Kaffekværn test – Se de 10 bedste kaffekværne 2022

I denne kaffekværn test giver vi råd, vejledning og anmeldelser af de bedste kaffekværne på markedet til dig, der er på jagt efter en ny én af slagsen.

De 10 udvalgte modeller

bedst i test

Wilfa WSCG-2

Det vi kan lide:

  • plus-circle.svg Kaffens malingsgrad kan justeres meget præcist
  • plus-circle.svg Konisk kaffekværn 
  • plus-circle.svg Beholder til friskmalet kaffe 
  • plus-circle.svg Meget brugervenlig kaffekværn 
  • plus-circle.svg Stilrent design i rustfrit stål

Vær opmærksom på:

  • minus-circle.svg Larmer en smule, når den maler bønnerne 
bedste alsidige

Baratza Encore

Det vi kan lide:

  • plus-circle.svg Vælg mellem 40 formalingsgrader 
  • plus-circle.svg Anmelderrost model – bedste kaffekværn under 2000 kroner
  • plus-circle.svg Skarp konisk kværn af høj kvalitet

Vær opmærksom på:

  • minus-circle.svg Mangler mange af de de smarte features, som dyre modeller har
  • minus-circle.svg Lidt langsom til at kværne
bedste enkle kaffekværn

DeLonghi KG89

Det vi kan lide:

  • plus-circle.svg Burr-kværne trods billig pris
  • plus-circle.svg Lille rum til at pakke ledningen væk, når du ikke bruger maskinen
  • plus-circle.svg Moderne design

Vær opmærksom på:

  • minus-circle.svg Beholder til kaffe er ikke lufttæt
  • minus-circle.svg Kan ikke kværne til en enkelt kop (mindst to)

Artikel af Oliver

At kunne kværne kaffe ud af hele bønner, når du skal bruge det, er et fuldstændig essentielt skridt på vejen mod den perfekte kop kaffe. Friskmalet kaffe har mere mere og bedre smag og duft, da bønnerne bevarer al aroma, når de er i hel form, hvorimod den kværnede kaffe begynder en proces med at tørre ud, det øjeblik det kommer ud af kværnen.

De bedste modeller har en konisk kværn, der kan kværne bønnerne ensartet. Det er også vigtigt at kunne justere kaffens grovhed over et bredt spektrum, så du kan tilpasse malingsgraden efter bønnernes rist og din foretrukne kaffemaskine. Skal du brygge espresso, er det også en god idé at kunne justere mængden præcist.

I købsguiden kan du få flere råd, og i sammenligningstabellen kan du sammenligne de forskellige produkter.

bedst i test

Wilfa WSCG-2

Det mener vores produkteksperter

Wilfa WSCG 2 har længe været én af de mere populære modeller blandt kaffeentusiaster og vinder testen, fordi den for prisen er én af de bedste kaffekværne på markedet.

Konisk kværn

Det skyldes først og fremmest, at maskinen – trods den relativt lave pris – har en konisk kværn, som ellers er forbundet med dyrere modeller. De koniske knive betyder, at den kan kværne kaffe utrolig ensartet, hvilket er fuldstændigt nødvendigt for en velsmagende kop kaffe. Når kaffen kommer ud, vil du opleve, at resultatet med Wilfa WSCG 2 er ganske forudsigeligt.

Elegant design i rustfrit stål

Det er en yderst kompakt kaffekværn med et stilrent design i rustfrit stål, som vil klæde ethvert køkkenbord. Men ønsker du at gemme den væk, har den, modsat mange kaffekværne på markedet, en størrelse, der gør det nemt. De elektriske kaffekværne på markedet er ofte meget tunge og mere eller mindre stationære, men altså ikke denne.

Den har en beholder, hvor du kan opbevare op til 250 gram af den kværnede kaffe. Dermed kan du have friskkværnet kaffe klar til relativt mange kopper. Bønner kan bevares i toppen af maskinen ovenpå selve kværnen. Både bønnebeholderen til hele kaffebønner samt beholderen til kværnet kaffe er lufttætte.

Produktspecifikationer:

  • Kværntype: Konisk burr
  • Kapacitet: 250 gram
  • Timer: Ja
  • Justering af malingsgrad: Ja
Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Kaffens malingsgrad kan justeres meget præcist
  • plus-circle.svg Konisk kaffekværn 
  • plus-circle.svg Beholder til friskmalet kaffe 
  • plus-circle.svg Meget brugervenlig kaffekværn 
  • plus-circle.svg Stilrent design i rustfrit stål
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Larmer en smule, når den maler bønnerne 

bedste billige

Melitta Molino

Det mener vores produkteksperter

Melitta Molino er den bedste kaffekværn til dig, der ønsker at kunne kværne dine friske bønner til et ensartet resultat, uanset om du skal brygge espresso, filterkaffe eller alt imellem.

