamle madvarer ikke når at hobe sig op.

Samtidig undgår du også, at dårlige lugte, bakterier og mug når at udvikle sig.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er bedst til rengøring af køleskab?

Du behøver typisk kun bruge lidt opvaskemiddel blandet med vand og en klud. Vil du fjerne dårlige lugte, kan du tilføje lidt eddike til blandingen.

Hvor tit skal man gøre køleskabet rent?

Det er en god idé at rengøre køleskabet en gang om ugen, da du hermed sørger for, at bakterier, mug og dårlige lugte ikke når at udvikle sig.