Kaffemaskine test (2022) → Find den bedste kaffemaskine til dig
BEDSTE I TEST
Moccamaster KB952 Pol. Silver Kaffemaskine
DeLonghi La Specialista i laver en god kop kaffe hver eneste gang. Det er blandt andet takket være det smarte Senso Grinding-system, der består af unikke sensorer, som sikrer, at mængden af malet kaffe altid dispenseres ligeligt og perfekt. Stampe-station Én af de ting, mange anmeldere og brugere sætter pris på ved denne maskine, er den smarte såkaldte stampe-station. Når det kommer til espresso, skal kaffen stampes på plads i det medfølgende portafilter, som efterfølgende skrues op i maskinen – og for trykket, kaffen bliver stampet med, har meget at...
Tjek prisen
Testvindere:
Billigste pris
Forhandler
|
---|
Espresso er for mange mennesker den gyldne standard for kaffe. Det er en kompleks bryggemetode, der leverer en unik, luksuriøs og tyktflydende kaffe, som virkelig lader bønnerne komme til deres ret. Men kompleksiteten betyder også, at der stilles større krav til kaffemaskinen.
Vi har gennemgået de bedste modeller på markedet for at hjælpe dig med at finde den perfekte espressomaskine til dig.
Generelt set vil den ene ende af spektret rumme de mest simple og brugervenlige modeller, som til gengæld ikke tilbyder mange muligheder for at konfigurere maskinen til din egen smag. I den anden ende ligger maskiner, som kan justeres ned til mindste detalje og giver dig muligheden for at brygge en velsmagende kaffe præcis, som du ønsker den. Her vil til gengæld typisk være en stejlere læringskurve og i øvrigt mere vedligehold.
I denne test har vi forsøgt at finde maskinen, der tilbyder den bedste balance mellem de to: Altså en brugervenlig espressomaskine, som samtidig brygger konsistent velsmagende kaffe.
Læs med i vores købsguide for at blive klogere på de faktorer, der spiller ind, når du skal købe ny espressomaskine – og kig i sammenligningstabellen for at sammenligne de forskellige produkters specifikationer
DeLonghi La Specialista i laver en god kop kaffe hver eneste gang. Det er blandt andet takket være det smarte Senso Grinding-system, der består af unikke sensorer, som sikrer, at mængden af malet kaffe altid dispenseres ligeligt og perfekt.
Én af de ting, mange anmeldere og brugere sætter pris på ved denne maskine, er den smarte såkaldte stampe-station. Når det kommer til espresso, skal kaffen stampes på plads i det medfølgende portafilter, som efterfølgende skrues op i maskinen – og for trykket, kaffen bliver stampet med, har meget at sige for ekstraktionen.
Det er blot en mindre detalje i en lang række, der skal gå op i en større enhed for at få den perfekte kop kaffe, men med stampe-stationen gør denne maskine det meget lettere. Den sikrer nemlig et korrekt og ensartet resultat, som du kan regne med hver gang.
Den automatiske mælkeskummer på maskinen er af høj kvalitet og fuldautomatisk, hvilket vil sige, at du ikke behøver at øve dine barista-færdigheder for at få en perfekt latte fra dag 1. Bare sæt staven i mælken og lad maskinen steame den til den perfekte tekstur og temperatur. En funktion, der hjælper dig med at få et lækkert, professionelt og ensartet resultat.
Espressomaskiner kommer som regel med mange indstillingsmuligheder – de mange forskellige trin i bryggeprocessen kan og skal balanceres på kryds og tværs for at opnå det perfekte resultat – og et resultat, som matcher din personlige smag.
Men måske er der flere mennesker i huset – eller måske varierer dine præferencer fra dag til dag?
Det gode ved DeLonghis La Specialista er, at du kan gemme adskillige brugerdefinerede indstillinger med det smarte MyMenu-system, sådan at du, din partner, teenageren i huset eller de voksne børn, der kommer på besøg, altid kan lave lige præcis deres yndlingskaffe med et enkelt tryk på en knap.
Produktspecifikationer:
Her får du en billig espressomaskine med en automatisk mælkeskummer, som både kan skumme mælken og brygge kaffe af høj kvalitet.
Til pengene er dette en god espressomaskine, der først og fremmest skiller sig ud ved at have et atypisk, men utroligt flot vintage-design, som med sine flotte pastelfarver og den skinnende metaloverflade vil pynte i ethvert køkken. Samtidig er den udstyret med en drypbakke i rustfrit stål samt et smart system med en knap, der lyser, når maskinen er klar til at brygge espresso eller skumme mælken.
En lille bonus er, at Arietes vintage-serie også inkluderer både el-kedel og toaster i samme retro-look, så hvis du er tilfreds med deres produkter, kan du relativt nemt (og billigt) indrette dit køkken med vaskeægte 50’er-vibe.
Med et tryk på 15 bar har maskinen styrke nok til at brygge en kop espresso med masser af styrke og intensitet, som nemt kan hamle op med kvaliteten, du får på caféerne.
