Rengøring af kaffemaskinen – Sådan rengør du din kaffemaskine

Af Ida BAdge
Ida

Om Ida Ida er 36 år og bor lidt uden for København med sin kæreste og tre børn. Ida er et vaskeægte madøre og elsker at nørde og eksperimentere med...

Din kaffemaskine kan kalke til og give bitter kaffe – men med enkelte trick og lettilgængelige husholdningsmidler, kan du hurtigt få den så god som ny.

En kaffemaskine er et af de køkkenapparater, som bliver brugt allermest i rigtig mange hjem. Mange af os starter maskinen op flere gange i løbet af dagen for at få vores koffein-fix – og derfor kan en grundig rengøring af din kaffemaskine engang imellem være på sin plads.

En ren kaffemaskine uden kalk sikrer både frisk kaffe og bedre kaffe.

Men hvordan gør man så?

Det kommer meget an på, hvilken type af kaffemaskine du ejer – heldigvis kan vi i denne artikel hjælpe dig med de fleste!

Stempelkanden

Modsat mange andre kaffemaskiner, kræver stempelkanden heldigvis ikke meget rengøring – det er én af dens store fordele.

En stempelkande består typisk af to dele, som nemt kan skilles ad – filteret og kanden. Dem kan du blot vaske med rent vand og eventuelt lidt sæbe – sørg for at få vasket alle sæberester væk. I filteret kan der sidde gammel kaffe eller kaffegrums, og derfor kan du med fordel skrubbe det ene ekstra gang med børsten.

Sørg også for at vaske alle flader, da særligt indersiden af kanden kan have stædige pletter fra gammel kaffe siddende.

En stempelkande kan typisk også komme i opvaskemaskinen, så hvis du virkelig ikke gider at vaske op, kan dette også være en mulighed.

Espressomaskinen

Her står du straks med en større opgave, da en espressomaskine typisk består af mange aftagelige dele, som hver især kræver særlig opmærksomhed. På en espressomaskine kan du opleve en rigtig grim bismag, hvis du ikke rengør den ofte og grundigt, og dermed går meget af idéen med at have en stor, flot og formentlig også lidt dyr maskine.

Netop fordi rengøring af espressomaskine er så vigtigt, kommer disse kaffemaskiner ofte med en meget udførlig brugervejledning, der trin for trin fortæller dig, hvordan du fjerner diverse urenheder og holder maskinen fri for snavs. Den bedste anbefaling, vi kan give, er at følge brugervejledningen til punkt og prikke.

Mange automatiske og semi-automatiske espressomaskiner kommer i dag med et selvrensende program, så du ikke skal gennem så mange trin, som man måske skulle før i tiden. Men lige så nemt og hurtigt som at rengøre en stempelkande bliver det nok aldrig.

Her kommer nogle helt overordnede tips til, hvordan du kan holde din espressomaskine ren:

  • Kaffemaskinens vandbeholder – hvis den ikke er koblet op til en vandforsyning – kan opbygge meget kalk, hvis ikke du af og til sørger for at afkalke den. Graden af dette kommer an på, hvor hårdt vandet er – blødt vand giver mindre kalk, og hårdt vand har tendens til at give rigtig meget.

Du kan med fordel bruge eddike til at afkalke køkkenapparater, heriblandt vandbeholderen på din kaffemaskine. Citronsyre er også et meget anvendt middel til afkalkning. En blanding af 1 spsk. citronsyre og 1 liter vand er som regel ganske effektiv. Bemærk, at ikke alle maskiner tåler citronsyre, så undersøg dette, før du kommer diverse midler i vandbeholderen.

Det er under alle omstændigheder vigtigt, at der afkalkes, da kalken ellers kan udskilles i vandet og komme med i kaffen, hvilket hverken er sundt eller lækkert.

  • Du kan få rengøringsmidler, der er beregnet til en semiautomatisk espressomaskine. Disse vil typisk blive lagt i portafilteret, hvorefter du vil køre maskinen igennem en ‘brygning’ for på den måde at rense den godt igennem med rengøringsmidlet og kogende vand. Du kan også få rensetabletter til en indbygget espressomaskine.
  • Til mere overfladisk rengøring kan et par teskefulde bagepulver blandet med vand bruges som substitut til sæbe og være ganske effektivt. Så længe du sørger for, at det ikke kommer ind i selve kaffemaskinen, men bruges på ydersidens glatte flader.
  • Sørg for at rengøre beholderen, hvor kaffebønnerne er – men gør det forsigtigt med en klud, der højst er let fugtet, og sørg for, at der ikke kommer vand i kværnen. Sørg også for, at beholderen bliver tørret grundigt af efterfølgende, hvis du bruger en fugtig klud. Det anbefales at bruge en tør klud og en pensel.

