Sådan finder du den bedste model til dig i denne brødrister test
I denne brødrister test har vi gennemgået flere forskellige brødristere, som i den grad er investeringen værd, men det hjælper dig trods alt ikke nærmere til at finde frem til, hvilken model der er den bedste for dig. Så hvis du stadig er lidt i tvivl om, hvilken af de ovenstående modeller du burde gå efter, kan du med fordel gøre dig de overvejelser og følge de råd, som vi har beskrevet herunder.
- Hold øje med, hvor meget brødristeren fylder
- Skal der være mulighed for at tilberede flere brød på samme tid?
- Skal brødristeren stå fremme eller gemmes væk, når den ikke er i brug?
- Har du præferencer i forhold til modellens farve og design?
- Hold øje med, hvilke funktioner brødristeren er udstyret med
- Dobbelttjek altid brødristerens energiforbrug
- Sæt et budget inden du går på jagt efter din nye brødrister
Hold øje med, hvor meget brødristeren fylder
Uanset om du har et stort eller småt køkken, så skal dine køkkenredskaber og -maskiner helst ikke fylde al pladsen. Af den grund kan det være en god ide at holde øje med, hvor meget brødristeren egentlig fylder før du kaster dig over den første og bedste model. Vær desuden gerne opmærksom på, at nogle modeller blot er store for at være store – altså er det ikke fordi du får bedre plads til tilberedning af flere brød.
Et andet aspekt i forhold til, hvor meget modellen fylder kan være at overveje, om du vil have en stående eller flad brødrister. Generelt fylder en flad brødrister en smule mere end en stående model, men det kommer naturligvis an på, hvilken model du investerer i.
Skal der være mulighed for at tilberede flere brød på samme tid?
Du kan også med fordel tænke over, om du vil prioritere en lidt større maskine for, at den kan tilberede flere stykker brød på samme tid. Du kan trods alt sagtens få modeller, der kan tilberede fire stykker brød på én gang frem for kun to. Dette er især en fordel for større husholdninger, hvor der er flere munde at mætte på samme tid. Tilberedning af flere stykker brød på én gang sikrer nemlig, at ingen skal sidde og vente for længe på deres skive.
Bor du derimod alene eller i en husholdning kun med to personer, så er det ikke helt så nødvendigt med en stor brødrister, der kan tilberede mere end to stykker brød af gangen – medmindre I naturligvis bare gerne vil kunne tilberede brødene hurtigt på én gang frem for at gøre det ad flere omgange.
Skal brødristeren stå fremme eller gemmes væk, når den ikke er i brug?
Vi bliver lidt i overvejelsen af, hvor stor en brødrister du skal investere i. For et andet aspekt, der også er værd at tage med i overvejelserne er, hvorvidt du regner med at lade brødristeren stå fremme eller tage den frem og tilbage mellem bord og skab. Hvis du regner med, at modellen skal stå fremme (i hvert fald det meste af tiden), så skal du nærmere fokusere på, hvor meget den må fylde på bordet og hvilket design du foretrækker.
Er planen derimod, at brødristeren skal tages frem, når den skal benyttes og ellers være pakket væk i et skab / en skuffe, så kan det godt betale sig at holde øjnene åbne efter en kompakt model, der ikke vejer alverden. Vi tør nemlig godt argumentere for, at du bliver træt af at sætte brødristeren frem og tilbage, hvis den er uhandy og vejer en del.
Har du præferencer i forhold til modellens farve og design?
Nu hvor vi har gennemgået alle dele, der har med modellens størrelse at gøre, så kan vi bevæge os videre til nogle lidt mere “sjove” overvejelser: farve og design. Alle mennesker er trods alt meget forskellige i forhold til, hvad de foretrækker og synes er pænt. Og der er absolut ingen grund til, at du investerer i en brødrister med en, for dig, kedelig eller grim opbygning / farve. Især ikke hvis du skal kigge på den hver dag.
Der er meget at vælge imellem, når det kommer til farve og design. Designet kan være alt for en enkel opbygning til en maskine med mange knapper. Det kan også være afgørende for dig, om maskinen har mere runde kanter frem for den mere klassiske firkantede opbygning. Uanset om du leder efter en stilren, moderne, retro eller anderledes brødrister, så skal du nok have mulighed for at finde en, der passer til dig.
Hvad angår valget af farve, så afhænger det naturligvis også meget af forbrugerens egne præferencer. De fleste brødristere fås i enkle farver, såsom stål, sort eller hvid, så der er altid mulighed for at finde frem til en brødrister, der blender ind. Flere og flere producenter er dog også begyndt at fremstille brødristere i mere vovede farver. Du kan altså snildt finde en brødrister i diverse pastelfarver, en knaldrød farve, guld eller metallisk opbygning – eller hvad med en enkel cremefarve? Det er efterhånden kun dig selv, der sætter grænser for din brødristers farve.
