For at få et velplejet skæg, er det nødvendigt at trimme det regelmæssigt. De bedste skægtrimmere giver dig et jævnt resultat, uden at du skal hen over samme sted flere gange.
Selv om skægtrimmere hele tiden udvikles og forbedres, er der forskel på, hvad de forskellige modeller egner sig bedst til – også blandt de bedste skægtrimmere.
Vi kigger i vores købsguide derfor på parametre som brugervenlighed i form af skægtrimmerens design og dens forskellige indstillinger. Vi kigger også på bladets kvalitet samt batteriets drifts- og opladningstid, så du bliver ekspert i at passe og pleje dit skæg på bedste vis.
Design og længdeindstillinger
Når dit skæg trænger til en trimning, er designet af din trimmer et vigtigt element, da det kan være afgørende for, hvor god den er at håndtere. Er dit skæg kort, bør du finde en model, der kan klare en tættere trimning. Er dit skæg langt, bør du se dig om efter en skægtrimmer med de ønskede længdeindstillinger. Philips Multigroom egner sig for eksempel ikke til skægtrimning under 3 millimeter.
Se også på, hvordan længderne indstilles, og om du hurtigt kan skifte indstilling under barberingen. På testvinderen Philips 9000 Prestige BT9810 og Braun BT5260 kan du eksempelvis hurtigt skifte længde ved at dreje på en knap.
På andre modeller er det nødvendigt at skifte kam for at ændre på indstillingerne. Du bliver altså afbrudt i trimningen for at skifte hoved eller kam. Philips Multigroom er et eksempel på en skægtrimmer, hvor der medfølger forskellige kamme, der løfter hårene, alt efter den ønskede længde.
Har du kortere skæg eller skal du trimme detaljer og præcise kanter, er en præcisionstrimmer et must. Her er det vigtigt, at hovedet er smalt, da det gør det nemmere at trimme de svært tilgængelige områder og mindre steder. Præcisionstrimmeren på Braun BT5260 er eksempelvis smallere end hos Philips 9000 Prestige BT9810, og derfor er Braun-modellen også bedre til de små steder.
Et smalt hoved er ikke en fordel, hvis du skal trimme større flader ad gangen. Til gengæld er præcisionstrimmeren på Braun-modellen et separat hoved, der skal skiftes ud med trimmerhovedet. Det gør det mere besværligt at skifte mellem almindelig trimning og præcisionstrimmer.
En anden mulighed er at vælge en skægtrimmer med pop-op-præcisionstrimmer som på Philips 9000 Prestige BT9810. Fordelen er, at du hurtigt kan skubbe den op og ned under trimningen. Ulempen kan være, at pop-op-trimmeren er bredere end et decideret hoved til præcisionstrimning.
Til sidst bør du også kigge på vægten, vægtfordelingen og en ergonomisk udformning. En let vægt som eksempelvis hos Wella Contura-modellen gør det nemmere at stå med trimmeren i længere tid, mens en tung vægt kan virke trættende. Det er vores erfaring, at 100 gram kan gøre en stor forskel, og en trimmer over 300 gram anses generelt for at være i den tunge ende. Testvinderen placerer sig i midterfeltet og har desuden en god vægtfordeling. Vægten i vores test spænder fra 110 til 435 gram.
Remington Durablade MB050 er et eksempel på en model med ergonomisk greb og anti-slip-belægning, hvilket er praktisk, hvis du bruger din trimmer til vådbarbering.
Bladenes kvalitet og skarphed
En god og stabil skægtrimmer med skarpe knive sikrer dig en jævn barbering. Bladene er ofte fremstillet i rustfrit stål. Du kan også få keramiske blade som på Remington MB350-skægtrimmeren. Keramiske blade er sammenlignet med blade i rustfrit stål mere holdbare og holder sig skarpe længere. Skarpe blade sikrer, at trimmeren ikke sætter sig fast i skægget og/eller niver dig eller knækker håret.
Batteritid og batteritype
Skægtrimmere indeholder i dag et genopladeligt batteri. Driftstiden på et fuldt opladet batteri varierer fra skægtrimmer til skægtrimmer. Driftstiden er afgørende for, hvor længe du kan bruge din skægtrimmer ad gangen.
Opladningstiden kan for nogle have en afgørende betydning. Hvis du bruger din skægtrimmer derhjemme og lejlighedsvist, er opladningstiden måske ikke så vigtig, da du kan lade den om natten. Men hvis du rejser meget eller trimmer skægget dagligt, er det nemmere med en kort opladningstid. Driftstiden i vores test spænder fra 120 til 40 minutter, mens opladningstiden spænder fra 60 minutter til 480 minutter.
