TEST: Emhætte med ekstern moter – De 4 bedste

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Siemens LC98KLP60 90 cm 4
Bedste energiklasse i emhætter med ekstern motor

Siemens LC98KLP60 90 cm

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Der er virkelig mange emhætter med ekstern motor på markedet. Og når du først har besluttet dig for, hvilken type emhætte passer lige til dit hjem, skal du også finde den, der er bedst. Vi har gjort det super nemt for dig med en oversigt over de fire bedste emhætter med ekstern motor samt en guide, så du får helt styr på alt, der er værd at vide om emhætter, og du er sikker på, at finde den helt rigtige emhætte til dig.

Den gode nyhed er, at alle modellerne her er støjsvage emhætter, der ikke går på kompromis med god udsugning- Du er altså sikker på, at få en god emhætte, der passer til dine behov, hvis du vælger en af vores emhætter fra oversigten nedenfor.

Som en ekstra bonus får du også en købsguide, hvori vi har samlet alle de nødvendige informationer om, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en emhætte. Vi har desuden lavet en let overskuelig sammenligningstabellen, som du kan springe videre til her.

Miele Pur 68 W 60 cm

Bedste emhætte med ekstern motor i test

Fordele
  • pros-icon.svg Lavt lydniveau på 60 dB
  • pros-icon.svg Nem vedligeholdelse både indvendig og udvendig
  • pros-icon.svg Nem betjening med EasySwitch-taster
  • pros-icon.svg Kan bruges både med afkast i det fri og med recirkulation
  • pros-icon.svg Energiklasse A

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Miele Pur 68 W 60 cm

Vælger du denne emhætte får du en funktionel, effektiv, støjsvag emhætte i et stilfuldt design. Et absolut plus er, at du kan vælge, om du vil bruge den med frit afkast eller have en emhætte, der recirkulerer luften. Den er udstyret med et 10-lags metalfedtfilter i rustfrit stål, som giver en særlig høj fedtudskillelse. Filtret holdes på plads med et wire, så du er sikker på, det ikke falder ned og beskadiger din kogeplade under rengøringen.

Hele emhætten er dækket af et Miele CleanCover, hvilket betyder, at alle flader er glatte og nemt kan rengøres med en fugtig klud. Emhætten har 3 sugeniveauer og et lavt lydniveau på 60 dB. Den er derudover udstyret med energibesparende LED-pærer, som kan holde i op til 20 år. Du sparer altså penge på pærer, og det er i hvert fald værd at tage med. Måske især, fordi emhætten ligger i en mellemprisklasse og altså ikke er helt billig. Til gengæld får du rigtig meget for dine penge!

Thermex Preston 2 60 cm

Bedste billige emhætte med ekstern motor

Fordele
  • pros-icon.svg 3 sugeindstillinger + boostfunktion
  • pros-icon.svg LED-belysning
  • pros-icon.svg Lavt støjniveau på 61 dB (67 dB ved boostfunktion)
  • pros-icon.svg Brugervenlig touch-betjening
  • pros-icon.svg Energiklasse A

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Thermex Preston 2 60 cm

Thermex Preston 2 er en støjsvag emhætte til en overkommelig pris. Designet er lille, så du under madlavningen har frit udsyn til alle gryder, også de bagerste, og den bliver ikke til et forstyrrende element i køkkenet. Det lave lydniveau er også et kæmpe plus, der dog ikke nedsætter effektiviteten. Den gode sugeevne samt den skrå udformning gør, at udsugningen er jævnt fordelt over hele kogepladen. Derudover er den udstyret med en eftersugningsfunktion, der bliver ved med at suge et stykke tid efter, den er slukket, så du får alle skadelige partikler fjernet. Prisen gør det muligt for alle at få en god og effektiv emhætte til en overkommelig pris.

Silverline SM4229 Troja Mini 90 cm

Bedste premium emhætte med ekstern motor

Fordele
  • pros-icon.svg Både intern og ekstern motor
  • pros-icon.svg Lav dB på 42 (66 dB ved maksimal styrke)
  • pros-icon.svg Eftersugningsfunktion
  • pros-icon.svg Fjernbetjening
  • pros-icon.svg Energiklasse A

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Silverline SM4229 Troja Mini 90 cm

Du skal vælge denne emhætte, hvis du gerne vil have en lofthængt emhætte med ekstern motor, men også med intern motor. Den eksterne motor er desuden flytbar og kan placeres op til 8 meter fra selve emhætten. Det er praktisk i køkkener, der kræver en lidt anderledes konfiguration.

Og så kan du også få den placeret, så den generer dig mindst muligt. Det kan nemlig være en fordel, hvis du gerne vil holde lydniveauet så lavt som muligt. Da den desuden har et lydniveau på kun 42 dB. og 66 dB, når den kører for fulde drøn, hvilket er lavere end Thermex Preston 2 emhætten, er der gode chancer for, lydfølsomme mennesker vil sætte særlig pris på den. Så hvis du gerne vil holde støjniveauet så langt nede som muligt, er dette den rette emhætte for dig. Som et ekstra lille plus, kan lyset dæmpes. På den måde kan du selv regulere styrken af din belysning og undgår, at det generer dig under madlavning.

