5G Router Test: 5 bedste 5G routere (April 2024)

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Netgear Nighthawk M5 3
bedste premium

Netgear Nighthawk M5

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

5G-netværket er kommet til Danmark, og vil du udnytte de høje hastigheder i hjemmet, bør du skaffe dig den bedste 5G-router.

En 5G router supplerer hjemmet eller kontoret med lynhurtigt internet fra dette nye netværk gennem mobilt bredbånd. Med en god router kan du sågar sørge for en stabil forbindelse og lynhurtige hastigheder til mange brugere på én gang.

Både danske og internationale webshops bugner i øjeblikket med tilbud på 5g routere. Men med hvilken trådløs router får du mest for pengene – og hvad passer bedst til dine behov? Det hjælper vi dig med at finde ud af i denne artikel og i vores købsguide, som vi har udarbejdet ved at konsultere alle relevante kilder, vi kunne finde, og som forhåbentligt besvarer nogle af de vigtigste spørgsmål til dig, der vil have en 5g router.

Vores sammenligningstabel sammenligner produkternes vigtigste specifikationer og parametre og give dig en objektiv vurdering.

Fordele
  • pros-icon.svg Kompakt størrelse
  • pros-icon.svg Understøtter seneste WiFi-standard, Wi Fi 6

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du købe Huawei 5g CPE Pro 2 H122-373

Denne router fra Huawei er storebroren til forgængeren, Huawei 5g CPE Pro. Forgængeren var i forvejen relativt kompakt, og CPE Pro 2 kommer i endnu mindre størrelse – og med bedre specifikationer og betydeligt hurtigere hastigheder.

Routeren kommer med Huaweis egen Uplink-teknologi, som gør, at danske forbrugere kan nyde godt af 5G-netværkets hurtige internet selv i de områder, hvor dækningen endnu ikke er helt så god, som den kunne være.

CPE Pro 2 understøtter Wi Fi 6 trådløst internet, som er den seneste, hurtigste og mest fremtidssikrede teknologi, og Huawei har gjort installationen og justeringen lettere ved at sørge for, at du kan klare det hele på deres app.

ZTE MC801A

bedste billige

Fordele
  • pros-icon.svg Støjsvag
  • pros-icon.svg God værdi

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge ZTE MC801A

Dette er en god 5g mobilt bredbånd router – til prisen fantastisk. Brugere, der har testet den nøje, rapporterer, at den på flere parametre – heriblandt hastighed – stort set kan hamle op med testvinderen fra Huawei.

Routeren har WiFi6 og understøtter både 3g, 4g og 5g. Den kommer også med muligheden for at installere en ekstra antenne, hvis du har brug for trådløst internet med ekstra godt signal i din bygning.

Denne router er bygget uden blæsere, hvilket betyder, at den er støjsvag.

Netgear Nighthawk M5

bedste premium

Netgear Nighthawk M5
Fordele
  • pros-icon.svg Touch-screen
  • pros-icon.svg Fungerer med batteri

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Netgear Nighthawk M5

Netgear Nighthawk er en router til dit 5g sim kort, der leverer hurtigt internet og samtidig er lynhurtig at sætte op takket være dens touch-screen, der tilbyder utrolig nem og brugervenlige indstillingsmuligheder.

Som en trådløs router kan Netgear Nighthawk komme med i tasken. Du skal blot sætte batteri i, lægge den på bordet, og såfremt du har et simkort i, er du derefter klar til at gå på nettet.

Routeren, som understøtter både 3, 4 og 5G kommer med rigtig mange frekvensmuligheder – flere end mange andre routere – , hvilket er en fordel i tætbefolkede områder, hvor der ofte vil være mange enheder, der ‘slås’ om de forskellige frekvenser. Her vil du med Netgear Nighthawk have flere muligheder for at finde en frekvens med mindre trafik.

ZTE MU5001

bedste mobile 5G router

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Lille, let og transportabel
  • pros-icon.svg Hurtig, men billigere end mange konkurrenter

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge ZTE MU5001

Dette er den mobile router til dig, der skal bruge en hurtig internetforbindelse på farten.

Der findes flere routere, som tilbyder muligheden for trådløs 5g-forbindelse – det vil sige routere, du kan bruge uden at koble dem til en stikkontakt – men vi vurderer, at denne rammer den bedste balance mellem pris og ydeevne.

Routeren understøtter den seneste WiFi 6-teknologi, og der er mulighed for at opkoble 32 enheder på én gang.

Den har en relativt god batterilevetid på otte timer, og den er let at sætte op takket være touch-displayet-

Zyxel NR7101

bedste udendørs-router

Fordele
  • pros-icon.svg God rækkevidde
  • pros-icon.svg Perfekt til udendørs brug

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Zyxel NR7101

Skal du bruge en router med lang rækkevidde udendørs, er dette den perfekte til dig.