Hold øje med, hvilke funktioner brødristeren er udstyret med
Den vigtigste funktion for en brødrister er naturligvis, at den skal kunne riste brød. Men der er mange forskellige måder at gøre dette på – og en lang række funktioner, der kan hjælpe til en endnu bedre tilberedning af brødet. Af den grund er det værd at kigge efter de tilgængelige funktioner i den model, du overvejer at investere i.
Det er helt op til dig selv, hvilke funktioner du gerne vil prioritere. Vi vil dog anbefale dig at gå efter modeller med mulighed for annullering af programmet, da du i så fald kan stoppe programmet, hvis du føler, at brødet har fået nok, og en optøningsfunktion, så du kan riste selv frosne brødskiver, mens de skånsomt bliver tøet op. På den måde kan du opbevare brødet i fryseren, så det holder længere, uden absolut at skulle huske på at tage det ud aftenen før.
Du kan også sagtens gå efter en funktion som bagel tilberedning, hvor den ene side blot varmes, mens den anden bliver ristet – eller hvad med en sandwich funktion, så du kan tilberede lækre sandwiches? Det er også klart en fordel med en brødrister, hvor du decideret kan tilpasse bruningen af dit brød, så du ikke får noget der er for mørkt eller for lyst, eller med High-Lift funktion, så du lettere kan få brødet ud af maskinen. Men dette er naturligvis luksus funktioner, da du blot kan holde øje med brødet og selv skubbe det op.
Dobbelttjek altid brødristerens energiforbrug
Hvis du regner med at benytte din brødrister på daglig basis, så kan det være en fordel at tjekke, hvor højt et energiforbrug din brødrister har (målt i watt). Det kan nemlig give et vist udslag i elregningen, hvis du investerer i en ren “el-sluger” og benytter den hver dag.
Det er dog klart, at en stor brødrister ofte vil koste mere i elforbrug end en lille model. Du skal altså gerne tænke modellens størrelse og funktionalitet ind i billedet også. Vi vil anbefale dig at gå efter en model omkring eller under 1000 watt, hvis du gerne vil have en brødrister, der ikke benytter alt for meget strøm. Er det derimod vigtigere, at modellen er effektiv og stor frem for, at den er billig i drift, så kan du sagtens vælge en model med op til 1500 watt.
Vi må dog hellere lige pointere, at en brødrister generelt ikke benytter alverdens strøm på et år. Du skal altså ikke være nervøs for pludselig at få en ekstra regning på flere tusinde kroner, blot fordi du har købt en brødrister med et højt energiforbrug. Alligevel er det ærgerligt at smide et par hundrede kroner ud af vinduet om året frem for bare at investere i en model med et lavt energiforbrug.
Sæt et budget inden du går på jagt efter din nye brødrister
For at være sikker på, at du holder dig inden for et prisleje, som du selv er komfortabel med, så vil vi anbefale dig at sætte et budget på forhånd. På den måde ved du cirka, hvor meget du kan tillade dig at købe for. Du er dog også nødt til at sætte et budget ud fra, hvad du forventer at få ud af din brødrister – med andre ord skal budgettet altså være realistisk.
Har du ikke det største budget at gøre godt med, men er faldet pladask for en dyr brødrister, så må du overveje om du vil gå lidt på kompromis med modellens opbygning eller funktioner for at spare pengene. Du kan naturligvis også spare op til modellen eller forsøge at finde den på et godt tilbud, så du kan spare nogle penge på købet.
Alt i alt sikrer et budget dig fra, at du efterfølgende føler, at du har brugt for mange penge på købet. I hvert fald hvis du holder dig inden for de fastsatte rammer.
Hvad er forskellen på en stående og flad brødrister?
Der findes reelt to slags brødristere på markedet: de stående og flade modeller. Men hvad er er egentlig forskellen på de to varianter – og hvilken skal du vælge? Det vil vi forsøge at gøre dig klogere på i dette afsnit.
Brødrister flad
På en flad brødrister bliver brødet ristet liggende ned, da det ligger ovenpå brødristerens overflade. Disse modeller er udstyret med varmelegemer, der varmer hele overfladen. Det skifter lidt fra model til model, hvor meget plads der er på overfladen. De fleste modeller har dog plads til fire stykker toast, så du kan altså riste en del brød på én gang med disse modeller.