Mange indstillingsmuligheder

Melitta Molino kommer med hele 17 formalingsgrader, som du kan justere på. Det vil sige, at den kan imødekomme de fleste behov, uanset hvilken bryggemetode, du anvender. Skal du f.eks. brygge espresso, kræver det, at du kan male dine bønner til en meget fin konsistens, der minder om pulver eller puddersukker. Det klarer denne!

Skal du brygge filterkaffe, kan denne kværn også levere den grove maling, som dette kræver. Og har du andre behov – AeroPress, pour over-kaffe eller noget helt tredje – kan kværnen formentlig også imødekomme disse. Med 17 trin er du godt dækket ind.

Ensartet maling

Takket være maskinens flade, runde kværn – også kendt som en burr-kværn – leverer den et ensartet resultat, så du kan ramme den perfekte smag i din kaffe hver gang.

Det er fordi, at kværnen er rund og – modsat en kværn bestående af blade – fungerer ved at mase bønnerne op mod en solid overflade fremfor at skære tilfældigt igennem dem. Derfor er det muligt at kontrollere meget nøje, præcis hvor fint hver enkelt stykke kaffe males.

Juster mængden

Melitta Molino lader dig også justere kaffemængden over et bredt spektrum, og du kan kværne kaffe til alt fra to til 14 kopper. Dermed er den et godt valg, uanset om du skal bruge den til at lave en enkelt kop espresso om morgenen eller adskillige kander kaffe til middagsselskabet.

Bønnebeholder med låg

På toppen sidder en bønnebeholder, som er relativt stor og kan rumme hele 200 gram bønner. Den er udstyret med et låg, der holder luften ude og dine bønner friske, hvilket er essentielt, hvis du vil have den bedst mulige smag ud af din kaffe.

Produktspecifikationer:

  • Kværntype: Flad burr
  • Kapacitet: 200 gram
  • Timer: Nej
  • Justering af malingsgrad: Ja
Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Stor bønnebeholder og opsamlingsbeholder med gennemsigtige låg
  • plus-circle.svg Meget lav pris
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Sviner og efterlader meget kaffe på bordet, når den kværner

Det mener vores produkteksperter

Denne Eureka model er blandt de bedste kaffekværne på markedet takket være nogle imponerende specifikationer, høj byggekvalitet og en pris, som stadig er ganske overkommelig.

Digitalt display

Det er først og fremmest en yderst brugervenlig kværn takket være det digitale display, hvor du nemt kan justere mængden af kaffe og malingens finhed. Det giver et bedre overblik end et analogt setup, ligesom det er et element, der tilfører denne i forvejen luksuriøse kværn en premium følelse.

Lydløs kværn

Kværnen er også udstyret med den såkaldte Silent Technology – en teknologi, der som navnet antyder sikrer en stille maling. Faktisk arbejder kværnen nærmest lydløst. Har du før prøvet at kværne kaffe, ved du, at det ikke nødvendigvis er tilfældet på de forskellige kaffekværne, der findes derude – de kan larme meget.

Silent Technology reducerer vibrationer og altså dermed støj med op til 20dB i forhold til andre kværne – en markant forskel, som du uden tvivl vil kunne mærke derhjemme.

Trinløs justering af malingsgrad

Måske mest imponerende er den trinløse justering af kaffens malingsgrad, der gør dig i stand til at ramme den helt nøjagtige konsistens, du er ude efter – uanset om du skal bruge den til espressomaskinen, stempelkanden eller den trofaste filtermaskine.

Systemet er også smart på den måde, at det justeres digitalt, og det er muligt at bevare en milimeterpræcis indstilling, når du renser kværnen.

Et særligt og hurtigt system

Sidst, men ikke mindst, er Specialita udstyret med Eurekas ACE-system, som er et system, der modvirker statisk elektricitet og derudover klumper, når du maler kaffen fint til for eksempel espresso.

Derudover maler maskinen kaffe med en hastighed på op til 2,5 gram i sekundet og 1,8 gram i sekundet, hvis det er til espresso. Det er dermed en hurtig kværn, der sørger for, at det ikke skal tage mange sekunder at brygge en kop kaffe på en travl morgen. Kværnen er designet i rustfrit stål.

Produktspecifikationer:

  • Kværntype: Konisk burr
  • Kapacitet: 300 gram
  • Timer: Ja
  • Justering af malingsgrad: Ja
Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Digitalt display
  • plus-circle.svg Flot design
  • plus-circle.svg Trinløs justering af malingsgraden 
  • plus-circle.svg Meget støjsvag
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Ikke velegnet til en enkelt kop kaffe

bedste alsidige

Baratza Encore

Det mener vores produkteksperter

Baratza Encore er en klassiker blandt kaffenørder, som er højtelsket for en ensartet maling af høj kvalitet samt adskillige indstillingsmuligheder for malingsgraden, der gør den velegnet til mange slags kaffe.

Af anmeldere er det modellen, der gang på gang bliver anbefalet til folk, der skal ud og købe deres første kaffekværn – og der er god sandsynlighed for, at den aldrig bliver skiftet ud.