Ønsker du ikke at brygge espresso, kan maskinen også bruge formalet kaffe i kapselform. Dermed er det en to-i-én-løsning til dig, der måske er splittet mellem, om du skal købe en god espressomaskine eller en af de populære kapselmaskiner, som i de senere år har vundet indpas i mange hjem – her får du begge dele pakket ind i et flot, autentisk design.
Maskinen har en nogenlunde god mælkeskummer, som kan levere cremet mælkeskum, men som mangler lidt ekstra power, før den kan hamle op med den, du får fra de dyrere modeller. Skal du lave café latte, latte macchiato, cappuccino eller noget helt fjerde, er dette godt at være opmærksom på.
Produktspecifikationer:
Denne espressomaskine med kværn og mælkeskummer er det bedste valg til dig, der ønsker at komme tæt på en professionel espressomaskine, der brygger en virkelig god kop kaffe, og som ikke har noget imod at bruge tid på at lære en lidt mere kompleks maskine at kende.
Det er ikke fordi, at Sage The Oracle Touch ikke er nem at brugervenlig. Den har et flot, skarpt display, der guider dig igennem samtlige trin på vejen til den perfekte kop kaffe. Men er du f.eks. vant til en fuldautomatisk espressomaskine, vil du her opleve, at der er flere ting at indstille. Alt fra temperatur til kaffebønnernes malingsgrad og længden på dine espresso-skud.
Resultatet er til gengæld også derefter – maskinen kan en virkelig god kop velsmagende espresso. Det er ikke mindst takket være en indbygget kværn – en justerbar konisk kværn – som kan kværne bønnerne på stedet, når det er tid til at brygge kaffe. Det giver en kop espresso af en helt anden kaliber – den slags, du måske kender fra de gode caféer.
Maskinen kommer med en automatisk mælkeskummer, som også kan bruges manuelt i fri hånd, hvis du ønsker at lave latte-art til latte macchiato, café latte eller noget tredje. Og modsat mange maskiner til hjemmet, har denne faktisk et solidt tryk i, der gør den i stand til at levere den meget fine såkaldte microfoam, som er de meget luftige, bittesmå bobler i mælken, som også en professionel espressomaskine opnår. Maskinen kan brygge to kopper kaffe ad gangen.
Alt i alt er Sage The Oracle Touch den bedste espressomaskine til dig, der ønsker café-kvalitet blandet med brugervenlighed – og blandt de bedste espressomaskiner fra denne i forvejen meget anerkendte producent.
Produktspecifikationer:
Sage The Barista Express er en af de bedste espressomaskiner til hjemmet.
At brygge en god kop espresso er lidt af en videnskab. Alle de små detaljer – fra bønnernes temperatur til vandets finhed – skal være helt på plads, og det er små justeringer, der gør forskellen mellem en velsmagende espresso til en, der blot er OK eller decideret dårlig.
Særligt vandets temperatur kan være en udfordring derhjemme, fordi mange termometre er upræcise, og mange espressomaskiners evne til at varme vandet til en stabil temperatur ligeså. Sage The Barista Express kommer omkring det med et digitalt termometer og et særligt system, der kontinuerligt varmer og køler vandet, så det holder en stabil temperatur.
Og hvad betyder det så for dig? Det betyder ganske enkelt, at du er sikret en god kop kaffe hver eneste gang, du tænder for maskinen. Faktisk er Sage The Barista Express muligvis den semiautomatiske espressomaskine til hjemmet, der kommer nærmest en professionel oplevelse. Derfor er det den oplagte maskine til hjemmebaristaen – begynderen såvel som den mere trænede.
Sage The Barista Express brygger to kopper kaffe ad gangen og har en indbygget mælkeskummer, der leverer overbevisende microfoam til alle de forskellige kaffedrikke, du kunne tænke dig.
Produktspecifikationer:
Denne model har integreret mælkeskummer og brygger alt fra latte macchiato til flat white og cappuccino med DeLonghis brugerdefinerede cappucino-system, der skummer mælken præcis, som du ønsker.
DeLonghi har længe været kendt som en af de førende producenter af espressomaskiner til hjemmet, så det kommer måske heller ikke som en overraskelse, at denne Dedica-model også sniger sig ind i testen.
Dedica er en lille og kompakt espressomaskine, som rammer den perfekte balance mellem at tilbyde rigeligt med justeringsmuligheder og samtidig være brugervenlig – og så laver den selvfølgelig en smagfuld kop kaffe..
Men med denne model fra DeLonghi behøver du ikke have en halv meter fri bordplads for at brygge en velsmagende kop kaffe. Med en bredde på omkring 15 centimeter vil denne maskine passe ind i stort set alle køkkener.
