Tøjdamper Test: 1 bedste tøjdampere i test (April 2024)

Af Frederikke Thuesen Jensen BAdge
Frederikke Thuesen Jensen

I mange år havde Frederikkes familie et af Skandinaviens største brandhouse indenfor køkkenudstyr, så hendes viden inden for køkkenudstyr og de forskellige brands i branchen er meget høj.  Mange gange... Læs mere

Philips Steam & Go GC362
TESTVINDER

Philips Steam & Go GC362

Hold dit tøj flot med Philips Steam & Go GC362. Denne steamer er perfekt til at friske din garderobe op, fjerne rynker samt lugt, og forlænge dit tøjs levetid. Med den opvarmede dampplade kan du…

Philips Steam & Go GC362 1
Bedste tøjdamper

Philips Steam & Go GC362

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Den bedste tøjdamper fjerner hurtigt og effektiv dårlig lugt og rynker på tøjet. Hvis du allerede har et strygejern, spekulerer du måske på, om du også har brug for en damper. Svaret er ja, da de kan fjerne rynker i tyndere materialer, polstring og gardiner og er en fleksibel løsning til hurtig opfriskning af dit tøj.

Opsummering - de 1 testvindere:

  1. Philips Steam & Go GC362: Bedste tøjdamper

Philips Steam & Go GC362

Bedste tøjdamper

Philips Steam & Go GC362

Detaljeret gennemgang

Hold dit tøj flot med Philips Steam & Go GC362. Denne steamer er perfekt til at friske din garderobe op, fjerne rynker samt lugt, og forlænge dit tøjs levetid. Med den opvarmede dampplade kan du trykke damperen direkte mod tøjet for lettere at fjerne rynker – også med sart tøj. Damppladen opvarmes til en temperatur, der er sikker for alle stoftyper.

Med steameren kan du nemt fjerne eventuelle krøller, men vidste du også, at den steamer fjerner 99,9% af bakterierne samt fjerner dårlig lugt?

Vandbeholderen har en fornuftig størrelse sammenlignet med de andre produkter på markedet, og det er et plus, at man kan opfylde den under brug.

Det kompakte design sammen med den varmebestandige stofpose gør steameren perfekt til din weekend eller forretningsrejse.

Jeg har brugt den i 1 år, og forstår ikke, hvordan kan kunne leve uden.

Guide

 

Købsguide

De bedste tøjdampere er hurtige og effektive til at fjerne krøller og rynker på dit tøj – uanset hvor sart eller robust dit stof er.

4 vigtige faktorer, når du skal vælge den bedste tøjdamper:

  • Opvarmningstid: Gå efter en tøjdamper, som bruger under 1 minut på at varme op
  • Vægt: En håndholdt tøjdamper må endelig ikke være for tung, da det i så fald vil blive hårdt at dampe flere stykker tøj. De skal gerne veje under 800 gram.
  • Damptryk: Kontinuerligt damp er vigtig, og definerer om din tøjdamper er god. Et fornuftigt damptryk til de håndholdte steamere er omkring 28 g/min.
  • Energiniveau: Antallet af watt er med til at definere, hvor kraftig den er, men samtidig også hvor meget energi den bruger.

Vandtankens kapacitet

Vandkapaciteten på en tøjdamper er det store spørgsmål: Hvis vandkapaciteten er for lille, skal du løbe tilbage til køkkenet efter mere, før du er færdig,

De fleste håndholdte muligheder i denne tøjdamper test har en vandtank på omkring 200 ml, hvilket giver omkring ca. 10 minutter kontinuerlig damp.

Hvis du leder efter en tøjdamper med højere vandkapacitet, skal du se efter tøjdampere med stativ.

Håndholdt vs tøjdamper med stativ

Der findes grundlæggende to slags dampere til hjemmet: dampere med stativ og håndholdte dampere. Håndholdte dampere er gode at bruge til en hurtig opfriskning eller til at rejse med. Hvorimod tøjdampere med stativ typisk bruges i butiksmiljøer, fordi de har en større vandtank og derfor kan køre længere uden at skulle fyldes op med vand. Har du en stor husholdning eller mange skjorter der skal stryges, så kan det være den rette for dig.

