Havefræser Test: 5 bedste havefræsere (Maj 2024)

Af Kira BAdge
Kira

Kira Petersen bruger pendler ofte mellem Frankrig og Danmark og bruger derudover det meste af sin tid på at læse, skrive (ja, også i sin fritid!) og spille squash. Hun...

Texas Lilli 535 TG
TESTVINDER

Texas Lilli 535 TG

Denne Texas-havefræser er et solidt all-around valg til en mellemstor have. Den har en stærk benzin-motor på 212 cc, hvilket er nok til at arbejde med de fleste jordtyper og klare arbejde på store arealer,…

Texas Lilli 535 TG 1
bedst i test

Texas Lilli 535 TG

Einhell GC RT 1440 2
bedste billige

Einhell GC RT 1440

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Er det tid til at anlægge et blomsterbed hjemme på græsplænen, er det en god idé at investere i en god havefræser – og i denne havefræser-test gør vi dig klogere på alt, du skal vide, før du foretager dit køb.

En havefræser kan vende det øverste jordlag og dermed skabe de perfekte vilkår for at kultivere jorden og plante blomster, grøntsager eller noget helt tredje. Den kan også fjerne ukrudt. Det er hårdt arbejde at fræse jorden manuelt, så derfor kan selv en billig havefræser være en god investering.

Hvad der er den bedste havefræser til netop dig kommer an på dine behov og præferencer. I denne havefræser-test med tilhørende købsguide vil vi gennemgå udvalgte havefræsere samt de vigtigste faktorer, når du køber ny havefræser. I sammenligningstabellen kan du sammenligne produkternes specifikationer.

Texas Lilli 535 TG

bedst i test

Texas Lilli 535 TG
Fordele
 • pros-icon.svg Robust byggekvalitet
 • pros-icon.svg Ergonomisk håndtag
 • pros-icon.svg Fleksibel arbejdsbredde

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Texas Lilli 535 TG

Denne Texas-havefræser er et solidt all-around valg til en mellemstor have. Den har en stærk benzin-motor på 212 cc, hvilket er nok til at arbejde med de fleste jordtyper og klare arbejde på store arealer, hvor der måske skal lægges en ny plæne eller lignende.

Byggekvaliteten er robust, hvilket er enormt vigtigt, når du køber en havefræser, der ofte skal foretage tungt arbejde, der kan sætte alle de små dele under pres.

Den har et gear-system med et fremadgående gear og et bagudgående gear, der gør den nem at manøvrere både frem og tilbage samt ergonomiske håndtag. Den kommer med justerbar arbejdsbredde mellem 36, 57 og 85 cm, så du kan tilpasse den præcis din have eller bed.

Einhell GC RT 1440

bedste billige

Einhell GC RT 1440
Fordele
 • pros-icon.svg Støjsvag
 • pros-icon.svg Kompakt
 • pros-icon.svg Højdejusterbare hjul

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Einhell GC-RT 1440 M

Dette er en god maskine særligt til hobby-gartnere, som ikke nødvendigvis skal have vendt jorden i hele haven men i stedet blot vil holde styr på blomsterbedet; det er en god maskine til at lufte jorden af og til samt holde ukrudt væk. Den kommer med justerbare hjul, der kan tilpasses brugerens højde, og den er ultra-kompakt, idet den kan pakkes sammen. Den har et lavt støjniveau, da motoren er elektrisk, så du undgår at blive generet alt for meget af larm, når du fræser.

Husqvarna TF 335

bedste premium

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Høj brugervenlighed
 • pros-icon.svg Kraftig motor
 • pros-icon.svg Aftagelig gearkasse – nem at vedligeholde
 • pros-icon.svg Håndtag kan foldes
 • pros-icon.svg Arbejdsbredden er stor

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Husqvarna TF 335

Denne benzindrevne model har karakteristik af en professionel havefræser med en god, effektiv motor, der hurtigt og effektivt kan løsne jorden og gøre klar til et nyt bed eller plæne. Som en benzindrevet havefræser kræver den mere vedligeholdelse, men dette er heldigvis gjort meget simpelt, bl.a. takket være den aftagelige gearkasse, som er nem at åbne og smøre, således at maskinen altid kører uden problemer. Du kan tilvælge et hyppesæt med metalhjul for at gøre maskinen endnu mere effektiv.

Ryobi RY18CVA

bedste letvægter

Fordele
 • pros-icon.svg Lav vægt – kan håndteres af enhver
 • pros-icon.svg Justerbar længde

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Ryobi RY18CVA

Dette er den ultimative kompakte havefræser til dig, der har brug for hurtig og nem vedligeholdelse af køkkenhaven uden at skulle ned på alle fire og bruge håndkraft. Den elektriske motor gør det nemt at lave løs jord til planterne, så de har de bedst mulige vækstbetingelser. Den har tre hastighedsindstillinger, så du kan bruge den til flere slags jord og opgaver.

