Interessen for god kaffe er eksploderet i de senere år og i takt med dette også interessen for at tilføje en espressomaskine til kaffemaskinen derhjemme.
Der er store forskelle på espressomaskiner både når det kommer til graden af automatik men også kvaliteten af kværn. mælkeskummer, tryk og brugervenlighed. Måske kender du allerede den italienske espressokande, men der er kæmpe forskel på den og en rigtig espressomaskine
I denne købsguide gennemgår vi blandt andet de forskellige typer af espressomaskiner, de forskellige funktioner – de smarte, de nødvendige og dem, der ikke er så vigtige. Vi zoomer også ind på de forskellige features – og hvad du skal være opmærksom på inden køb.
Læs med for at lære mere om espressomaskinernes komplekse verden.
Hvilken type espressomaskine ønsker du?
Det første og vigtigste, du skal gøre op med dig selv, når du køber en espressomaskine, er, hvilken type det skal være. De findes grundlæggende i tre former, som hver især har deres fordele og ulemper, og det er i høj grad din personlige præferencer, din passion for kaffe – og måske din aversion mod at vedligeholde og rengøre maskinen – der afgør, hvad der er det bedste valg til netop dig.
Grundlæggende vil de semiautomatiske og manuelle varianter komme tættest på den autentiske espresso-oplevelse. Med de fuldautomatiske vil du ofte gå på kompromis med justeringsmuligheder, smagen og den generelle kvalitet af din espresso for til gengæld at få brugervenlighed i topklasse, hvor du blot skal trykke på en enkelt knap og lade maskinen klare resten. Typisk er rengøringen også meget lettere.
Fuldautomatisk espressomaskine
Den fuldautomatiske maskine har været en populær hjemme-espressomaskine i mange år. Og det er der en god grund til – det er ganske enkelt den nemmeste måde at brygge espresso på. Samtidig kan de ofte fås som indbyggede kaffemaskiner.
Fordelene
På en fuldautomatisk maskine skal du ikke bekymre dig om at dosere kaffen i dit portafilter, stampe den og skrue den fast. Du får en kaffemaskine med indbygget kværn. Du skal ofte heller ikke justere kaffens malingsgrad, længden af og den slags. Generelt skal du ikke justere særligt meget, og når du er færdig, er der ofte ingen løse dele at gøre rent.
I stedet skal du bare sætte koppen under dispenseren, trykke på en knap og vente på, at din espresso kommer ud. Når du er færdig, og det måske er tid til at rengøre maskinen, er det typisk også en opgave, der er klaret på få tryk.
På den måde er maskinen utroligt brugervenlig og nem at have med at gøre.
Ulemperne
Det var den positive del – den negative er, at færre justeringsmuligheder også betyder, at det er sværere at ramme en kop kaffe, som er præcis efter din smag. Det er heller ingen hemmelighed, at en automatisk espressomaskine i langt de fleste tilfælde leverer kaffe af en kvalitet, som er et godt stykke under det, du får fra en semiautomatisk maskine. Det er fordi, at espresso langt hen ad vejen er resultatet af en perfekt balance mellem temperatur, kaffemængde og andre små, finere detaljer, som gør forskellen mellem en god og en dårlig kop.
Kort sagt vil du med de fleste fuldautomatiske maskiner gå på kompromis med kvaliteten for brugervenlighed – hvilket for mange mennesker er helt OK.
Semi-automatisk espressomaskine
En semiautomatisk maskine er den slags, som du også ser på caféerne. Her kværnes kaffen separat, hvorefter du i ægte barista-stil doserer den i dit portafilter – det håndtagslignende filter, som skrues ind i maskinen – og til sidst lader vandet løbe igennem og dermed producerer en espresso.
