Rengøring af ovn – Sådan rengør du bedst din ovn
‘Rengøring af ovn’ er tre ord, der hyppigt bliver tastet ind i Googles søgemaskine – for er der et køkkenapparat, vi danskere er glade for, så er det ovnen.
Flere af os bager, steger eller griller hver eneste dag i den uundværlige ovn, som derfor har det med at blive noget så snavset indvendigt. Samtidig gør de høje temperaturer, at snavset og madresterne sætter sig godt og grundigt fast – både i bunden af ovnen og i siderne. At rengøre ovnen kan derfor kræve lidt ekstra arbejde.
Derfor har vi lavet denne guide, der med gode tips til rengøring af ovne og vejledning hjælper dig med at komme af med fastbrændt snavs.
God fornøjelse.
Sådan rengør du ovnrummet
Når du skal rengøre ovnen, er det primært ovnrummet, du bør have fokus på. Der er flere måder, hvorpå du kan få ovnens bund og sider rene igen. Her er et par muligheder:
Rengøring af ovn med brun sæbe
Brun sæbe er et fantastisk middel til meget rengøring. Du kan bruge brun sæbe på trægulve, klinker og altså også til rengøringen af din ovn.
Når det kommer til rengøring med brun sæbe, kan du grundlæggende vælge mellem to metoder. Hvilken en, du vælger, afhænger af, hvor meget genstridigt snavs, der sidder i ovnen.
Den første metode med brun sæbe er den hurtige metode, men også mindre effektiv – så vælg denne, hvis ovnen kun er lidt snavset. Smør bunden af ovnen, siderne og lågen ind i brun sæbe. Tænd ovnen på en lav temperatur – ikke højere end 100 grader celsius. Når sæben begynder at boble, skal du slukke ovnen og bruge vand til at vaske efter. Sørg for, at al brun sæbe er væk. Efter ovnen er kølet ned, selvfølgelig. Den brune sæbe kan brænde fast, hvis du skruer højere op for temperaturen, så undlad dette.
Den anden metode med brun sæbe er lidt langsommere, men den er fantastisk til en ovn, der er meget snavset. Smør ovnen og lågen ind i brun sæbe, hvorefter du med husholdningsfilm dækker sæben og lader det sidde natten over. Du skal ikke tænde ovnen. Dagen efter fjerner du filmen og vasker efter med vand eller en fugtig klud.
Begge er gode metoder til at rengøre ovnen på.
Kig ind i din ovn og se, hvor meget fedt og snavs, der sidder. Derfra kan du vurdere, om det er metode et eller to, der er mest hensigtsmæssig. De fleste ovne kan have godt af den langsommere metode med sæben, hvis de er blevet brugt flittigt og rengøringen er sprunget over i nogle måneder.
Den sidste metode er ikke kun god til at få ovnen ren – du kan også bruge den til at rengøre dine bageplader.
Rengøring af ovn med natron
Til dig, der helst ikke bruger rengøringsmidler og ovnrens, er der flere tilgange. Udover brun sæbe, kan du også bruge natron, som kan hamle op med selv det bedste ovnrens.
Igen er der to metoder – en hurtig og en langsom. Og ligesom med brun sæbe gælder det, at den langsomme er bedst til ovne, der er meget snavsede.
Her skal du blande en halv kop af pulveret med blot et par skefulde vand. Blandingen skal være en tyk ‘paste’, som du herefter smører ovnen ind i og lader sidde natten over. Derefter kan du igen tørre af med lidt varmt vand, en klud og eventuelt en skuresvamp – bare brug den mindst ru side.
Den hurtige metode her foregår ved, at ovnen smøres ind i eddike, hvorefter du drysser natronen henover og igen tørrer efter med vand og en klud.
Rengøring af ovn med bagepulver
… Foregår på samme måde som med natron.
Rengøring af ovn – salmiakspiritus
… Skal du undgå. Ganske simpelt. Det er fordi, at salmiakspiritus er giftigt og kan ødelægge ovnen, termostaten og din mad, ligesom det kan udskilles fra ovnens dampe. Det er altså ikke godt til at gøre ovnen ren.