Mange modeller har en såkaldt lynopladningsfunktion. Det betyder ikke, at du kan lade din trimmer fra 0 til 100 procent på kortere tid. Det betyder, at du kan sætte den til at lade i kort tid, hvorefter du som regel har tilstrækkelig batteritid til en barbering. I vores test er vores bedst i test, bedste premium og bedste billige alle forsynet med en lynopladningsfunktion.
De forskellige skægtrimmere i vores test indeholder enten et lithium- (li-ion-batteri) eller et Nikkel-metalhydrid-batteri (NiMH). Der er forskel på, hvor mange gange du samlet set kan oplade de to batterier. Et li-ion-batteri kan op- og aflades mellem 5.000 og 1.000, mens et Ni-MH-batteri til sammenligning kan oplades 300 og 500 gange.
Antallet af af- og opladninger kan variere alt efter, hvor godt du passer på powerbanken og dermed også batteriet. Batterier kan for eksempel ikke tåle ekstrem kulde eller varme.
I vores test indeholder næsten alle modeller et li-ion-batteri. Den eneste undtagelse er Philips OneBlade Face + Body QP2620, der indeholder et Ni-MH-batteri.
Langt de fleste modeller i vores skægtrimmer test lades med en traditionel oplader. Wella-modellen er den eneste, som har sin egen ladestation, mens Remington Durablade MB050 lades med et USB-kabel.
Rengøring, vedligeholdelse og udskiftning af blade
Det er vigtigt at rengøre din skægtrimmer regelmæssigt, hvis du vil opretholde dens effektivitet. Her drejer det sig om at fjerne de afklippede hårstrå fra bladet, så de ikke hober sig op og hindrer dens klippeevne.
Der følger som regel en lille børste med de fleste modeller, som du kan bruge til at rengøre din skægtrimmer med. Nogle modeller kan skylles rene under rindende vand. I vores test kan alle bortset fra Remington MB350 og Wella-modellen skylles rene.
Vær opmærksom på, at en skægtrimmer, der kan skylles ren under vandhanen, ikke nødvendigvis egner sig til vådbarbering. Det gælder for eksempel Philips Multigroom-trimmeren.
Bladene skal også vedligeholdes. Det gør du ved at smøre dem med en dertil egnet olie. Den holder bladene skarpe. Dryp et par dråber direkte på bladene og tænd for trimmeren. Vibrationerne fordeler olien ned omkring alle dele af skæret.
Du kan også bruge en ren tandbørste til at fordele olien med. Kommer der lidt for meget olie på, kan du hurtigt fjerne det med en finger. Undgå at bruge toiletpapir, da papiret kan sætte sig fast i bladene.
På nogle modeller kan du udskifte skæret eller bladene, når du synes, de trænger. Det er meget forskelligt, hvordan du gør, og mange modeller er ikke tænkt til, at du skal udskifte bladene. Philips Multigroom og Philips OneBlade Face + Body er de to modeller i testen, du kan skifte bladene på.
FAQ
Hvilken skægtrimmer er bedst i test?
Den bedste skægtrimmer i test er Philips 9000 Prestige BT9810. Den har et godt forhold mellem drifts- og opladningstid, er brugervenlig og irriterer ikke huden. Vedligeholdelse og rengøring af trimmeren er desuden nem og ligetil.
Hvad er forskellen på skægtrimmer og barbermaskine?
En skægtrimmer er beregnet til at trimme og klippe skægget, mens en barbermaskine barberer skægget helt af.
Er der forskel på hårtrimmer og skægtrimmer?
En hårtrimmer er beregnet til at klippe hår eller trimme længere hår, som en skægtrimmer typisk ikke vil kunne klare.
Hvordan bruger man en skægtrimmer?
Det kommer an på modellen, men de fleste trimmere bruges på samme måde som en barbermaskine ved, at du kører den hen over det stykke af skægget, du vil trimme.
Kan skægtrimmer bruges til hår?
Nogle modeller egner sig til begge dele, men de fleste egner sig til enten at klippe hår, eller til at få trimmet skæg.
Hvor lange skal skægstubbe være?
Det kommer an på modellen, da længdeindstillingerne varierer fra model til model.
Hvordan får man et pænt skæg?
Det får du ved at pleje dit skæg regelmæssigt og vaske skægget med skægshampoo og give det en regelmæssig trimning med en skæg-trimmer.