Et nyt marked
Semiautomatiske maskiner hørte i mange år primært til på caféerne. Der fandtes modeller til hjemmet, men enten var de ikke specielt gode, eller også var de relativt dyre og forbeholdt ægte kaffenørder. Det handlede også om, at de typisk krævede ekstra meget vedligehold og rengøring, ligesom det tog noget tid at varme dem op.
Siden er der sket meget på markedet. Flere har fået smag for espresso og café latte og ønsker at lave det derhjemme, og producenterne har kvitteret med at udvikle semiautomatiske espressomaskiner, der langt hen ad vejen kan hamle op med caféernes, men som er mindre, lettere at vedligeholde og mere brugervenlige.
Særligt det sidste er en vigtig pointe, fordi den semiautomatiske espressomaskine kræver mere af brugeren. Modsat den automatiske, hvor du blot trykker på en knap, skal du her selv male dine bønner, stampe din kaffe, justere vandets hastighed og en masse andre ting, som måske lyder banale, men som i sidste ende gør forskellen mellem en god eller dårlig kop. En god espresso er et resultat af små, fine detaljer, der går op i en højere enhed – og der er meget, der kan gå galt. Til gengæld er der også mulighed for at lave en rigtig god kaffe, når du først lærer din maskine at kende, og semiautomatiske maskiner kommer meget tættere på en autentisk espresso end de automatiske.
Og den gode nyhed er, at mange nyere modeller som sagt tager højde for den øgede kompleksitet og guider dig gennem processen med smarte touch-displays, brugervenlige design og meget andet. Et godt eksempel på dette er modellerne fra Sages Barista-serie, som ifølge vores undersøgelser laver lige så god espresso, som de profesionelle maskiner, men som ikke kræver nær så stor teknisk viden at bruge.
Ulemper?
Eftersom de semiautomatiske maskiner er blevet mere brugervenlige, er der heller ikke mange ulemper at finde, hvis du sammenligner dem med de fuldautomatiske. Kompleksiteten er på et niveau, hvor de fleste kan være med, og de leverer ofte et langt bedre resultat.
Har du ikke noget imod at bruge et par timer på at sætte dig ind i de grundlæggende principper i espressobrygning, anbefales det derfor klart at vælge en god, semiautomatisk model.
Manuel espressomaskine
En manuel espressomaskine er lidt mere et særsyn – de er ikke lige så udbredte som de to andre modeller. Men det er ikke ensbetydende med, at de er dårlige maskiner. Faktisk leverer de noget af det bedste espresso, du kan lave i hjemmet uden en kommerciel maskine.
Men hvorfor bliver de så ikke brugt så meget?
Formentlig fordi, de fungerer ved hjælp af håndkraft og derfor kræver en del mere arbejde, end de fleste er villige til at lægge i en kop kaffe. Espresso produceres ved hjælp af tryk – vand sendes gennem sammenpresset, formalet kaffe med et højt tryk, og det er det, som danner den intense smag og den tykke crema, som lægger sig ovenpå bryggen. På en manuel maskine sidder et håndtag, som du selv skal føre ned gennem kaffen, og det kræver lidt øvelse. Det er f.eks. vigtigt, at du leverer et ensartet tryk hele vejen igennem, at du trykker tilpas længe – men ikke for længe – og så videre.
Det er med andre ord en teknisk proces, som kræver træning og formentlig også en passion for kaffebrygning. Og tid.
Til gengæld får du altså i den manuelle espressomaskine kaffe af høj kvalitet, den er robust og har ikke en masse elektriske dele, der kan gå i stykker, og så er der heller ikke ligeså meget rengøring eller vedligehold.
Funktioner – Hvilken type kaffe brygger du mest?
Espressomaskiner kommer med mange forskellige funktioner. Nogle er givetvis mere nyttige end andre, men i sidste ende kommer det helt og holdent an på brugerens præferencer og behov. Hvem skal bruge maskinen, hvilken type kaffe skal vedkommende brygge mest? Skal maskinen brygge mange kopper eller få?
