Sådan vælger du det bedste integrerbare køleskab
Når man skal ud og finde et nyt køleskab, kan det virke helt overvældende at gå rundt blandt de mange hårde hvidevarer. Med så mange forskellige køleskabe på markedet, er det ikke altid nemt at vide, hvilken type køleskab det egentlig er, man skal have. I denne købsguide koncentrerer vi os om at finde et integrerbart køleskab modsat et fritstående køleskab.
Køleskabets størrelse
Vi kan ikke sige det for mange gange: Det første, du bør kontrollere, når du skal have et nyt integreret køleskab, er dets størrelse! For det er ikke lige meget, hvilket køleskab du vælger. Da du skal installere køleskabet som en integreret del i resten af køkkenet, er det meget vigtigt, at køleskabet passer til sin udsete plads. Det ville være virkelig ærgerligt at finde et, man er helt vild med, for så at opdage, at det ikke kan stå der, det skulle stå. Så mål altid godt op, og tjek specifikationerne.
Også farven spiller en væsentlig rolle i henhold til resten af køkkenet, hvis der ikke kommer låge på. Skal det fx være hvidt eller i rustfrit stål for at det passer godt ind i resten af køkkenet?
Køleskabets kapacitet
Dernæst bør du overveje kapaciteten på køleskabet. Alt efter om der er mange eller få mennesker i husstanden, kan behovet for kapaciteten nemlig svinge. Energistyrelsen har udregnet, at én person som regel har brug for mindst 100 liter. Derefter bør man lægge 50 liter til pr. person i husstanden. Dette kan selvfølgelig variere, men generelt set kan en husstand på fire personer klare sig med ét på 250-300 liter.
Til en husstand med en eller to personer kan et mindre køleskabe på 40 til 160 liter give fint med opbevaring. Skal køleskabet være med integreret fryser, bør du satse på et fryserum på 100 liter til et hjem med 2-3 personer.
Med eller uden fryser
I vores integreret køleskab-test finder du såvel køleskabe med som uden integreret fryser. Det er naturligvis en fordel at have gjort sig klart, om køleskabet kun skal fungere som kølested for madvarer og i givet fald købe en separat fryser, eller om man gerne vil have en to-i-én-løsning. Det kan der være mange grunde til. Måske bor du småt, måske er det mere praktisk for dig med en lille fryser, måske har du ikke brug for mere plads … .
Uanset grunden så gælder det, at du med et køleskab med indbygget fryser sparer på pladsen. Til gengæld skal du også være klar over, at et fryseskabet som regel er forholdsvist lille. Har du masser af plads og en stor familie, så kan det altså godt betale sig at anskaffe et separat fryseskab eller en frysekumme.
Køleskabet som energibesparende element
Vil du gerne have et energivenligt køleskab, skal du kigge på energimærkningen. Heldigvis er energimærkningen netop blevet opdateret, så du nu undgår mærkninger som A, A+ og A++. Den nye skala går nemlig nu fra A til G, hvoraf energiklasse A er den bedste, B den næstbedste energiklasse, mens energiklasse G bruger meget strøm og er den dårligste energiklasse.
Det kan dog være en smule forvirrende, da der stadig er produkter med mærkninger fra før, den nye skala blev taget i brug, og det vil derfor være muligt stadig at finde produkter med mærkninger energiklasse A+, A++ og A+++. I stedet for at kigge på bogstavet kan du dog rette dig efter farvekoderne. Og hvis du gerne vil have et årligt energiforbrug, der er lavt, bør du holde dig til energimærkninger i grøn.
Den helt mørkegrønne er altså den bedste energiklasse, du kan få. Og det er altså værd at tage med, for det samlede elforbrug på køle- og fryseskab i en gennemsnitlig husstand ligger på hele 14 %.
Hvad er den optimale temperatur?
I et godt integrerbart køleskab ligger en optimal temperatur på 5° C. Hvis temperaturen ligger over de 5° C mindskes fødevarernes holdbarhed. Vælger du til gengæld at sænke temperaturen, kan det faktisk gå ud over dit energiforbrug. Hver grad under de 5° C i selve køleskabet er lig med 5 % øget elforbrug og et højt energiforbrug. Så vil du gerne have et lavt årligt energiforbrug, så hold dig til de anbefalede 5° C.