Udover at kommer med antenner, der sikrer, at den kan levere internetdækning over en stor rækkevidde, kommer den også med en IP68-vurdering, hvilket betyder, at den sand-, vand- og støvafvisende.

Med til routeren kommer udstyr til at montere den udenfor.

Guide

Huawei 5G CPE Pro 2 H122-373 ZTE MC801A Netgear Nighthawk M5 ZTE MU5001 Zyxel NR7101
Mobil/transportabel Nej Nej Ja ja Nej
WiFI 6 Ja Ja Ja Ja
Touch-skærm Nej Nej Ja Ja Nej

Sådan vælger du den bedste 5G-router

Når det kommer til routere og netværk, er der utroligt mange tekniske specifikationer at sætte sig ind i. Det kan virke uoverskueligt, og man kan være fristet til blot at se sig tilfreds med, hvad end internetudbyderen nu sender, når man køber sin forbindelse.

Men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning – for routeren kan have enormt meget at sige, når det kommer til at udnytte din internetforbindelse bedst muligt, og med 5G er det ingen undtagelse.

Derfor kan det være en god idé, at du danner dig et overblik over nogle af de vigtigste punkter, du bør se efter, når du køber en ny router.

Vi har i denne købsguide samlet netop disse og forsøgt at forklare dem så simpelt som muligt.

Hvad er en 5G-router?

Først til det helt grundlæggende, hvis du endnu ikke har styr på det: 5G er, ligesom 3G og 4G, et mobilt netværk, som kan levere internet til din telefon, PC og hvad du ellers måtte have af enheder, gennem et mobilt signal – modsat en bredbånds- eller fiberforbindelse behøver du med de mobile netværk altså ikke at være koblet til et ‘gammeldags’ modem med en masse ledninger.

5G fordele

5G adskiller sig fra de treeren og fireren ved at være den seneste generation af mobilt netværk og dermed også den hurtigste. Det er relativt nyt, at vi kan udnytte 5G-signalet i Danmark – det begyndte først at blive rullet ud for få år siden, og det var langt fra alle steder, man kunne få forbindelse til det. I dag er dækningen dog rimelig god rigtig mange steder, og den bliver fortsat bedre.

Et alternativ til den klassiske internetforbindelse i hjemmet

De fleste af os kender disse netværk, fordi de fleste af os har en smartphone, hvor der oppe i hjørnet vil stå enten 3g, 4g eller 5g. Det har nemlig i lang tid været sådan, at mobilt netværk først og fremmest var noget, vi brugte på vores telefon. Der er selvfølgelig undtagelser, men de fleste af os har benyttet de mere traditionelle, ledningsopkoblede forbindelser til at levere internet i hjemmet. Men efterhånden som mobilt internet er blevet både billigere og hurtigere, er det blevet et seriøst alternativ til dig, der f.eks. ikke ønsker at få trukket en kablet bredbånd-forbindelse til huset eller lejligheden – eller som måske bare gerne vil udnytte det lynhurtige 5G-netværk derhjemme.

5G router vs. mobilt hotspot

Og det er her, en 5G router med sim kort kommer ind i billedet. Du behøver blot at placere dit 5G-simkort i routeren og installere den, og så er du kørende og klar til at gå på internettet. Du kan vælge at se routeren som et mobilt hotspot, der kan fordele signalet i dit hjem eller på kontoret gennem wi fi. Ligesom det nye fibernet, kan 5g levere internet til mange enheder på én gang, uden der vil være de store udfald i trådløs hastighed – du kan med andre ord få en stabil internetforbindelse, som kan deles af hele husstanden.

Men hvis det er ligesom et mobilt hotspot, hvorfor så overhovedet købe en router – hvorfor ikke bare bruge telefonens glimrende hotspot-funktion?

Svaret er, at en 5g routere generelt har større rækkevidde, mulighed for at forbinde flere enheder på én gang og desuden også længere batteritid, hvis der er tale om en 5g mobil router. Derudover vil du ofte flytte rundt på din telefon, mens den bliver brugt som hotspot, hvilket kan skabe udfald i forbindelsen. din mobile router kan du lade være på ét sted.

Og til dig, der måske undrer dig over: ‘skal jeg bruge en enhed, der understøtter 5G, før jeg kan benytte mig af en 5G-router?’ – svaret er nej. Routeren ‘omdanner’ selv 5G-signalet til et almindeligt wi fi, så derfor kan alle enheder drage fordel af af den hurtige forbindelse – også dem, der er lidt ældre.

5G er generelt op til 20 gange så hurtigt som 4G-forbindelsen.

Hvordan er 5G-dækningen i Danmark?