Her gennemgår vi nogle af de mest normale specifikationer og vurderer, i hvilke tilfælde de er nyttige.
Indbygget kaffekværn
Forudsætningen for at lave god espresso er først og fremmest friskmalede kaffebønner – det kommer du ikke uden om. Bønnerne skal males det øjeblik, de skal bruges, og ikke før. Det er fordi, at kaffens aroma og smag langt hen ad vejen kommer fra olierne i bønnerne, og i det øjeblik, de bliver malet, begynder de at tørre og dermed miste de to ting.
Derfor er kaffekværnen også et af de absolut vigtigste stykker tilbehør til din espressomaskine og et absolut must have, uanset om din maskine er manuel, semi- eller fuldautomatisk.
Mange maskiner kommer i dag med en indbygget én af slagsen, og det kan naturligvis være ganske nyttigt. Men det betyder også, at det er en parameter, du skal bedømme helhedsindtrykket af din maskine på.
En keramisk kværn er bedst
Men hvordan vurderer du, hvad der er en god og en dårlig kaffekværn?
Det er heldigvis relativt simpelt. En god kaffekværn er en konisk, keramisk kværn. En ‘burr’-kværn kaldes den også nogle gange på engelsk. Den er bedst, fordi det keramiske materiale giver en ensartet maling, hvilket er nødvendigt for at opnå det bedste resultat. Har maskinen en keramisk kværn, kan du godt være ret sikker på, at den er udmærket. Alle tre Sage-modeller i denne test har indbyggede koniske kaffekværne, men kun Oracle Touch har en rigtig Burr-kværn.
Kommer maskinen uden en indbygget kværn, er det ikke nødvendigvis en dårlig ting. Det gør de professionelle modeller f.eks. ikke. Men det betyder dog, at du skal købe en kværn ved siden af, og de er ikke nødvendigvis billige, hvis de skal være af en ordentlig kvalitet.
Derfor: En indbygget kaffekværn er en god ting, hvis den er keramisk – en såkaldt ‘burr’-kværn.
Mælkeskummer
Mælkeskummeren er ikke helt lige så essentiel som kaffekværnen. Og så alligevel – for hvis dit primære formål med at købe en espressomaskine er at lave kaffedrikke som cappuccino eller café latte, kommer du ikke langt uden en mælkeskummer. Disse kan også købes separat, men det er mere typisk, at de sidder på maskinen, når du køber den.
Igen er der stor forskel på kvaliteten af disse skummere – nogen leverer skummet mælk af café-kvalitet, mens andre laver for store bobler og giver et resultat, der minder mere om skum, der skal spises med ske, og mindre om cremet mælk, som kendetegner de fleste kaffedrikke.
Derfor er det selvfølgelig også en parameter, du skal undersøge nøje, før du køber den maskine, du måske har øje på. Har den en dårlig mælkeskummer, kommer den nemlig aldrig til at levere et tilfredsstillende resultat. I vores test leverer Sage The Oracle Touch noget af det bedste microfoam.
Hold øje med trykket
Primært handler det om, at mælkeskummeren kan levere damp et højt nok tryk til at producere det, som på barista-sprog hedder microfoam. Den bedste måde at finde ud af det på er ved at læse op på de enkelte modeller. En anden detalje, som er mindre vigtig, men ikke helt uvæsentlig, er spørgsmålet om, hvordan og hvor meget staven til at skumme mælken kan bevæge sig rundt. På de professionelle modeller kan den såkaldte steam-arm hives rundt i alle retninger, men er alligevel så solid, at den ikke bevæger sig, når man fører den ned i mælkekanden. Vinklen er vigtig og har en betydning for, hvordan mælken skummes. Her er det værd at bemærke at Krups Virtuoso XP442C11 i vores analyser viste sig svær at manøvrere i forhold til de andre modeller i test.