Lovprisningen skyldes, at den koniske kværn leverer et meget ensartet resultat, og at maskinen i øvrigt kan justeres på hele 40 trin. Den er ideel til alt fra mokkakanden til AeroPress, stempelkande, filterkaffe og alt derimellem.

Den kan fungere til espresso, men den er ikke det mest oplagte valg, da den ikke kan kværne kaffen helt så fin, som den gerne skal være. Skal du ikke lave espresso, og søger du en model til under 2000 kroner, er dette uden tvivl den bedste kaffekværn, du kan købe.

Produktspecifikationer:

  • Kværntype: Konisk burr
  • Kapacitet: 142 gram
  • Timer: Nej
  • Justering af malingsgrad: Ja
Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Vælg mellem 40 formalingsgrader 
  • plus-circle.svg Anmelderrost model – bedste kaffekværn under 2000 kroner
  • plus-circle.svg Skarp konisk kværn af høj kvalitet
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Mangler mange af de de smarte features, som dyre modeller har
  • minus-circle.svg Lidt langsom til at kværne

bedste til filterkaffe

DeLonghi KG79

Det mener vores produkteksperter

DeLonghi KG79 er en oplagt model til dig, er har brug for en nem, brugervenlig og billig kværn til din filterkaffe eller stempelkande.

DeLonghi leverer nemlig ubesvaret en grov maling, som er velegnet til disse bryggemetoder. Og så er det en kaffekværn, som er nem at have med at gøre: Den har et flot, relativt kompakt design og er nem at pakke væk fra køkkenbordet, når du ikke skal bruge den. Den er nem at rengøre, og så har den skridsikre gummifødder, der minimerer vibrationer og sikrer, at du ikke spilder en masse kaffe ud på køkkenbordet.

Sidst, men ikke mindst, er den meget billig i forhold til, hvad du får for pengene – nemlig en såkaldt burr-kværn, som altså er langt bedre end en kværn med blade. På den negative side er kværnen ikke af højeste kvalitet, og du kan derfor opleve, at den ikke altid leverer en ensartet maling.

Produktspecifikationer:

  • Kværntype: Flad burr
  • Kapacitet: 120 gram
  • Timer: Nej
  • Justering af malingsgrad: Ja
Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Let at rengøre og let at opbevare
  • plus-circle.svg DeLonghi kaffekværn med flot design
  • plus-circle.svg Skridsikre fødder
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Kværnen er af relativt lav kvalitet

bedste kaffekværn til espresso

Baratza Sette 270

Det mener vores produkteksperter

Skal du male bønner til din espressomaskine, og skal det ikke koster alverden, er dette muligvis den bedste kaffekværn, du kan vælge.

Med dens koniske blade af høj kvalitet, kan den male kaffen til den fine, ensartede pulverlignende konsistens, som rigtig espresso kræver.

Den er udstyret med en timer, som du kan indstille præcist til at matche dine præferencer, så du får det samme skud espresso, hver eneste gang du kværner. Ligesom det skal være med espressokværn.

Den har samtidig et flot design og er generelt en robust kværn, som vil holde længe. Generelt er Baratzas kværne velkendte blandt entusiaster og roses for at være kvalitet.

En sjov detalje er designet, som skiller sig ud fra andre kværne, og som er formet som et syvtal – deraf navnet ‘sette’ (som betyder ‘syv’ på italiensk).

Produktspecifikationer:

  • Kværntype: Konisk burr
  • Kapacitet: 160 gram
  • Timer: Ja
  • Justering af malingsgrad: Ja
Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Kan male kaffen fint til espresso
  • plus-circle.svg Nem at bruge
  • plus-circle.svg Flot design
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Ikke velegnet til andre kaffetyper

bedste transportable

Bodum Bistro-kaffekværn

Det mener vores produkteksperter

Denne Bodum Bistro-kaffekværn er et perfekt køb til kontoret, autocamperen eller andre steder, hvor kaffen godt kunne bruge en opgradering – friskmalede bønner kan hurtigt løfte oplevelsen med mange niveauer.

Og her kan det gøres for ikke ret mange penge, og uden det skal være lige så omfattende, som det hurtigt kan blive med en større, mere avanceret kværn. Denne kan komme lige ned i tasken og sættes i en stikkontakt i fælleskøkkenet, og pludselig er stempelkaffen på morgenmødet utroligt meget bedre.

Det er også en god kværn at have med i en autocamper eller lignende – generelt er dette en god opgradering fra formalet kaffe, som ikke kræver mange penge eller meget plads.

Det er ikke en konisk kværn, så du kan ikke forvente samme ensartethed i malingen, ligesom du heller ikke kan justere malingsgraden. I stedet maler den kaffen med blade, hvilket vil sige, at der er én knap, som du holder inde, indtil kaffen er fin nok til din smag. Det er ikke en kværn, som er beregnet til espresso.