Derudover kan du brygge en kop espresso præcis, som du ønsker den takket været maskinens elektroniske temperaturstyring, der lader dig ramme den optimale temperatur til den drik, du ønsker. Du kan samtidig justere styrken, når du brygger kaffe, ved at justere på mængden af kaffe, du bruger. Dermed får du altid friskbrygget kaffe, som er præcis efter din smag.
Produktspecifikationer:
Denne fuldautomatiske espressomaskine fra Siemens er ekstra nem at bruge og kræver minimalt arbejde fra dig.
En fuldautomatisk maskine er, modsat en semiautomatisk, ikke udstyret med et filter-håndtag (også kaldet en bajonet), som du selv skal fylde, stampe og skrue ud og ind af maskinen. Dermed er meget af arbejdet taget ud, ligesom der er en del færre dele at rengøre.
I stedet fungerer den mere som en klassisk automat, hvor du blot stiller din kop under og med et enkelt tryk får serveret din yndlingskaffe.
Med det såkaldte coffeeSelect-display kan du på denne Siemens-model vælge mellem en lang række af de kendte mælkedrikke som cappuccino og latte og hurtigt brygge en velsmagende kop kaffe. Maskinen kan brygge to kopper ad gangen.
Det er nemt at rengøre maskinen med autoMilk Clean-systemet, der leverer en fuldautomatisk rensning, uden du behøver at foretage dig meget.
Produktspecifikationer:
Denne model minder meget om den tidligere anmeldte Sage The Oracle-espressomaskine, som er den bedste premium-model i denne espressomaskine-test.
The Barista Pro er en mere traditionel, semiautomatisk espressomaskine – på godt og ondt.
Den har ikke samme farverige touch-display som den velkendte Sage The Oracle-espressomaskine , og den har heller ikke en menu med et stort og flot udvalg af forskellige kopper kaffe som cappuccino og latte. Maskinen har en skærm, men indstillingerne er mere klassiske og omfatter ting som malingsgraden af kaffen og bryggetiden. På Barista Pro har mælkesteameren større bevægelighed, og det er alt i alt nemmere at steame mælken i hånden som en ægte barista.
Dette er maskinen til den mere selvkørende, som gerne ofrer brugervenlighed for større frihed til at finjustere. Forskellen er dog ikke enorm, så hvis du ønsker den ekstra brugervenlighed fra den lidt dyrere Oracle Touch, går du ikke glip af meget, hvis du køber den. Den kan brygge to kopper ad gangen og har indbygget kaffekværn.
Produktspecifikationer:
Denne espressomaskine med mælkeskummer fra Krups er særlig god til dig, der ikke har så meget plads i køkkenet. Den fylder nemlig ikke meget mere end en el-kedel, men alligevel brygger den kaffe med et tryk på 15 bar og leverer dermed en lækker kop espresso, som slår både kapselmaskiner og de mindre, fuldautomatiske kaffemaskiner.
Ud over at lave fantastisk kaffe, er denne kompakte sag også en multifunktionel kaffemaskine med en snedigt designet mælkeskummer på siden, som man næsten ikke opdager ved første øjekast. Den er pakket godt væk, men kan hurtigt foldes ud og bruges til at skumme mælk, så du kan tilpasse kaffen præcis, som du ønsker.
Maskinen brygger ikke to kopper ad gangen, men til en enkelt kop er dette en perfekt løsning med et lækkert, pladsbesparende design i rustfrit stål.
Produktspecifikationer:
Her får du alle fordelene fra en fuldautomatisk model samt muligheden for at kværne friske bønner til en lækker kop kaffe.
Dette er den bedste espressomaskine til dig, der vil have det bedste fra begge verdener – kvalitetsbønner, der er fulde af aroma og kværnes det øjeblik, du skal bruge dem, så de holder sig friske, samt minimal vedligeholde og rengøring.
DeLonghi Magnifica Evo er en fuldautomatisk maskine, der kan lave en lækker kop kaffe på få sekunder og skumme mælk med et enkelt tryk på en knap. Med en indbygget kaffekværn kan du eksperimentere med forskellige bønner og nå frem til en god espresso, som er lige efter din smag.
Maskinen brygger to kopper espresso på én gang, og touch-skærmen kan bruges til at indstille maskinen, hvis du ønsker at lave espresso macchiato eller andre kaffedrikke. Du kan også brygge en helt almindelig kop kaffe, hvis det er det, du ønsker.
En meget simpel espressomaskine af høj kvalitet. Den har en aftagelig mælkebeholder.
Produktspecifikationer:
Dette er en fuldautomatisk espressomaskine til dig, der går op i hastighed. Med sine 1350 W kan DeLonghi ESAM 2600 tænde, varme op og brygge kaffe samt steame mælk på meget kort tid, og dermed er maskinen god til de travle morgener, eller når der skal laves kaffe til mange mennesker på én gang. Tit går man på kompromis med hastigheden, når man køber en espressomaskine, fordi de skal bruge noget tid på at varme op og blive klar – men ikke med DeLonghi ESAM.
