Øretermometeret er blevet mere populært igennem de seneste år. Det måler temperaturen nemt og hurtigt på både voksne og børn og er lettere at bruge end fx rektale termometre.
Den stigende popularitet og ditto efterspørgsel stiller højere krav til producenterne om en mere nøjagtig måling af temperaturen og højere brugervenlighed. Dertil kommer nice-to-have funktioner, som typisk er dem de forskellige modeller adskiller sig fra hinanden på. I nedenstående købsguide stiller vi skarpt på de vigtigste købskriterier; samt nice-to-have funktioner, og deres betydning for dit valg af øretermometer.
3 gode grunde til at vælge et øretermometer
- Hurtig måling – de fleste modeller giver dig temperaturen inden for et par sekunder
- Hygiejnisk metode da man kan sætte beskyttelseshætter på tippen
- Behagelig metode – Det er mere behageligt for de fleste børn og voksne at få målt temperaturen i øret end i endetarmen
Nøjagtighed
Nøjagtigheden af temperaturmålingen er det vigtigste parameter, du bør holde øje med inden køb. Et digitalt øretermometer er mindre nøjagtigt end et rektal termometer men bør stadig give konsistente nøjagtige aflæsninger. Temperaturen i øret vil som regel være 0,2-0,5 grader lavere end målt i endetarmen. Dette skal der tages forbehold for når temperaturen måles i øret.
Det anbefales at måle temperaturen flere gange i træk, hvor termometeret bør vise den samme temperatur med meget lidt afvigelse.
Ofte handler det også om at bruge den rette teknik for at få en præcis aflæsning. Øregangen skal rettes ud, så den infrarøde stråle kan nå ind til trommehinden, hvor temperaturen skal måles. Hvis øregangen ikke rettes rigtigt ud, vil termometeret måle temperaturen i øregangen, hvor der er koldere.
Den normale kropstemperatur ligger mellem 36,5 – 37 grader, hvor temperaturer over 38 grader betegnes som feber. Kropstemperaturen varierer gennem dagen, så det anbefales også at tage temperaturen med øretermometret mens man er rask for at måle ens normaltemperatur for reference.
For den mest nøjagtige måling er det en god idé at måle efter og tage temperaturen med et termometer i endetarmen.
I vores test er Braun Thermoscan-modellerne dem der giver den mest nøjagtige temperaturmåling, hvor Tommee Tippee i tests er mere unøjagtigt.
Hurtighed
De fleste øretermometre laver en meget hurtig måling på et par sekunder, hvorefter temperaturen kan aflæses.
I vores test ligger de alle på 1 sekund, hvilket gør dem meget effektive til børn, der ofte har svært ved at holde sig i ro i længere tid ad gangen.
Brugervenlighed
Da øretermometre ofte bruges til at tage temperaturen på børn, er brugervenlighed også et meget vigtigt kriterium at vælge ud fra.
Vi har vurderet brugervenligheden ud fra hvor nemt det er at tage temperaturen men også hvor let det er at aflæse den.
Ifølge vores undersøgelser er alle Braun-modellerne meget lette og intuitive at bruge. Særligt Braun Thermoscan 7 og 7+. De giver hurtige og præcise aflæsninger, der er lette at læse med både farvekoder og digitalt display.
I tests viste Tommee Tippee sig at være sværere at bruge men let at aflæse.
Hukommelse
Et godt øretermometer har hukommelsesfunktion, der som minimum husker den sidste måling. Dette er fx tilfældet med det bedste billige Braun øretermometer.
Nogle øretermometre kan huske flere målinger, hvilket er en god måde at holde øje med udviklingen i feberkurven hos fx et barn. Braun 7-modellerne og Tommee Tippee kan huske de sidste 9 målinger, hvilket er en stor hjælp ved flere dages sygdom. Til sammenligning husker Beurer FT65 10 målinger.
Hygiejne
Der kan sidde mange bakterier i øret, som kan smitte fra person til person. Derfor er hygiejne også et vigtigt kriterie.
Nogle modeller kommer med engangshætter, der skiftes ved hvert brug. Dette kræver at man jævnligt køber nye, hvillket er en tillægsinvestering. Igen ligger Braun-modellerne i toppen og kommer med 21 engangshætter fra start, hvor Tommee Tippee kommer med 8.
Alle modeller i test kan let tørres af med en fugtig klud for udvendig rengøring.
Nice-to have funktioner
Når de vigtigste funktioner er dækket ind, kommer de ekstra lækre funktioner, der gør termometeret mere brugervenligt og letter hverdagen.
Age precision funktion
Braun Thermoscan 7-modellerne kommer med Age Precision-funktion, der gør det muligt at indtaste personens alder inden måling for en mere nøjagtig aflæsning af temperaturen.
Definitionen af feber ændres med alderen og derfor er det en feature vi særligt vilde med.
Farveindikator
Farveindikator-funktionen er med til at give en hurtigere feberindikation. Ved feber lyser skærmen rød, ved forhøjet temperatur bliver den gul og ved normal temperatur bliver den grøn. Samtidig kan temperaturen aflæses. Farve-funktionen er altså et tillæg til selve temperaturaflæsningen og står ikke alene.
Det er smart, særligt ved temperaturer på grænsen, hvor man kan være lidt i tvivl om det er højt eller ej. Så giver farvekoden svaret. Men funktionen kan ikke bruges for sig selv. Braun IRT 7+ har fx farveindikator.