Produktspecifikationer:

  • Kværntype: Blade
  • Kapacitet: –
  • Timer: Nej
  • Justering af malingsgrad: Nej
Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Nem at have med på farten 
  • plus-circle.svg Kværner hurtigt
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Ikke konisk
  • minus-circle.svg Ingen indstillingsmuligheder

bedste begynderkværn

Wilfa CGWS-130B

Det mener vores produkteksperter

Det kan være, du har læst om kaffekværnens fantastiske fordele – måske i denne artikel. Og nu vil du gå tage skridtet videre fra formalede kaffe . Du har også læst, at de koniske kværne generelt er det bedste valg.

Men du er ikke helt overbevist om, at en kværn er pengene værd. Hvad gør du?

Svaret er denne Wilfa-kværn, der kan fås til under 600 kroner, men som kommer med en koniske blade af høj kvalitet, og som anbefales af kaffeeksperter verden over som en urimelig god begynderkværn til prisen.

Den lave pris skyldes muligvis byggekvaliteten i plastik – men lad det ikke skræmme dig væk. Denne kaffekværn har alt, hvad en kaffeentusiast skal bruge: Koniske blade i høj kvalitet, mulighed for at finjustere malingsgraden til de fleste bryggemetoder og en timer, der sikrer ensartethed i malingen.

Du kan se denne som lillebroren til Wilfa WSCG 2, som også er anmeldt i denne kaffekværn-test.

Produktdetaljer: 

  • Kværntype: Konisk burr
  • Kapacitet: 250 gram
  • Timer: Ja
  • Justering af malingsgrad: Ja
Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Meget kompakt design
  • plus-circle.svg UV-beskyttede låg holder bønnerne friske
  • plus-circle.svg Timer
  • plus-circle.svg Brugervenlig kaffekværn
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Bygget i plastik fremfor rustfrit stål

bedste mellemklasse

Sage The Smart Grinder Pro

Det mener vores produkteksperter

Denne kværn fra Sage er bygget i høj kvalitet, leverer et resultat af høj kvalitet til alle bryggemetoder og er særligt velegnet til espresso.

Deres produkter er som regel yderst brugervenlige, og denne kaffekværn er med sit smarte doseringssystem og ukomplicerede display ingen undtagelse.

Kværnen er af høj kvalitet og mere end egnet til espresso – den kommer sågar med forindstillinger til at dosere det perfekte skud.

Kværnen er designet i rustfrit stål, og anmeldere rapporterer, at den fungerer upåklageligt selv efter mange års intens brug – altså en robust kaffekværn.

Modsat visse andre espressokværne, har denne også indstillinger i den grovere ende, så du kan bruge den til stempelkandekaffe, eller hvad du ellers har lyst til.

Den har en bønnebeholder med en stor kapacitet på hele 450 gram, men alligevel et meget lille fodaftryk – det er en kompakt maskine, der kan passe ind i ethvert køkken.

Dette er endnu et kvalitetsprodukt fra Sage, som du roligt kan købe, hvis du ønsker en kaffekværn i mellemklassen.

Produktspecifikationer:

  • Kværntype: Konisk burr
  • Kapacitet: 450 gram
  • Timer: Ja
  • Justering af malingsgrad: Ja
Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Smart doseringssystem
  • plus-circle.svg Robust design i rustfrit stål 
  • plus-circle.svg Stor bønnebeholder
  • plus-circle.svg God til espresso
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Bedre modeller fås til lidt flere penge

bedste enkle kaffekværn

DeLonghi KG89

Det mener vores produkteksperter

Dette er en rimelig kværn til en meget billig pris, som kommer med en flad burr-mekanik, hvilket er niveauet midt imellem en kværn med blade og en konisk. Den er meget kompakt og har således også et lille rum, hvor ledningen kan opbevares, når den ikke er i brug – og dermed er den nem at pakke væk. God til det lille køkken, hvor enkelthed og kompakt er nøgleordene.

Rent æstetisk er den måske det mest stilrene i denne kaffekværn-test med et design, der på alle måde er minimalistisk – fra den simple, firkantede form til de få, men essentielle indstillingsmuligheder, der lader dig vælge finheden samt mængden af kaffe. Disse kommer i form af drejeknapper, som gør det nemt og intuitivt at indstille kværnen til dine nøjagtige præferencer.

Den er robust trods den billige pris og kommer også med en beholder, der rummer en god mængde bønner. Selve beholderen til den malede kaffe er ikke lufttæt, hvilket er værd at være opmærksom på.

Produktspecifikationer:

  • Kværntype: Flad burr
  • Kapacitet: 120 gram
  • Timer: Nej
  • Justering af malingsgrad: Ja
Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Burr-kværne trods billig pris
  • plus-circle.svg Lille rum til at pakke ledningen væk, når du ikke bruger maskinen
  • plus-circle.svg Moderne design
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Beholder til kaffe er ikke lufttæt
  • minus-circle.svg Kan ikke kværne til en enkelt kop (mindst to)

Uanset om du er til espresso, stempelkaffe eller noget helt tredje, vil resultatet altid kun blive bedre med en god kaffekværn og friskkværnet kaffe. Skal du investere i én ting, der kan give bedre kop kaffe, bør det helt klart være dette instrument.