Én ting du dog skal være opmærksom på, når du vælger en flad brødrister over en stående model er, at du selv skal vende brødet undervejs i ristningen – medmindre du foretrækker kun at få ristet én side. Det kan blive et irritationsmoment for nogen, at man nærmest skal stå og holde øje med, hvornår brødet er klar til at blive vendt.
Stående brødristere
En stående brødrister er efterhånden den model, som de fleste har i hjemmet. Disse modeller fylder da også ofte en smule mindre end en flad brødrister, og så kan de tilberede brødet på begge sider på én gang. Du skal dog ud og have fat i en relativt stor model, hvis der skal være plads til at tilberede flere end to skiver brød ad gangen. Og så kan den pludselig godt komme til at fylde en del.
Ud over at blive tilberedt på begge sider på samme tid og blive skubbet op, når de er færdige, kan du også ofte finde stående brødristere med gode egenskaber, så du kan få tilpasset tilberedningen til dine forbehold. Dette gælder f.eks. funktioner som ekstra tilberedning, justerbar temperatur eller særlige brød funktioner, såsom en bagel eller sandwich funktion, der er særligt udviklet til tilberedning af dén type brød. Flere stående brødristere er også udviklet med optøningsfunktioner, der gør det muligt at riste selv frosset brød. Der kan altså være en del tid at spare med en stående brødrister frem for en flad model – medmindre du blot skal have tilberedt brødet så hurtigt som muligt.
Rengøring af din brødrister
Det kræver heldigvis ikke det store at rengøre og vedligeholde din brødrister. Det eneste du virkelig skal være opmærksom på er at fjerne krummer fra maskinen med jævne mellemrum. Dette gælder uanset om modellen er udstyret med en krummebakke eller ej. Alligevel skal du gerne tømme maskinen for krummer lidt oftere, hvis ikke den er udstyret med en krummebakke, da der i så fald er større sandsynlighed for, at krummerne får brændt sig fast inde i maskinen.
Du kan også med fordel tørre din brødristers overflade af med en våd klud, når du føler, at den er ved at virke snavset. Hvis maskinen står fremme på køkkenbordet, så kan den godt tiltrække lidt støv og snavs, som giver den et smudset udtryk. Det kan en våd klud dog sagtens klare på ingen tid. Er din brødrister af rustfrit stål e.l., så kan du også altid benytte dig af diverse rengøringsmidler til denne type overflade for at få den til at skinne lidt igen. Undgå dog at smøre midlet omkring brødristerens åbning og tør også gerne af med en fugtig klud efterfølgende, så midlet bliver fjernet igen.
Lav nemt smoothie og juice til dit ristet brød
Hvis du virkelig ønsker at gøre noget ud af din morgenrutine, uanset om det gælder i hverdagen eller weekenden, så kan du med fordel investere i en god blender eller juicer. Disse to maskiner kan nemlig sikrer dig en frisklavet smoothie eller friskpresset juice, hvor du har fuld kontrol over indholdet. Du kan altså undgå alle de sukkerarter og konserveringsstoffer, som ellers normalt er at finde i de fleste juicer og smoothies, der sælges i butikkerne.
Du kan læse meget mere om de bedste blendere i vores store blender test, som du finder her. I artiklen guider vi dig til de bedste modeller på markedet og giver dig gode råd i forbindelse med købet.
Er du derimod mere lokket af ideen om en juicer, så du kan få friskpresset juice af enhver art derhjemme, så kan du med fordel læse vores test af juicemaskiner. I denne artikel vil du også blive guidet til de bedste varianter på markedet og få svar på de spørgsmål du end måtte sidde med om juicere.
FAQ
Hvilken brødrister er bedst?
I denne brødrister test har vi kåret en KitchenAid Artisan brødrister som den bedste i test. Valget af brødrister afhænger dog af dine præferencer til udseende, funktioner og energiforbrug. Derfor kan en af de andre modeller i denne artikel også være ideelle for dig.
Hvor meget strøm bruger en brødrister?
Strømforbruget afhænger meget af, hvilken type brødrister du investerer i. De fleste har et forbrug på under eller omkring 1000 watt, hvilket er udmærket. Vær gerne opmærksom på, at større brødristere (f.eks. med plads til flere skiver) ofte bruger mere strøm i længden.
Hvordan renser man en brødrister?
Du skal sørge for at rense din brødrister for krummer, så de ikke brænder fast. Dette kan gøres ved at vende bunden i vejret på modellen eller tømme den indbyggede krummebakke (hvis modellen har sådan en). Du kan også rengøre ydersiden med en våd klud.