En bevægelig steam-arm eller automatisk system
Andre modeller har ikke nogen bevægelig steam-arm, men i stedet blot en plads, hvor du kan stille mælkekanden og lade maskinen klare arbejdet for dig. Før i tiden var kvaliteten af disse maskiner ikke specielt god, men lad dig ikke narre: I dag kan mange maskiner godt levere automatisk-steamet mælk, som er helt i orden.
Som du kan læse, er noget så simpelt som en mælkeskummer i virkeligheden lidt af en videnskab, og det kan som sagt betale sig at læse godt op på den model, du overvejer at købe.
Kogende vand
En anden funktion, som kan være nyttig for mange, er muligheden for at trække kogende vand i kaffemaskinen. F.eks. til te.
Overvej, om det er noget, du får brug for: Skal maskinen f.eks. ofte bruges til flere mennesker på én gang, er der en sandsynlighed for, at der er én eller flere i selskabet, som ikke drikker kaffe, og der kan det være nyttigt at kunne tilbyde en kop te, uden at skulle have gang i elkedlen. Her er maskinen fra Cecotec et godt valg.
Dobbelt kedel
Når en espressomaskine har dobbelt kedel, betyder det, at den har to kedler til kogende vand. Det er smart, fordi det giver dig muligheden for at trække et skud espresso, samtidig med at du f.eks. steamer mælk. Sage the Oracle Touch-modellen i vores test kommer med dobbeltkedel.
Skal maskinen bruges af én eller måske to personer, er det en funktion, som er rar at have. Skal den bruges af mange mennesker på en gang – er I f.eks. en mindre familie, der alle skal have kaffe lørdag morgen – kan det spare rigtig meget tid, at man ikke behøver at vente mellem hver enkelt trin.
Det er også en god idé at vælge en maskine med dobbelt kedel, hvis du primært bruger den til at lave f.eks. latte eller cappucino, da du ellers er nødt til at vente, til kaffen er brygget færdig, før du kan steame mælken.
Vær opmærksom på, at du kun bør købe en model med dobbelt kedel, hvis du har behov for det. I et scenarie hvor du f.eks. kun er én person, der bruger maskinen, og primært drikker espresso eller americano, vil du næppe have et særlig stort behov for en maskine med dobbelt kedel – til gengæld vil den tage længere tid at varme op om morgenen, hvilket betyder unødvendig ventetid.
Hvor mange kopper kaffe skal du brygge?
Gør også op med dig selv, hvor mange kopper kaffe du kommer til at brygge på daglig og ugentlig basis, ligesom du skal tænke over, om det er vigtigt for dig, at maskinen kan brygge to kopper på én gang.
Jo større en vandtank, maskinen er udstyret med, jo flere kopper kan den brygge, før vandet skal skiftes ud. Det er som regel ikke nogen særlig besværlig proces at skifte vandet, men det kræver alligevel ofte, at maskinen rykkes ud fra væggen, vandtanken fjernes og fyldes med vand fra vandhanen, før den sættes tilbage i maskinen igen, og for mange mennesker er det ikke noget, der passer ind i morgenrutinen.
I vores test ligger spændet i vandbeholderens kapacitet fra 0,9-2,5 liter.
Mange maskiner kommer i dag med muligheden for at brygge to kopper ad gangen – det er ganske nyttigt, hvis I er flere der bruger maskinen. Det er også godt, hvis du ønsker at lave en kaffe med et ekstra skud espresso.
Hvor mange bar skal espressomaskinen have?
Når du undersøger markedet for espressomaskiner, vil du hurtigt opdage, at de forskellige maskiner står til at brygge kaffe med et vis antal ‘bar’. Men hvad betyder det – og hvor mange bar skal din nye maskine have?
Som du måske ved, adskiller espressobrygning sig fra andre bryggeformer ved at foregå under højt tryk og relativ høj hastighed. Det fungerer på den måde, at den meget fintmalede kaffe samles i en hård ‘puk’, hvorefter vandet ‘skydes’ igennem den. Modsat f.eks. filterkaffe, som tager adskillige minutter, tager det med espresso som regel kun 20-30 sekunder.