Vi har i vores kaffekværn test nu gennemgået adskillige elektriske kaffekværne – og i øvrigt nogle af de bedste kaffekværne på markedet. Er du stadig interesseret i at lære mere om at kværne kaffe, og hvordan du i øvrigt vælger den bedste kaffekværn til dine behov, så læs med i denne købsguide.

Fire gode grunde til at købe en kaffekværn

Men først – til dig, der endnu ikke er helt overbevist – gennemgår vi her de fire vigtigste grunde til, at du bør anskaffe dig en ordentlig kaffekværn og male kaffebønner derhjemme.

  • Din kaffe holder længere, hvis du først kværner kaffebønnerne, når du skal lave kaffe
  • Din kaffe vil have mere og bedre smag, hvis du kværner kaffen selv
  • Du kan justere, om du vil have groft eller mere fintmalet kaffe og dermed ramme den perfekte smag til dig
  • Du undgår, at kaffen optager lugte fra andre madvarer i køkkenet, hvilket sker med formalet kaffe

Kværntyper

Der findes grundlæggende to forskellige former for kaffekværne, der har hver deres måde at kværne kaffen på. Vi gennemgår de forskellige kaffekværne samt deres fordele og ulemper her.

Knive

Vil du have en billig kaffekværn, skal du vælge en model med almindelige knive. Et eksempel på en sådan er den relativt velkendte lille bodum-kaffekværn, som står i mange køkkener og kontorer og kan bruges i én hånd.

En sådan elektrisk kaffekværn fungerer, ved at to blade drejer hurtigt rundt – nærmest som en propel – og knuser kaffebønnerne i mindre og mindre stykker ved at skære dem over. Hvor fint eller groft, kaffebønnerne males, afhænger af, hvor længe du kværner dem. Der er altså ikke på samme måde en kontrol med finheden af de malede kaffebønner, som du har på en konisk kværn. Der er heller ikke samme garanti for et ensartet resultat, da en sådan kværn maler kaffen i et mere tilfældigt mønster.

Det betyder, at resultatet af dine kværnede kaffebønner – altså selve kaffen – heller ikke bliver ensartet. Generelt er det en vigtig forudsætning for god kaffe – og ensartet kaffe – at bønnerne er malet ensartet, fordi det sikrer en ensartet ekstraktion.

Til sidst kan den varme, der genereres i en elektrisk kaffekværn med traditionelle blade, også påvirke smagen af den færdigmalede kaffe i en negativ retning.

Det mest positive, der er at sige om denne type elektrisk kaffekværn, er, at den er meget billig i forhold til dens konkurrent. Derudover er disse maskiner ofte meget kompakte og lette at rengøre.

Koniske kværne

Anderledes er de koniske modeller, som fungerer ved, at kafferne mases op mod en statisk overflade af en roterende, møtrik-lignende genstand i midten. Finheden afhænger af positionen på denne møtrik, og den kan på disse modeller som regel justeres meget nøjagtigt.

Det betyder, at dine malede bønner får præcis den finhed, de skal have til den bryggemetode, du nu benytter dig af. For eksempel skal bønnerne til espresso males utrolig fint, mens filterkaffe kræver en langt højere grovhed. Dertil er der en masse forskellige typer – mokkakanden, stempelkanden, AeroPress etc. – som alle leverer det bedste resultat, hvis finheden er indstillet korrekt. De bedste kaffekværne vil være koniske og give dig muligheden for indstille kværnen, hvor grov eller fin den malede kaffe er.

En anden fordel ved en elektrisk kaffekværn med koniske blade, at selve kværnen som regel kan køre i et langsommere tempo, når den maler kaffen, hvilket betyder, at de larmer mindre og ikke afgiver varme, som påvirker de malede bønner.

Koniske kværne giver altså en ensartet maling, lader dig justere, hvor groft bønnerne kværnes og kan – såfremt du kan indstille kværnen indenfor et bredt nok spektrum – bruges til både espresso (meget fint), filterkaffe (meget groft) og alt derimellem.

Vil du have en elektrisk kværn af høj kvalitet, som kan bruges til at levere en god kop kaffe, uanset hvilken bryggemetode du anvender, er dette altså et godt valg.

Ulempen ved en elektrisk kaffekværn med koniske blade er, at en sådan kaffekværn som regel er væsentligt dyrere. Alt efter størrelse, funktion mm. kan de dyreste modeller koste flere tusinde kroner. Men så er der også tale om en professionel kaffekværn.

Manuel kaffekværn vs. elektrisk kaffekværn

Men hvad gør man så, hvis man ønsker en god kaffekværn, men ikke vil betale den højere pris for en elektrisk, konisk model?