Det er en fuldautomatisk espressomaskine, som er nem at vedligeholde og kræver en minimal indsats takket være automatiske rense- og afkalkningsprogram.
Den har en indbygget kaffekværn og laver en god kaffe. Den kan lave to kopper kaffe samtidig, og du kan justere kaffens styrke på displayet, hvor du også kan vælge forskellige kaffedrikke.
Produktspecifikationer:
Dette er en fuldautomatisk espressomaskine til dig, der kan lide en stærk kaffe.
Stærk kaffe og automatiske espressomaskiner er ellers ikke altid ting, der går hånd i hånd. Det er fordi, at en automatisk espressomaskine generelt bare ikke brygger med lige så højt tryk som en semiautomatisk, og derfor er kaffen ofte svagere.
Det hjælper ikke, at dobbelt-shot på mange automatiske espressomaskiner ofte blot betyder, at der hældes mere vand igennem den samme mængde kaffe.
Det er ikke tilfældet på Philips Series 2200. Her kan du ved at trykke to gange på bryggeknappen få to separate skud espresso, ligesom det er tilfældet på en ‘rigtig’ espressomaskine. Det betyder, at du dermed også nemt kan lave en stærk dobbelt-espresso til at drikke for sig selv eller bruge i f.eks. en cappucino.
Derudover er det en relativt robust maskine, som du kan bruge til at brygge mange kopper kaffe i lang tid. Den er kompakt, nem at rengøre og har en integreret kaffekværn, der ikke larmer nær så meget som mange andre.
Produktspecifikationer:
Denne lille espressomaskine fra Smeg er perfekt til dig, der værdsætter et moderne og stilrent design i køkkenet. Og så brygger den også god kaffe!
Den har et brugervenligt design med fire knapper på toppen, som lader dig vælge mellem americano, ristretto, espresso eller almindelig filterkaffe. Den brygger to kopper kaffe ad gangen, og så har den en smart auto-sluk-funktion, der automatisk lukker maskinen ned, når den ikke har været brugt i 20 minutter. Når du tænder den igen, skyller den selv igennem, så den er klar til at brygge på ny. Og nu det er tid til at tømme den for kaffegrums, giver den besked. Alt i alt en maskine, der er utroligt nem at bruge og vedligeholde.
Designet er, som man kender det fra Smeg – stilrent, 50’er-inspireret og tilgængeligt i flere forskellige farvekombinationer, så du kan vælge den, der passer bedst til din smag og dit hjem. Den er bygget i rustfrit stål.
Produktspecifikationer:
Denne italienske maskine, som har været på markedet siden 1991 har nærmest opnået kultstatus blandt entusiaster og anmeldere. Og det er ganske enkelt fordi, det er en maskine i verdensklasse, som kan hamle op med de meget dyrere, professionelle modeller, som man finder på en café.
Det skyldes blandt andet filteret, der kommer i samme kvalitet og størrelse som på de kommercielle maskiner. Det betyder, at du får den helt rette mængde espresso i dit skud, hvilket ellers ikke altid er tilfældet på hjemmemaskiner. Det betyder selvfølgelig også, at du nemt kan udskifte det, hvis du får behov for det. Og det gælder stort set alle dele på Gaggia-maskinen – de er lavet i kommercielle mål og kan derfor udskiftes og opgraderes, som du ønsker.
Derudover varmer den vandet optimalt og holder det på den rette temperatur, hvilket er en espressomaskines vigtigste opgave, men som mange alligevel ikke gør tilfredsstillende. Og så er den bygget solidt i rustfrit stål, så du kan bruge den i lang tid til at brygge mange kopper kaffe.
Produktspecifikationer:
Denne maskine er slank og minimalistisk, og Melitta har skåret alle funktioner fra, som ikke er fuldstændigt nødvendige. Resultatet er en simpel, intuitiv fuldautomatisk espressomaskine, der gør det, den skal: laver god espresso.
Den har en unik infusionsproces, hvor bønnerne ‘trækker’ i vandet, før kaffen bliver brygget. Det sikrer maksimal aroma og smag i din kop.
Den har også en såkaldt 0-Watt-switch, som du kan aktivere for at slå kaffemaskinen helt fra, når du ikke bruger den. På den måde sparer du penge på strøm. Mens den er aktiveret, gemmer den på dine personlige indstillinger. Du kan også sætte maskinen til at koble fra automatisk, når den ikke bliver brugt.
Selve kaffe-outlettet – hanen, hvorfra kaffen kommer ud – kan justeres i højden, således at du kan bruge kopper af forskellige størrelser og ikke skal bakse med at få dem til at passe.
Alt i alt er dette en simpel maskine, der laver god espresso hurtigt og nemt.
Den har ingen mælkeskummer, så det skal du købe separat, hvis du ønsker at lave steamet eller varm mælk til diverse kaffedrikke. Den har heller ikke indbygget kopvarmer på toppen.