Der er fordele og ulemper ved hver af disse typer af tøjdampere, så du skal overveje, hvordan du planlægger at bruge enheden. Håndholdte modeller er f.eks. mere kompakte og varmer hurtigere op, men opretstående dampere har normalt en indbygget bøjle og/eller clips til tøj og er mere kraftfulde, så de får rynkerne hurtigere ud.

Sådan bruger du en steamer

  1. Inden du går i gang, skal du lade steameren varme helt op. På den måde undgår du, at vandet sprøjter, hvilket kan efterlade mærker, før dampen kommer frem. Test på et håndklæde for at være sikker på, at du har fuld damp.
  2. Damp altid stoffer i en lodret, oprejst stilling. Hæng tøjet på en krog, eller lad gardinerne hænge på stangen.
  3. Ved brug af tøjdamperen, skal den holdes tæt på stoffet, så forsvinder rynkerne øjeblikkeligt. Dampen kan således trænge ind og slappe af i materialets fibre og dermed fjerne rynkerne.
  4. Hold tøjdamperens varmeplade skrå i forhold til tøjet. På den måde undgår du, at der kommer vanddråber på tøjet, men dampen bliver også bedre fordelt.
  5. Du damper tøjet ved at lave gentagne korte og langsomme strøg. Det er den mest effektive metode til at steame tøjet.

Hvis du trykker ned på et stykke tøj, hjælper det ikke med at fjerne rynkerne. Det gør også, at kondensvandet i dampslangen kan løbe nedad og ikke dryppe ud, og så vil du ikke opnå et rynkefrit resultat.

TIP: Nogle stoffer, f.eks. silke, skal dampes fra undersiden for at undgå striber eller vandmærker. Hvis du skal fjerne rynker fra fløjl, må steameren ikke røre direkte ved stoffet.

Sikkerhed ved brug af en steamer

Hold aldrig din hånd direkte i dampen. Der kan opstå forbrændinger hurtigere, end du tror. Hold den væk fra børn. Overfyld aldrig dampmaskinen, og lad den ikke løbe tør, da det kan beskadige varmeelementet. Hold vandbeholderen oprejst for at undgå spild. Tag stikket ud af stikkontakten og tøm overskydende vand, inden du opbevarer den. Lad den køle godt af, inden du pakker den sammen.

Rengøring af steamere

Det mest optimale for en tøjdamper, er at bruge destilleret vand. Dette forhindrer, at der ophobes kalk og mineraler på tanken eller dampstråleudløbene, hvilket kan føre til, at dampen ikke kan komme ud. Det er dog de færreste af os, der har destilleret vand derhjemme. Vandet der kommer ud af hanerne i Danmark indeholder meget kalk, og derfor skal du sørge for at rengøre din steamer en gang imellem.

Ligesom at kaffemaskinen og opvaskemaskinen skal afkalkes en gang imellem, skal tøjdamperen også.

Bland ¼ eddike og ¾ vand ned i vandtanken, og damp det ned i håndvasken. Når vandtanken er fuld, skyller du den og fylder den med vand igen. Herefter damper du det igen ned i håndvasken, for at være sikker på, at eddiken er helt fjernet. Skyl med vand og damp det ud i håndvasken 2-3 gange. Så bør eddiken være væk.

Er steamere bedre end strygejern?

Dampere og strygejern egner sig bedre til forskellige opgaver. Steamere fungerer godt på tyndere materialer og er også en mere bekvem måde at bekæmpe rynker i gardiner og andet sengetøj i hjemmet. Hvis du ønsker at få krøllede rynker ud af tykkere stoffer som denim, skal du vælge et strygejern. De er også overlegne, når det drejer sig om at lave pressefolder, mens tøjdamere er i stand til at desinficere og fjerne lugt fra tøjet takket være deres varme damp.

Kan en steamer ødelægge tøj?

En tøjdampere er en effektiv måde at fjerne rynker fra de fleste tekstiler og sarte tekstiler som f.eks. silke. Tøjdampere er udviklet til ikke at efterlade brændemærker på tøj.
Du bør undgå at bruge den på meget følsomme tekstiler f.eks. fløjl, velour, ruskind og alt plastik der kan smelte eller blive skævt, når det udsættes for damp, og det gælder også for dekorative elementer som plastikknapper eller perler.

Desuden vil der være en risiko for at nogle metaludsmykninger vil ruste efter gentagne gange at blive udsat for damp, så prøv at undgå at komme apparatet i nærheden af dem.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×