Denne model vejer blot 7 kg og er derfor utrolig nem at skubbe frem og tilbage uden anstrengelser, og den kompakte størrelse gør det også nemt at komme ind mellem rækkerne og fjerne ukrudt.

Stihl MH 445

bedste med antivibrationshåndtag

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Smalt og agilt design trods stærk benzinmotor
 • pros-icon.svg Antivibrationssystem gør den behagelig at bruge

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du vælge Stihl MH 445

Denne havefræser fra Stihl kommer med et særligt integreret system, der mindsker mængden af vibrationer fra håndtaget, når du anvender maskinen. Med mange havemaskiner – særligt de kraftigere af slagsen, der kører på benzinmotor – vil du ofte opleve en smule ubehag i hænderne efter længere tid, fordi motoren sender vibrationer gennem hele stellet og videre op til håndtaget. Det undgår du her.

Derudover er dette en særlig maskine, idet den drives af en kraftig benzinmotor, men alligevel er arbejdsbredden på blot 45 centimeter. Dette kan være en hæmsko for dig, der måske skal anlægge ny have eller bed, da den relativt smalle bredde vil øge arbejdstiden her. Det er til gengæld fantastisk for dig, der skal bruge den til præcisionsarbejde og etablering af mindre bede, da du her får en maskine, der er kraftigere end mange andre smalle maskiner. Du vil derfor formentlig opleve, at arbejdet går hurtigt og glidende.

Guide

Sådan vælger du den bedste havefræser

Der findes mange havefræsere på markedet. Det vigtigste at overveje, når du vælger din model, er først og fremmest, hvad du skal bruge havefræseren til – skal du blot vedligeholde blomsterbedet, eller skal du f.eks. lave ny græsplæne. Derudover skal du tage stilling til motortype, hvor meget kraft, den har, og byggekvaliteten – er det en robust maskine med med robuste knive.

Elektriske havefræsere, havefræsere med ledning eller en benzindreven havefræser – de har alle deres fordele og ulemper, som bør overvejes. Det er også vigtigt at overveje, om knivene sidder foran eller bagpå.

Har du et mindre budget, bør din førsteprioritet være at finde en robust havefræser, da du da undgår at risikere en udskiftning. Køber du en billig model, kommer du formentlig til at skulle skifte den ud relativt hurtigt. Det er fordi, at det er hårdt arbejde for selv en kraftfuld elektrisk havefræser at vende jorden, og en mindre kraftfuld maskine vil meget hurtigt vil stå af overfor presset, hvis byggekvaliteten ikke er i orden.

Motortype

Den type jord, du fræser, størrelsen på din have og dit budget afgør, hvilken type havefræser, du bør vælge.

Benzindrevet havefræser

En benzindrevet havefræser har en kraftfuld motor – faktisk den mest kraftfulde, du kan få. Det er derfor også nogle af de bedste havefræsere på markedet.. Men det er også de mest komplicerede maskiner, hvilket gør dem sværere at anvende. Fordi de kører på benzin, er de ikke afhængige af at skulle være i nærheden af en stikkontakt. De kommer dog også med øgede krav til vedligeholdelsen, da der er flere dele, der bevæger sig – og så er de også dyrere. Derfor er de ikke det oplagte valg for den gennemsnitlige køber.

Kraften på en benzindreven motor måles typisk i cc – kubikcentimeter. Et højt antal betyder en kraftig motor. 150 cc eller mere kan klare de fleste opgaver, mens 200cc er at foretrække til leret jord – 25 cc-motorer kan ikke klare meget andet end vedligeholdelse af allerede eksisterende bede, og disse er ikke gode til større gør-det-selv-opgaver. Vælg f.eks. en stor, hvis du skal have ny græsplæne eller lignende.

2-takt eller 4-takt benzinmotor?

Benzindrevne modeller kommer i enten 2-takt eller 4-takt udgaver. En mindre havefræser har typisk 2-takts motor, mens de store maskiner har 4-takts.

Størrelsen på benzintanken

Generelt set er omkring 11 liter nok til at holde en havefræser kørende i lang nok tid, uden du skal bekymre dig om at genopfylde maskinen. En mindre tank kan også være acceptabel, hvis du blot skal vende jord på mindre arealer.

El-start

En praktisk havefræser på benzin har en el-start, så du ikke skal stå og bruge lang tid på at hive i en snor for at få motoren i gang. I stedet behøver du blot at trykke på en knap. Det betyder dog, at maskinen vil have et batteri og en lille elmotor, hvilket påvirker vægten, kompleksiteten, vedligeholdelsesniveauet og prisen.

Motordrevne hjul

Vælger du en benzindreven havefræser med knive på bagsiden, vil hjulene ofte være drevet af motoren, så du undgår at skulle skubbe den tunge havefræser foran dig. Dette er brugbart, hvis du skal arbejde på et stort areal – f.eks. hvis der skal lægges nyt græs. men tilføjelsen af gear giver også flere ting, der kan gå i stykker, og som skal vedligeholdes.