Produktspecifikationer:
På trods af at være en semiautomatisk model med en bajonet i professionel stil og et tryk på 20 bar, er denne lille maskine nem og hurtig at starte op samt at rengøre. Den kræver ikke meget vedligehold og kan nemt og hurtigt afkalkes.
Den kommer med en mælkeskummer og kan lave alle slags kaffedrikke, og så medfølger der også to portafiltre til formalet kaffe, ligesom det er muligt for maskinen at tilberede to kopper kaffe på én gang.
Den har en aftagelig drypbakke, som er nem at rengøre, og en overflade på toppen til at opvarme kommer.
Den er designet i rustfrit stål og har en vandtank med en kapacitet på 1.5 liter, hvilket er rigeligt til adskillige kopper kaffe. Den kan også levere vand til te, hvis det ønskes.
Produktspecifikationer:
I vores test af espressomaskiner har vi nu gennemgået nogle af de bedste modeller på markedet, og vi er kommet omkring både de fuldautomatiske og semiautomatiske maskiner, der har hver deres fordele og ulemper.
Har det gjort dig nysgerrig på at blive klogere på espressomaskiner, så du måske kan træffe det helt rigtige valg, er du kommet til det rette sted. I denne købsguide gennemgår vi blandt andet de forskellige typer af espressomaskiner, de forskellige funktioner – de smarte, de nødvendige og dem, der ikke er så vigtige. Vi zoomer også ind på de forskellige features – hvad skal du f.eks. være opmærksom på, når du køber en maskine med mælkeskummer?
Læs med for at lære mere om den espressomaskinernes komplekse verden.
Det første og vigtigste, du skal gøre op med dig selv, når du køber en espressomaskine, er, hvilken type det skal være. De findes grundlæggende i tre former, som hver især har deres fordele og ulemper, og det er i høj grad din personlige præferencer, din passion for kaffe – og måske din aversion mod at vedligeholde og rengøre maskinen – der afgør, hvad der er det bedste valg til netop dig.
Grundlæggende vil de semiautomatiske og manuelle varianter komme tættest på den autentiske espresso-oplevelse. Med de fuldautomatiske vil du ofte gå på kompromis med justeringsmuligheder, smagen og den generelle kvalitet af din espresso for til gengæld at få brugervenlighed i topklasse, hvor du blot skal trykke på en enkelt knap og lade maskinen klare resten. Typisk er rengøringen også meget lettere.
Den fuldautomatiske maskine har været en populær hjemme-espressomaskine i mange år. Og det er der en god grund til – det er ganske enkelt den nemmeste måde at brygge espresso på.
På en fuldautomatisk maskine skal du ikke bekymre dig om at dosere kaffen i dit portafilter, stampe den og skrue den fast. Du skal ofte heller ikke justere kaffens malingsgrad, længden af og den slags. Generelt skal du ikke justere særligt meget, og når du er færdig, er der ofte ingen løse dele at gøre rent.
I stedet skal du bare sætte koppen under dispenseren, trykke på en knap og vente på, at at din espresso kommer ud. Når du er færdig, og det måske er tid til at rengøre maskinen, er det typisk også en opgave, der er klaret på få tryk.
På den måde er maskinen utroligt brugervenlig og nem at have med at gøre.
Det var den positive del – den negative er, at færre justeringsmuligheder også betyder, at det er sværere at ramme en kop kaffe, som er præcis efter din smag. Det er heller ingen hemmelighed, at en automatisk espressomaskine i langt de fleste tilfælde leverer kaffe af en kvalitet, som er et godt stykke under det, du får fra en semiautomatisk maskine. Det er fordi, at espresso langt hen ad vejen er resultatet af en perfekt balance mellem temperatur, kaffemængde og andre små, finere detaljer, som gør forskellen mellem en god og en dårlig kop.
Kort sagt vil du med de fleste fuldautomatiske maskiner gå på kompromis med kvaliteten for brugervenlighed – hvilket for mange mennesker er helt OK.
En semiautomatisk maskine er den slags, som du også ser på caféerne. Her kværnes kaffen separat, hvorefter du i ægte barista-stil doserer den i dit portafilter – det håndtagslignende filter, som skrues ind i maskinen – og til sidst lader vandet løbe igennem og dermed producerer en espresso.
Semiautomatiske maskiner hørte i mange år primært til på caféerne. Der fandtes modeller til hjemmet, men enten var de ikke specielt gode, eller også var de relativt dyre og forbeholdt ægte kaffenørder. Det handlede også om, at de typisk krævede ekstra meget vedligehold og rengøring, ligesom det tog noget tid at varme dem op.
Siden er der sket meget på markedet. Flere har fået smag for espresso og café latte og ønsker at lave det derhjemme, og producenterne har kvitteret med at udvikle semiautomatiske espressomaskiner, der langt hen ad vejen kan hamle op med caféernes, men som er mindre, lettere at vedligeholde og mere brugervenlige.