Til kød og fisk kan det dog være smart med en skuffe, der har en lavere temperatur end de 5 °C, der normalt bør være. Nogle modeller er udstyret med friskhedsregulerende skuffer. Disse opbevaringsskuffer regulerer fugtigheden, så dine madvarer ikke mister deres vitaminer og derfor holder sig friske i længere tid. Denne type opbevaringsskuffer kan indstilles til at være helt nede på 0 °C, så holdbarheden på kød og fisk forlænges betragteligt.
Støjniveau
De fleste af os sætter nok pris på et lavt støjniveau. Uanset om man bor småt eller ej, går man ofte op og ned ad køkkenet eller opholder sig som regel tæt på sit køkken – og derfor også tæt på køleskabet – i flere timer af døgnet. Det kan derfor godt svare sig at investere i et lydsvagt køleskab. Og lige den lave lydstyrke varierer en del fra model til model. Tjek derfor altid specifikationerne, inden du køber.
Det gælder dog for alle køleskabe, at lydniveauer bliver målt i decibel (dB). Jo lavere dB, desto mindre larmer køleskabet. Generelt set betragtes køleskabe med et lydniveau på 40 dB eller under som lydsvage køleskabe. For at give dig et sammenligningsgrundlag ligger en helt normal samtale på omtrent 60 dB, mens 98 dB svarer til støjen fra en boremaskine i brug.
Praktiske egenskaber
Indbyggede køleskabe er efterhånden udstyret med mange teknologiske funktioner. Vi har her lavet en oversigt over nogle af de mest almindelige (og praktiske!):
Softluk
Åbner og lukker du dit køleskab mange gange i løbet af dagen, kan det være en god idé at identificere forhandlere, der producerer modeller med softluk. Det forhindrer nemlig, at køleskabets dør smækker, når det bliver lukket. Det er især smart, hvis man er en større husstand og/eller har unge børn og teenagere i huset, der ofte ikke lige tænker, hvor meget det kan genere de øvrige beboere i husstanden.
Akustisk døralarm
Det samme gør sig gældende for en døralarm. Og nej, den sikrer ikke mod madtyve, men skulle det til gengæld ske, at døren ikke lukker helt, udsender køleskabet en lyd, så du bliver gjort opmærksom på, at du skal huske at lukke det. Dit køleskab og din energiregning vil takke dig!
NoFrost eller LowFrost-funktion
Begge funktioner afrimer køleskabet, og begge funktioner er virkelig aflastende, når det drejer sig om tidsrøvende afrimning. Men der er faktisk forskel på de to.
Ved LowFrost kommer den varme luft ikke i direkte kontakt med rørene, så der på den måde dannes mindre rim.
Ved NoFrost fjernes al rimen. Det kan opnås, fordi der er en indbygget opvarmningsfunktion, der med jævne mellemrum opvarmer fordamperen. Det gør den flere gange dagligt og afrimer simpelthen køleskabet for dig, så du aldrig behøver bruge din tid på det!
Og lad os være ærlige: Der er sjovere ting i livet at tage sig af end tidskrævende afrimning!
Vendbar dør
Det er virkelig en smart funktion at kunne vende døren på køleskabet. Det betyder ganske enkelt, at hængslerne kan flyttes, så døren kan åbne til den anden side. Det er især praktisk, når du en dag får nyt køkken, hvis nye konfiguration kræver, at døren skal åbne til den anden side. Du ville ganske enkelt spare penge, fordi du ikke skal ud og have fat i et nyt!
Brudsikkert glas
Vi har alle prøvet at tabe glas og efterfølgende brugt virkelig lang tid på at finde alle de små stykker. Og netop derfor er brudsikkert glas en klar fordel. Betegnelserne ‘brudsikkert glas’ eller ‘sikkerhedsglas’ bruges om glas og glashylder, der ikke splintrer i tusinde stykker, hvis du en dag skulle komme til at tabe det. Vi siger mange tak.
FAQ
Hvilket integreret køleskab er bedst i test?
Det bedste integrerede køleskab i test er Bosch KIR51AFF0 Integreret. Det giver dig en masse funktioner, der sørger for, at dine grøntsager holder sig friske i længere tid. Vi er især begejstrede for den automatiske afrimning, og køleskabets store kapacitet på 247 L.
Hvordan vælger jeg et lavt lydniveau?
Det er naturligvis forskelligt, hvor meget støj vi hver især kan tåle. Men generelt set betragtes et lydniveau på 40 dB eller under som lavt. Er du altså en person, der ikke kan tåle støj, er det en god idé at anskaffe dig et med et så lavt dB-niveau som muligt.