Du undrer dig måske over, at mange steder på nettet rådgiver i, hvordan man bruger netop dette middel til at få ovnen ren – men det er der en ret simpel grund til, ifølge den danske hvidevare-forhandler Whiteaway: Det er nemlig råd fra udlandet, hvor salmiakspiritusen er væsentligt svagere. Helt ned til en koncentration på 4 til 5 procent modsat Danmarks 45 procent. Dette råd har nogen fejlagtigt taget til sig – og det anbefales kraftigt, at du ignorerer det, når du skal rengøre din ovn.
Nem rengøring af ovn med citron
Det er nemt at rense ovnen naturligt med citronsaft fra friske citroner. Citron fjerner fedt, kan virke antibakterielt og så fjerner det samtidig dårlig lugt og skifter den ud med en frisk citrusduft.
Ønsker du at bruge citron til at gøre din ovn ren med citronsaft, skal du blot presse to citroner – eller bruge hvad der svarer til sammen mængde færdigpresset saft – og blande med cirka samme mængde vand. Hæld derefter blandingen i en dyb bageplade og tænd ovnen på laveste temperatur, hvilket som regel er 50 grader. Luk lågen.
Som ovnen varme op, vil blandingen skabe damp, som løsner fedt og snavs i løbet af et par timer. Derefter kan du fjerne det med en svamp og lidt vand.
Rengøring af ovnlåge
Smør også ovnlågen og selve glasset med sæbe, uanset hvilken metode, du bruger, da der også her kan sidde meget skidt, og glasset kan have brug for rens. Vil du give lågen og glasset en ekstra grundig omgang, kan du ofte relativt nemt skrue den af og lægge den i blød. Tjek manualen for at se, hvordan du får den af. Typisk skal du blot bruge en skruetrækker.
Ovnristen i opvaskemaskinen
Ovnristen er nem at gøre ren, da du blot kan tage den ud og komme den i opvaskemaskinen. Vask eventuelt først med lidt varmt vand og opvaskemiddel for at få det værste fastbrændte skidt af. En ovnrist er ofte lavet i rustfrit stål, som er relativt nemt at gøre rent.
Rengøring af særlige ovntyper
Rengøring af ovn med pyrolyse
Før du går i gang med at indkøbe rengøringsmidler, så undersøg, om selve ovnen har pyrolyse. En pyrolyseovn er mere eller mindre selvrensende, da den har et pyrolyseprogram, som klarer størstedelen af opgaven. Det eneste, du selv skal gøre, er at tørre efter med en våd klud, når ovnen er kold igen.
Pyrolyseprogrammet fungerer ved at varme ovnen op til 400 grader celsius, hvilket brænder fastbrændt snavs til pulver og gør det lige til at fjerne.
Rengøring af ovn med damp
En dampovn bruger i sagens natur en del vand til at skabe damp i ovnrummet, og derfor skal den også holdes tør, da der ellers vil opstå kondens. Et andet problem, som måske især vil opstå i Danmark, hvor vandet indeholder meget kalk, er, at kondensen kan få ovnen til at kalke til. Derfor skal den regelmæssigt afkalkes – noget, du enten kan gøre automatisk med ovnens rengøringsprogram, hvis det også indebærer afkalkning. Hvis ikke, skal du blot komme en smule eddike i vandet og køre et afkalkningsprogram.
Rengøring af ovn med katalyse
Har din ovn katalytisk selvrens, har siderne og/eller bagvæggen ofte en glat emalje. Det er en speciel emalje, som er selvrensende.
De steder, der ikke har en selvrensende glat emalje kræver stadig manuel rengøring – her kan du følge rådene længere oppe i artiklen. Nogle gange er det kun bagvæggen, der er selvrensende, mens det andre gange er alle vægge, der har emaljen. Bunden har aldrig emaljen.
Husk, at de selvrensende, emaljerede sider ikke kan tåle slibende rengøringsmidler, da det ødelægger dem. Faktisk kan de ikke tåle særligt mange former for rengøringsmiddel, uanset om det er almindeligt opvaskemiddel eller særlig ovnrens. Brug heller aldrig en skuresvamp eller opvaskebørste på de selvrensende sider.
Rengøring af varmluftsovn
Husk ventilatoren, når du skal rense en ovn med varmluft. Pil den ud ad ovnen og vask den med almindeligt håndopvaskemiddel og varmt vand. Nogle gange kan den også komme i opvaskemaskinen.