Særligt det sidste er en vigtig pointe, fordi den semiautomatiske espressomaskine kræver mere af brugeren. Modsat den automatiske, hvor du blot trykker på en knap, skal du her selv male dine bønner, stampe din kaffe, justere vandets hastighed og en masse andre ting, som måske lyder banale, men som i sidste ende gør forskellen mellem en god eller dårlig kop. En god espresso er et resultat af små, fine detaljer, der går op i en højere enhed – og der er meget, der kan gå galt. Til gengæld er der også mulighed for at lave en rigtig god kaffe, når du først lærer din maskine at kende, og semiautomatiske maskiner kommer meget tættere på en autentisk espresso end de automatiske.
Og den gode nyhed er, at mange nyere modeller som sagt tager højde for den øgede kompleksitet og guider dig gennem processen med smarte touch-displays, brugervenlige design og meget andet. Et godt eksempel på dette er modellerne fra Sages Barista-serie, som ifølge mange anmeldere laver lige så god espresso som de profesionelle maskiner, men som ikke kræver nær så stor teknisk viden at bruge.
Eftersom de semiautomatiske maskiner er blevet mere brugervenlige, er der heller ikke mange ulemper at finde, hvis du sammenligner dem med de fuldautomatiske. Kompleksiteten er på et niveau, hvor de fleste kan være med, og de leverer ofte et langt bedre resultat.
Har du ikke noget imod at bruge et par timer på at sætte dig ind i de grundlæggende principper i espressobrygning, anbefales det derfor klart at vælge en god, semiautomatisk model.
En manuel espressomaskine er lidt mere et særsyn – de er ikke lige så udbredte som de to andre modeller. Men det er ikke ensbetydende med, at de er dårlige maskiner. Faktisk leverer de noget af det bedste espresso, du kan lave i hjemmet uden en kommerciel maskine.
Men hvorfor bliver de så ikke brugt så meget?
Formentlig fordi, de fungerer ved hjælp af håndkraft og derfor kræver en del mere arbejde, end de fleste er villige til at lægge i en kop kaffe. Espresso produceres ved hjælp af tryk – vand sendes gennem sammenpresset, formalet kaffe med et højt tryk, og det er det, som danner den intense smag og den tykke crema, som lægger sig ovenpå bryggen. På en manuel maskine sidder et håndtag, som du selv skal føre ned gennem kaffen, og det kræver lidt øvelse. Det er f.eks. vigtigt, at du leverer et ensartet tryk hele vejen igennem, at du trykker tilpas længe – men ikke for længe – og så videre.
Det er med andre ord en teknisk proces, som kræver træning og formentlig også en passion for kaffebrygning. Og tid.
Til gengæld får du altså i den manuelle espressomaskine kaffe af høj kvalitet, den er robust og har ikke en masse elektriske dele, der kan gå i stykker, og så er der heller ikke ligeså meget rengøring eller vedligehold.
Espressomaskiner kommer med mange forskellige funktioner. Nogle er givetvis mere nyttige end andre, men i sidste ende kommer det helt og holdent an på brugerens præferencer og behov. Hvem skal bruge maskinen, hvilken type kaffe skal vedkommende brygge mest? Skal maskinen brygge mange kopper eller få?
Her gennemgår vi nogle af de mest normale specifikationer og vurderer, i hvilke tilfælde de er nyttige.
Forudsætningen for at lave god espresso er først og fremmest friskmalede kaffebønner – det kommer du ikke uden om. Bønnerne skal males det øjeblik, de skal bruges, og ikke før. Det er fordi, at kaffens aroma og smag langt hen ad vejen kommer fra olierne i bønnerne, og i det øjeblik, de bliver malet, begynder de at tørre og dermed miste de to ting.
Derfor er kaffekværnen også et af de absolut vigtigste stykker tilbehør til din espressomaskine og et absolut must have, uanset om din maskine er manuel, semi- eller fuldautomatisk.
Mange maskiner kommer i dag med en indbygget én af slagsen, og det kan naturligvis være ganske nyttigt. Men det betyder også, at det er en parameter, du skal bedømme helhedsindtrykket af din maskine på. Kommer maskinen med en dårlig kaffekværn, kan det være en idé at finde en anden.
Men hvordan vurderer du, hvad der er en god og en dårlig kaffekværn?
Det er heldigvis relativt simpelt. En god kaffekværn er en konisk, keramisk kværn. En ‘burr’-kværn kaldes den også nogle gange på engelsk. Den er bedst, fordi det keramiske materiale giver en ensartet maling, hvilket er nødvendigt for at opnå det bedste resultat. Har maskinen en keramisk kværn, kan du godt være ret sikker på, at den er udmærket.
Kommer maskinen uden en indbygget kværn, er det ikke nødvendigvis en dårlig ting. Det gør de professionelle modeller f.eks. ikke. Men det betyder dog, at du skal købe en kværn ved siden af, og de er ikke nødvendigvis billige, hvis de skal være af en ordentlig kvalitet.
