4K Projektor Test: 4 bedste projektorer med 4K (August 2023)

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Selvom prisen på et TV er faldet gevaldigt gennem de seneste år, er en 4k-projektor stadig den bedste løsning til dig, der vil vise film derhjemme på en rigtig stor skærm.

Hvis du læser denne guide, er du formentlig klar over, at ‘4k’ refererer til opløsningen – en 4k-projektor kommer således med højere opløsning end den traditionelle projektor. Ofte vil disse projektorer også have en særligt høj lysstyrke samt høj kontrast.

Det gør dem til de ideelle projektorer til dig, der er ude efter biografoplevelsen – eller blot skal bruge billeder af god kvalitet til hjemmebiografen, tv eller gaming.

Der er mange anvendelsesmuligheder, og hvilken 4k-projektor, du skal vælge, afhænger naturligvis fuldstændigt af dine behov. I denne 4k-projektor købsguide har vi samlet al vores viden for at klæde dig bedst muligt på til at foretage dit køb.

Ønsker du at sammenligne de forskellige projektorer i denne artikel, behøver du blot at gå til vores sammenligningstabel, der tager udgangspunkt i de vigtigste specifikationer.

Epson EH-TW7100

bedst i test

Fordele
  • pros-icon.svg 3LCD-teknologi lader dig se 3D-film
  • pros-icon.svg Høj kontrast
  • pros-icon.svg Kan projicere et stort billede

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Epson EH-TW7100

Denne 4K ultra hd-projektor kommer spækket med features til en pris, der gør, at vi har kåret den til vinder af denne test.

Det er særligt billedkvaliteten, der trækker projektoren op: Med et højt lysoutput på 3.000 lumen leverer den høj lysstyrke og en høj kontrast, der giver intense sorte farver med klart definerede skygger og en god skarphed.

Den kan projicere et billede på helt op til 500 tommer, så der er rig mulighed for at bruge den i en stor hjemmebiograf.

Projektoren er samtidig enormt brugervenlig: Den kommer med en plug and play-teknologi, således at du blot behøver at sætte din streaming-enhed i de indgange, der sidder bag på, og så er den klar til at vise film, tv eller gaming i løbet af et kort øjeblik.

Sidst, men ikke mindst, kommer den med en støjreducerende teknologi, således at du kan se film i stuen og være mindre generet af en brummende lyd, hvilket ikke altid er tilfældet med projektorer.

Viewsonic PX701 4K

bedste billige

Fordele
  • pros-icon.svg Fungerer godt til gaming
  • pros-icon.svg Understøtter HDR

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Viewsonic PX701 4k

Denne 4k ultra hd-projektor er særligt god til dig, der gerne vil bruge den til at se sport eller game.

Det er fordi, at den har en relativ lav input lag, hvilket er vigtigt for at undgå forsinkelser i spil, hvor præcision og hurtighed ofte er vigtigt. Kort sagt vil en lavere input lag sørge for at tiden, der går, fra du trykker på en knap på din controller, til at handlingen opfattes i spillet og vises på projektoren, er kortere. Denne projektors input lag er ifølge producenten på blot 4.2 ms.

Skærmen understøtter samtidig HDR – en teknologi, der justerer farver og kontrast og giver et mere realistisk billede.

Skærmen kan vise et billede på op til 300 tommer.

Samsung LSP9T

bedste premium

Fordele
  • pros-icon.svg Kort projektionsafstand – kan nemt placeres mange steder
  • pros-icon.svg Smart TV-applikationer
  • pros-icon.svg Bluetooth og WiFi

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Samsung LSP9T

Denne projektor lyses op af en tredobbelt laser; en teknologi, der typisk betyder lang levetid på en projektor, og denne kan da også levere op til 20.000 timers projektion – det er meget og væsentligt mere end de fleste projektorer med en traditionel lyskilde.

Den kommer med apps som AirPlay 2, der gør, at du nemt kan streame fra din iPhone og direkte til skærmen på et øjeblik.

Selvom den ikke har ægte 4k men i stedet kan kategoriseres som 4k ultra HD grundet opløsningen på 3840×2160, leverer den et flot billede, og er designet således, at farver og skarphed er imponerende selv i et relativt lyst rum. Den leverer en god lysstyrke på 2800 lumen.

Med et flot, hvidt design, der står i kontrast til de typiske sorte projektorer, har den et premium ‘feel’, der ser godt ud i alle stuer.

Anmeldere rapporterer, at projektoren kan kræve en del tid og justeringer, før den er indstillet præcis, som du vil have den. Samtidig bemærker en anmelder, at projektoren leverer en såkaldt ‘regnbueeffekt’, hvor røde, grønne og blå striber flimrer over mørke områder i billedet. Det er dog værd at bemærke, at denne anmelder alligevel vurderer projektoren til at være et godt køb.

BenQ TK800M

bedste projektor til sport

Fordele
  • pros-icon.svg Dedikeret ‘football-mode’
  • pros-icon.svg God lysstyrke

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge BenQ TK800M

Denne 4k uhd projektor er blevet kaldt en sportsprojektor, og den kommer da også med features, der gør den ideel til en omgang Champions League eller Tour de France med vennerne.