Balancevægt

På meget kraftige maskiner finder du typisk modvægte, som giver stabilitet og balance og gør, at du undgår, at større objekter i jorden standser knivene eller får maskinen til at ‘hoppe’. Det gør den lettere at håndtere og bruge.

Elektrisk havefræser med ledning

En elektrisk havefræser med ledning er et populært og prisvenligt valg til små eller mellemstore haver derhjemme. De kræver en stikkontakt og er lette at tænde med en knap. Der er få dele, der bevæger sig, og derfor kræver maskinen mindre vedligeholdelse, går ikke så let i stykker og vejer mindre end en benzindreven.

Især den lette vægt betyder noget for mange, da en havefræser generelt kan være tung at skubbe rundt i længere tid ad gangen. For ældre brugere er de af den grund nogle af de bedste havefræsere.

Motorens kraft

På en elektrisk havefræser med ledning måles motorens kraft i watt eller ampere. Jo højere nummer, des kraftiger en el-havefræser. Hvis producenten af din el-havefræser måler motorens kraft i ampere, bør du gå efter alt, der er højere end 8 ampere. Hvis det er watt, bør du gå efter 500 watt eller højere.

Ledningens længde

Længere ledninger giver mere frihed, når du kultiverer jorden helt ude i krogene af haven, uden du behøver at bruge en forlængerledning. Får du brug for en forlængerledning, bør du kun bruge en enkelt, og længden bør ikke overstige 30 meter.

Batteri

Trådløse havefræsere, der kører på batteri, giver samme fordele som dem med ledning, men uden du er fastlåst til en stikkontakt. Batterierne virker typisk i 30 til 45 minutter ad gangen, alt efter hvilken jord du arbejder med, og om du bruger en mini-havefræser eller en mellemstor havefræser.

Det kan tage op til tre timer at lade batteriet helt op. De svagere, men også mere lydløse motorer gør de trådløse havefræsere velegnet til let vedligeholdelsesarbejde – f.eks. ukrudstfjerning mellem rækker af grøntsager uden at skulle vikle en ledning ud.

Hvad bør jeg kigge efter i en havefræser på batteri?
Motor og kraft

Man måler kraften på en trådløs havefræser i volt og Ah (amp hours). Batterier kommer mellem 36 og 48 volt og siger noget om motorens styrke, mens Ah siger noget om, hvor effektivt batteriet er. Et mere effektivt batteri gør, at din havefræser kan køre i længere tid. Forvent generelt mellem 30 og 45 minutters brug.

Du bør gå efter et batteri med mindst 4 Ah. Du bør sikre dig, at det har nok kapacitet til at vende al jorden på én opladning, ellers skal du vente mellem opladninger, der som sagt kan tage op til tre timer.

Heldigvis har nogle mærker lavet deres værktøj sådan, at du kan bruge det samme batteri på tværs af haveredskaber. Har du f.eks. en græstrimmer af samme mærke, kan du nogle gange opleve, at producenten har bygget din havefræser sådan, at den også tager imod batteriet.

Vægt

Tunge havefræsere med stærke motorer og balancevægte vil plante maskinens knive dybt i jorden uden problemer. Det gør dem til gode havefræsere, når du har større opgaver, der involverer tyk jord og etablering af nye bede. Ulempen er, at de er en smule tungere og sværere at manøvrere, så skal du rundt i smallere områder og lave præcisionsarbejde, er et lettere alternativ at foretrække. Her kan du dog opleve, at deres knive vil være udfordret af tykkere jord.

Benzindrevne fræsere er typisk de tungeste, så skal du have dine knive langt ned i jorden uden anstrengelser, er det dem, du bør vælge.

Opbevaring

Der er god sandsynlighed for, at en havefræser bliver det største haveredskab, du har parkeret i redskabsskuret eller garagen. Derfor bør du også overveje maskinens størrelse og hvor meget plads, du har, før du køber den. De fleste modeller kan klappes sammen, og de fleste producenter giver målene på maskinen i sammenklappet tilstand – det bør give dig en idé om, hvor vidt du har plads til den eller ej.

Der findes en række havefræsere, der har justerbar arbejdsbredde og foldbare håndtag – du kan med fordel vælge disse for at spare endnu mere plads.

Havefræsere med mange komponenter, der kan klappes sammen, vil tage længere tid at gøre klar til arbejde og opbevaring, ligesom der er flere dele, der kan gå i stykker. Derfor er det en opvejning af fordele og ulemper, som du skal foretage.

FAQ

Hvilken havefræser er bedst i test?

Den bedste havefræser i test er Texas Lilli 535 TG, fordi den har en robust byggekvalitet og en fleksibel arbejdsbredde. Læs resten af testen for flere detaljer om testvinderen og de øvrige modeller.

Skal jeg vælge en havefræser på benzin eller el?

En havefræser på benzin har en kraftigere motor og er god til større opgaver – en maskine på el er velegnet til vedligeholdelse af bede og andre småopgaver.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×