Derfor: En indbygget kaffekværn er en god ting, hvis den er keramisk – en såkaldt ‘burr’-kværn.
Mælkeskummeren er ikke helt lige så essentiel som kaffekværnen. Og så alligevel – for hvis dit primære formål med at købe en espressomaskine er at lave kaffedrikke som cappuccino eller café latte, kommer du ikke langt uden en mælkeskummer. Disse kan også købes separat, men det er mere typisk, at de sidder på maskinen, når du køber den.
Igen er der stor forskel på kvaliteten af disse skummere – nogen leverer skummet mælk af café-kvalitet, mens andre laver for store bobler og giver et resultat, der minder mere om skum, der skal spises med ske, og mindre om cremet mælk, som kendetegner de fleste kaffedrikke.
Derfor er det selvfølgelig også en parameter, du skal undersøge nøje, før du køber den maskine, du måske har øje på. Har den en dårlig mælkeskummer, kommer den nemlig aldrig til at levere et tilfredsstillende resultat.
Primært handler det om, at mælkeskummeren kan levere damp et højt nok tryk til at producere det, som på barista-sprog hedder microfoam. Den bedste måde at find ud af det på er ved at læse op på de enkelte modeller. En anden detalje, som er mindre vigtig, men ikke helt uvæsentlig, er spørgsmålet om, hvordan og hvor meget staven til at skumme mælken kan bevæge sig rundt. På de professionelle modeller kan den den såkaldte steam-arm hives rundt i alle retninger, men er alligevel så solid, at den ikke bevæger sig, når du fører den ned i mælkekanden. Vinklen er relativt vigtig og har en betydning for, hvordan mælken skummes.
Andre modeller har ikke nogen bevægelig steam-arm, men i stedet blot en plads, hvor du kan stille mælkekanden og lade maskinen klare arbejdet for dig. Før i tiden var kvaliteten af disse maskiner ikke specielt god, men lad dig ikke narre: I dag kan mange maskiner godt levere automatisk-steamet mælk, som er helt i orden.
Som du kan læse, er noget så simpelt som en mælkeskummer i virkeligheden lidt af en videnskab, og det kan som sagt betale sig at læse godt op på den model, du overvejer at købe. Mælkeskummere er en af de ting, som rigtig mange mennesker bliver skuffede over på deres maskiner. Desværre finder de først ud af det, når de har købt maskinen, og så er det for sent at gøre noget ved det.
En anden funktion, som kan være nyttig for mange, er muligheden for at trække kogende vand i kaffemaskinen. F.eks. til te.
Overvej, om det er noget, du får brug for: Skal maskinen f.eks. ofte bruges til flere mennesker på én gang, er der en sandsynlighed for, at der er én eller flere i selskabet, som ikke drikker kaffe, og der kan det være nyttigt at kunne tilbyde en kop te, uden at skulle have gang i elkedlen.
Når en espressomaskine har dobbelt kedel, betyder det, at den har to kedler til kogende vand. Det er smart, fordi det give dig muligheden for at trække et skud espresso, samtidig med at du f.eks. steamer mælk.
Skal maskinen bruges af én eller måske to personer, er det en funktion, som er rar at have. Skal den bruges af mange mennesker på en gang – er I f.eks. en mindre familie, der alle skal have kaffe lørdag morgen – kan det spare rigtig meget tid, at man ikke behøver at vente mellem hver enkelt trin.
Det er også en god idé at vælge en maskine med dobbelt kedel, hvis du primært bruger den til at lave f.eks. latte eller cappucino, da du eller er nødt til at vente, til kaffen er brygget færdig, før du kan steame mælken.
Vær opmærksom på, at du kun bør købe en model med dobbelkedel, hvis du har behov for det. I et scenarie hvor du f.eks. kun er én person, der bruger maskinen, og primært drikker espresso eller americano, vil du næppe have et særlig stort behov for en maskine med dobbekedel – til gengæld vil den tage længere tid at varme op om morgenen, hvilket betyder unødvendig ventetid.
Gør også op med dig selv, hvor mange kopper kaffe du kommer til at brygge på daglig og ugentlig basis, ligesom du skal tænke over, om det er vigtigt for dig, at maskinen kan brygge to kopper på én gang.
Jo større en vandtank, maskinen er udstyret med, jo flere kopper kan den brygge, før vandet skal skiftes ud. Det er som regel ikke nogen særlig besværlig proces at skifte vandet, men det kræver alligevel ofte, at maskinen rykkes ud fra væggen, vandtanken fjernes og fyldes med vand fra vandhanen, før den sættes tilbage i maskinen igen, og for mange mennesker er det ikke noget, der passer ind i morgenrutinen.
Du kan få vandtanke, der holder en enkelt liter op til adskillige liter.
Mange maskiner kommer i dag med muligheden for at brygge to kopper ad gangen – det er ganske nyttigt, hvis I er flere der bruger maskinen. Det er også godt, hvis du ønsker at lave en kaffe med et ekstra skud espresso.