Det er der heldigvis et svar på. For den elektriske kaffekværn er ikke den eneste løsning, hvis du vil have en god kop kaffe.

Den Manuelle kaffekværn lyder måske som et levn fra fortiden, men disse typer af kværne produceres i stor stil i dag – og i høj kvalitet. Manuelle kaffekværne har som regel de eftertragtede koniske blade, som du finder i de dyre elektriske modeller – men til en meget lavere pris.

Dermed kan en manuel kaffekværn – som er billigere end de fleste elektriske modeller – være din indgang til at få en ensartet maling, som kun en konisk kværn kan levere. En dyr manuel kaffekværn er ofte billigere og bedre end en billig elektrisk kaffekværn.

Men det er der selvfølgelig også en grund til: Den manuelle kaffekværn er væsentligt mindre handy, kræver håndkraft og er meget langsommere at bruge end en elektrisk kaffemølle.

Den manuelle kaffekværn fungerer ved, at du kommer bønnerne ned i et lille kammer. I dette kammer er selve kværnen, som er fundet til et håndsving, som du selv skal føre rundt for at kværne bønner.

En proces, der på en elektrisk kværn ville tage 10 sekunder, kan nu tage adskillige minutter, alt efter hvor meget kaffe du skal kværne – og hvor fine du ønsker dine malede bønner. Jo finere, des længere tid tager det.

Skal du male kaffe til en hel kande, kan den manuelle model hurtigt blive så tidskrævende, at det næppe er det værd. Skal du derimod blot male en lille mængde kaffe til dig selv eller måske dig og en anden, og har du ikke noget imod at bruge et ekstra minut på kaffebrygningen, kan denne være en god løsning.

En manuel kaffekværn er ikke god at bruge til espresso, da det kræver en finhed, som disse typisk ikke kan levere. I øvrigt ville det tage al for lang tid at kværne kaffen så fint.

En manuel model er også god til dig, der skal have den med på farten; de er nemlig utroligt kompakte og er som regel designet til at passe i håndfladen. Samtidig er de robuste og ofte lavet i hård plast eller rustfrit stål, og modsat en elektronisk model kan de godt tåle lidt flere tæsk.

Alt i alt er en manuel model god til dig, der gerne vil gå på kompromis med bekvemmeligheden for til gengæld at få en maling af højere kvalitet til færre penge.
Derudover er den god til dig, der:

  • Skal brygge en mindre mængde kaffe ad gangen
  • Bruger en bryggemetode, der kræver relativt grov maling
  • Gerne vil male kaffe arbejde, camping, rejser eller noget fjerde

Indstillingsmuligheder – Hvilken type kaffe drikker du?

Som nævnt er det vigtigt at kunne male kaffen i forskellige finheder, alt efter hvilken bryggemetode du anvender. Skal du f.eks. male bønner til espresso, kræver det en helt anden finhed, end hvis du skal male bønner til en stempelkande.

Derfor er det meget vigtigt at undersøge, om din kaffekværn har flere indstillingsmuligheder – og i så fald, hvilke.

Jo finere kaffen er, des større overfladeareal er der at ekstrahere fra, og jo stærkere og mere intens vil kaffen blive. Udover at det er rart at kunne justere styrken på sin kaffe, er der altså forskellige kaffetyper, der kræver forskellig finhed.

Espresso

Det er som regel kun de bedste kaffekværne, der kan kværne kaffebønner fint nok til espresso. Espresso kræver den absolut fineste malingsgrad, da der her er tale om en intens, tyktflydende kop kaffe.

Det betyder, at du som regel betaler lidt ekstra for en kaffekværn, der kan male så fint, og skal du ikke male kaffen til en espresso-finhed, er der selvfølgelig ingen grund til at købe en sådan maskine.

Mokka

På andenpladsen over kaffe, der kræver en vis finhed, kommer mokkakanden – den skinnende stålkande fra italien, som nogen også – fejlagtigt – kalder en espressokande, og som også levere en relativt intens bryg.

Her kan langt flere kværne dog følge med, da denne type kaffe ikke kræver en nær så fin maling som espresso.

AeroPress/stempelkande/filterkaffe/pour-over

Herefter kommer de mere klassiske former for filterkaffe – f.eks. stempelkanden, den almindelige filterkande eller de mere nørdede bryggeformer som AeroPress eller pour over-kaffe. Her er der en bred spændvidde i forhold til, hvor fin kaffen skal være, og det afhænger meget af dine præferencer, bryggemetoder og bønnernes rist.

Det betyder ikke, at det er ligemeget med finheden. Tværtimod er det udover kaffetypen og bryggetiden et af de vigtigste parametre, du kan justere på, hvis din kaffe ikke smager præcis, som du ønsker.

Ensartet malingsgrad

Du får bedre kaffe med en ensartet maling. Uanset om du maler bønner til espresso eller filterkaffe, vil den bedste kaffekværn være den, der producerer et ensartet resultat.

