Et godt strygejern er efterhånden et must i de fleste hjem, uanset, hvor ofte man stryger.
Der kommer hele tiden nye modeller på markedet med nyere og efter sigende bedre funktioner, hvilket kan gøre det til lidt af en jungle at vælge det perfekte strygejern.
De vigtigste parametre man bør undersøge inden køb er; effekt, dampfunktion, strygesålen, vandtankens kapacitet. I den nedenstående købsguide vil vi gå yderligere i dybden med disse parametre, samt nice-to-have funktioner.
Effekt – hvor kraftigt skal strygejernet være?
Effekten har betydning for, hvor varmt strygejernet kan blive og dampmængden. Hvor kraftigt det skal være, er afhængigt af dit behov. For langt de fleste vil de 2400 watt, som de fleste forskellige strygejern i vores test er udstyret med, være rigelige. Hvis du stryger rigtig meget på kraftige tekstiler og ofte, vil vi anbefale at gå efter en model som Tefal Ultimate Pure FV9845, der har 3200 watt.
Hvis du udelukkende stryger sarte og tynde tekstiler, kan et strygejern med færre watt sagtens være nok, eller en steamer.
Dampfunktion
I dag er de fleste strygejern såkaldte dampstrygejern. Nogle kører kun med damp, mens andre har mulighed for at stryge både med og uden damp.
Dampen gør strygningen lettere og medvirker til at glatte folder og krøller hurtigere.
Der er også forskel på, hvilke dampfunktioner og hvor højt damptryk de forskellige modeller har, konstant dampmængde, dampudbrud og spray. Nogle indstilles automatisk og andre modeller som fx Tefal FV6520E0 skal indstilles manuelt, hvor en knap holdes nede.
Alle modellerne i vores test har mulighed for damp, hvor Tefal Ultimate Pure FV9845 er den model der udleder den største dampmængde.
Strygesålen
Strygesålens materiale har en stor betydning fro strygejernets glideevne. SOm vi også har beskrevet i vores test er der nogle modeller der glider lettere end andre. Her er Azur GC4909 fra Philips og Tefal Ultimate Pure FV9845 de to modeller med de bedste strygesåle. De kan begge bruges til alle materialer og fungerer lige godt på dem alle.
Vandtankens kapacitet
Særligt ved modeller der har en høj dampmængde er vandbeholderens kapacitet et vigtigt parameter. Der bør være en god balance mellem de to for at undgå at skulle fylde tanken for ofte.
I vores test har Tefal Ultimate Pure FV9845 den næststørste vandtank på 350 ml. Til gengæld skyder modellen også den højeste dampmængde, og derfor tømmes vandbeholderen alligevel hurtigt i tests. Her har Philips testvinderen, Azur GC4541, en bedre balance mellem vandtanken på 300 ml og en dampmængde på hhv. 45 og 200 gram.
Hvis du primært stryger tøj ved sjældne lejligheder eller bare et enkelt stykke tøj ad gangen, er vandbeholderen mindre væsentlig, men hvis du stryger tøj ofte og i større mængder er det værd at vælge et strygejern med en god balance.
Nice to have funktioner
Modellerne i vores test er udstyret med forskellige ekstra funktioner, som gør strygningen lettere, men ikke nødvendigvis har den store betydning for dit valg.
Ledningsfri og ledningslængde
Som det eneste strygejern i vores test, er Tefal FV6520E0 ledningsfri. Det gør strygningen langt mere fleksibel men har også ulemper, idet strygejernet skal oplades gentagne gange under strygningen. Derfor bliver strygningen afbrudt, selvom opladningen er hurtig.
På modellerne med ledning er der forskel på længden, der spænder mellem 2,5 og 3 meter. Jo længere ledningen er, jo mere fleksibel er strygningen. Til gengæld kan opbevaringen være sværere. Hvis du er venstrehåndet, er det en fordel med en lang ledning eller et trådløst strygejern.
Indbygget anti-kalk system
Et integreret anti-kalk system, der afkalker dit strygejern automatisk kan være meget smart og lette rengøringen af dit strygejern. De fleste steder i byområder er vandet meget hårdt og kalkholdigt, hvilket slider på strygejernet. Både Philips Azur GC4909 og Tefal Ultimate Pure FV9845 har anti-kalk system der opsamler kalken i den indbygget beholder. I tests viste systemet på sidstnævnte model sig ikke at være effektivt. De fleste udfordringer med kalk kan undgås ved at bruge demineraliseret vand i stedet for hanevand.
Auto sluk funktion
Auto-sluk funktionen er en god og praktisk sikkerhedsfunktion at have med, hvor strygejernet slukker automatisk efter en rum tid uden bevægelse. Alle modellerne i vores test har sikkerhedsfunktion – nogle modeller har flere, afhængigt af, hvilken position dit strygejern står i.
Både Philips Azur GC4909 og Braun TexStyle 7 TS745A har to sikkerhedsfunktioner. De slukker begge efter 8 minutter i lodret stilling.
Philips GC4909 strygejern slukker automatisk efter 2 minutter i vandret stilling, hvor Braun TexStyle slukker efter bare 30 sekunder.
Til sammenligning har Tefal FV6520E0 kun autosluk funktion efter 8 minutter.
Hvad der er det bedste strygejern afhænger af dit behov.
Anti-drip
De fleste modeller er udstyret med en dryp-stop funktion, der forhindrer dit strygejern i at dryppe vand på dit tøj og forårsage pletter. Selvom det ikke er en need-to-have funktion vil vi alligevel anbefale den, da det særligt på sarte tekstiler kan lave varige kalkpletter på tøjet.
Alle modellerne i vores test har anti-drip system.
FAQ
Hvilket strygejern er bedst i test?
Det bedste strygejern i test er Philips Azur GC4541 strygejern. Det er et effektivt Philips dampstrygejern med dampfunktioner, autosluk funktion og anti-kalk. I vores strygejern test finder du også andre gode modeller, så læs med.
Hvad koster et strygejern?
Du kan sagtens købe et velfungerende strygejern til en billig pris, så du skal ikke være alt for nervøs over prisen på dit nye strygejern. Der findes også lidt dyrere modeller med flere funktioner.
Skal jeg vælge en ledningsdreven eller ledningsfri strygejern?
Hvor mange watt skal et strygejern have?
Jo flere watt et strygejern har, jo kraftigere er det og dampfunktionen. Der er ikke som sådan nogle regler. Det afhænger meget af dit eget behov.
Kan man stryge pressefolder væk?
Man kan godt stryge pressefolder væk med masser af damp og fugt. Brug et kraftfuldt dampstrygejern eller et almindeligt strygejern med en fugtig klud.
Hvordan tænder man et strygejern?
De fleste strygejern skal blot sættes i stikkontakten for at tænde. Derefter skal du indstille temperaturen og vente til lampen stopper med at lyse, så er det klar til brug.
Er en steamer bedre end strygejern?
Afhængigt at hvad du skal stryge kan en steamer godt være bedre end et strygejern. Til skjorter, toppe eller kjoler i silke eller andre sarte stoffer er en steamer ofte et bedre valg. Hvor strygejernet er bedre til kraftigere stoffer.
Kan man stryge tøj uden strygejern?
Du kan stryge tøj uden et strygejern ved at bruge en steamer eller en hårtørrer. Du kan også tænde for den varme bruser i badeværelset og lukke døren mens den løber, og hænge fx en silkeskjorte derud på en bøjle. Så bliver den dampet lige som med en steamer.