Advarselslyde ved feber
Advarselslyde ved feber har lidt samme funktion som farveindikatoren. Nogle modeller bipper kun ved feber, andre bipper flere bip jo højere temperaturen er. Dette gør sig fx gældende ved Braun IRT 3030.
Alle andre modeller i test har en alarm ved feber, så man ikke er i tvivl, når temperaturen er høj.
Night-mode
Nat-funktion med lys og nedsat lyd er smart, særligt med syge børn, så man kan undgå at vække dem om natten mens man måler temperaturen.
Braun 7+ IRT6525 er den eneste model med denne funktion i vores test.
Øretermometerets nøjagtighed
Et infrarødt øretermometer måler den varme, der genereres i øret og i det omkringliggende væv, som giver meget nøjagtige målinger, som de fleste apparater har nemt ved at aflæse. Øretermometere benytter infrarødmåling, som måler varmen, der genereres i overflader og hulrum. Den største fordel ved denne metode er, at den er utrolig hurtig til at måle, da det kun tager få sekunder at måle kroppens temperatur.
Det er meget vigtigt at vælge et øretermometer, som har den bedste målenøjagtighed. Der er ingen termometre, der kan måle 100 procent præcist, dog bør nøjagtigheden maksimalt afvige +,2 til 0,3 grader. Det er svært at måle om der er tale om feber eller ej, hvis termometeret afviger mere end dette.
Det er især vigtigt, hvis du også skal bruge termometeret til at måle temperaturen på et barn, så du er sikker på, om der er feber eller ej.
Foretag gerne flere målinger ad gangen, for at være helt sikker på at du har målt temperaturen korrekt. Flere målinger bør vise det samme nogenlunde, med en maksimal afvigelse på 0,1 til 0,3 grader.
Et andet termometer, der benytter infrarød måling er pandetermometre. De måler, som navnet afslører, temperaturen i panden, som nogle ser som en fordel. Dog kan kvaliteten af pandetermometre svinge og målingerne er typisk mindre nøjagtige end i øret.
Andre termometre, der kan måle kroppens temperatur, er elektroniske digitale termometre, der anvendes til at aflæse temperaturen i endetarmen, munden og armhulen.
Den største fordel ved denne type temperaturmåling er, at de kan anvendes i endetarmen, hvilket er den mest nøjagtige metode til at måle kropstemperaturen. Dog er det ikke alle, der kan lide ideen om at måle temperaturen i endetarmen, og derfor har man lavet alternativer, som dog afviger en smule i nøjagtighed.
Sådan måler du temperaturen i øret
Der er nogle grundregler, der er vigtige at huske på, når du skal aflæse temperaturen i øret, for at opnå den mest nøjagtige temperatur.
For det første er det vigtigt at barnet har forholdt sig roligt i mindst 10 minutter før målingen. Det vil sige, at de skal ikke lige have løbet, leget vildt, hoppet på trampolinen, og lignende. Sørg for at barnet sidder helt stille under temperaturmålingen. Vær opmærksom på at der er flere faktorer, der kan påvirke målingen. Eksempelvis, hvis barnet lige har ligget på det ene øre, eller hvis barnet har haft et eller begge øre tildækket, eksempelvis af en hue. Hvis barnet har været udsat for meget varme eller kolde temperaturer. De skal altså ikke lige være kommet ind fra at have været i den varme sommersol eller i vinterkulden. Hvis de har svømmet eller badet umiddelbart før målingen, kan dette også påvirke nøjagtigheden og give en mindre præcis måling. Hvis en af disse faktorer er gældende, er det bedst at vente ca. 30 min med at tage barnets temperatur, så du får en sikker måling.
Får dit barn medicin i øret, som for eksempel øredråber, så bør målingen foretages i det andet øre. De infrarøde øretermometre bør ikke anvendes ved betændelse i øregangen, da det kan resultere i ubehag eller smerte. Disse regler er også gældende, når du skal måle temperaturen på dig selv.
FAQ
Hvilket øretermometer er bedst i test?
De bedste øretermometer i test er Braun Thermoscan 7 IRT6520. Det er et godt allround infrarødt øretermometer, der giver en hurtig måling og præcise aflæsninger på et letlæseligt display. Derfor er det det bedste øretermometer i vores øretermometer test.
Hvor meget skal man lægge til øretermometer?
Det er forskelligt fra model til model. Må altid din normaltemperatur mens du er rask, så får du en fornemmelse af, hvor meget dit øretermometer afviger.
Hvad er den normale temperatur i øret?
Temperaturen i øret varierer i løbet af dagen afhængigt af fx aktivitet. Normaltemperaturen i øret starter på 36,6. Den er lavest om morgenen og højest om aftenen.
Hvor sikkert er et øretermometer?
Er øretermometer ikke lige så sikkert som et rektaltermometer. De forskellige øretermometre kan afvige, da den er lavere end i endetarmen. Derfor er det en god ide at måle normaltemperaturen med et øretermometer, mens man er rask, for at få en fornemmelse af, hvor meget det afviger. Følg altid vejledningen.
Hvad er bedst pande eller øretermometer?
Hverken pande- eller øretermometer giver den mest sikre temperaturmåling. Umiddelbart er øretermometeret bedst af de to.
Hvordan bruger man et øretermometer?
Du bruger et øretermometer ved at tænde for termometeret og sætte den lille spids ind i øret og afvente aflæsningen.