Router test (2022) → Få godt internet med de 9 bedste routere
BEDSTE I TEST
Google Nest Wifi Router+Point
Derfor skal du vælge Samsung QE55Q80A Dette smart-tv fra Samsung er et fremragende tv i mellemklassen. Samsung laver generelt lækre tv, og dette er ingen undtagelse. Det er QLED-tv, der overtager pladsen fra Samsungs Q-serie fra 2020. Det er en god model til dig, der skal andet end at se TV: Det kommer f.eks. med mange gaming-features som HDMI 2.1 og en høj refresh rate. Skærmen leverer god kvalitet og levende billeder med mange detaljer, som du nemt kan se fra flere vinkler – også hvis du står eller sidder...
Tjek prisen
Testvindere:
Billigste pris
Forhandler
|
---|
Det bedste smart tv lader dig samle dine serier, film og andet streaming på et sted.
Et smart-tv er kort og godt et fladskærms-tv med et indbygget styresystem, der samler alle streamingtjenester – fra Netflix og HBO til Amazon Prime-video – på et sted.
Det giver en lettere og mere brugervenlig tv-oplevelse, hvor du ikke skal bruge en anden enhed – f.eks. din telefon eller computer – til at navigere rundt i forskellige apps og finde det, du ønsker at se. Dette er blot nogle af de mange funktioner
De fleste tv, der bliver produceret i dag, har denne funktioner, og derfor kan markedet for et smart-tv også være stort og uoverskueligt. I denne guide hjælper vi med at finde det bedste tv til dig.
Kig med i købsguiden for at blive klogere på de vigtigste faktorer til dig, der skal ud og købe nyt smart-tv. I Sammenligningstabellen kan du se de forskellige produkters specifikationer side om side.
Dette smart-tv fra Samsung er et fremragende tv i mellemklassen. Samsung laver generelt lækre tv, og dette er ingen undtagelse. Det er QLED-tv, der overtager pladsen fra Samsungs Q-serie fra 2020. Det er en god model til dig, der skal andet end at se TV: Det kommer f.eks. med mange gaming-features som HDMI 2.1 og en høj refresh rate.
Skærmen leverer god kvalitet og levende billeder med mange detaljer, som du nemt kan se fra flere vinkler – også hvis du står eller sidder helt ude i siderne af stuen. Dette tv har et skarpere billede end mange andre modeller.
Kontrastforholdet er ikke det højeste, hvilket vil sige, at mørke scener kan blive grålige i det.
TV’et kommer med smart-platformen Tizen OS, som er nem at bruge og har en lang række apps tilgængelige til download.
Skal du have et nyt tv, som i høj grad er til at betale, kan dette budgetvenlige 4K Ultra HD smart-tv fra Samsung være et fremragende valg. Som et tv i den lavere prisklasse tilbyder det fantastisk billedkvalitet, en bred farvepalette, god lysstyrke og høj kontrast.
Det har ikke de samme, mere avancerede gaming-funktioner, som Samsungs dyrere modeller har. Til gengæld har det utroligt lav input-forsinkelse – en specifikation, der indikerer den mængde forsinkelse, der kan være, når du bruger skærmen til PC eller konsoller. Den har dog kun porte, der understøtter HDMI 2.0, hvilket ikke er optimalt til de nyere konsoller som Playstation 5 eller Xbox X.
Skærmen leveres med en lidt simplere version af Tizen OS, som er den smart-platform, som også Samsungs dyrere modeller benytter sig af. Den er dog stadig meget nem at navigere rundt i, og der er et stort udvalg af apps. Dette smart-tv har ikke mange forskellige HDR-formater i forhold til nogle konkurrenter.
Dette smart-tv tilbyder en god billedkvalitet med 4k-opløsning for et detaljeret og realistisk billede, der forsøger at afspejle virkeligheden så præcist som muligt. Det kunne have bedre lyd til prisen, men dette kan eventuelt imødekommes med eksterne højttalere som f.eks. en soundbar.
Det kommer med Android-tv som styresystem – det er meget intuitivt og godt optimeret til tv’et. Her er samtidig en stor app-store med mere end 5000 muligheder – ligesom tv’et er kompatibelt med Google Assistant, Google Home og Amazon Alexa.
Kan du lide at game, kan dette være en god mulighed, da det kommer med AMD FreeSync Premium-teknologien, der giver mere glidende og præcise bevægelser, når du bruger din controller. Med Ambilight-teknologien får du LED-lys fra siderne.