Siemens LC98KLP60 90 cm

Bedste energiklasse i emhætter med ekstern motor

Siemens LC98KLP60 90 cm
Fordele
  • pros-icon.svg Høj sugeevne, også ved lav hastighed
  • pros-icon.svg Kan bruges både med afkast i det fri og med recirkulation
  • pros-icon.svg Børsteløs motor (afgiver mindre støj)
  • pros-icon.svg Indikator angiver, når filtret skal udskiftes
  • pros-icon.svg Energiklasse A+

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Siemens LC98KLP60 90 cm

Vil du have en støjsvag og dog meget effektiv vægmonteret emhætte, så kunne Siemens LC98KLP60 være det rette valg for dig. Da den er væghængt, er den placeret lige over kogepladen og altså også lige dér, hvor al damp, lugt og stegeos stiger op. Den har desuden en særlig høj kapacitet på 840 m3/h, så den hurtigt og effektivt fjerner lugt, damp og skadelige partikler.

Den er også udstyret med energibesparende LED-lys, der endda kan dæmpes. Det er rart, hvis du har en væghængt emhætte med ekstern motor, der ofte også sidder lige i øjenhøjde, hvor lyset nogle gange godt kan virke forstyrrende. Endvidere har emhætten en indikator, der fortæller dig, hvornår filteret skal udskiftes, så du ikke spilder penge på at skifte det unødvendigt og samtidig altid er sikker på, at emhætten er på sit mest effektive.

Guide

Sådan vælger du den bedste emhætte med motor

Det er vigtigt med god ventilation i et køkken. Det anbefales at lufte ud hver dag – især lige efter du har kokkereret. For når vi laver mad, spredes ultrafine partikler, fedt, damp og mados i dit hjem, og med den rigtige emhætte undgår du netop sådanne gener. Desuden er det ikke kun ubehageligt med en vedhængende madlugt i boligen, det er også skadeligt for dit indeklima og altså også for dit helbred.

Emhætter suger simpelthen dampen, lugten og de skadelige partiklerne op og leder dem enten ud i det fri eller filtrerer de skadelige partikler. Derfor installeres de som regel lige ovenover eller ved siden af kogepladerne, så damp, partikler osv. går direkte op i emhætten under madlavning. På den måde får lugten slet ikke lov til at sprede sig til resten af hjemmet, og du har altid frisk luft under og efter madlavning.

Hvad skal du være opmærksom på, når du vælger emhætte?

Overordnet set er der to typer – emhætte med afkast til det fri og emhætte med recirkulation, som nævnt ovenfor – og så er der fire slags modeller:

  • Frithængende emhætter
  • Væghængte emhætter på lige væg
  • Væghængte emhætter på skrå væg
  • Bordemhætte (en emhætte, som sidder skjult i køkkenbordet og glider op ved siden af komfuret under brug)

Det gælder altså i første omgang om at vælge den emhætte, der i placering og udformning passer til dit hjem og køkken. Har du fx mulighed for at installere en emhætte med afkast i det fri? Hvis ikke, er du nødt nemlig til at vælge en emhætte med kulfilter. Kan du selv installere og montere? Hvor skal den sidde? Hvor stærkt et sug har du brug for? Er lydniveauet vigtigt for dig? Når det er afklaret, kan du se nærmere på de forskellige funktioner, og hvad du generelt skal overveje inden køb:

  • Støj- og lydniveau (målt i dB)
  • God udsugning og ventilation
  • Kapacitet
  • Sugeevne
  • Energiforbrug
  • Lys
  • Indbygget eller ekstern motor
  • Installation
  • Væggen, den skal monteres på
  • Lamper i rummet
  • Brugervenlighed
  • Fjernbetjening
  • Design
  • Pris
  • Kvalitet

Bor du i en lille lejlighed, hvor lugt og mados nemt spredes, vil det altså være en fordel at vælge en emhætte med meget høj udsugning, der samtidig også har et lavt støjniveau. Men her skal du også være særlig opmærksom på, om det er muligt med installation til afkast i det fri, eller om det er nødvendigt at vælge en emhætte udelukkende med kulfilter, der recirkulerer luften.

Det er også vigtigt at overveje, hvilken motortype man gerne vil have. En ekstern motor larmer generelt mere end en intern motor, men den flyttes til gengæld også helt ud af køkkenet. Det er, fordi en ekstern motor generelt er kraftigere end en intern, og det er også derfor, den befinder sig uden for emhætten. Derfor bruges der for det meste en emhætte med ekstern motor i store køkkener.

På den anden side er det nemmere at montere en emhætte med intern motor. Motoren sidder her nemlig inden i selve emhætten, hvilket naturligvis gør monteringen en del nemmere. Ingen hjem er ens, og installationen af emhætten afhænger også af dit køkken. Er kogepladerne på en kogeø midt i køkkenet, er det nødvendigt med en frithængende emhætte med ekstern motor eller intern motor.