Når du undersøger markedet for espressomaskiner, vil du hurtigt opdage, at de forskellige maskiner står til at brygge kaffe med et vis antal ‘bar’. Men hvad betyder det – og hvor mange bar skal din nye maskine have?
Som du måske ved, adskiller espressobrygning sig fra andre bryggeformer ved at foregå under højt tryk og relativ høj hastighed. Det fungerer på den måde, at den meget fintmalede kaffe samles i en hård ‘puk’, hvorefter vandet ‘skydes’ igennem den. Modsat f.eks. filterkaffe, som tager adskillige minutter, tager det med espresso som regel kun 20-30 sekunder.
Hvordan kan det lade sig gøre? Det handler blandt andet om det høje tryk, der opstår i maskinen, når den tvinger vandet gennem kaffen.
Og det er her, bar kommer ind i billedet. Bar er blot en måleenhed, der indikerer, hvor højt et tryk maskinen brygger kaffe med – nærmere bestemt, hvor højt et tryk den pumper vandet gennem kaffen med.
9 bar er tilstrækkeligt til at brygge espresso. Eller for at være mere præcis, så er 9 bar ideelt. Du kan godt brygge espresso med maskiner, der kører med 7 eller 8 bar, men resultatet vil ikke blive lige så godt.
Kaffen bliver ikke bedre af 9 bar – tværtimod er det muligt at brygge med et for højt tryk, og det giver ikke nogen god kaffe.
Så undrer du dig måske over, hvorfor mange maskiner bliver markedsført med 15 bar eller mere – er det ikke for meget? Jo. Men disse maskiner er som regel udstyret med en såkaldt overtryksventil, der sikrer, at trykket aldrig overstiger de 9 bar. Der findes dog billige modeller, der brygger kaffe med for højt tryk, og dem bør du for så vidt muligt undgå. Er du i tvivl, så spørg hos forhandleren.
Størrelsen har ikke så meget at sige i forhold til hjemmemaskinens ydeevne – det er ikke sådan, at større nødvendigvis er bedre. Det er andre faktorer, der afgør, om det er en god maskine (de ting, som vi har gennemgået ovenfor), og små maskiner kan sagtens være gode og vice versa.
Derfor anbefales det blot, at du vælger en maskine, der passer ind på dit køkkenbord, og for de fleste vil mindre formentlig være bedre.
Der er selvfølgelig den faktor, at mindre maskiner som regel også har en mindre vandtank, hvilket betyder, at maskinen kan brygge færre kopper, før vandet skal skiftes.
Nu har du fået et godt overblik over, hvilke funktioner og specifikationer, der er vigtige at kigge efter, når du køber din næste espressomaskine. Det åbenlyse næste spørgsmål er så, hvor meget maskinen skal koste – hvilket prisleje skal man op i for at få en maskine, der brygger kaffe på café-niveau?
Det kommer an på, om der er tale om en fuldautomatisk eller en semiautomatisk maskine (sidstnævnte er dyrere), men som med det meste andet, følges pris og kvalitet ad.
Selvom semiautomatiske espressomaskiner er blevet billigere i de senere år, er der en grund til, at det ikke er den mest udbredte kaffemaskine i hjemmene – for de er stadig relativt dyre i forhold til f.eks. stempel- eller filterkaffe. I hvert fald hvis de skal være gode.
Regn med at skulle op på omkring 5000 kr. for en semiautomatisk maskine, der kan brygge en rigtig god espresso – og det er i den billige ende, i den dyre ende ligger modeller til 16.000 kroner.
Semiautomatiske maskiner, der koster under 5000 kroner, laver ikke nødvendigvis dårlig kaffe. Men det er så langt fra toppen af klassen, at der er mange andre interessante muligheder at overveje, som ikke er espresso – f.eks. en kværn af høj kvalitet kombineret med en god filterkaffemaskine.
Mens automatiske espressomaskiner ikke altid kan finjusteres helt så meget som de semiautomatiske, kan de til gengæld leverer en nemhed og brugervenlighed, som ikke kan matches af de semiautomatiske. Derfor er prisen heller ikke nødvendigvis lav. Du kan dog få en tilfredsstillende model for omkring 2500 kroner. Derfra løber de igen op til de 15.000 kr. Det eneste, vi her vil tilføje, er, at det til den pris måske kan være mere interessant at overveje en semiautomatisk maskine, hvis du har viljen til at give dig i kast med espresso på et lidt mere avanceret (men stadig meget brugervenlig) niveau.
Den bedste espressomaskine i test er DeLonghi La Specialista Prestigio EC9355, som er en fremragende maskine, der rammer en god balance mellem brugervenlighed og en god smagsoplevelse hver gang.
En fuldautomatisk espressomaskine er mere brugervenlig og simpel, men leverer et resultat, som er længere fra den autentiske espresso-oplevelse. Jo mere kaffenørdet du er, desto gladere vil du blive for en semi-automatisk model.
Oliver
Author