Dette Sony KD-TV er velegnet til dig, der ser tv i mørke rum, fordi det det har høje kontrastforhold og gode, mørke farver. Det er samtidig også et godt tv i velbelyste rum, fordi lysstyrken kan skrues meget højt op, og tv’et samtidig håndterer lysreflektioner meget godt – det vil sige, at du ikke vil opleve, at skærmen ‘skinner’, medmindre du selvfølgelig har meget store mængder naturligt lys, der strømmer ind i stuen.
Styresystemet er den opdaterede Google TV-platform, som minder meget om Android TV fra tidligere Sony-smart-tv – dette er dog endnu mere intuitivt at bruge. Det har samme store udvalg af streamingtjenester, du kan downloade, så din yndlings er helt sikkert også imellem.
Folk, der gamer, vil sætte pris på dette Sony KD-tv’s lave input-forsinkelse og understøttelse af den nyeste HDMI-teknologi. Tv’et har desværre ikke en dæmpefunktion, som kan forbedre kontrasten i mørke billeder.
Grundet den lave input-forsinkelse egner dette tv sig godt til dig, der overvejer at bruge det til din computer også.
Det har desværre kun 2 HDMI-indgange, hvilket kan være begrænsende, hvis du har brug for at forbinde flere enheder på én gang.
Det tilbyder en bred ‘viewing angle’ – det vil sige, at det er nemt at se tv’et, uanset om du står og kigger helt ude fra siden af. Dette er godt, hvis du har en stor stue med siddepladserne godt spredt ud.
Det har et lavt kontrastforhold samtidig med, at det ingen lysdæmpefunktion har – tilsammen betyder det, at de mørkere farver kan blive grå i det, når du ser på tv’et i mørke.
Det har samme webOS smart-platform, som andre LG-modeller – den er nem at bruge og har et godt udvalg af streamingtjenester, spil og andet.
Denne model har ikke den velkendte Magic Remote.
Når du skal vælge et nyt smart tv er der selvfølgelig nogle ting du bør overveje. I nedenstående købsguide guider vi dig, så du er godt klædt på til at vælge det rette smart tv til dig.
Størrelse og opløsning har stor betydning for prisen på tv’et, så det er væsentligt, at du overvejer, hvilken størrelse du ønsker, når du køber tv.
For at finde den bedste størrelse til dit smart-tv, kan du måle dimensionerne i rummet, hvor tv’et skal stå, for derefter at vurdere, hvilken størrelse der giver den bedste oplevelse, uden at komme til at ‘dominere’ rummet.
Et smart-tv fås i stort udvalg af størrelser, som er afgjort af producenten. De mest almindelige størrelser er 42 tommer, 50 tommer, 55 tommer, 65 tommer og 75 tommer. Alt over 65 tommer betyder, at prisen kommer til at stige relativt meget. Der findes også et mere high end-marked til dem, der ønsker et smart-tv på 80 eller 85 tommer.
Selv hvis man måler rummet til et smart-tv, kan det være svært at forestille sig, hvordan det vil passe ind i virkeligheden. Heldigvis tilbyder både flere producenter, herunder Samsung, Sony og LG apps til telefonen, du kan bruge til at se, hvordan tv’et vil se ud i rummet.
De fleste smart-tv kommer i tre opløsninger: fuld HD, 4K (eller 4k UHD) og 8K.
Vi anbefaler et smart-tv med 4k UHD-opløsning (3840 x 2160 pixels) for den bedste all-around tv-oplevelse. Fuld HD, eller 1080p, er fint til dit tv, men det er også lidt outdatet i forhold til nutidens standarder, og generelt er priserne på de højere opløsninger meget fornuftige.
8K-opløsning er det nye 4K forstået på den måde, at du får høj kvalitet, men også betaler en meget høj pris for det. Set med de briller, er det formentlig endnu ikke pengene værd at investere i et 8K-tv. Prisen er høj, og der er endnu ikke meget indhold, der rent faktisk lave i høj nok opløsning, til at du kan se en forskel i billedet.
4K, der også er kendt som ultra HD, leverer en god balance mellem høj opløsning og en pris, der er til at betale. Derudover tilbyder mange streamingtjenester i dag indhold i 4K, og med et 4K-tv kan du udnytte det til fulde.
Mange smart-TV kommer med den billedoptimerende tekonologi, der hedder HDR – High Dynamic Range.