Kaffekværn

Mange overser kaffekværnen som et apparat, der – ligesom din kaffekande – også har brug for rengøring med jævne mellemrum. Det er blandt andet fordi, at gammel kaffe kan sætte sig i maskineriet, og en grundig rensning kan frigøre dette, således at den kaffe, som kommer videre i kaffemaskinen, ikke får dårlig bismag fra de gamle, tørre bønnerester.

Kaffekværne bør altså holdes helt rene.

  • Støvsug kværnen for kafferester så grundigt, som det overhovedet kan lade sig gøre.
  • Skil kaffekværnen ad og rens delene med en pensel eller tør klud, således at du undgår, at der kommer vand i maskineriet. Alternativt kan du bruge en tør opvaskebørste.
  • Brug eventuelt såkaldte rensetabletter, som er beregnet til at rense en kaffekværn. Disse vil rense maskinen grundigt indvendigt, når de kværnes. Gør det eventuelt et par gange. Efterfølgende kan du kværne en omgang kaffebønner for at få resterne fra pillerne ud. Husk, at du ikke skal bruge dine kaffebønner efterfølgende – smid dem ud.

Filterkaffemaskinen

En klassisk kaffemaskine til filterkaffe er, ligesom stempelkanden, relativt ligetil, når det kommer til rengøring, og med ganske almindeligt opvaskemiddel, kan du komme langt.

Vask for eksempel selve din kande, som oftest vil bestå af glas, af med en klud vredet op i vand og opvaskemiddel. Din kaffekande kan også bestå af f.eks. stål eller plastik og samtidig fungere som en termokande, og her foregår rengøringen på samme måde.

Derefter kan du overvejer at afkalke selve kaffemaskinen – enten med egentlig afkalkningsmiddel eller med en ‘hjemmelavet’ opskrift bestående af vand tilsat husholdningseddike eller citron-syre. Især eddike afkalker effektivt. Vil du foretage en rengøring med husholdningseddike, skal du være opmærksom på, at det skal have lov at sidde i et godt stykke tid – gerne flere  timer – for at få has på de meget stædige kalkaflejringer og belægninger. Har maskinen meget kalk, kan du få særligt afkalkningsmiddel, som kan fungere hurtigere og mere effektivt. Vær dog opmærksom på, hvad din kaffemaskine kan tåle af afkalkningsmiddel.

Kan du tage din kaffetragt ud af maskinen, er den også nem at rense for eventuelle belægninger med en klud eller opvaskebørste. En kaffetragt består typisk af plastik og kan også tåle opvaskemaskinen.

Kapselmaskine

Har du en kapselkaffemaskine af den type, der bruger kapsler – f.eks. en Nespresso – er rengøring ganske simpel.

Du kan nemlig få et speciallavet middel til rengøring af denne type kaffemaskine, som du blander i en fyldt vandtank, hvorefter du kører maskinen igennem, indtil vandtanken er tom. Dette vil fjerne både urenheder og kalk fra maskinen.

Til sidst skal du blot køre din kaffemaskine igennem med rent vand, indtil vandet, der kommer ud af hanen, er helt klart. Så har du en kaffemaskine, som igen er klar til at lave frisk kaffe.

De forskellige typer af afkalkningsmiddel

Afkalkning af din kaffemaskine er så vigtig en procedure, at vi har valgt at dedikere et afsnit til at gennemgå de forskellige metoder i dybden.

En tilkalket kaffemaskine kan som sagt gøre, at kaffen smager dårligt – men det kan faktisk også gøre skade på din kaffemaskine i løbet af kaffebrygningen, hvis maskinen får lov at være kalket til alt for længe.

Det er fordi, at kalken kan sætte sig i rørene, hvilket ikke er godt for din kaffemaskine og kan forkorte dens levetid. Du vil af og til finde ud af, at din kaffemaskine har brug for afkalkning, fordi den ‘sprutter’ under kaffebrygningen. På det tidspunkt er det på høje tid at få din kaffemaskine afkalket.

Husholdningseddike

Husholdningseddike er én af de helt billige metoder til at afkalke kaffemaskinen, og så er den tilmed også ganske effektiv.

Når du afkalker og rengør en kaffemaskine med husholdningseddike, gælder det om at lade eddiken sidde og virke i lang tid – helst natten over. Alternativt kan du køre en eddikeblanding igennem maskinen adskillige gange, før du til sidst kører rent vand igennem, så eddikeresterne bliver skyllet ud.

Uanset hvilken metode, du benytter dig af til at afkalke din kaffemaskine, er formlen på rengøring af eddike den samme: Bland 1 del husholdningseddike og 1 del vand. Herefter er du klar til at afkalke kaffemaskinen.

Citronsyre

Med citronsyre kan du også med fordel lade blandingen sidde og virke natten over. Her skal du lave en blanding, der består af 1 liter vand og en enkelt spiseskefuld citronsyre.

Uanset om du anvender citronsyre eller eddike, er det vigtigt, at du læser i brugsvejledningen til din kaffemaskine, om den kan tåle disse produkter – det er nemlig ikke alle maskiner, der kan det.

FAQ

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×