Du kan selvfølgelig også vælge en loft-emhætte med ekstern motor eller intern motor, så forstyrrer emhætten heller ikke visuelt i køkkenet. Og lad os være ærlige, det er da rart med et design, man synes er pænt. Ligesom med køleskabe, tørretumblere, ovne og opvaskemaskiner, gør det ikke noget, at emhætten rent visuelt passer ind i resten af køkkenet. Emhætter fås som regel ikke i mange forskellige farver, men der er mange forskellige design, så alt efter dine præferencer, skal du nok kunne finde en, der passer ind over dit komfur og i køkkenet hjemme hos dig.

Hvilken kapacitet passer til mit hjem?

Det kan være svært at vide, hvilken kapacitet, du skal gå efter i din nye emhætte, og hvad en god emhætte er for dig. Når emhætten kører, skal det være sådan, at emhætten passer til dine behov. Og det er vigtigt, når man investerer i en ny emhætte at kigge på ens hjem, især når der er så mange emhætter på markedet.

God sugeevne måles i kubikmeter i timen på 10 gange køkkenet rumfang, hvilket altid angives under specifikationerne af emhætten. Det angives som m3/t, og du skal beregne længde x bredde x højde. Hvis dit køkken altså måler 50 m3, skal emhætten have en sugekapacitet på 500 m3/t.

Sådan renser du filtret i emhætten

Har du valgt en emhætte med filter, skal dette renses regelmæssigt. Der vil typisk stå i fabrikantens brugervejledning, hvor ofte det skal renses, men en god tommelfingerregel er at rense filteret hver måned.

Der findes tre typer filtre:

  1. Fedtfilter fremstillet af aluminium
  2. Fedtfilter fremstillet af stål
  3. Fedtfilter fremstillet af fibre.

De to første tåler begge at blive rengjort i opvaskemaskinen, hvilket er dejligt nemt for dig. Filtre af fibermateriale som fx fleece eller papir, bør dog smides ud, når de er fyldte. Nogle kan dog vaskes og genbruges, så husk at tjekke brugervejledningen på de filtre, du bruger.

Fremgangsmåde med opvaskemaskine

  1. Tag filtret ud af emhætten. Ofte vil der sidde to filtre, som lige skal separeres, inden de kommer i opvaskemaskinen.
  2. Læg dem i opvaskemaskinen, og sæt den på et normalt program. Undgå at vaske andet service eller genstande på samme tid, da fedtet fra filtrene kan sætte sig fast på porcelæn og metal og forårsage misfarvninger.
  3. Lad filtret tørre. Du kan fx lægge det på radiatoren, så det tørrer hurtigere.
  4. Sæt filtret ind i emhætten igen.

Rengør emhætten, inden du sætter dem på plads igen.

Fremgangsmåde uden opvaskemaskine

Fortvivl ikke, hvis du ikke har en opvaskemaskine. I stedet for at følge skridt 2 som beskrevet foroven, kan du sagtens rengøre dem ved at bruge en opvaskebørste, varmt vand og noget opvaskemiddel. Vupti, så er de klar til brug igen.

Hvis dine filtre er meget beskidte, kan du lægge dem i blød i en blanding af 2 dl opvaskemiddel og 2 spiseskefulde salmiakspiritus 8 %. Brug en fjerdedel af blandingen til 5 liter vand, og læg filtrene i blød heri.

Emhætte med kulfilter

Et kulfilter rengøres ikke, men skal derimod udskiftes. Det er, fordi et kulfilter sidder i en emhætte med recirkulation, hvilket betyder, at luften i køkkenet bliver genanvendt. Derfor er det nødvendigt at udskifte filteret. Som regel bør dette gøres én eller to gange om året, men det afhænger naturligvis af, hvor meget du bruger din emhætte. Du kan altid finde oplysninger herom i fabrikantens brugervejledning.

Imellem udskiftningerne kan du af og til ryste filteret. Det hjælper ligeledes at sørge for, at fedtfiltret er rent, så fedtet ikke sætter sig fast i kulfiltret og hindrer optagelsen af mad- og stegeos.

Der findes også kulfiltre, der kan anvendes flere gange. De kan ligesom fedtfiltrene vaskes i opvaskemaskinen. Sørg dog for at vaske dem ved 70 grader. Du kan efterfølgende tørre dem i ovnen. Det gøres ved maksimalt 70 grader i 2 timer.

FAQ

Hvilken emhætte med ekstern motor er bedst i test?

Den bedste emhætte med ekstern motor i test er Miele Pur 68 W 60 cm. Den er effektiv samtidig med at være lydsvag. Den kan det, den skal til en pris, de fleste kan være med til. Og så passer det stilrene design i rustfrit stål ind i de fleste hjem.

Hvor ofte bør jeg rense filteret i min emhætte?

Som regel anbefaler producenterne af det enkelte mærke, hvor ofte man bør rense filteret i emhætten. Det kan svinge fra efter 15 ganges brug til hver anden måned. Bruger du den dog regelmæssigt, er det en god idé at rense filteret hver måned, så du er sikker på at undgå skadelige partikler i dit hjem.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×