Hele årsagen til, at vi kværner vores bønner i stedet for blot at hælde vand gennem dem i hel form, er, at vi vil øge overfladearealet, som vandet kommer i kontakt med – og dermed ekstraktionen af kaffe. Jo finere, kaffen er malet, jo mere vil blive ekstraheret, og jo stærkere vil bryggen være. Og omvendt.

En god kop kaffe er groft sagt resultatet af en perfekt balance mellem den rette malingsgrad og en korrekt ekstrahering.

Hvorfor skal kaffen males ensartet?

Når du kværner kaffen med en kværn, der ikke er konisk, er det umuligt at sikre en ensartethed i konsistensen af den kværnede kaffe og dermed også i ekstraktionen. Når du efterfølgende brygger din kaffe, vil vandet løbe hurtigt gennem nogle stykker kaffe og langsomt gennem nogle andre. Dele af kaffen kan blive overekstraheret, mens andre kan blive underekstraheret.

Et stort problem her er, at du ikke kan regne med kaffens smag. 30 gram af de samme kaffebønner og samme bryggemetode kan give helt forskellige resultater i smagen.

Derfor er det en stor fordel at bruge en konisk kværn, som er designet til at levere et ensartet resultat.

Andre specifikationer, du bør kende til

Vi har nu gennemgået de absolut vigtigste punkter for dig, der skal købe en ny kaffekværn. Dette er de grundlæggende ting, som du helt sikkert bør have styr på, før du bevæger dig ud på det efterhånden meget store marked for kaffekværne – med denne viden undgår du at gå helt galt i byen.

Men der er mere: Markedet for kaffekværne udvikler sig nemlig hastigt, og nyere modeller kommer med flere smarte funktioner, som på mange måder kan gøre dit liv lettere, og som du derfor med fordel kan være opmærksom på. Derudover er der øvrige specifikationer, som ikke nødvendigvis påvirker det endelige resultat voldsomt, når du brygger kaffe, men som – alt efter dine personlige præferencer – kan være nyttige for dig.

Vi gennemgår nogle af de vigtigste her.

Støjniveau – en lydsvag kaffekværn

Kaffekværne er traditionelt set ikke kendt for at være de mest stille køkkenapparater. Folk, der har en kaffekværn i hjemmet, kender måske til de naturlige pauser, som kan opstå i en samtale, når kværnen skal køre og pludselig overdøver alt, der ellers foregår i køkkenet. Eller måske har du oplevet at sidde på en café og med jævne mellemrum blive forstyrret af baristaen, når han eller hun kværner kaffe.

Kaffekværne kan være støjende apparater, og det gør det ikke bedre, at vi som regel er mest flittige til at bruge dem om morgenen, hvor det nemt kan være forstyrrende for naboer eller andre i boligen, som stadig sover.

Men det er der heldigvis råd for: Mange nyere modeller er nemlig produceret med en teknologi, der gør dem utroligt støjsvage. Du kan således få modeller, der larmer ned til 20 dB mindre end de gennemsnitlige maskiner – det er noget, der i høj grad kan mærkes. Det lavere støjniveau opnår de blandt andet ved at reducere nogle af de vibrationer, som ellers normalt opstår i rigelige mængder, når en kaffekværn kører.

Et godt eksempel på en støjsvag model er Eureka Mignon Specialista, som også er omtalt i denne kaffekværn-test. Maskinen er udstyret med den såkaldte Silent Technology, der altså dæmper den betydeligt.

Kaffekværn med timer

I dag kommer mange kaffekværne – især de professionelle – med en timer-funktion. Denne er smart, fordi den lader dig indstille præcis hvor lang tid maskinen skal kværne.

Dette er smart, fordi det lader dig få et ensartet resultat hver gang – i hvert fald hvis du generelt brygger den samme type kaffe det meste af tiden. Det er for eksempel er tilfældet for folk, der bruger deres kaffekværn til at male den præcise mængde kaffe til ét skud espresso ad gangen.

Det foregår på den måde, at du fylder din kværn med dine yndlingskaffebønner og indstiller timeren til præcis den tid, det tager at kværne kaffe til f.eks. én kop espresso. Nu vil du, hver gang du sætter kværnen i gang, få den samme mængde kaffe ud. På den måde sikrer du et ensartet resultat.

Hastighed

For det meste ser vi hastighed som en god ting, når vi køber nye apparater. Jo hurtigere, opgaven kan løses, des bedre.

Men lige med kaffekværne er det en smule mere nuanceret, og du bør tænke dig om en ekstra gang, før du beslutter, at den hurtigste model nødvendigvis er den bedste til dig.

For mens nogle producenter reklamerer med, at deres kværne kan levere fintmalet kaffe med en vis hastighed, er det værd at være opmærksom på, at langsommere faktisk i nogle tilfælde er bedre.

Kværner du dine kaffebønner hurtigt nok, kan der nemlig ske det, at de bliver varmet op, hvilket kan give kaffen en bitter bismag. Netop for at undgå dette er de fleste koniske kaffekværne justeret til at køre med lavere omdrejninger i minuttet.