5G er stadig en relativt ny teknologi, og som nævnt er det i fuld gang med at blive udrullet flere steder. Mens dækningen bliver bedre og bedre, er der stadig steder, hvor du endnu ikke kan modtage 5G-signalet. DEt er fordi, der mangler at blive sat master op og lavet det forarbejde, det kræver.

Men eftersom at 5G af rigtig mange bliver kaldt fremtidens internet, vil det formentlig være indenfor en overkommelig tid, at netværket bliver en realitet i din by.

Er der dækning i min by?

Et smart tip er at benytte dig af hjemmesiden mastedatabasen.dk, som på et kort viser, hvor i Danmark 5g-netværket indtil videre er rullet ud, og hvor langt de danske teleselskaber er med processen i de forskellige dele af landet.

Vi anbefaler derudover, at du konsulterer med dit teleselskab, før du beslutter dig for at investere i 5G-enheder som en 5G-router. På den måde kan du sikre dig, at du kan udnytte dine produkter til deres fulde potentiale.

Hvilken type WiFi har routeren?

Ja, du læste rigtigt – selvom de fleste af os nok ikke tænker over, hvilken type WiFi, vi er forbundet til, findes der altså flere. Den nyeste hedder WiFi 6 og er den hurtigste af slagsen.

Til dig, der skal købe en 5g wifi router kan det være meget relevant at undersøge, om den understøtter den nyeste teknologi, eller om den stadig benytter sig af den ældre.

Wifi 6 – fordele og ulemper

Fordel 1: Det er

Fordelen ved den nye WiFi-type er som sagt, at den er hurtigere. Den understøtter faktisk forbindelse, der er over tre gange så hurtige, selvom det måske ikke helt er noget, du vil opleve i din daglige brug.

Fordel 2: Flere kan være forbundet

Til gengæld vil du opleve, at WiFi 6 – modsat de tidligere versioner – ikke bliver langsommere af, at flere kobler på nettet på én gang. Det er fordi, at WiFi 6 kommer med en ny teknologi, der udnytter de tilgængelige trådløse frekvenser meget mere effektivt.

Fordel 3: Længere batterilevetid på dine enheder

En anden fordel med WiFi 6 er, at alle dine enheder, der benytter sig af det trådløse netværk – hvad end det er en telefon, computer eller tablet – vil holde batteriet længere, end hvis de brugte de ældre teknologier. Og hvordan kan det så være? Det er fordi, at den enhed, der leverer den trådløse forbindelse – f.eks. en 5g router – med WiFi 6 kan sende et signal om, at internettet ikke er i brug, hvorfor enheden derfor automatisk vil slå det midlertidigt fra. Når den trådløse forbindelse ikke kører hele tiden, men kun når du bruger den, vil din enhed naturligt bruge mindre strøm. Dette er godt for din telefon og computer, men det kommer til at blive endnu vigtigere i fremtiden, i takt med at vi får mere og mere smart-teknologi i hjemmet og på kontoret, og alt fra vores køleskab til vores TV er koblet op til det trådløse netværk.

Fordel 4: Bedre sikkerhed

WiFi 6 er også mere sikkert, da det kommer med den nye og optimerede sikkerhedsteknologi WPA3, som er kryptering af din forbindelse. Det er ikke, fordi det ikke eksisterede på tidligere WiFi-netværk – faktisk blev teknologien introduceret allerede i 2018. Men hvor det på disse neværk var valgfrit at bruge, er det på WiFi 6 obligatorisk. Det nye WiFi sørger altså for, at du bedst muligt beskytter dig selv mod ubudne gæster på dit netværk.

Ulempe 1: Ikke alle enheder understøtter endnu WiFi 6

En ulempe er, at mange telefoner, PC’er og routere, der rent faktisk kan udnytte WiFi 6, endnu er ret dyre. Du skal derudover bruge en særligt hurtig forbindelse for at udnytte

netværket.

Ulempe 2: Kortere rækkevidde

En af helt store ulemper er også, at signalrækkevidden kan være kortere på WiFi 6, og du vil måske derfor opleve, at signalet bliver afbrudt oftere, hvis der er en form for forstyrrelse mellem routeren og din enhed.

Hvad skal jeg vælge?

Alt i alt kan man sige, at WiFi 6 er fremtiden, og nye enheder vil højst sandsynligt blive designet til at udnytte denne teknologi, hvorfor du gør klogt i at investere i en 5g lte router med WiFi 6, hvis du vil være fremtidssikret.

FAQ

Hvilken 5g router er bedst i test?

Den bedste 5g router i test er Huawei 5G CPE Pro 2 H122-373. Den leverer hurtige hastigheder, har et kompakt design og understøtter Wi Fi 6. Læs resten af testen for flere detaljer om routeren.

Hvad er en 5g router?

En 5g-router er en router til 5g-sim kort, som kan levere trådløst netværk ved hjælp af den nye, hurtige 5g-teknologi.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×