Hvis du ikke har arbejdet med en kødhakker før kan det være svært at finde ud af, hvad man egentlig skal kigge efter når man er ved købe en kødhakker. Derfor har jeg samlet denne lille guide.
Effekt og ydeevne: Jo flere krævende arbejdsopgaver og sejt kød du skal igennem, jo bedre ydeevne skal kødhakkeren have. De elektriske kødhakkere, som er med i denne test, har mellem 600 watt og 2000 watt, hvilket er meget forskelligt. Derfor er det vigtigt, at holde øje med, inden du køber din kødhakker. Se også på hvor meget kød maskinen kan kværne i minuttet. Bosch-modellen kan kværne op til 4,3 kg i minuttet, hvilket er noget af det højeste på hele markedet.
Hulskiver: Hvor mange antal skiver medfølger der til maskinen? Skal du både hakke fint og groft kød, så hver opmærksom på skiverne. Det fineste i denne test er 3 mm skiver og det groveste er 10 mm skiver.
Alsidighed: Nogle af maskinerne i denne artikel er utrolig alsidig, så du kan bruge den til mere end bare at hakke kød. Det kan f.eks være at hakke grøntsager, pølsehorn og vaniljekranse-indsats.
Sådan bruger du en kødhakker
- Start med at skære kødet i mindre strimler eller firkanter. Det kræver alle kødhakkere, da tunnellen/tragten ikke særlig stor. Desuden vil der opstå færre problemer og tilstopninger, hvis du skærer kødet i mindre stykker inden det hakkes.
- Sørg for at maskinen er korrekt samlet, og tænd den. Vælg den korrekte skiv alt efter hvad du skal bruge det hakkede kød til.
- Skub herefter kødet langsomt ned i tragten med den medfølgende stopper.
- Vask alle aftagelige dele. Tjek om de kan komme i opvaskemaskinen eller skal vaskes i hånden.
Skal jeg vælge en elektrisk eller gammeldags kødhakker med håndsving?
En elektrisk kødhakker er en robust maskine til at hakke kød eller til hjemmelavede pølser. Nogle fritstående kødhakkere har også mulighed for at f.eks lave vaniljekranse med en speciel indsats. Det går selvfølgelig en del hurtigere end hvis du bruger en gammeldags kødhakker med håndsving, men det har jo også sin charme at bruge manuel kødhakker.
Kødhakker som tilbehør til røremaskine
Mange røremaskiner har lavet en kødhakker som tilbehør til røremaskinen. Man kan købe meget forskelligt tilbehør, hvilket gør køkkenmaskinen til en alsidig maskine, så man ikke skal have mange forskellige maskiner i køkkenet, som fylder og kun bliver brugt en gang imellem. Kødhakker tilbehøret til Kitchenaid røremaskine, som er med i denne test, er et godt eksempel på en stærk og kraftfuld kødhakker.
Har du ikke en røremaskine, kan du læse vores røremaskine test her, og blive klogere på, hvilken røremaskine, der passer bedst til dit køkken.
Kødhakker til vaniljekranse
Vaniljekranse er en fast del af den danske juletradition, og det kan hurtigt blive en svær og langtrukken fornøjelse, hvis ikke man har en kødhakker. En kødhakker er nemlig perfekt til at lave vaniljekranse, og det er muligt at tilkøbe vaniljekranseform til de fleste kødhakkere, så dejen kommer ud i en stjerneform, som en vaniljekrans skal.
Du kan både bruge en elektrisk og en gammeldags kødhakker til det.
FAQ
Hvilken er den bedste kødhakker i test?
Bosch MFW66020 er den bedste kødhakker i test, fordi den er kraftfuld og egner sig til både madentusiasten og kokken. Læs hele artiklen, og find den rigtige kødhakker til dit køkken.
Hvad kan en kødhakker ellers bruges til?
Alt efter hvilken model du ønsker, så kan en kødhakker bruges til mere en at lave fars og hjemmelavede pølser. Nogle modeller kan uden problemer hakke grøntsager, lave vegetarfars og vaniljekranse til jul
Hvordan sliber man en kødhakker?
Nogle kødhakkere er faktisk selvslibende, så det ikke er noget du skal bekymre dig om. Der skal utrolig meget til før de skal slibes.