Bønnebeholder

De fleste kaffekværne har en beholder til dine bønner. Det er vigtigt at vælge en model, som først og fremmest har en kapacitet, der passer til dit behov. Hvor mange bønner køber du ad gangen, og er der plads nok til dem?

Dernæst er det en god idé at vælge en kaffekværn med en lufttæt beholder, da bønnerne ellers kan tørre ud og miste deres smag og aroma. I småtingsafdelingen kan du med fordel kigge efter, om låget er gennemsigtigt eller farvet. Sidstnævnte er bedst, da du dermed undgår sollys på dine bønner, hvilket også kan påvirke kvalitet og smag i en negativ retning.

Keramisk kværn eller rustfrit stål?

Når vi snakker såkaldte ‘burr’-kværne, hvilket blandt andet dækker over koniske kværne, produceres de som regel i keramik eller rustfrit stål. Det er ikke fordi, du vil mærke en gigantisk forskel, alt efter om du vælger stål eller keramik. Men det kan alligevel være værd at være opmærksom på, hvor de to adskiller sig.

Stålkværne er som regel meget skarpere end de keramiske kværne fra starten af. Til gengæld bliver de sløve med tiden, hvorimod de keramiske kværne bevarer deres skarphed – nærmest for evigt. Til gengæld kan mekanikken i en stålkværn udskiftes relativt billigt.

Stålkværne vil også være mere tilbøjelige til at generere varme, når du kværner, hvilket ikke er tilfældet med keramiske kværne. Varme kan som bekendt påvirke smag og aroma på bønnerne.

Generelt siger man, at en keramisk kværn er bedst til espresso.

Flad eller konisk burr-kværn

En konisk kværn er en såkaldt ‘burr’-kværn, der som nævnt fungerer ved at mase bønnerne op mod en solid overflade fremfor at skære dem over.

Der findes også flade burr-kværne, som fungerer på samme måde, men som altså ikke er koniske.

Så hvilken type burr-kværn skal du vælge?

Svaret er kort, at de koniske er de bedste. Grundet deres form kører de med en lavere hastighed, hvilket betyder mindre friktion og mindre varme, når du kværner, hvilket kan påvirke kaffen smag og aroma – det gælder både espresso og andre bryggeformer.

Sådan renser du din kaffekværn

Eftersom de fleste af os vælger at købe en kaffekværn for at få det bedst mulige resultat i smag, er dette også et skridt, som er vigtigt at have styr på – er din kaffekværn ikke renset, kan det nemlig resultere i en kaffe, der smager væsentligt dårligere, end den burde.

Kaffekværne er en af de maskiner, som kræver en relativt hyppig rengøring, eftersom kaffen efterlader en del olie og andre små rester, der sætter sig i maskineriet og med tiden giver en bitter smag til din kaffe.

Kaffemaskine med indbygget kværn

Du vil næppe blive skuffet, hvis du køber en god kaffekværn. Det er en maskine, der som regel har mange anvendelsesmuligheder og kan udvide din horisont indenfor kaffens verden betydeligt. Du kan eksperimentere med nye bryggeteknikker og forskellige bønner, riste og meget andet.

Men hvis du er typen, der kun drikker espresso, er det værd at være opmærksom på, at markedet for espressomaskiner med indbygget kværn i de senere år er vokset enormt, og der i dag findes gode modeller på markedet, der kan levere kaffe af en kvalitet, som næsten kan hamle op med den, du får på caféerne.

Tit kan der være penge at spare, hvis du køber en kaffemaskine med indbygget kværn, da du får to produkter, som ellers er relativt dyre at købe hver for sig (hvis det skal være kvalitet) i én. Samtidig er der en stor bekvemmelighedsfaktor – en kombinationsmaskine fylder mindre i køkkenet, og det er ét apparat mindre, der sluger strøm og skal vedligeholdes.

Ofte er det sådan med kombinationsprodukter, at du går på kompromis med kvaliteten med ét eller begge funktioner for til gengæld at få en lettere, mere bekvemmelig løsning. Men med espressomaskiner/kværne er det bestemt muligt at finde produkter, der har en konisk kværn af høj kvalitet og masser af indstillingsmuligheder og samtidig brygger rigtig god kaffe.

Er du interesseret i at blive klogere på kaffemaskiner med kværne, kan du tage et kig på vores test her.

FAQ

Hvilken kaffekværn er bedst i test?

Den bedste kaffekværn i test er Wilfa WSCG-2, der har konisk burr-kværn af høj kvalitet og maler ensartet kaffe for den bedste ekstraktion. Derfor vinder den vores kaffekværn test.

Hvad er forskellen på en kaffemølle og en kaffekværn?

Mens ordet ‘kaffemølle’ måske leder tankerne mod det gamle, manuelle apparat, der kværner kaffe med blade, dækker de to ord i dag over det samme.

Din produktekspert

Oliver

Author