Sådan vælger du den bedste stempelkande
Der findes flere forskellige stempelkander på markedet, men det er vigtigt, at du får fingrene i en model, der kan brygge god kaffe og som passer til dine behov. Du læse mere mere om, hvilke 5 parametre du især skal holde øje med i købet af en stempelkande herunder. I de senere afsnit kan du desuden læse mere om, hvordan du reelt brygger stempelkaffe og hvordan denne stempelkande test er udført.
- Kapacitet: Det er altid en god ide at holde øje med stempelkandens kapacitet. Der er trods alt ingen grund til, at du investerer i en model med en kapacitet på 1 liter eller derover, hvis du alligevel blot brygger kaffe til dig selv eller en enkelt anden. Drikker du dog meget kaffe eller ofte har gæster på besøg, så kan det være en fordel at investere i en stempelkande med en stor kapacitet, så du ikke skal lave flere kander efter hinanden
- Opbygning: Stempelkandens opbygning har en betydning for, hvordan den er i brug og hvor funktionel den er. F.eks. kan det godt betale sig at prioritere en model, der kan holde på varmen, så indholdet kan holde sig varm i længere tid. Modellen skal også gerne være fremstillet af gode materialer, så den kan holde længst muligt
- Udseende: Ud over at have en god kapacitet, samt en solid og velfungerende opbygning, så må modellen naturligvis også gerne have et udseende, der passer til dine ønsker. Hvis du har særlige ønsker til farve eller design, vil vi anbefale dig at prioritere det, så du får en stempelkande efter dine ønsker
- Servering: Det skal gerne være så let som muligt at servere kaffen, når der nu er tale om en varm væske. Det er bl.a. oplagt, at kanden er god at hælde fra, f.eks. ved at være udstyret med et behageligt håndtag og en drypfri tud. Håndtaget er med til at sikre en god komfort og bedre styring, mens den drypfrie tud minimerer spild af indholdet
- Rengøring: Hvis du ikke gider at kæmpe med at rengøre kanden i hånden efter hver brug, så kan du vælge en model, der kan tåle maskinvask. På den måde kan den blot komme i opvaskemaskinen. Men ellers skal du gerne gå efter en model, der er nem at rengøre i hånden, så du får fjernet alle rester o.l. inden kanden skal bruges igen. Det kan nemlig sikre en bedre hygiejne
Trin for trin guide til at lave stempelkaffe
Er du lidt i tvivl om, hvordan du laver den bedste kande stempelkaffe? I så fald er du kommet til det rigtige sted, da vi herunder vil give dig en trin for trin guide til at lave stempelkaffe. På den måde kommer du godt fra start, så du blot kan læne dig tilbage og nyde din kaffe:
- Hæld malet kaffe i bunden af kanden (gerne groftmalet) – den specifikke mængde afhænger af, hvor stærk du ønsker, at din kaffe skal være og hvor mange kopper du laver til
- Hæld varmt vand i kanden. Vandet skal helst ikke være kogende, da det kan skade smagen. Lad være med at hælde for meget vand i kanden, så det risikerer at flyde ud over
- Rør rundt i kanden med en rørepind eller ske, så vand og kaffe blandes
- Sæt filteret / låget på og lad kaffen trække i 4 til 5 minutter – den specifikke tid afhænger af den ønskede styrke, typen af bønner o.l.
- Pres stemplet / filteret / låget ned – dette skal gerne ske langsomt
- Servér kaffen og luk eventuelt låget ordentligt, hvis du ønsker, at kaffen holdes varm
Dette er den almindelige måde at lave god stempelkaffe på, men det er ikke den eneste måde. Du kan nemlig også med visse modeller lave stempelkaffe med filter. Det er helt op til dig selv, hvad du foretrækker.
Stempelkande dosering
Det er svært at give retningslinjer til en bestemt mængde indhold af kaffebønner og vand, når der skal laves stempelkaffe. Det skyldes, at doseringen afhænger af, hvordan du bedst kan lide din kaffe, hvilken type bønner du benytter dig af og hvor meget kaffe der skal laves. Vi vil derfor anbefale dig at rådføre dig med brugervejledningen på kaffebønnerne for at finde ud af, hvilken dosering der anbefales. Og ellers er det bare at prøve sig frem, til du rammer den smag, som du foretrækker.
Sådan er denne stempelkande test udført
Denne stempelkande test indeholder en række gode produkter, som du med fordel kan investere i, hvis du er på jagt efter den bedste stempelkande. Vi har fundet frem til de udvalgte modeller ved at rådføre os med andre testkilder og læse en lang række brugeranmeldelser af forskellige produkter. Gennem disse oplysninger har vi kunne danne os et overblik over, hvilke stempelkander der klarer sig bedst i test og hjemme hos forbrugerne.
Vi har så vidt muligt forsøgt at inddrage forskellige stempelkander. Dette gælder både i forhold til udseende, opbygning, funktionalitet, kapacitet, prisklasse o.l. Det skyldes, at vi gerne vil have, at der er noget for enhver i vores tests her på siden.
Skal du have din kaffe med på farten?
Du kan sagtens have din kaffe med på farten, selvom du foretrækker stempelkaffe over andre brygningsmetoder. Det eneste, det kræver, er, at du investerer i et godt termokrus. Heldigvis kan du her på siden få hjælp til at vælge den rigtige variant. Vi har nemlig lavet en test af termokrus.
Til stempelkaffe skal der bruges malede kaffebønner. For nogle er det måske lettere blot at købe pulveret, men hvis du ønsker at klare opgaven selv, så du har fuld kontrol over, hvor groft eller fint kaffebønnerne males, kan du med fordel investere i en kaffekværn. Et sådant køkkenredskab kan du læse mere om i vores test af kaffekværne.
FAQ
Hvilken stempelkande skal jeg vælge?
Vi vil anbefale dig at investere i en Bodum Chambord stempelkande, da denne model passer til de flestes behov og fås i flere forskellige størrelser og udformninger. Læs med og find den rette til dig.
Hvad koster en stempelkande?
Du kan sagtens få en god og flot stempelkande til blot et par hundrede kroner. Skal modellen være udviklet med drypfri tud, optimal varmeforsegling o.l. kan prisen dog godt stige lidt.
Hvad er fordelen ved at benytte en stempelkande?
Med en stempelkande er du garanteret en let, hurtig og velsmagende kop kaffe. Det er desuden nemt at servere kaffen for dine gæster, da det kan ske direkte i kanden. Aroma og smag bibeholdes optimalt.