Det gør de mørke og lyse farver mere detaljerede og udvider også farvepaletten. Når du går på jagt efter dit tv, vil du formentlig opdage mange forskellige HDR-formater som ‘HDR10’, Dolby Vision, HDR 10+ og HLG, men så længe skærmen har en eller anden form for HDR, er det fint. Forskellene mellem de forskellige formater er minimal.
Én af de features, der får mange til at kigge på et smart fladskærms-tv, er muligheden for at integrere det med andre smart-enheder i hjemmet og bruge stemmekommandoer med en indbygget mikrofon. Sonys Android-tv’er, for eksempel, har indbygget Chromecast og Google Assistant. Det vil derfor være et oplagt valg til dig, der har et smart hjem med mange Google-enheder.
Bruger du mange Amazon Alexa-enheder i hjemmet, vil et smart-tv, der taler sammen med denne teknologi, give god mening, og hvis du primært har Apple-enheder, kan en model kompatibel med Apple TV være en god løsning.
Kort sagt gør du klogt i at overveje dit hjem og dine øvrige enheder, når du vælger nyt fjernsyn.
Det primære formål med et smart-tv er underholdning, og dine underholdningspræferencer bør være en klar overvejelse, når du vælger det næste tv. Tjenester som Amazon Prime, Netflix og DR TV er ofte vidt tilgængelig på tværs af platforme, men mængden af streaming-tjenester vokser konstant, og generelt set er ikke alle tjenester tilgængelige på alle fjernsyn.
Alle smarte tv kommer med nogle apps installeret, og mange vil have en form for app store, hvor du kan downloade endnu flere. Samsungs tv giver f.eks. adgang til Samsung App Store, og LG fjernsyn bruger LG Content Store.
Når du køber et nyt smart-tv, bør du tjekke, hvilke apps der er installeret og sikre, at dine favoritter er inkluderet.
Installationsprocessen er ikke ligeså simpel som at tilslutte et almindeligt tv – men den er heller ikke meget sværere.
Vælg den perfekte plads til dit TV og hav med i tankerne, at det skal have adgang til strøm og et stærkt WiFi-signal.
Tilslut en antenne, hvis du har behov for det.
Derefter skal du oprette en konto, som du bruger til at installere og styre apps, indstillinger og opdateringer. Brug tid på at finde ud af, hvordan du navigerer rundt i menuerne og finder, vælger og installerer apps. De fleste smart-tv har også mobil-apps, og på et tidspunkt får du formentlig brug for at hente den app, der passer til dit tv.
Vælg og organiser de apps, du skal bruge, skab en indholdssamling og vælg de programmer, du gerne vil optage. Måske skal du også logge ind til dine streaming-konti. Desuden skal du sætte tv’et op med dine konsoller, medieafspillere og hvad du eventuelt ellers har af udstyr.
Til sidst kan du justere de finere detaljer som farver, lysstyrke, menuens udseende etc.
Mængden af Hz angiver, hvor hurtigt din skærm opdaterer billedet. Det kaldes din ‘refresh rate’ på engelsk.
Smart-tv-skærme kommer med 60Hz eller 120Hz refresh rate. Tallene indikerer, hvor mange gange billedet opdaterer i sekundet – jo flere, des skarpere forbliver billedet, og jo mindre sløring vil du opleve, når der f.eks. er hurtige bevægelser i billedet.
En høj refresh rate er glimrende til sport, men pas på med at se film med høj refresh rate – det kan gøre, at de ikke helt ser ud, som de ellers ville i biografen. Du vil nok for det meste bruge 60 Hz, når du ser film, serier eller tv-udsendelser – selv med et dyrere smart-tv.
Både billede og lyd er vigtigt – en virkelighedstro lyd kan løfte tv- og film-oplevelsen betydeligt.
Tv-højttalere er blevet forbedret betydeligt gennem årene, men de lyder ikke lige så godt som en soundbar eller eksterne højttalere, som man kender det fra for eksempel en hjemmebiograf.
Vil du bruge tv’ets indbyggede soundbar eller højttalere, bør du lytte efter disse ting, når du går på jagt efter et nyt tv:
Du bør undgå disse ting:
Det bedste smart-tv i test er Samsung QE55Q80A med sin gode billedkvalitet og en velbalanceret lysstyrke. Læs resten af testen for mere information om testvinderen og de øvrige modeller.
Du skal overveje, hvilke apps tv’et understøtter, samt størrelsen og opløsningen på apparatet.
Ida Jensen
Administrator