Det skyldes først og fremmest, at projektoren kommer med sportstilstande som ‘sport-’ og ‘football picture mode’, hvor farverne og toner kalibreres til perfekt at vise action i høj fart.  Derudover er kontrasten relativt høj med 3.000 ansi lumen, hvorfor den kan bruges under de fleste lysforhold – også udenfor.

Projektoren er lyst op af en lampe modsat en laser, hvilket giver en kortere levetid. Projektoren har også dårlig lyd i forhold til mange af konkurrenterne, lyder det fra flere anmeldere.

Guide

Sådan vælger du den bedste 4k-projektor

‘4k’ referer som nævnt indledningsvis til opløsningen på projektoren og er stadiet over full HD. Taler vi om ‘ægte 4k’ er det også et lille hak over ultra HD. 4k er den professionelle standard, som du blandt andet finder på det store lærred i biografer.

Derfor er det også et åbenlyst valg til dig, der primært skal bruge den til at se film på – her vil de fleste gerne have en projektor med en opløsning, der er så høj som muligt.

Men der er også mange andre ting, du kan bruge din projektor til – det kunne være en præsentation, gaming eller til at se almindeligt tv.

Vi vil i denne købsguide gennemgå de vigtigste faktorer for dig, der skal kigge på projektorer.

Hvad skal du bruge projektoren til?

Det er et spørgsmål, du skal tænke nøje over, før du foretager dit valg – det vil nemlig influere, hvilken features, du skal have for øje i din projektor.

Film

Skal projektoren bruges til at se film i en hjemmebiograf, vil billedkvalitet højst sandsynligt være din største prioritet, og opløsningen bør i de fleste tilfælde være så høj som mulig. Her kan du med fordel kigge efter projektorer, der har den opløsning, man kalder ægte 4k – det vil sige hakket over 4k ultra HD. Du skal vælge ægte 4k, hvis du vil have den oplevelse, som du kender fra biografen. Udover billedkvaliteten bør du også kigge efter en projektor, som kan levere et stort billede.

Gaming og sport

Skal projektoren ikke bruges til film i din hjemmebiograf, men i stedet spil på PC, Playstation eller noget helt tredje, kan det være en god idé at kigge efter en model, som har lav forsinkelse eller det, man også kalder lag/latency input. Eksperter vurderer, at man til gaming bør kigge efter en projektor eller skærm med en input lag, der ligger under 15 ms.

For både gaming og sport gælder, at tingene ofte kan gå meget hurtigt – derfor bør du kigge efter en skærm med en refresh rate på omkring 120 Hz, hvilket vil give mindre sløring, som man også kalder motion blur.

Det kan også være en god idé at kigge efter en skærm med en høj lysstyrke – 2500 lumen eller mere.

Ikke noget særligt? Vælg en bærbar projektor

Hvis det hverken er hjemmebiograf eller seriøs gaming, du skal bruge projektoren til, og du går mindre op i billedkvalitet – måske skal du bare bruge den til at se YouTube-videoer eller Netflix – kan du med fordel vælge en mindre, bærbar projektor. Disse kan sagtens erstattet et tv og kommer ofte med smarte features, som du ikke finder i de største og bedste projektorer – ting som integrerede streaming-apps, WiFi og Bluetooth. De kan ikke levere samme opløsning, lysstyrke, kontrastforhold eller generelt samme oplevelse som de større modeller, så du indgår her et kompromis.

Til gengæld er de så små, at du kan rykke dem rundt eller tage dem med hjem til en ven.

4k ultra HD vs. ægte 4k

Termer som ‘full hd’, ‘ultra hd’ og ‘4k’ kan være forvirrende, hvis man ikke har beskæftiget sig meget med skærme eller projektorer, men de henviser blot til opløsning og dermed skarpheden og kvaliteten af billedet.

Jo flere pixels, des højere opløsning. Udtryk som ‘4k’ bruger man i industrien blot til at navngive skærme alt efter deres antal pixels.

For lethedens skyld giver vi her et overblik over forskellige antal pixels.

HD: 1280 x 720 pixels

Full HD: 1920 x 1080 pixels

2K: 2048 x 1080 pixels

4K Ultra HD/UHD: 3840×2160 pixels

Ægte 4K/True 4K: 4096 x 2160 pixels

Som du kan se, er der forskel på 4K Ultra HD og ægte 4k, selvom de to termer ofte bliver brugt omskifteligt – producenter kalder gerne deres projektorer eller skærme for 4k, selvom de ikke er ægte 4k.

Forskellen for den enkelte forbruger er måske ikke gigantisk – men den er værd at være opmærksom på, hvis du vil have den absolut højest mulige opløsning på din projektor.

FAQ

Hvilken projektor er bedst i test?

Den bedste projektor i test er Epson EH-TW7100-projektoren, da den kommer med en høj kontrast og kan vise et stort billede på op til 500 tommer. Læs resten af testen for flere detaljer om testvinderen.

Hvordan vælger jeg den bedste projekter til mine behov?

Skal du bruge din projektor til en hjemmebiograf, bør du gå efter højest mulig opløsning. Skal den bruges til gaming, bør du kigger efter en projektor med lav latency input og høj refresh rate.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×