Hvordan kan det lade sig gøre? Det handler blandt andet om det høje tryk, der opstår i maskinen, når den tvinger vandet gennem kaffen.
Og det er her, bar kommer ind i billedet. Bar er blot en måleenhed, der indikerer, hvor højt et tryk maskinen brygger kaffe med – nærmere bestemt, hvor højt et tryk den pumper vandet gennem kaffen med.
Hvor mange bar er ideelt?
9 bar er tilstrækkeligt til at brygge espresso. Du kan godt brygge espresso med maskiner, der kører med 7 eller 8 bar, men resultatet vil ikke blive lige så godt. I vores test spænder trykket mellem 15-20 bar.
Kaffen bliver ikke bedre af at blive brygget med mere end 9 bar – tværtimod er det muligt at brygge med et for højt tryk, og det giver ikke nogen god kaffe.
Så undrer du dig måske over, hvorfor mange maskiner bliver markedsført med 15 bar eller mere – er det ikke for meget? Jo. Men disse maskiner er som regel udstyret med en såkaldt overtryksventil, der sikrer, at trykket aldrig overstiger de 9 bar. Der findes dog billige modeller, der brygger kaffe med for højt tryk, og dem bør du for så vidt muligt undgå. Igen må vi fremhæve modellerne fra Sage, som kommer med en overtryksventil og dermed sikrer at din espresso brygges ved det optimale tryk på 9 bar.
FAQ
Hvilken espressomaskine er bedst i test?
Den bedste espressomaskine i test er DeLonghi La Specialista Prestigio EC9355, som er en fremragende maskine, der rammer en god balance mellem brugervenlighed og en god smagsoplevelse hver gang.
Skal jeg vælge en fuld- eller semi-automatisk espressomaskine?
En fuldautomatisk espressomaskine er mere brugervenlig og simpel, men leverer et resultat, som er længere fra den autentiske espresso-oplevelse. Jo mere kaffenørdet du er, desto gladere vil du blive for en semi-automatisk model.
Hvad skal man kigge efter når man køber espressomaskine?
Du skal sikre dig at du får den type du ønsker, hvilke kaffetyper den kan brygge, mælkeskummeren og kværnen.
Kan man lave kakao på en espressomaskine?
På langt de fleste espressomaskiner er det ikke muligt at lave varm kakao, men nogle mælkesteamere kan også varme kakao i mælkekanden.
Kan man lave almindelig kaffe på en espressomaskine?
Man kan ikke lave almindelig filterkaffe på en espressomaskine, men du vil ofte kunne lave en americano, som er espresso med varmt vand i og dermed kommer meget tæt på en almindelig kaffe.
Kan man bruge citronsyre til espressomaskine?
Nej, det bør du undgå. Rådfør dig altid med maskinens brugermanual inden afkalkning.
Hvilken mælk er bedst til espressomaskine?
Det er helt op til dig og dine præferencer, men vi anbefaler som minimum letmælk og gerne sød- eller såkaldt baristamælk, da det er nemmere at opnå en cremet tekstur.
Hvilken kaffe skal man bruge til espressomaskine?
Det er igen helt op til din egen smag. Brug gerne så friske bønner som muligt, da de giver den bedste smag.
Hvilket vand til espressomaskine?
Generelt set kan du bruge vand fra vandhanen, men det ideelle er at bruge blødgjort vand, hvor kalkindholdet er lavere. Det giver en bedre kaffesmag og skåner også maskinen.
Er der mest mælk i caffe latte eller cappuccino
Cappucino adskiller sig fra latte ved at have en anden tekstur. Skummet er tykkere og kaffen består af 1/3 del espresso, ⅓ del mælk og ⅓ del skum. En latte består er ⅓ del espresso og ⅔ dele tekstureret mælk.